Kolovoz 21, 2025, 16:52:52 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Tetra i Medimor  (Posjeta: 1776 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Andariel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Tetra i Medimor
« u: Veljača 20, 2007, 15:52:00 poslijepodne »
Daklem, tek sam kupila tetru EX700 i instalirala ju tako da sada radi paralelno su unutrašnjim filterom dok se ne zakcikliraju biospužvice kak spada. Kad li tamo, u akvariju se pojavila neka bakterijetina i udarila jednoj od tri zlatne ribice na oko. Čitam na medimoru da se filteri moraju odstraniti prva dva dana iz akvarija, pa treći postaviti, pa sedmi opet odstraniti zbog medimora.

Za sad sam prebacila malca u karantenski akvarij, ali ni preostale dvije ribice u zadnje vrijeme nisu nešto naročito čile, pa sam razmišljala da ne bi bilo loše tretirati čitav akvarij s medimorom (itak još nemam biljaka unutra). Ali neću valjda odinstaliravati tetru? Mogu li taj filter samo iskopčati iz struje koliko treba? I/ili zatvoriti one ventile za odvod i dovod? Hoće li mi medimor upropastiti biospužvice u filteru? Što pobogu da radim?

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Tetra i Medimor
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2007, 16:03:00 poslijepodne »
Ja sam maknula medije iz filtera,stavila ih u kantu u akvarijsku vodu i
filter ostavila da radi.Mislim da nije dobro medije ostaviti u filteru
jer bi medimor mogao uništiti dobre bakterije isto kao i one loše.Bitno
je napraviti prema uputstvu, to je najsigurnije i bit će sve ok

Offline Andariel

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2007, 16:11:00 poslijepodne »
U uputstvu piše da se mora staviti u onu količinu vode koja odgovara 20 puta uvećanoj zapremnini filtera. Tetrina zapremnina je 6 litara - znači li to da u kanti mora biti 120 litara vode?!? Kolika je tvoja kanta bila?

I kako onda? Treći dan tretmana vratim sve filtermedije unutra zajedno s ugljenom i ožeži, a sedmi dan opet izvadim dok kapam medimor, a osmi vratim nazad. Ako sam dobro skužila. To mi neće naštetiti filtermaterijalima, jel?

Nego, tek sam kupila ovaj filter, pa ne znam uopće ni kako ga sad otvoriti a da mi voda ne iscuri naokolo. Pomozite mi sirotoj...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Tetra i Medimor
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2007, 16:30:00 poslijepodne »

Ne treba ti toliko vode.Ja sam stavila koliko ide u kantu.Bitno je da
su prekriveni vodom.Sad se točno ne sjećam koji dan sam vračala
medije,ali znam da sam radila po uputstvu i čini mi se dva puta vadila
medije iz filtera.Moj je Fluval 304 ali mislim da nema nekakve velike
razlike što se tiče medija.Najbolje je izvaditi ih van.

Voda ti neće iscuriti jer se sigurno može zaustaviti dotok vode.E sad
na Tetrinim filterima ne znam gdje i kako jer ih nisam imala.Meni se
zatvara na spoju cijevi i filtera.Pogledaj na uputstvu za filter to bi
moralo pisati.

Edited by: Xena

Offline Andariel

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2007, 16:42:00 poslijepodne »
Tnx puno, Xena, slično je i tu. Bacam se u akciju. Bolje spriječiti nego opet sve otpočetka liječiti.

Offline Andariel

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2007, 17:57:00 poslijepodne »
Učinila sam kako si rekla. Izvadila sam filter materijale i stavila ih u kantu od nekih dvadesetak litara vode. Košarice za filtermaterijale sam vratila nazad u filter prazne. Međutim, kad sam pokrenula filter krčao je. Onda sam se sjetila da sam zaboravala ručno napumpavati vodu da se popuni mjesto koje su zauzimali filtermaterijali. Pa sam ga ugasila i pumpala, međutim nisam znala koliko treba s obzirom da je u cijevima već bila voda. Kad sam upalila opet je krčalo i ustanovila sam da u cijevi ispusta ima malo zraka... kojih 10-15 cm uzduž cijevi je zrak i zadržava se na djelu cijevi koji tek izlazi iz filtera. Taj zrak valjda krči. Kaj da napravim? Trenutno je filter zgašen, ali voda je u njemu. Pretpostavljam da to nije zdravo za filter da je u njemu voda a da on ne radi... HELP!

Jao, sve sam zakomplicirala. Samo da mi ribice prežive...

Offline Andariel

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2007, 18:09:00 poslijepodne »
Da, kad sam vadila to iz filtera. Kad sam ga zgasila, nisam dirala priključak za crijeva, jer sam se bojala da ga ne strgam. Pokušala sam ga doduše maknuti, nadigla sam onu polugu, ali nije lagano išao van, a bilo me strah vući. Na kraju sam samo skinula poklopac zajedno s crijevima instaliranim na njemu, ali sam prije toga zatvorila ventile na oba crijeva. Jesam nešto krivo napravila?

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Tetra i Medimor
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2007, 19:53:00 poslijepodne »
...ja kreten nisam niti ispirao medije kako piše niti sam još rastavljao i ispirao filter nakon mjesec dana uporabe...jer ciklidi su malo tvrdokorniji od ostalih riba i rađe ću promjeniti dio vode za koji dan...

