Kolovoz 02, 2025, 17:27:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Raspad usta?  (Posjeta: 802 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Andariel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Raspad usta?
« u: Veljača 18, 2007, 16:51:00 poslijepodne »
Kod moje bijele karasice već par mjeseci postoji čudan problem s ustima. Naime, rilce joj ne izađe kad otvori usta. Znate kak ribica najprije otvori usta i onda joj izađe onaj još jedan dio - to je valjda rilo ili koji je već točan naziv za to. Uglavnom, mojoj Andariel je to godinu dana normalno izgledalo. Prije nekih 8 mjeseci je pobijelila, ali nije pokazivala nikakve druge znakove bolesti. Jako je proždrljiva i aktivna i največa je riba u akvariju, pa tome do sada nisam pridavala preveliku važnost.

Taj dio oko usta je isto bijeli i nema nikakvih oteklina, crvenila ili ničega. Jedino, se danas pojavilo kao da joj se na nosu guli malo kožice - 2 milimetarski dio koji leluja na nosu i čeka da otpadne. Sličnu stvar sam primjetila već davno, ali kad je komadićak otpao, sve je bilo normalno. Danas sam čistila akvač i malo preuređivala, a poslje je kopala po šljunku (kao što rekoh iznimno je proždrljiva), pa može biti da si je tak zgulila tu kožicu, ne znam. Činjenica jest da nekad zna čudno plivati, kao da se trza, pa se najednom zaleti i tak, ali večinu vremena se čini normalno. Osim toga, kao što rekoh, taj problem perzistira već više od 3-4 mjeseca. U međuvremenu sam tretirala akvarij sa solju, a sada sam kupila i postavila odličan vanjski filter, tako da se nadam da će to pročistiti eventualne neželjene bakterije i spojeve u vodi. Imate li pojma što bi to neizlaženje rilca moglo biti?

Baš sam joj nakapala malo vitaminčeka na hranu. Doma imam Bactopura i karantenski akvarij, ali ne bih ju voljela bezveze izlagati ljekovima i stresu seljenja, ako nije nužno.

Offline Andariel

• Punopravni član
Raspad usta?
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2007, 16:56:00 poslijepodne »
Eh, zaboravila sam reći da joj unazad nekih mjesec dana lijeva prsna perajica izgleda kao da je na vršku malo ozlijeđena. Jedno 3 milimetra pri vrhu izgledaju pomalo sljepljeno, ali nema krvavih dijelova i ostatak perajice izgleda u redu. Moguće da se negdje ozlijedila s obzirom koliko je živa, a možda to ima veze s ustima? U svakom slučaju ne čini se da se stvar s perajicom pogoršava.

Prije više od pol godine joj je Baal odgrizao polovicu doljnjeg komada repa, pa je to jako dugo zarastalo - trebalo je skoro do sad da se čitav taj dio regenerira. Tada sam ju tretirala bactopurom, jer je bilo dosta odgriženo, a i pri vrhovima se malo zacrvenilo, pa nisam htjela riskirati. Zato ju ne bih opet s bactopurom ak nije frka.

Any ideas?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Raspad usta?
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2007, 09:26:00 prijepodne »

Savjet za ovako nešto nemre ti nitko dati a da bude sigurno rješenje....pokušaj staviti malo goldmeda preventivno u cijeli akvarij, iako bih ja ipak nju stavio posebno i par dana tretirao baktopurom....

Upravo samo imao nešto slično s tri pajčolanke...pojavile se ružne srvene mrlje na trbušku i perajicama, stavio sam ih u "bolnicu", jedan dan dao sol i baktopur, podigao temperaturu na 28, drugi dan izmijenio vodu i dao goldmed, i evo, fleke su nestale...Iako ću ih još dan-dva držati na liječenju, sad s manjom koncentracijom baktopura, za svaki slučaj...

Inače, to sam već nekoliko puta rekao, moj je karas pobijelio kad je spolno sazreo (dvije godine i nešto malo je star), ogroman je isto...možda je i to...imaš cura u tanku?

Offline Andariel

• Punopravni član
Raspad usta?
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2007, 10:00:00 prijepodne »
Mislim da su sve cure, ali ne mogu biti 100% sigurna s obzirom da je svaka ribica druge vrste, pa ih je bezveze međusobno uspoređivati. Jedini dečko mi je umro nedavno pod neobjašnjivim okolnostima. Bio je zdrav ko dren.

Da i ja vjerujem da je diskoloracija vezana uz maturaciju ili eventualno loše osvjetljenje, ali ne bi trebala biti znak bolesti. Tnx na savijetu. Trenutno nemam goldmeda. Pustit ću još tri dana da vidim kako će stvari napredovati i dok ne kupim taj ljek, a onda ćemo vidjeti.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Raspad usta?
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2007, 11:07:00 prijepodne »

Svakako nabavi goldmed, tek toliko da ga imaš, zlu ne trebalo....

Želim da ti ribica brzo ozdravi...