Kolovoz 09, 2025, 20:05:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zašto mi neuspjeva  (Posjeta: 3744 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mare

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
zašto mi neuspjeva
« u: Ožujak 05, 2007, 08:09:00 prijepodne »

Bok!

Evo me ovdje sada prvi put postam.Nova u akvaristici.Imam akvarij 40 l hladnovodni sa filterom Niagara 250. U akvariju su bile 1 ribica teleskop i pet karasa u raznim bojama.

E sad, pošto me na to nije nitko prije upozorio saznala sam da na tu litražu max.mogu staviti 4 ribe. Naravno, teleskop je uginuo nakon tjedan dana, sputio se na dno i uginuo.

1 karas je po sebi dobio bijele točkice i nakon dva dana i on uginuo.Promjenila sam vodu u akvariju nakon tog ugibanja i nakon tri dana primjetila da je još jedan karas dobio bijele točkice.

Kaj da napravim? Pomažite dok i ostale nisu uginule.

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2007, 08:17:00 prijepodne »
To ti je bolest bijelih točaka ili ich, zagrabi u čistu čašu vode iz akvarija i u njoj razmuti pola male žličice obične soli i to onda vrati u akvarij, nakon par dana promjeni pola voda iz akvarija (s odstajalom ili kondicionerom pripremljenom vodom). Ako vidiš da i ostale ribice poboljevaju i da se zaraženim ne povlači onda ondi u petshop i kupi lijek za ich.
u oblacima

Offline Andariel

• Punopravni član
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2007, 08:25:00 prijepodne »
Zdravo mare, dobro došla!

Moram ti reći da je čak i 4 zlatne ribice previše za tu litražu, ali što je - tu je. Te bijele točkice su ich bolest. Sve je u redu, nemoj paničariti. Odi lijepo u neki pet shop u kojem imaju odjel za akvaristiku (ne znam u kojem si gradu) i traži ih Costapur lijek. Na njemu ti piše uputa za doziranje i te upute se drži. Nadam se da imaš filter i pumpu za zrak, ako nemaš, morala bi to podhitno kupiti. Također, kod ovakvih liječenja poželjno je dignuti temeraturu vode malo, a za to ti treba grijač. Ako imaš love, kupi i grijač, pa podesi na višu temperaturu, ali nemoj baš pretjerati iznad 25 C. Ako nemaš za grijač, nema veze i sam costapur bi trebao pomoći. Nadam se da će ti se ribice uspješno izliječiti.

Također možeš kupiti i Ectopur koji služi kao dezinficijens i inače ga se može koristiti u preventivne svrhe kod zdravih ribica. Toplo preporučujem.

Offline Andariel

• Punopravni član
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2007, 08:27:00 prijepodne »
poslušaj ivanku ako ti pet shop nije u blizini

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #4 u: Ožujak 05, 2007, 08:33:00 prijepodne »

Akvarij ti je premali i za jednu zlatnu ribicu. Filter je preslab. Mislim da ne može čistiti 40 litara niti približno. Treba krenuti ispočetka i polako. Pročitaj vodič za početnike (imaš link u našem potpisu), odluči koje ribice želiš imati i kakav akvarij pa onda fino polako - ispočetka; s cikliranjem, pripremom vode, biljkama i postupnim uvođenjem ribica. Za ove teško da će biti nekog izvjesnog spasa. Najviše što za njih možeš učiniti je da NE mijenjaš svu vodu (uvijek se mijenja djelomično)i NE čistiš filter (barem ne do kraja). Za svaku sigurnost možeš kupiti u pet shopu neki preparat za uklanjanje štetnih tveri iz vode - ne aquasafe za pripremu, nego baš aktivni preparat s bakterijama za cikliranje (nitrivec naprimjer). Ich liječiš costapurom, ako je Ich. Možda su gljivice - onda imaš mycopur. Kad lječiš ribe aktivni ugljen se vadi iz filtera. Nakon tretmana stavlja se u filter da bi se povukle štetne tvari iz vode.

I dobrodošla. Ugodno surfanje po ovim stranicama i samo pitaj što te zanima. dobit ćeš dobre odgovore.

Offline mare

• Novi član
  • *
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #5 u: Ožujak 05, 2007, 08:39:00 prijepodne »

E sad nekoliko pitanja.

Kaj je pumpa za zrak? Imam filter koji kroz jednu cjevčicu uvlaći vodu u sebe, voda prolazi kroz aktivni ugljen i neku spužvicui vraća se u akvarij.

Kako se prepozna koja je riba muška, a koja ženska?

Svi spominju stres kod riba i da i on može prouzroćiti ugibanje?

Koliko traje prilagodba riba na novi akvarij i kako im mogu pomoći, gašenjem svjetla ili nekaj drugo?

