Kolovoz 06, 2025, 20:02:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nova u ciklidnim vodama  (Posjeta: 3634 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Žadkamen

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« u: Veljača 13, 2007, 08:59:00 prijepodne »
Nova sam članica i tek uspostavljam svoj prvi akvarij. Od prvog obilaska dućana odmah sam se zaljubila u ciklide. Trenutno imam pet malawi ciklida (u dućanu mi tvrde da su svi Labidochromisi), a namjeravam nabaviti i još četiri. Akvarij je Juwel-ov 200 l. Moje pitanje glasi da li vam se slobodno mogu javiti na forum da mi pomognete u određivanju vrste ciklida? Da li se to može dok su tako mali? Hvala najljepša, molim da me uputite kako ispravno koristiti forum. Najljepša hvala.
Prvi put i uvijek, zauvijek ciklidi.
Žad

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2007, 09:52:00 prijepodne »

Veliki pozdrav!

Naravno da možeš pitati i pitati....zato i postoji forum.

Ciklid snaga.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2007, 10:16:00 prijepodne »
welcome i prva uputa nemoj boldirati slova........
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2007, 11:41:00 prijepodne »
Samo naprijed! Tu smo da ti pomognemo  

Offline bobialf

• Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2007, 13:24:00 poslijepodne »
dobro doslai samo naprijed

Offline yeljo

• Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2007, 16:20:00 poslijepodne »
prvo pa odma...
samo naprijed sa ciklidima...

pozdrav iz Bjelovara

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2007, 17:18:00 poslijepodne »
Dobrodošla i dobra odluka što se tiče riba.

Možeš pitati sve što te zanima jer ekipa na forumu uvijek je spremna pomoći.

Vrste ciklida se mogu raspoznati i kao mali, smo je malo teže raspoznati spol jer znaju biti dosta slični.

Za ciklide

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2007, 17:21:00 poslijepodne »
dobro dosla i pohvale za ciklide

Offline petra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
  • Sad sam malo veći
    • http:/
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2007, 17:33:00 poslijepodne »
dobro došla
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline _neno_

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2007, 17:43:00 poslijepodne »
Dobro nam došla iako sam ja stari akvarista a ipak početnik u ciklidaškim vodama rado pomognem ako znam
nenoSisak

Offline Akvarista

• Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2007, 18:00:00 poslijepodne »
bravo

Offline Bobomir

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
    • http://akvarij.net
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2007, 19:04:00 poslijepodne »
samo pitaj , forum i je tu da najbrže saznaš ono što te zanima u vezi akvarija svi će ti nastojati pomoći.

dobro došla

Bobo Sisak

Offline makai

• Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2007, 23:43:00 poslijepodne »
dobro nam došla. ti Labidochromisi koje imaš koje su boje?
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #13 u: Veljača 14, 2007, 08:22:00 prijepodne »
Ohrabrena vašim odgovorima....puno hvala...odlučila sam uslikati akvarij i dati ga vama na misljenje. Imam dvije male curice i iako je akvarij uspostavljen tek krajem prošlog mjeseca a ribice su s nama tjedan dana, mi ih već obožavamo. Djeca im pjevaju i dozivaju ih prstićima, i začudo one slušaju i prilaze im, te im mašu perajicama. Jel moguće da ciklidi vole djecu,zaista ih prate uzduž akvarija. Dakle za sada imamo četiri ancistrusa (koji su dobili imena po mužu i didama), te dvije Labidochromis caeruleus (mislim da su ženke jer nemaju tamne peraje). Za ostale ribice molim pomoć. Treći ciklid nazvan Kleo je svijetlo plave boje i izgledom liči na žute ženkice (u dućanu kažu da je isto Labidochromis, ja sumnjam) iako su se nadziru lagane pruge. Nažalost mali je i brz nisam ga uspjela uslikati. Zatim imamo par prugastih ciklida (u dućanu opet kažu da su Labidochromisi?). Uspjela sam uslikat, jedna je ribica prugasta, a druga je prugasta i ima poprečnu prugu. Uslikala sam i biljke, malo su mi posmeđile, da li je to stvar prilagodbe na akvarij? Svima najljepša hvala.
Žad

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #14 u: Veljača 14, 2007, 08:50:00 prijepodne »
poslala sam više slika a vidi se samo jedna. molim možete to urediti?
Žad

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #15 u: Veljača 14, 2007, 09:57:00 prijepodne »

shvatila sam da možda ne možete urediti slike...zato saljem link http://zadkamen.tripod.com/ciklidni_akvarij

Da li je tako bolje? Ispričavam se, ovo mi je prvi put da sam na nekom forumu.
Žad

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #16 u: Veljača 14, 2007, 10:07:00 prijepodne »

lijepo izgleda AQ jedino mi ono plavo kamenje odskace...

