Uh, oh...
Pa da krenem: meni su to prve ribe koje sam dobio. Zbog njih sam i kupio akvarij, jer sam kao trebao dobit pirane- naravno nasjeo sam i tek nakon surfanja shvatio u što sam se uvalio.
Barem sam ihpreuzeo (spasio) iz tanka od 50 litara

.
Niti moj od 112 nije bio dovoljan, pa sam ih se uskoro (manje od pola godine)rješio - udomio. Bile su 20+ cm.
Iskustva: narastu uglavnom ogromne i to jako brzo! ono pravilo- ako je akvarij manji neče toliko narast nije na njih primjenjivo - rastu dok god ide. Tako da će prerasti svaki akvarij - niti 300 litara neče biti dovoljno nakon nekog vremena...
Hrana - sve sto stane u usta- najomiljenija im je tableta za čistače- moje su pojele po par tableta u jednom hranjenju

. progutaju cijelu, a jedu i veče komade lističa kada potonu. Također sam ih hranio kuruzom, graškom, narezanom mrkvicom i sl. Znači oni u prirodi jedu uglavnom bobice, tj biljojedi su tako da su biljke u akvariju odmah isključene, što zbog brštenja, što zbog agresije=čupanja. ja sam imao plastične i kamenje samo

Ponašanje - stoje na mjestu ili lagano kruže, ali kada podivljaju (uplaše se)onda lupa na sve strane i voda šprica- razbile su mi termometar u 2 navrata, a i same su se ozljedile. Jedna je razbila gubicu ili od kamen ili ju je druga terorizirala. Uglavnom veča je stalno šikanirala manju.
Pojele su ili zatuklei guppye koji su slučajno bili u akvariju. Tako da ne moram ni govorit- manje ribe ne s njima
evo slikica mojih bebica :

Evo jedno jutro sam ju našao ovako, mislio sam da je krepala, a zaglavila se na grijač

closeup - tu su več mrcine, oko 20-ak cm. u 2-3 zapliva prođu cijeli akvarij

Zaključak: meni je nakon razbijanja i nespavanja po noči zbog njihovog divljanja dopiz...pa sam ih se rješio. Također sam želio biljni akvarij s tetrama, pa nisu mogle biti prihvatljive. A realno nisam ih niti mogao držati u tako malom prostoru!
Ako imaš dovoljno litraže za podržat ih, nisu nezanimljive i atraktivne su- kada narastu i zacrvene se po trbuhu i više nego kad su male. Ali ako ne možeš, a još su male odma ih se riješi ili ih niti ne navabljaj!
Sretno