Dali treba usitnjavati hranu dodatno ili je dovoljno staviti listiće kakvi jesu u pakiranju?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2007, 08:48:00 prijepodne »

Mare, pročitaj vodič... vjeruj mi to ti je najpametnije za početak

Odgovori:

Pumpa za zrak je membranskapumpica kojatjera zrak u akvarijsku vodu - inače nepotrebna - ti imaš pumpu za vodu koja je sastavni dio filtera.

Ne zamaraj se za sad sa spolovima.

DA, stres je glavni uzročnik boleština i ugibanja ribica. Najčešće se stresiraju zbog nepravilnog transporta, naglih temperaturnih promjena, neadekvatne i nepripremljene akvarijske vode. ČITAJ VODIČ

Ribe se ne prilagođavaju akvariju, nego akvarij ribama - prvo treba akvarij pripremiti za ribe - mora biti dovoljno velik, biološki, fizikalnoi kemijski pripremljen, i onda se tek uvode ribe. U dobrom akvariju ribe odmah veselo proplivaju i nemaju problema sa zdravljem.

Malim ribama treba usitnjavati hranu, ali to su "ribe bebe".

Offline Andariel

• Punopravni član
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2007, 08:51:00 prijepodne »
Pumpa za zrak je pumpa koja u vodu ispušta mjehuriće zraka - što su mjehurići sitniji tim bolje. Ta pumpa može biti integrirana u filter, pa ti savjetujem da pročitaš na uputstvima filtera ima li integriranu pumpu. A može se kupiti i posebno, kao što su Tetrine pumpe.

Oko spola ribica ima dosta otvorenih tema na forumu, pa možeš tamo pogledati. Stres može prouzročiti ugibanje npr. ako ribice prebaciš iz tople u hladnu vodu ili obrnuto, promijeniš čitavu vodu, umjesto jednog dijela...

Prilagodba traje ovisno od ribice, ali je važno da se akvarij prije zaciklira. A hranicu treba usitniti toliko da je ribice bez problema mogu jesti, bez da im zapne u ustima.

Muči me savjet Elene i Davora oko odluke koje ribice želiš imati. Bilo bi idealno kad bi svi tako ulazili u akvaristiku, tako da prvo promisle i educiraju se, ali u slučaju zlatnih ribica to često nije moguće, jer se, nažalost, vrlo često dobivaju na poklon. Vidim da ti već imaš zlatne ribice i očito ti je stalo do njih kad im želiš pomoći. Dobro su te uputili na akvaristički početnik s naslovne stranice akvarij.neta. Nadam se da će ti priručnik i naši savjeti koristiti.

Offline Andariel

• Punopravni član
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2007, 08:52:00 prijepodne »
Elena i Davor su bili brži.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2007, 08:58:00 prijepodne »

Citat: Andariel
Muči me savjet Elene i Davora oko odluke koje ribice želiš imati. Bilo bi idealno kad bi svi tako ulazili u akvaristiku, tako da prvo promisle i educiraju se, ali u slučaju zlatnih ribica to često nije moguće, jer se, nažalost, vrlo često dobivaju na poklon. Vidim da ti već imaš zlatne ribice i očito ti je stalo do njih kad im želiš pomoći. Dobro su te uputili na akvaristički početnik s naslovne stranice akvarij.neta. Nadam se da će ti priručnik i naši savjeti koristiti.

Zašto te muči? Akvarij od 40 litara je premali za zlatne ribice - one narastu velike. Zato je uputno da počne razmišljati o većem akvariju (rekao bih minimalno 100 litara, makar je i to premalo za zlatne). 40 litara je za malene ribice - tetrice, rasbore i sl. Ni u kom slučaju NE nagovaram na tropske (toplovodne)- hladnovodne su čisto ok, ali njima trebaju uvjeti puno drukčiji nego što to većina ljudi misli ili kako savjetuju u pet shopovima.

Premještam temu u forum za početnike.

Offline mare

• Novi član
  • *
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2007, 09:14:00 prijepodne »

Ma sad sam tek svjesna da sam se trebala malo više educirati, a ne žuriti, a i naišla sam u dučanu na neku tetu koja me više odgovorala od akvarija, nego nagovarala, sve mi nekako polovićno i nabrzinu objasnila.

E da sam znala prije za ovaj forum, a ovako sam krenula sa učenjem sad kad su mi se ribe razbolile.

Idem za početak po costapur, pa čemo vidjeti dalje šta ću i kako ću.

vama puno hvala na savjetima i na vašem trudu.

čujemo se.

