Srpanj 27, 2025, 14:11:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Uredjujem akvarij za ciklide  (Posjeta: 5844 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fUATPANZa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Uredjujem akvarij za ciklide
« u: Lipanj 13, 2004, 01:00:00 prijepodne »
Posto sam potpuni pocetniki sa ciklidima me zanima puuuuuuunooooo stvari.
Nabavio bi neke ne previše zahtjevne ciklide. Svidjaju mi se ciklidi iz jezera  Tanganyika. Akvarij ee biti 90 cm dugaeak, 40 cm visok i 30 cm širok. Koje ciklide i koliko njih mi preporueujete? Trebo bi imat neke eistaee. Ancistrusa nebi. Isto tako nebi i corrya. Razmišljam da bi stavio unutra Crossocheilus siamensis. Bi ta vrsta išla skupa sa ciklidima? Kakvu podlogu da stavim unutra (boja i granulacija me zanima). Biljku(e) ee biti anubias. Znam da moraju imat puno skrovišta pa sam danas, kad sam šeto pesa, malo gledao naokolo i vidio takvo zanimljivo crno veliko kamenje sa špiljama. Dali je crno kamenje dobar izbor? Onda dolazi još pitanje pozadine - razmišljam da bi ju napravio iz purpjene. Razmišljam dalje u tom smjeru ili dam samo nekakvu foto foliju na zadnje staklo?
Onda još filter. Nemam mjesta (trenutaeno) za vanjski filter. Koji notranji filter bi bio dobar (kolko prijetok vode i slieno)? I još na kraju rasvijeta. Imam 2x 18w osram (flora i cool white) - to je dobro ili ne? Ako ne, kakvu rasvijetu da stavim unutra?

Hvala na odgovorima :*

Ptuj/Zabno

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
« Odgovori #1 u: Lipanj 13, 2004, 01:10:00 prijepodne »
Sto se svi furate na ciklide ?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Lipanj 13, 2004, 10:57:00 prijepodne »

Evo,dok ne do?e Bojko ili neki drugi ciklidofil ,ja au se osvrnut na aquascape...

Kaj se eistaea tiee,veaina tih ciklida su algojedi,neki brste alge sa kamenja i tak se hrane,pa ne znam da li postoji potreba za sijamcem ...Bojko-preuzmi e sd

Ak hoaeš nekaj od eistaaa, preporueljivi su nerita puževi (afrieki )...

Crno kamenje bi bilo ok,jer se ne bi vidjele alge na njima,pa bi vizualno bilo bolje ak ti alge smetaju a ribe budu lijene

lampe-npr Aquaglo, anubias ne treba jako svjetlo pa ih ne trebaš ni mijenjat preeesto, a spektar istiee boje riba

pur pjenu ja ne bi...nemreš alge s nje skinut a i ne izgleda baš prirodno...

unutarnji filter...a da se baš ne uoeava a da ima dobru filtraciju...nešto tipa Biolife, koji ima wet-dry funkcije, ali pitanje koliko je to isplativa investicija ak se uzme u obzior da je skup ko vanjski , a puno manji volumen ima...možda Fluval 4 pa gamalo eešae eistiš....

Offline cichlid

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 13, 2004, 11:33:00 prijepodne »
pur pjenu nemoj nikako stavljati,nemora bit da bi štetilo ali ipak nemoj.po mojoj procjeni ja nebi stavio više od dvije vrste 1 mužjak i 3-4 ženke.kad su mali akvari ae ti uzgledati pusto ,ali oni ae narast i mislim da ae im to biti dovoljno.--mislim nikad dovoljno ali proai ae.pjesak stavi tamniji ako aeš nabaviti svjetliju ribu,a svjetliju ako je riba tamnija.kamen isto tako kombiniraj.ciklidi vole kamenje ali raaunaj na to da ih ima onih koji vole otvorenije vode ,neznam šta aeš nabaviti ali što god da nabaviš daj ribi prostora za plivat.mnogi zatrpaju tank sa kemenjem što meni osobno nije nekaj ,mora imati prostora za plivati,a u isto vrijeme da imaju di se skrivati.nemoraš puno kamenja staviti.malo ali da šluži svrsi.bilje ,ah,može ali i nemora.

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 13, 2004, 12:05:00 poslijepodne »
Vrste još neznam koje. Nadao sam se da bi mi vi mogli šta preporueit. Htio bi nešta iz jezera Tanganyika. Kolko vrsti bi bi išlo unutra za 100 litarski akvarij?
A pozdina od stiropora bi bila dobra?

Znaei jedna lampa od 18w (dugaeka 60 cm) aquaglo bi bilja dovoljna?

