Šta je moguće da mi je borac ubio gupiće(muške).
Poštovani Vule,
Moram izraziti čuđenje, mada sam se ovakvih priča naslušao od više kolega.I mi imamo gupije i bette, pa i druge živorotke, čak i skalare zajedno.Ono što je zamječeno, je sljedeće: Gupi muški, vrlo često pobrkaju mlađeg bettu ili ženku bette sa svojom vrstom i čupkaju iz zasjede bette.Odgovor je nekad povlačenje bette, ali kad im do***, onda ima trčanja svuda.
Ista stvar je sa ostalim živorotkama, one se čak udružuju i organizirano se zalijeću u bette, osobito kad narastu dovoljno veliki.Kod onih betta, pa i ženki, koje su lakše na okidaču, odgovor je jurnjava po tanku, ali i po noći, pa zna biti i izokrenutih na površini.
Skalari kad su manji, životna im je preokupacija, kako gricnuti peraju bette, i to je vidljivo dok ovaj ne reagira, i uredno podjele teritorij, do trenutka hranjenja, tad su svi na hrpi.
Zapravo najgora pošast, su sijamski algari, koji kad malo narastu, ili valjda dođe vrijeme parenja, zaliječu se na sve....Iskustva kažu, da najčešće algar završi izvan tanka, ako nisu dobro spušteni poklopci, ili odabere skrovište, i upadne u normalu.
Nažalost ne mogu reći da smo do sada imali bette, koje bi bili izazivači sukoba!
Naprotiv, štiti manje ribe od robusnih živorotki, čak iste vrste, naročito kod hranjenja.A sama betta, nije agresivac, i pomahnitali "gladuš", kao recimo platy, moly ili skalar.
Eto toliko o našim iskustvima, stoga zagledajte se ako možete i imate vremena, možda nije betta-izazivač, nego uzvraća...........
Lijepi pozdrav!!!!!!!!!!