Srpanj 26, 2025, 09:54:12 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mutne oči  (Posjeta: 3873 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Andariel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Mutne oči
« u: Veljača 20, 2007, 08:55:00 prijepodne »
Čini se da mi ribice imaju problema s očima. Teleskopiću se već dosta dugo ne vide bjeloočnice, sve je crno i izgleda kao da je slijep. Komet je na početku imao jedno normalno oko, a oko drugoga malo narančastoga pigmenta, ali danas ovo s narančastim izgleda kao da će se odlijepiti. Oko izgleda mutno, a oko rubova su crvenkaste točkice. Na karasici je jedno oko isto mrvicu mutnije od drugog. Sumnjam bakterijsku upalu i mislim si Medimor?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2007, 09:00:00 prijepodne »
Da...i to brzo...da se ne razvije dalje.....

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2007, 09:13:00 prijepodne »
S obzirom da imam samo te tri ribice i puža, najbolje da lijek stavim u glavni akvarij, jel? A puža da izvadim ili kako? Trebam li isključiti filtraciju?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2007, 09:48:00 prijepodne »

Ja filtraciju ne bih isključivao, treba im zraka i čista voda, a lijek kad se otopi, u njoj ostaje i dalje... Čak ne bi bilo zgorega dio dana im malo povisiti temperaturu, ako imaš grijač, par sati samo... To je moje iskustvo, i s dva teleskopića je odlično prošlo, a pandica mi je uginula (kod nje sam prekasno primijetio da se nešto dešava).

Razmuti i malo soli, otprilike žlicu (u jednoj čaši vode dobro razmiješaj i polako uspi u aqu), sol je odličan dezinficijens, a tako mala koncentracija ne može nikome škoditi...

A za pužića, priznajem da ne znam, pa ne bi mu trebalo škoditi, barem mislim....

Držim ti palce!!!!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2007, 09:50:00 prijepodne »
Tnx puno. Idem po medimor! Samo moram izvaditi ugljen iz filtera, ako se dobro sječam kako ide s lječenjem. Valjda će sve pisati u uputi. Poslat ću slikice kad se vratim.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2007, 10:02:00 prijepodne »
Sretno!!!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2007, 11:18:00 prijepodne »
Ah, čitam baš na medimoru da se moraju ugasiti svi filteri, a meni trenutno u glavnom akvaču rade dva- unutrašnji stari i novi vanjski koji se ciklira paralelno s ovim. Vanjski je stvarno čitava zajebancija otpojiti i piše da bi se onda filter materijali trebali držati u kontejneru koji je 20 puta veći od zapremnine filtera - koja je 6 litara. Dakle, u 120 litara! Nemoguća misija, tako da se ipak moram pomiriti s karantenskim akvarijem, a u glavni ću staviti sol kao što si i preporučio. Teleskopiću je dugo ovak s okama, a karasici oči danas izgledaju normalno, tako da ću samo kometa staviti u karantenski. Također, u uputi za medimor piše da se prvi i drugi dan ribica ne smije hraniti. Baalek je već doručkovao, ali to valjda nema veze. Ona je inače najmanja ribica i jedva nešto pojede, pa mi je ovo ne hranjenje dva dana nočna mora. Užas! Isto, na uputstvu piše da voda ne bi trebala biti tretirana sredstvima za kondicioniranje vode, a u mojoj pripremnoj vodi za karantenski akvarij je već aquasafe. Zar da ga stavim u tek natočenu vodu iz slavine? Užas...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2007, 11:30:00 prijepodne »
Neka te aquasafe ne brine...naravno da nećeš staviti ribicu u slavinjaču...a što se tiče papice, maleni će već izdržati, ne brini, trebaš pozitivno misliti, pa će biti sve u redu....a treći dan mu daj samome papati pa vidi jeli on jednostavno ne voli jesti ili mu veći lopovi sve popapaju, to će ti biti onda i uputa za dalje, kad ozdravi...

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2007, 13:00:00 poslijepodne »
Evo mog Baaleka, sad ćemo ga prebaciti u karantenski. Evo kako izgleda oko. Šteta što nam fotić nije bolji. Ovo oko okeka crveno su zapravo sitne crvene točkice, a samo okeko izgleda kao da ima preko sebe neku mutnu lećicu koja kao da se po rubovima odljepljuje. Nadam se da ću mu uspjeti pomoći!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2007, 14:51:00 poslijepodne »
Baaleka smo prebacili u karantenski akvarij koji smo postavili do glavnoga. Karantenski akvač je 17 litarski, tako da sam kapnula 5 kapljica medimora (piše 30 kapi na 100 litara). Prije toga sam vodu u karantenskom zagrijala grijačem na istu temperaturu koja je i u glavnom 21C (sad je glavni ostao bez grijača, jer imam samo jedan, ali pokušat ću ga nekako prebacivati svakih nekoliko sati iz jednog u drugi da se u oba zadržava neka podjednaka temp (ne smije baš pasti prenisko jer imam toplovodnog puža u glavnom...?). Bi li u karantenskom temperaturu trebala još povisiti? (sjećam se da sam ju na bactopuru dizala do 26) Provela sam jedan odvod od zračne pumpe iz glavnog akvarija u mali, tako da je sad po jedan odvod u svakome. Karantenski nema filter u sebi, ali kako treći dan treba početi filtraciju, stavit ću mali Duetto filter (za 50 litarske akvače) koji je za tu prigodu čuvan u ladici (mehanička, ugljen i bio, jedino kaj mu biofilter nije zacikliran... hmmm). Valjda bu to ok.