Pijesak iz baumaxa (onaj za igralište) bi bio dobar?
Ptuj/Zabno

Offline Betta prijatelj

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 13, 2004, 16:02:00 poslijepodne »
Ako oces cistaca uzmi par pleca oni su tako mali i slatki a mogu narasti i do 60 cm. Ne boj se stvarno su odlicni iz vlastitog iskustva ti kazem da ih uzmes. Svar je samo sto ces ih vidjeti u kasnu vecer najvisejer su onda najaktivniji
ako riba priraste akvarij uvik ostaju gradele

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 13, 2004, 18:03:00 poslijepodne »

Sad eu iznjeti par mojih mišljenja:

1.)kao prvo,ja lieno ne preporueujem Tanganyika ciklide poeetniku.Zašto?Tanganyika ciklidi,su jako osetljive ribe na kemizam vode,a šta to znaei'U samome jezeru tanganyika vladaju jako stabilni parametri vode i ti ciklidi kao takve traže i u akvariju:

• temperatura 26 stuonjeva

• ph:8,8-9,3

• dKH:14
  • [/list]

i takve uslove oni traže i u akvariju.Ustvari neke vrste može taj poremeeaj neke od uslova i uništiti.

2.)veliki jeste problem takve ciklide naei u SLO,ja ih ovako u prodavnicama nisam puno ni vidjeo,a i cenu imaju visoku.

3.)Pošto ti akvarij maleni,ja bih na tvome mestu stavio pozadinu ili iz stiropora ili nalepio neku tapetu,kao tapeta,dobra je neka u plavoj boji,na vanjsku stranu,sa time ne izgubiš na prostoru.

4.)Unutarnji filter,gledaj takvog,koga crpka ima protok vode 7 puta(najmanje)zapremine akvarija,ako treba moraš staviti i više filtera sa crpkom.Primjer .tvoj akvarij jeste oko 100 l,dakle crpka mora promjeniti u sat vreme negdje oko 700l vode.

5.) Svetlo,za Tanganyikance najbolje svetlo,koje se dobije u SLo,jeste Hagen power-glo sijalica.Ta sijalica simuliše svetlost,baš kakva je u prirodi u tim jezerima.

6.)Bilje,u takav tank ide Valisnerija,Valisnerija jeste originalno bilje,koje se nadje i u samome jezeru Tanganyika.Anubia,nije bilje za Tanganyika tank,jer anubia voli meku vodu i kao bilje pogodno je za zapadno Afrieke ciklide.

7.)Dekoracija,pošto eu ti kasnije navesti neke adekvatne ciklide,ti bih sad morao,da uradiš neke peeinice te zaklone iz kamenja.Za ono kamenje koje pitaš,napraviš test,ubaciš par kapi Cilita i ako se zapjeni,taj kamen nit ne valja za ciklidni tank.No kako god se budeš odlueio takav kamen valja dobro desinkovati sa Varikinom,da tako kamen ne bude unosilac nekih bakterija u akvarij.

8.)Za posadku ja bih ti savjetovao:

• par Altolamprologus calvus

• neke školjlkaše,za njih treba,da nabaviš i prazne kuee puža Neothauma(original Tanganyika) ili kueu našeg domaeeg vinogradskog puža ili neke morske školjke

• 4 Neolamprologus leleupi

• 6 malih Leptosoma
    • [/list]

Možda ee se neko sad zaeuditi takvom broju,ali ne smemo zaboraviti,da se agresija ciklida baš nekim punim brojem u akvariju svodi na minimum.No svi su ti ciklidi osim Leptosoma ikraši,pa zato moraš im obezbediti i peeinice za mrešeenje i puštanje ikri.

9.) Pesak,što se mene tiee pesak mora biti tamne boje,jer beli pesak pravi ciklide nervozne,a ja konkretno imam u tanku sa Tropheusima neki jako fini šljunak.

10.) U tank sa Tanganyikancima nema potrebe za eistaeima,ako oeeš ,da imaš dio Tanganyike kod kuee.

Ciklid pozdrav !

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 13, 2004, 18:48:00 poslijepodne »
Ima blizu mene jedan šta uzgaje ciklide pa ima puno vrsti tak da mislim, da neee biti problema sa nabavkom.
Kamen polit sa varikinom? A ako ga jako dobro prokuham nije dovoljno?
Gdje da dobijem crni sitni pijesak? U baumaxu ili obiju nemaju ga nemaju.

Kakvi su to školjkaši...možeš mi dati par imena? I leptosmi - šta su živorodke?? I kakvo je njihovo latinsko ime?

E da, koja valsinerija ide unutra? Svejedno?
Ptuj/Zabno

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 13, 2004, 19:03:00 poslijepodne »

Pa pošto ti tank i nije naroeito visok,staviš valisneriju spiralis.

Pa pijesak se nadje u akva radnjama,traži eruptivni bazalt.

Školjkaši:

• Lepidiolamprologus boulengeri

• Neolamprologus signatus

• Neolamprologus brevis

• Neolamprologus occelatus
  • [/list]

Pa za kamen,eto staviš ga u varikinu,razredjenu i to je to,te ga desinficiraš.

Cyprichromis leptosoma to nisu živorotke kao gupi,nego su ustonoše.

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 13, 2004, 19:13:00 poslijepodne »
a bi mogo stavit Neolamprologus  brichardi unutra? Ti jesi školjkaši?

Pijesak - kakve granulacije? 1-3 mm ili manje?

