Srpanj 27, 2025, 17:25:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Karantenski akvarij  (Posjeta: 1150 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Karantenski akvarij
« u: Ožujak 12, 2007, 21:55:00 poslijepodne »

Možda smo o tome več pisali,no ipak to je tema,koja se treba na svko toliko ponoviti,da bi neke stvari krenule u pravu smeru.

Malawi ciklidi važe za dosta izdržljive ribe i po tom pitanju jako su zahvalne ribe za akvaristu,naravno ako on vodi pravu brigu o njima,adekvatan akvarij,redovite promjene vode,kvalitetna ishrana.

Medjutim zna se desiti,da iako mi sve radiom po propisima,unošenjem novih ciklida,taj se sistem jednostavno sruši i ciklidi poćnu oboljevati.Da to je strašno i nekako jako gorko iskustvo.

obično je velika verovatnoča unosa bolesti u naš akvarij,kupovina ciklida u radnji.Ti ciklidi možda nisu bili u dobrim uvjetima u dućanu i samo lov te nošnja kuči na njih djeluje jako stresno,a stres jeste jako pogodan uzročnik bolesti riba.Treba imati u obziru,da se kod riba stalno vodi bitka dobrog i lošeg /malo sam se poetski izrazio/ .Naravno riba koja je pod stresom nema više snažnog imunskog sistema i lošije bakterije nadjačaju dobre i eto ti bolesti u akvariju.

Da bih do toga ne došlo,preporučuje se karantinski akvarij.Sam akvarij ne treba nikave dekoracije,jer u slučaju tretmaja ta bi nam bila više u muku,nego u korist.Naravno trebamo još grijač i filter.obično se u takav akvarij stavi voda iz glavnog akvarija,kako bih se ciklidi iz dućana navikli na takvu vodu i naravno hranimo jih istom hranom.Takve ciklide u karantinskom akvariju posmatramo negdje oko 30 - tak dana,kako bih bili 100% uvjereni,da su zdravi.

medjutim možemo da ciklide pribavimo i kod akvarista,no po mom iskustvu,kad se ciklide kupuje od akvarista karantina nam nije potrebna,jer čemo ciklide dobiti od poverljivih ruka.Isto tako renomirani dućani dadnu garanciju na ribe i kod njih kupljeni ciklidi ,barem kod mene,išli su u glavni akvarij bez,da bi bili u karantinskom.

Još par savjeta,kojim se služim,kad kupujem ciklide:

• ako ima u akvariju,gdje mi je moj izbrani ciklid,mrtva riba,to ne kupujem.

• posmatranjem ponašanja ciklida dosta nam več ukazuje na njegovu sposobnost,aktivno pliva,juri se po akvariju...i to je znak,da je u redu.

• zamoli se prodavača neka nahrani ciklida,i to nam dosta kaže o vitalnošču tog.

• posmatra se peraje,da li su oštečeni,da nije ocufan

• još se ga uočava,da nema koga deformiteta ili kićme ili usna
  • [/list]

Nakon toga mi ga kupimo i stavimo ga u karantin ili u glavni akvarij,ipak ako smo u nedvoumici stavimo ga u karantin.

Karantin ili ne,dodje ti ko raskrsnica,no treba se samo pravilno odlučiti i samo pravi put nas vodi do cilja.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Karantenski akvarij
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2007, 23:44:00 poslijepodne »

slazem se Bojko 100% iako od pred 2 tjedna sam cvrsto odlucio da u moj glavni AQ ne ulazi niti jedna riba bez karantene...

edit: ovo sta sam napisao se ne odnosi na ciklide, vec na lose iskustvo sa drugim ribicama.
Edited by: Mastino

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Karantenski akvarij
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2007, 23:44:00 poslijepodne »
bravo bojko, karantena je vrlo vazna stvar!

Split / Hrvatska

Offline yeljo

• Punopravni član
Karantenski akvarij
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2007, 06:55:00 prijepodne »
vrlo koristan ćlanak
pozdrav iz Bjelovara

Offline bobialf

• Punopravni član
Karantenski akvarij
« Odgovori #4 u: Ožujak 14, 2007, 19:28:00 poslijepodne »
vrlo koristan ælanak bojko kao i uvjek veoma korisno

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Karantenski akvarij
« Odgovori #5 u: Ožujak 14, 2007, 23:10:00 poslijepodne »
neovisno o ciklidima ja sam se 100puta uvjerio da je karantena '' must have'' ali u manjku prostora i uvjeta obicno utrpam sve i svasta, pa poslje zalim
ZG,Vrapče

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Karantenski akvarij
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2007, 08:16:00 prijepodne »
ija sam jako pozalila sto sam zadnji par ciklida u svoj akvarij stavila bez prvobitne karantene, a za ne falit sve parove prije sam stavila u karantenu...naime bila sam tako sretna sto sam nabavila tu ribu da sam je odmah stavila...sad muku mucim s lijecenjem i ne znam dal ce dobro zavrsit...eto skola
Prvi put i uvijek, zauvijek ciklidi.
Žad

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
Karantenski akvarij
« Odgovori #7 u: Ožujak 15, 2007, 08:53:00 prijepodne »
Za sada nemam karanteni.
Od tri druga sa foruma sam dobio ribe i derektno u akvarij, ali zato nikako da se odlućim kupiti niti jednu ribu iz bilo kojeg dučana.
Baš zbog bolesti i ostalih stvari koje mogu navuči u akvarij.