Nakon iskustava i manje više uspjeha sa mnogim biljkama, napokon je (zahvaljujući kolegi s foruma) na red kod mene u novoformirani (2 tjedna ciklirajući akvarij) došla glossostigma.
E sad mene zanima ovako: pošto se nikad nisam bavio CO2 sistemima, a ovo je DIY akvarij, sa DIY stalkom i DIY (po mom insitnktu) rasvijetom (slike će uskoro), akvarij je visine 40 cm, a lampe od površine vode 20 cm, iznad kojih su DIY reflektori od samoljepljive folije (daju mnogo svjetla). U principu, ja sam (napokon) zadovoljan količinom svjetla, jer sam u dosadašnjim akvarijima koje sam imao (sve kupovni Juwel) bio kronično nezadovoljan i nakon dodavanja jedne ili dvije lampe.
Da ne duljim, idem sam sebi na živce s ovolikim zagradama, zanima me konkretno: da li će glossostigmi biti dovoljno svjetla 15 W (gro lux) + 25 W (sun glo) i + 18 W obična bijela lampa, sa pripadajućim reflektorima, koji po slobodnoj procijeni daju još 15-20% svjetla više.
Dali je neophodno imati povećan CO2? Ako da, molim nekoga da mi preporuči kako najbezbolnije (financijski) proći sa CO2 sistemom, koliki bi bio dovoljan za mojih 130-150 litara (ovisi koliko je napunjen i koliko panjeva, kamenja ima unutra).
Unaprijed hvala svima na odgovorima.