Ptuj/Zabno

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2004, 19:35:00 poslijepodne »

Mogao bi ih staviti u akvarij,ali to nisu školjkaši nego ikraši i kao ciklidi sa jezera tanganyika jako pgodni za poeetnike..

Pjesak granulacije koji si naveo,bi po mom uvidu bio dobar.

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2004, 19:42:00 poslijepodne »
Znaei mogo bi nabavit kakvih 8 do 10 komada brichardija i imao bi samo tu vrstu riba unutra?

P.S. Je.... ma... ako hrvatska ne pobijedi.Edited by: fUATPANZa
Ptuj/Zabno

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 13, 2004, 19:55:00 poslijepodne »
Pa i to je neka dobra ideja,imati samo jednu vrstu ciklida u tanku i uživati u njima.Kako to izgleda,to je vee dobro napisao Ars,samo se sad više ne sjeeam naslova posta,ali vrijedi pronaei te proeitati i pogledati film.

Offline cichlid

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 13, 2004, 20:10:00 poslijepodne »

i tebi bojko ali sad sam neraspoložen hrvatska nije pobjedila i u ku....cu sam izgleda da aemo doma.moorii su super rastu i jaaaju ,ahli jošnemaju tragove plave boje što me malo nervira ,a veliki su oko 5 cm znam da njima treba duže ,valjda bude

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 13, 2004, 20:19:00 poslijepodne »
Onda bi bila ta kombinacija dobra 2 muška brchardija i 8 ženskih ili neka bude pola pola?

Ptuj/Zabno

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 13, 2004, 20:38:00 poslijepodne »

Pola pola,znaei 5 mužjaka i 5 ženki.Ti ciklidi žive u parovima,pa im tako i uradi.

Oni trebaju neke peeinice,mjesta za plivanje,te i bilje.No zbog ljepote zovu ih Princeza Burundija ,a u SLO,zbog razcepljenog repa i Lirorepi ciklid.

Ciklid pozdrav !

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 13, 2004, 20:40:00 poslijepodne »
E Cichlid,biae ti i Ahli-ji plavi,saeekaj,da dodje njihovo vreme,5 cm.to su još ipak malecki.U akvaristiki jeste jedno pravilo:ne žuri,pa eeš i plavu boju doeekati.

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 13, 2004, 23:27:00 poslijepodne »

neznam je li ti neko prije spomenuo ali nemoj mijesat jezara.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #18 u: Lipanj 14, 2004, 09:10:00 prijepodne »
Sam onaprijed majstore! Ciklidi su zakon  

Offline šeki

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Lipanj 14, 2004, 22:22:00 poslijepodne »

Ma pogledaj i stranice:

http://www.ciklidi.com

Ah te ribe, stvarno ih volim

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 14, 2004, 23:28:00 poslijepodne »

Vidiš Šeki,ja to gledam drukeije.Eovjek je na tom forumu jasno postavio pitanje i naravno eekao i neki odgovor.

Po mom prostom uvidu on nije eekao neki link,nego samo odgovor.A da se navode linkovi,to u nekoj bliskoj buduenosti više neee bit forum nego linkoteka,kao nekad što je bila kviskoteka.

navoditi linkove nije teško,to znadu svi,nego suština foruma,a zato i jeste forum,da se dadnu odgovori,razmjeni stavove i tako.

Ja si forum tako predstavljam.

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 14, 2004, 23:41:00 poslijepodne »
Te sve linkove sam pregledao i na engleskom i njemaekom jeziku ali sam htio euti kakva iskustva imate sa postavljanjem akvarija za ciklide.

P.S. Bojko i ostali hvala lijepa na odgovorima. Sad sam još Arsu poslao PM jer sam vidio da on ima Brichardije pa ee on najbolje znat kako da uštimam akvarij.
Ptuj/Zabno

Offline sax

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 14, 2004, 23:42:00 poslijepodne »
Bojko slazem se sa tobom makar Seki nije mislio nista lose. Dobra stvar foruma je sto se mogu stvari prodiskutirat. Kad se ode na neku stranicu tamo procitas sta stoji i tome mozes vjerovat ili ne, i to sto stoji moze biti tocno ili ne. Dok ovdje ljudi ce opovrgnut nesto ako neko da los savjet. Uostalo ako si u dilemi uvjek je bolje imat vise savjeta nego jedan.

Offline sax

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 14, 2004, 23:46:00 poslijepodne »

Citat: fUATPANZa

P.S. Bojko i ostali hvala lijepa na odgovorima. Sad sam još Arsu poslao PM jer sam vidio da on ima Brichardije pa ee on najbolje znat kako da uštimam akvarij.

Makar je za Arsa evo ti moj savjet. Nabavi si samo dva para. Za mjesec dva imat ces ih pun akvarij. Ima ih moj buraz, nezna kud ce sa njima . (ja mu ih necu uzet ) inace prekrasna vrsta i fora je kako zive u zajednici.

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 14, 2004, 23:49:00 poslijepodne »
Baš sad sam proeito da jedan tip stavlja mlade brichardije u 20l akvarij. Da to prakticiram i ja ili radije ne?
Ptuj/Zabno