Srpanj 29, 2025, 21:22:35 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nisu samo Tropheusi  (Posjeta: 1152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Nisu samo Tropheusi
« u: Veljača 21, 2007, 10:48:00 prijepodne »

u jezeru Tanganjika.Šta ti ja znam zašto ali baš oni /Tropheusi/ važe za savršenstvo,ma dosta se o njime več napisalo i popričalo.Medjutim ostali ciklid,ako zanemarimo one najpopularnije,kao da ne postoje ili se jako malo zna o njima,a neki baš su zanimljivi i po ponašanju kao i po bojama.

Eto da izdvojim ciklida iz roda Enantiopus,za početak slika para i obratite pažnju na pesak,takav pesak jeste najpogodniji za držanje istočnoafričkih ciklida.

Mislim ,da je to zanimljiv ciklid,koji samo čeka,da se ga detaljno razradi, a kako ga dobiti?Pa ja mislim da je lakše tog ciklida dobiti nego nekog crvenog ili tamnog tropheusa?

a eto još nekog

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2007, 16:08:00 poslijepodne »

Ajdemo sa pričom.

Taj ciklid pripada genusu Enantiopus i u tom genusu nalazi se samo vrsta E.melanogenys /donja slika7,opisan sa strane ihtiologa Boulengera 1898,i ima još neka neopisana vrsta ,koju neki svrstavaju kao geovarijetet več pomenute valjane vrste,primerice:E.melanogenys sp.kilesa,dok drugi to zaniječu,pa ga svrstavaju u neopisani vrstu kao Enantiopus sp " kilesa" /prva slika/.

Kkao god da je ta dva ciklida sta jako popularna u akvaristiki.

nalazita se u velikim jatama duž cele obale jezera Tanganjika,a nadju se pretežito u zoni peska u dubini od 5-50 metara.Inače taj ciklid hrani se beskićmenjacima,a ustonoša.

Sam akvarij bi trebao biti oko 300-400 litara,ipka taj 15 cm. veliki ciklid,ženka malo manja dobar je plivač.Sama dekoracija razvidna je iz fotografija i treba tu stvarno obratiti pažnju na pesak,ipak taj ciklid ubraja se u tzv.sand dwellers grupu.poželjeno jih imati u grupi od 10-tak komada,a uz Cyprichromise,Ophthalmotilapie za susjede.No sa njime mogu još neki ciklidi,mada su relativni nepoznati u HR.Tropheusi,Petrochromis ,pak su prerobustni ciklidi za njih.

Zanimljiva je činjenica,da ,ako imamo veliki akvarij,idu sa njima i ciklidi iz grupe lamprologini,naravno uradili smo jim malo više zaklona.-

Po pitanju ishrane nije neki probrljivac,Mysis,Krill,cyclops su adekvatna ishrana,samo treba pripaziti,da se jih ne prehrani jer to vodi u pogibljiju.

Inače ,kako sam več napisao,majka nosi mlade u ustima,a ima ih otprilike 30-tak komada.

Offline bobialf

• Punopravni član
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #2 u: Veljača 21, 2007, 18:00:00 poslijepodne »
kao uvjek bojko odlicno. samo da jos dodam za tanganika jetero.temperatura je konstantna luzi kod 26 stepeni i ph 7,5-9,3 kh 15-18 gh10-12.

Offline Njofra

• Punopravni član
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #3 u: Veljača 21, 2007, 19:31:00 poslijepodne »
Pa nisu samo Tropheusi,..ali Tropheusi jesu sigurno najinteresantniji Tanganyika ciklidi.Hočeš po izgledu ali još više po ponašanju.Dosta ljudi je odustajalo od Tanganyike jer večinom to nisu aktivni ciklidi kao Malawci,dosta vrsta je dosta usporeno,skrivaju se dok su Tropheusi nešto drugo.Neznam koji akvarij može biti toliko živ kao onaj sa Tropheusima,...imao sam svakakvih ciklida pa znam šta govorim. Enantiopus je jedan od onih ciklida koje bi sigurno svatko ko ima Tanganyiku stavio u akvarij kad bi ga mogao nabavit.Pa tak je i meni to ciklid koji fascinira,..al nažalost nisam ga imao kao što mislim ni nitko drugi u Hrvatskoj.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #4 u: Veljača 21, 2007, 23:22:00 poslijepodne »
nije frka za nabavit. osim ako ga zaista ne želiš. pa mislim da se skrivaju samo lamprologini i julidochromisi. a ima puno ostalih u tangi.

Offline maculicauda

• Punopravni član
  • **
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2007, 08:37:00 prijepodne »

Tropheusa od ostalih ciklida koji žive u jatu izdvaja njihova socijalna interakcija i po tome bi ih svrstao u red najzanimljivijih afričkih ciklida. Ovo temeljim na dosadašnjem iskustvu u uzgoju ciklida istočnoafričkih jezera, a ono nije zanemarivo. Pozz

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2007, 09:50:00 prijepodne »

Pa sad vidim,da sam malo "provokativno" uradio ime teme.Medjutim,kad sam preletio malo starije teme,vidio sam da se u glavnom piše o Tropheusima,Julidochromisima te Neolamprologusima i Altolamprologusimapa reko,ajde da malo prezentiram i neke,u drugim zemljama,jako poznate ciklide.No još je prerano za to ali biče bolje.

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2007, 10:03:00 prijepodne »
Ništa nije prerano, od svih gote ja imam julio, neolam., altolam., i stvarno bi volio imati nešto što si ti prestavio .
To su školjkaši koliko sam primijetio.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2007, 10:24:00 prijepodne »
To nisu školjkaši,to su sand dwellers ciklidi od razliku školjkaša koji su shell dwellers. Edited by: Bojko

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
Nisu samo Tropheusi
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2007, 11:16:00 prijepodne »
Ispadam iz igre što se tiče latinskih, engleskih i drugih naziva.
Ali u svakom slučaju jako ljepi ciklidi.