Offline Andariel

• Punopravni član
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #11 u: Ožujak 05, 2007, 14:05:00 poslijepodne »

Citat: Elena & Davor

Zašto te muèi? Akvarij od 40 litara je premali za zlatne ribice - one narastu velike. Zato je uputno da poène razmišljati o veæem akvariju (rekao bih minimalno 100 litara, makar je i to premalo za zlatne). 40 litara je za malene ribice - tetrice, rasbore i sl. Ni u kom sluèaju NE nagovaram na tropske (toplovodne)- hladnovodne su èisto ok, ali njima trebaju uvjeti puno drukèiji nego što to veæina ljudi misli ili kako savjetuju u pet shopovima.
Je, imaš pravo, premali je. Dakle, ostaje joj ili mijenjati akvarij ili ribice, kak velite. Muèi me zato jer mi nije jasno što bi ona sad trebala napraviti s tim ribicama koje veæ ima i koje su se razbolile. Mora im nekako pomoæi ili ih dati nekome s hladnovodnim akvarijem. Ne bu ih valjda flushnula sad kad su veæ tu... A ako ih vrati u duæan, pitanje je kako æe završiti s obzirom da ih treba lijeèiti. No to su veæ teže problematike. Eto, nadam se da æe ti ribice ozdraviti i da æeš smisliti što i kako s njima, a da im priuštiš dug i sretan život.
Edited by: Andariel

Offline mare

• Novi član
  • *
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #12 u: Ožujak 06, 2007, 22:24:00 poslijepodne »

Evo ja jučer stavila costapur, loša vijest je ta da se na bolesnoj ribici ne vide promjene, a dobra je ta da su ostale još uvijek zdrave i vesele.

Sutra ponavljam terapiju.

danas je iz jednog karasa ižašlo nešto u obliku prozirnog štapića, kaj se sad pak to?

Danas sam provela tri sata gledajući u ribe, muž kaže da sam skroz skrenula.

Uglavnom, još nisam odlućila o premještanju riba u veći akvarij jer mi financije ne dopuštaju, a da ove ribe nekome poklonim neznam kako bi objasnila klincima, jer su im i imena nadjenuli i to ni manje ni više sad imamo Leonarda, Michelangela, Donatela i Raphaela. Znaći ipak će prevagnuti veći akvarij.

Za sada ih moram izljećiti.

Offline tahita

• Novi član
  • *
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2007, 13:32:00 poslijepodne »

mare, samo polako.

imala sam ja zlatnu ribu i u manje vode od 40 litara, koja vise nije bila bas mala.

osiguraj im povoljne uvjete, filter, zrak, nikad ne mijenjaj cijelu vodu, voda mora odstajat.

pokusaj ne ic na akvarij ispod 150 litara, to nje tak veliko kak zvuci. gotovi akvariji su kod nas preskupi, pa ti predlažem, ako si iz sjevernih krajeva Hrvatske odlazak u Graz gdje ces za manje od 100 eura kupit i aq s rasvjetom i filter.

druga opcija je da ga sama slozis, uz malo truda i vremena, uzmi si vremena!!! za bilo sto u akvaristici. zive zlatne ribe i u 20 litara, ne bas dobro, al zive.

imas na netu i nacrte za akvarije, koliko je svjetla potrebno za koliko litara, koje biljke. za biljke se ne brini, to ce ti dobri ljudi s foruma udijelit.

i opet, samo polako. bit ce sve u redu. ne trebaš sve u jednom danu napravit, kroz nekoliko mjeseci, pa naućit djecu svemu, ako su ribe njihove, nek se i brinu o njima, poboljsat ce im sigurno znanje iz biologije, kemije...

u svakom slucaju, dobro dosla.

a prozirna cjevčica je ni vise ni manje nego-izmet. nagledat ces se toga, a sto su ribe vece....

Offline zlatkica

• Punopravni član
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #14 u: Ožujak 10, 2007, 11:31:00 prijepodne »
Pozdrav Mare...
U sličnoj sam situaciji kao ti...(i prostornoj i financijskoj) i kopam na sve moguće načine kako sa što manje novaca doći do pristojnog akvarija...
I tako sam počela razmišljati o varijanti da ga radim sama...
Imaš moju temu pod "Uradi sam" zove se "Akvarij 180 l" gdje sam zaista dobila jako puno korisnih savjeta i vrijednih informacija pa bi ti svakako savjetovala da to pročitaš...pa možda nešto od toga pomogne i tebi ...

Sretno...

Offline mare

• Novi član
  • *
zašto mi neuspjeva
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2007, 15:24:00 poslijepodne »

Evo moje ribe same riješile problem.

Dvije najjaće i najbrže sredile one ostale , pa sad fino njih dvije žive u miru i sreći i u za sada dovoljnom prostoru.

Više nema ni bijelih točica ni nervoze, već vrlo lijepa zajednica dviju riba.

Jedino mi je žao onih koje su uginule.