Ponovila sam testove danas, rezultati koje sam navela su bili otprije desetak dana. Danasnji rezultati, sve Sera testovi: kh 9, gh 11 (kod nas je pipovaca preko 20, tako da je prokuhavam, sto je srusi na oko 14-15, i mijesam s malo destilirane - otud ova razlika, valjda sam ili kuhala duze ili dodala vise destilirane kad sam mijenjala vodu prije 3-4 dana), pH izmedju 7.5 i 8. Nitriti i dalje totalna nula (usporedila s vodovodnom). Ostale testove i dalje nemam. Za vrijeme cikliranja, nitriti su se pojavili 11. dan i onda trajali prilicno dugo, negdje dva i pol tjedna, ali nisu bili strasno visoki, test nikad nije potpuno pocrvenio. Za nitrate test nemam (jedino sto mogu naci je Sera, a procitah samo lose o tom konkretnom testu). Otkako je cikliranje zavrsilo i nitriti nestali, promijenim jednom tjedno 15-20 posto vode. Sa svakom promjenom lagano usisam podlogu.
BTW ciklirala sam s ribama, mijenjajuci vodu svaki drugi dan. Gupiji i zebrice. Nije bilo problema s ribama, podnijele su dobro. Riknula je samo jedna zebrica, a i to vjerujem da nije do cikliranja, vec je iz shopa dosla mrsava i cudna i uopce nije jela, pa je otegnula nakon tri dana. Ja sam kriva: rekla sam "zebrice" i nisam gledala koje tip stavlja u vrecicu.
Biljaka ima dosta (cabomba, kriptokorina, ehinodorus, anubias, bacopa m, nekakva travica na L, hydrocotyla, svega po nekoliko "grmova") i sve rastu kao lude. Cabomba doslovno raste centimetar na dan. Bilo je jedno vrijeme nesto dijatomeja po staklu i biljkama, to je nestalo, sad samo ima malo zelenih algi na anubiasu. Voda je posve bistra, lagano smedja od mangrovog panja, ima lagan miris sumske zemlje.
Filter je samo spuzva (Tetra brillant).
Temp je 26.
Ribe su i dalje sve OK, djeluju veselo, boje su im normalne, apetit isto. Samo zebrice uvecer "uspore" nakon cijelog dana uobicajene size po tanku. Zanimljivo je da se najvise "otrombolji" upravo ona zebrica koja je najveci "nasilnik" i od pocetka stalno naganja ostale...
Kuzim da je to sve frisko, zato i buljim u tank non-stop i primjecujem svaku i najmanju promjenu... ovo sa zebricama jednostavno ne mogu povezati ni sa cim. Definitivno sam sigurna da to cudno ponasanje pokazuju samo navecer. Ako im je lose zbog necega stetnoga u vodi, zar ne bi bilo logicno da im je lose cijeli dan, ne samo navecer?
Nista, promijenit cu sutra opet malo vode makar nije proslo tjedan dana...