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Tetra i Medimor
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2007, 22:18:00 poslijepodne »

Citat: Andariel
odinstaliravati tetru? Mogu li taj filter samo iskopčati iz struje koliko treba? I/ili zatvoriti one ventile za odvod i dovod? Hoće li mi medimor upropastiti biospužvice u filteru? Što pobogu da radim?

Doticna crijeva ces ionako barem jednom mjesecno ( barem na pocetku ) morati skinuti i isprati u kadi da uklonis naslage smedih algi - ako si mislila da ih montiras u akvarij jednom za uvijek....malo sutra

Izvuci oba crijeva iz akvarija i gurni u kantu u koju si prethodno utocila dvadesetak litara vode iz akvarja ( prije apliciranja lijeka ), te smanji protok na pola - pazljivo s ventilima.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2007, 22:21:00 poslijepodne »

treba s obzirom da je u cijevima već bila voda. Kad sam upalila opet je krčalo i ustanovila sam da u cijevi ispusta ima malo zraka... kojih 10-15 cm uzduž cijevi je zrak i zadržava se na djelu cijevi koji tek izlazi iz filtera. Taj zrak valjda krči. Kaj da napravim? Trenutno je filter zgašen, ali voda je u njemu. Pretpostavljam da to nije zdravo za filter da je u njemu voda a da on ne radi... HELP!

Ako u cijevi ispusta ima zraka to znaci da voda uopce ne ulazi u filter. Otvori ventile, filter mora obvezno biti barem metar ispod razine vode i napumpaj. Meni sve smrdi da tebi kanta s vodom i filter stoje jedan uz drugog na podu, zar ne ?

Offline AndrejX

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2007, 22:25:00 poslijepodne »

Da, kad sam vadila to iz filtera. Kad sam ga zgasila, nisam dirala priključak za crijeva, jer sam se bojala da ga ne strgam. Pokušala sam ga doduše maknuti, nadigla sam onu polugu, ali nije lagano išao van, a bilo me strah vući. Na kraju sam samo skinula poklopac zajedno s crijevima instaliranim na njemu, ali sam prije toga zatvorila ventile na oba crijeva. Jesam nešto krivo napravila?

Zelene ventile u pravilu nikad ne diras, odspajas filter od crijeva tako da podignes onu polugu tako da bude okomita i potrebno je prilicno jako potegnuti prema gore da se iscupa cijeli sklop - meni jos nije uspjelo potrgati isti, a imam 4 Tetre koje sam do sada otvarao sve zajedno stotinjak puta. Uspio sam potrgati puno ostalih dijelova, ali ne i doticnu polugu Nakon odspajanja sklopa crijeva ce iscuriti par kapi, a onda kompletan filter odneses u kupaonu ili sl.

Ne bih htio ispasti grub, ali su svi gore navedeni zahvati vrlo solidno objasnjeni u uputama i popraceni sa ilustrativnim slikama.

Offline Andariel

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #11 u: Veljača 21, 2007, 08:53:00 prijepodne »
Hehe, jedno je slika, a jedno kad su ti ribice bolesne i izvodiš s njima kerefeke, pa se sav zbuniš i onda se bojiš da neš još ne potrgaš.

Hvala na dodatnim uputstvima, mislim da će mi pomoći. Koliko sam shvatila ti vučeš priključak za polugu kad ga pokušavaš išćupati? Stvar je u tome da nisam znala za kaj da ga primim. Nisam htjela za ventile, a u uputstu ne piše točno za što primiti.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #12 u: Veljača 21, 2007, 11:11:00 prijepodne »

Hehe, jedno je slika, a jedno kad su ti ribice bolesne i izvodiš s njima kerefeke, pa se sav zbuniš i onda se bojiš da neš još ne potrgaš.

To je tocno

Citat:
Hvala na dodatnim uputstvima, mislim da će mi pomoći. Koliko sam shvatila ti vučeš priključak za polugu kad ga pokušavaš išćupati? Stvar je u tome da nisam znala za kaj da ga primim. Nisam htjela za ventile, a u uputstu ne piše točno za što primiti.

Ne - polugu odgurnuti skroz do kraja da bude okomita i s obje ruke sa svake strane primiti ispod ventila, a cim blize kucistu i polako tresti lijevo/desno - dosta tesko ide van, ali bolje da je tako

Offline Andariel

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #13 u: Veljača 22, 2007, 11:41:00 prijepodne »
Mislim da sam otkrila u čemu je bio problem. Morala sam ispust od pumpe za zrak malo pomaknuti, pa je slučajno završila drito ispod usisa filtera. Zato je valjda zrak ulazio u sistem. Tuka!

Offline AndrejX

• Punopravni član
Tetra i Medimor
« Odgovori #14 u: Veljača 23, 2007, 12:32:00 poslijepodne »

Mislim da sam otkrila u čemu je bio problem. Morala sam ispust od pumpe za zrak malo pomaknuti, pa je slučajno završila drito ispod usisa filtera. Zato je valjda zrak ulazio u sistem. Tuka!

Da, to zna biti problem ali ne previse da potpuno onemoguci filter