Svibanj 03, 2025, 16:49:29 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Prepariranje?  (Posjeta: 11850 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline civi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Prepariranje?
« u: Veljača 13, 2007, 16:01:00 poslijepodne »
Zna neko`kako se prepariraju kukci?Hvala.

Offline zoolog

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2007, 17:37:00 poslijepodne »

Vrlo jednostavno, većina ih se nabode na entomološke igle koje se zatim zabodu u dno entomološke kutije. Entomoloških igala ima raznih veličina...ovisi o veličini kukca - od sitnih za komarce do debelih za žohare i velike leptire.U Češkoj su ekstra jeftine. Ne znam je li ih ima kupit uHR- raspitaj se na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju ili naZoološkom zavodu Biološkog OdsjekaPMFa.Kutiju moš napravit sam, ali je bolje kupit (u Češkoj naravno :-).

Leptiri zahtijevaju malo više posla nego recimo kornjaši jer ih prethodno treba razapeti i tako osušiti. Svaka skupina kukaca ima određeno misto na tilu di se zabija igla - vidi link doli.

http://basicentomology.ifas.ufl.edu/lab2.pdf

Imaš tone infa na netu, traži pod insect curation ilipreservation

Edited by: zoolog

Offline civi

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2007, 18:09:00 poslijepodne »

Hvala na informacijama! Jel`ima još koji način osim igala?

Offline aspidelaps

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2007, 18:16:00 poslijepodne »
koje kukce? Moš ih u alkohol ubacit..... nekima moraš i utrou izvat jer bi istrunuli inaće (skakavci,konjici...) a možeš ih i bez igala samo nasadit na papir i zaljepit, ali će prije popucat i neće biti lijepog izgleda bez igala. U hr nema igala entomoloških za kupit...

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2007, 18:31:00 poslijepodne »
ili kupiš fotoaparat i poslikaš živine... ove entomološke privatne "kolekcije" su mi obićna bedastoća... najlakše je ubit bez razloga...

mislim da će večina ljudi više cijenit dobru fotografiju bilo koje živine..nego preparirani primjerak...

Offline zoolog

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2007, 18:47:00 poslijepodne »

Citat: Strichek Matija
ili kupiš fotoaparat i poslikaš živine... ove entomološke privatne "kolekcije" su mi obićna bedastoća... najlakše je ubit bez razloga...

mislim da će večina ljudi više cijenit dobru fotografiju bilo koje živine..nego preparirani primjerak...

Slažem seSad imaš jeftinih digitalnih aparata kojiimaju macro funkciju i mogu zumirat na dosta malekukce, pa nema svrhe za ubijanjem. Jedina iznimka su obrazovne i istraživačke institucije - škole, fakulteti, muzeji, itd. Iako šta se tiče kukaca, uz gubitak staništa, najveći problem su pesticidi i zaprašivanja protiv komaraca...Edited by: zoolog

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Prepariranje?
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2007, 18:50:00 poslijepodne »

ja imam puno iskustva s time, što te toèno zanima?
mislimd a je najbolje entomolosku kutiju napraviti od stakla i dobro zasilikonirati jert se u drvenim namnože grizlice a to nitko ne želi! evo prizor koji sam vidio kad sam nedavno otvorio svoje kutije:

etiketiranje je jako bitno: idu 2 cedulje ispod kukca, na onu do kukca ide datum i mjesto nalaska i tko je nasao kukca a na onaj ispod ide hrv i lat naziv i tko je determinirao vrstu.
leptire nemoj preparirati jer nemas potrebne pravilno izrađene širilice!
ja nastavljam raditi svoiju zbirku ali samo sa kukcima koje mrtve nađem. pa ako netko ima nesto ili nađe i voljan je poslati

p.s. kukac se ne stavlja u ent. kutiju dok se suši nego se to odvija u posebnim, zasticenim kutijama (od nametnika, prasine...) te nakon sto se osuse (ja sam manje kukce ostavljao oko 2 tjedna a veće i po par mjeseci) se etiketiraju i idu u e. kutiju kao gotovi preparati!

nametnik i ostaci leptira (zadak i ticala)

Edited by: ozzy osbourne
† BLACK RAIN †

Offline aspidelaps

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2007, 19:06:00 poslijepodne »

e moj matija kaj si i ti prešao u fakin male zelene, njnjnj nemojte tlačiti blabla nemojte ubijati njnjnjKak bi ti matija prepoznao neke kornjaše, koji se determiniraju po npr. spolnim organima??

ozzy pa skoro svi imaju drvene kutijee, samo kaj unutra stavljaju razne insekticide, i sve je ok...

ozzy jel imaš možda Rosaliu alpinu? Ako da možeš dati lokaciju i sliku poslat...