Koliko čitam, na medimoru piše da za vrijeme liječenja UV tijela moraju ugasiti. Znači li to da ni danje svjetlo ne smije doći do akvarija? Kako su akvači sad jedan do drugoga, između njih sam stavila nepropusnu pregradu da svjetlo od velikog ne dopire do malog. Spustila sam rolete na prozoru u toj sobi, ali ne znam je li to nužno?

Kak ste vi organizirali stvari pri tretiranju svojih ribica medimorom?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #10 u: Veljača 21, 2007, 13:06:00 poslijepodne »

E, jesmo šašavi...nastavismo ovu temu pod drugom (zlatne ribice od A do Z), ma nema veze, samo da ti ribice ozdrave...."čujemo" se tamo!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2007, 07:49:00 prijepodne »
Na kraju sam prebacila bubanu ribicu u glavni akvarij i sada tretiram čitav akvarij. Danas je vrijeme za prvu 30%-tnu promjenu vode i vraćanje filtermaterijala u pogon. Za pet dana treba aplicirati posljednju dozu lmedimora, a do tada ništa. Imam dva pitanja u vezi ove sadašnje faze:

1. mogu li ribicama upaliti svjetlo ovih 4 dana do ponovne aplikacije lijeka (i koliko svjetla)?
2. da li da stavim u ovom periodu između dviju aplikacija ugljen u filter ili tek nakon što završi i druga aplikacija lijeka?

Offline zlatkica

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2007, 13:56:00 poslijepodne »
Nisam radila s medimorom...ali logika mi nekako nalaže da aktivni ugljen ide tek kad je tretman kompletno gotov...

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #13 u: Veljača 22, 2007, 15:45:00 poslijepodne »
Imaš praf, Zlatkica, tak sam na kraju i napravila! Zeznuto je s medimorom jer za razliku od costapura i bactopura koje sam do sada aplicirala, liječenje traje osam dana, a ovi ostali lijekovi samo tri. Ali vjerujem da vrijedi zajebancije!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #14 u: Ožujak 03, 2007, 13:04:00 poslijepodne »
Lječenje medimorom je završilo. Krvavi podljev se povukao, ali je nastala sljedeća situacija. Oko okeka nije više crveno, ali je samo oko potpuno pobijelilo. Počelo je bijeliti odozgora prije tri dana. Danas je čitavo neprozirno bijelo, a taj bijeli dio je nekako ispupčen. Izgleda kao da je iznad samog okeka bijela krasta ili tako nešto. Ribica je danas nešto aktivnija no prijašnjih dana i od jutra plivucka.

Nekako sam sve sigurnija da se radilo o mehaničkoj ozljedi okeka. Rekla sam da je prvi dan izgledalo kao da se lećica na gornjem dijelu nekako odljepila od glave - vjerojatno je zapeo iza cijevi od vanjskog filtera i ozlijedio se kad se izvlačio van. Podljevu je trebalo 10 dana da se povuče. Medimor je valjda pročistio vodu od bakterija, tako da nije vjerojatno da se zabijelilo zbog bakterija. Je li moguće da sada ta lećica zarasta odispod tog bijeloga i da će bijelo otpasti ili se povući kad leća zaraste i ponovno sraste uz glavicu?

Dodala sam danas soli u akvarij da dodatno dezinficira vodu ako je slučajno u njoj problem. Makar sumnjam, voda je čista, minjenjana dvaput po 30% u ovih desetak dana zbog liječenja Medimorom. Mislila sam promatrati situaciju sljedeća dva dana i onda ako bude nužno prebaciti Baala u karantenski akvarij i podvrgnuti trodnevnom liječenju Bactopurom. Mislim da mora proći bar 10 dana od liječenja Medimorom da ga opet podvrgnem antibiotiku. A ne bih ga voljela izdvajati, osim ako se pokaže da moram.

Znam da se ovakve stvari rijetko viđaju i da mi vjerojatno nitko neće moći pomoći savijetom. Ali, eto, ja izvještavam o stanju, možda se nekome u budućnosti dogodi nešto slično. Ipak, ako netko slučajno zna što mi je činiti i je li to normalan proces zarastanja, nek se javi.

Offline zlatkica

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #15 u: Ožujak 03, 2007, 16:21:00 poslijepodne »

Èuj...imaš tu još jednu temu problem s okom, mario je autor...daj si pogledaj ak nisi... Po tome bi trebalo proæi samo od sebe samo dugo treba pa ako ne primjetiš neko pogoršanje...mislim da ga ne bi trebala muèiti baktopurom i odvajanjem...
Mislim da je najbolje.naouražat se strpljenjem i èekati uz svakodnevne preglede od glave do pete...da u sluèaju bilo èega možeš intervenirati...
I ne bi bilo loše da imaš u rezervi odstajale vode za eventualan hitan sluèaj...
I još jednom...sretno i tebi i Baaleku ...

