Kolovoz 04, 2025, 13:09:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: DIY CO2 reaktor, pomoć..  (Posjeta: 1254 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Doctor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
DIY CO2 reaktor, pomoć..
« u: Ožujak 20, 2007, 02:26:00 prijepodne »
Pročitao sam i proučio članak o CO2 reaktoru na indexu..
Da skratim, interesuje me omjer secera, kvasca i vode koje trebam staviti u flase, kada je u pitanju akvarij od 50 lit?

Pokusao sam podijeliti one mjere koju su date u primjeru clanka ali ispada da mi onda treba svega nekoliko grama kvasca

Akvarij ce biti srednje zasadjen (na pocetku) a imam dvije neonke - gro lux od 15 w i neko obicnu bijelu od 12 w. Reflektora nemam al' ne bi bio na odmet i za to neki savjet.

Sobzirom na sve mozete li mi preporuciti kakav omjer napraviti i na koji nacin uciniti da taj reaktor radi najbolje sto moze (ljestve, rasprsivaci i ostali folovi!)?

Nakon koliko se treba ponovno ubacivati kvasac i šećer i da li je potrebno ponoviti cijeli postupak od pocetka (pocevsi od nove vode itd)?

btw, dok budem eksperimentisao sa uzgajanjem bilja, ne mislim drzati nikakve ribice (osim mozda nekog ancitrusa radi eventualnih algi)..

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
DIY CO2 reaktor, pomoć..
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2007, 08:17:00 prijepodne »

Jedna čaša puna šećera, ravna žličica suhog kvasca i ravna žličica sodabikarbone. 1,5 litarnu bocu napuniš toplom vodom (ne vrućom!) i imaš smjesu za reaktor. Raspršivači su slabo korisni - najbolje je imati neko otapalo mjehurića- ljestve ili spiralu. Nutrafinove ljestve se mogu dosta povoljno nabaviti. Kad reakcija stane (nakon 3-4 tjedna) dobro opereš reaktor i složiš novu smjesu.

Reflektore si svakako napravi - od nekih limova ili sl. To je bar jednostavno. Ili kupi originalne. Reflektori znače jako puno.

Zašto ne bi držao ribice kad imaš bilje? Hraneći ih unosiš hranu ne samo za njih nego i za bilje. Osim toga, ribe hrane bilje izmetom i stvaraju co2 (dobro, u maloj količini).

Offline Miky

• Punopravni član
    • http://ducyo.tk
DIY CO2 reaktor, pomoć..
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2007, 15:49:00 poslijepodne »
Oprosti što upadam na tvoju temu ali i ja imam problem pošto nemam gdje kupiti tu spiralu.Dali se to može nekako napraviti DIY

AKVARISTIKA JE ZAKON

Offline Doctor

• Novi član
  • *
DIY CO2 reaktor, pomoć..
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2007, 12:18:00 poslijepodne »
Elena i Davore, hvala
Ma ubacicu ja brzo ribice, mozda nakon mjesec ili dva, medjutim hocu ovaj prvi period da iskoristim cisto eksperimentalno, jer nikada se do sada nisam bakcao sa CO2 pa me malo strah kakva bi reakcija mogla biti kod riba.

Kada kazes "zlicica" jel mislis na onu malu koju dobijes uz kafu u kaficu?

U trgovinama u sarajevu nisam nikada vidio te Nutrafinove proizvode za emisiju CO2 (a mozda nisam ni dobro pogledao).

I samo jos jedno pitanje: sta su tacno reflektori.. Mislim, rijec govori za sebe.. Da li bi to znacilo da mogu uzeti npr. neku aluminijsku foliju, plijepiti je po poklopcu akvarija i da tako dobijem reflektore?