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2007, 19:10:00 poslijepodne »
nemam ja sam leptire skupljao htio sma skupiti svih 187 danjih nasih vrsta. ali kornjasa u kotaru imas kolko oces i previse. uzmi sator, jaku svijetiljku, okomiro razapni plahtu i osvijetli je i nahrani oči i dušu naravno u ljetnim danima!

samo da kazem da su ovi kornjasi na gornjoj slici totalno krivo preparirani, ali totalno!

† BLACK RAIN †

Offline civi

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2007, 19:13:00 poslijepodne »
Jel` se baš moraju koristit entamološke igle i kutije ili se može inprovizirat,i kako da se "najbolje" usmrti kukac?

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2007, 19:19:00 poslijepodne »
parama etera kojeg neces dobiti nigdje. ja ga nisam uspio nabaviti a imam veze po ljekarnama:(! ali sam nabavio amonijak ali nemoj se igrati znas li kakav je feel ako ga udahnes?
matija ima pravo, bolje ih pustiti, zato sam i prestao UBIJATI neka zive... bolje da su u prirodi nego kod mene u kutiji ne? tamo bar imaju funkciju nekakvu...

† BLACK RAIN †

Offline aspidelaps

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2007, 19:26:00 poslijepodne »
Eterom se ne ubijaju kukci nego cijankalijem. U eteru umiru nekoliko minuta pa do više sati što ovisi o vrst kukca!(I ONDA PRIČAŠ O NEKOJ DOBROBITI KUKACA)Cijankalij ga ubije za par sekundi i što je najvažnije od CK se ne ukruti, a to je najvažnije za entomologa. Može se i acetonom al također dosta ukruti kukca. Etera ja imam 2 litre i ima ga za kupiti.

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2007, 19:35:00 poslijepodne »
eter? ja to nisam nikad dobio a i svugdje di sam čitao spominje se bas eter.
zaboravio sam reci da ako se kukac ne ide odmah preparirati nakon povratka s terena treba ga zalediti (zajedno s podacima da se kasnije zna ali ne pisati kemijskom jer ce se unistiti ), te prije prepariranja dobro odlediti da se ne desi da pokne noga, krilo, ticalo...

† BLACK RAIN †

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2007, 19:38:00 poslijepodne »

Citat: aspidelaps
e moj matija kaj si i ti prešao u fakin male zelene, njnjnj nemojte tlaèiti blabla nemojte ubijati njnjnjKak bi ti matija prepoznao neke kornjaše, koji se determiniraju po npr. spolnim organima??

nemam nikakve veze sa zelenima..za razliku od nekih sa ovog foruma..
insekte koje "ubijem" ubiju moje životinje... neki razlog da držim mrtve kukce u kutiji nemam...PRIVATNE entomološke zbirke su mi skroz nezanimljive i bezvezne...i ne vidim im nikakve svrhe...

kako bi prepoznao razliku među nekim kornjašima? prvo takve stvari me kao teraristu momentalno ne zanimaju....a kornjaša ima u raznim muzejskim zbirkama..pa ako sam baš toliko zainteresiran za takve stvari sigurno se našao neki entomolog koji je i to poslikao... sad da svaki čovjek ide radit svoju entomološku zbirku..i uz razne pesticide i uništavanje staništa... neki kukci bi skroz nestali...

primjer Rosalia alpina... ima ih/ili ih je barem bilo i na području Zagreba... nažalost nisam ih već dugo vidio... i sigurno kad/ako je vidim slijedeći put neću se zaletit i probat ju uhvatit da si je sa iglom pribijem u neku kutiju! ..već ću je probat poslikat... uvijek bi rađe nekom pokazao odličnu zbirku fotografija nego neku kutiju sa mrtvim živinama... prepariranje/ubijanje insekata je isto prepariranju/ubijanju "divljači"... lovce i takve sportove nisam nikad volio...

zato i postoji razlika između ljudi koji vole životinje..i ljudi koji "vole" životinje...

Offline zoolog

• Punopravni član
Prepariranje?
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2007, 19:56:00 poslijepodne »

Citat: aspidelaps
Eterom se ne ubijaju kukci nego cijankalijem. U eteru umiru nekoliko minuta pa do više sati što ovisi o vrst kukca!(I ONDA PRIČAŠ O NEKOJ DOBROBITI KUKACA)Cijankalij ga ubije za par sekundi i što je najvažnije od CK se ne ukruti, a to je najvažnije za entomologa. Može se i acetonom al također dosta ukruti kukca. Etera ja imam 2 litre i ima ga za kupiti.

Ma ni eter ni cijankalij se više ne koriste (eter vrlo brzo isparava, eksplozivan je, ne ubija brzo i uštečuje neke kukce, a cijankalij je užasno otrovan). Sad svi koriste ethyl acetate. Ja sam ga koristia u Americi - zakon, definitivno najbolji, a čuo sam i od entomologa na PMFu da su ga i oni počeli koristit.

Evo i puno bolji link: [url]http://www.ars.usda.gov/Main/site_main.htm?docid=10141&p age=2[/url]