Edited by: zlatkica

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #16 u: Ožujak 03, 2007, 17:31:00 poslijepodne »
Čitala sam tu temu, vidim da preporučaju čekanje. To ću i napraviti... A vodica je stalno u pripremi. Nadam se da neće trebati. Hvala na dobrim željama, zlatkica! :)

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #17 u: Ožujak 04, 2007, 16:03:00 poslijepodne »
Ovo bijelo preko oka se svakim danom sve više povećava. Oko izgleda kao bijela neprozirna kvrga veličine graška, a Baalek kao da je malo živnuo. Nemam pojma što se događa...

Offline zlatkica

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #18 u: Ožujak 04, 2007, 20:03:00 poslijepodne »
Pa daj probaj novu sliku stavit...sigurno će netko prepoznat ...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #19 u: Ožujak 04, 2007, 20:37:00 poslijepodne »
Joj, čitam ovo, i baš mi je žao! Nema ti druge već da čekaš i držiš fige da sve bude u redu....jadni mališe!

Imaš web site jednog veeelikog pet centra, potraži na googlu, oni daju
i veterinarske savjete, i imaju pametnih stvari iz akvaristike...probaj
potražit, možda nađeš već dan savjet za ovakav slučaj, ili ih možeš
pitati. Navodno odgovaraju pravi veterinari koji se kuže u pojedina
područja držanja kućnih ljubimaca! (ne smijem reklamirat, ali si ziher
skužila kaj mislim)!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #20 u: Ožujak 04, 2007, 20:51:00 poslijepodne »
Sad sam dosla doma bas iz tog veeeelikog centra i tamo, nazalost nije bilo trenutno niti jednog akvariste. A kad sam dosla doma docekalo me neugodno iznenadenje - Baalek se u 17h spustio na dno i na dnu miruje. Kako mi to izgleda kao pocetak kraja odlucila sam ga prebaciti u karantenski i ipak staviti na Bactopur. Upravo mi se izjednacava temperatura vode u karantenskom da ga prebacim. Uzasno mi ga je zao... Steta da je fotic kod decka, pa vam ne mogu pokazati kako to izgleda. Ali sad nije ni vazno kako izgleda, nego to sto je Baal na dnu - to sigurno nije dobar znak i ne izgleda mi kao da bih trebala samo cekati. Pa cak ni jutro da mi veterinari tog centra odgovore na upit.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #21 u: Ožujak 04, 2007, 21:13:00 poslijepodne »
Uh! Jadni maleni Baalek! Ja bih učinio isto što i ti, i nadao se da će do jutra biti dobro, ali, jaaaaako se bojim! Imao sam takvih iskustava, nekad je bilo sve ok, ali ovo s okicama mi se nimalo ne sviđa kako se na kraju razvilo!
No, ako sutra bude ok (držimo palčeve svi koji te znamo preko ovog
foruma, siguran sam), probaj pitat na onom siteu. Uostalom, pogledaj i
večeras, možda ima gotovih savjeta??? Sigurno ćeš ga lako nači!

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #22 u: Ožujak 04, 2007, 21:40:00 poslijepodne »
Čuj, baš razgovaram s dudom preko skypea i ona govori da mu je od medimora već jako pao imunitet i da se boji da bi ga dodatni antibiotik + promjena sredine samo mogli dodatno dokrajčiti. Duda misli da je za njega najbolje da ga ostavim kako je, sa svojim društvom u svome domu i da sam učinila za njega sve što je u mojoj moći, a dalje ga mogu samo dodatno iscrpiti i preplašiti. Nekako mi to ima smisla, pa ga ipak nisam dirala, samo sam pojačala kisik. Vidjet ćemo kako će biti ujutro. Nadam se da radim što je najbolje za njega i ako mu je ovo zadnja noć, bar da je doma i sa svojima.

Offline Andariel

• Punopravni član
Mutne oči
« Odgovori #23 u: Ožujak 05, 2007, 08:06:00 prijepodne »
Jutros situacija ništa bolja, bjelilo se još proširilo. Izgleda kao da mu je netko zaljepio žvaku preko oka, odnosno te polovice glave. Na hranjenje nije uopće reagirao. Baš se vidi da se muči. Užasno nam ga je gledati. Mama i ja smo već počele razmišljati o eutanaziji, na to smo odlučile ipak dati bactopuru šansu i stavile smo ga u karantenski akvač. Skuhala sam graškića samo za njega - možda...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Mutne oči
« Odgovori #24 u: Ožujak 05, 2007, 09:28:00 prijepodne »
Uf, jadničak maleni! Ima smisla što duda kaže, ali i ja bih, kao i ti, sve pokušao što znam i umijem! Držat ćemo mu palce da ozdravi, ili, ako mu je suđeno da brzo zaspi, da se ne muči.... Grozno...tak mi ga je žao kao da je moj....