Edited by: Mastino

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #17 u: Veljača 14, 2007, 10:31:00 prijepodne »
Slike: Žadkamen

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #18 u: Veljača 14, 2007, 10:41:00 prijepodne »
hvala Mastino na pomoci, bas stefino poslagali slike, jos da sam ja bolje slikala...vezano uz plavo kamenje, po struci sam geolog pa nisam mogla odoljet
Žad

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #19 u: Veljača 14, 2007, 10:46:00 prijepodne »
nema na cemu i drugi put...

sad sam malo pogledao po bazi i posto su slike dosta mutne mogli bi biti i pseudotropheus saulosi, evo javit ce se sigurno neki iskusniji ciklidas za pomoc u identifikaciji...
pokusajte ribe uslikati nanovo pa kad slike budu bolje kvalitete sigurno ce ih netko od clanova sa sigurnsocu identificirati...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #20 u: Veljača 14, 2007, 11:27:00 prijepodne »

Kod malawi ciklida,kad je kamenje u pitanju treba gledati na funkcionalnost tog,ne na ljepotu.Šta oču time reči?

Da mi smedje kamneje ipak djeluje nekako grubo,barem koliko sam vidio,razbire se oštre ivice,a to ciklidima može zadati povrede,jer oni vole se malo očešljati uz kamenje.Ustvari meni se čini najbolji izbor,kamenje iz nekog potočiča,koga je reka ili potočič napravila glatkog i bez nekih oštrih ivica.

Drugo što mi je zapelo u oči jeste kokos.Sad kokos bi bio dobar za ciklide koje polažu jaja,medjutim kod malawi ciklida to ne treba.Malawi ciklidi su poligamni ciklidi,što znači da treba biti u grupi,a prema odnisu roditelja do potmlatka oni su matriaharlni ciklidi.To znači,da majka sama brine o potomstvu,imajući njih 21 dan u ustima i tek,potpuno formirane izbaci jih napolje,to jest iz usta.

I pesak lepši je smedji fini kremenčev /silica sand/ i djeluje prirodnije....mašta ja uopšte pričam o kamenju i pesku geologu.

Neka se taj post ne shvati kao kritika,nego kao uvid u razmišljanje nekom novom,u bliskoj budućnosti ,uredjenju.

Sad trgovci,svi za njih Labidochromisi...možda ih tako i dobili,no ovaj poslednji plavi sa štrafnama,ako ima produžene u lednja peraja,mogala bi biti vrsta M.lombardoi...no slike jesu mutne ali bolje takve ko nikakve.

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #21 u: Veljača 15, 2007, 08:39:00 prijepodne »

E sad ste me stvarno s tim kamenjem i pijeskom...pa sam isla malo istrazivat geologiju jezera Malawi (ne znam kako mi to nije palo na pamet prije, nego sam samo slijepo slusala savjete iz ducana)...molim svi pocetnici ucite na mojim greskama!

Dakle dno jezera je uglavnom prekriveno glinovitim, siltno glinovitim sedimentnom, al bilo bi vrlo tesko simulirati turbiditne struje u akvariju. Ali definitivno sam pogrijesila u svom akvariju s podlogom...ovim putem iskreno zahvaljujem moderatoru Bojku koji mi je tako uspjesno otvorio oci i potaknuo me na istrazivanje.

Od stijena koje nisu podlozne tolikom intezivnom trosenju su biotit-graniti odnosno magmatske stijene. Buduci je jezero vrlo duboko, geolosko profiliranje jezera jos je u razvoju. Medutim nadeni su i horizonti vulkanskog pepela (sto nije cudno s obzirom na starost jezera), sto bi ipak govorilo u prilog mom odabiru kamenja, ako uzmemo u obzir da bi nas to vratilo malo u proslost

U svakom slucaju vulkanske stijene u mom akvariju su obradene i nemaju ostrih rubova, jer zaista ne bih podnijela da mi se koja ribica ozlijedi.

Savjet svima koji sastavljate akvarij...nikako vapnenacke stijene, to bi pak bilo totalno kontra.

Po pitanju kokosaizgleda da ih tamo nema...al tko zna mozda mi se javi koji biolog, arheobiolog...pa nademo opravdanje i za to....naime moje ribice ih obozavaju i stalno prolaze kroz njih i nemam srca da im to oduzmem.

Puno hvala na savjetima...saznala sam mnogo.
Žad

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #22 u: Veljača 16, 2007, 02:23:00 prijepodne »
Ja ću samo ukratko ponoviti što je i Bojko rekao ali i štogod nadodati.

Simulacija prirodnih uvjeta od izuzetne je važnosti kod svih riba a pogotovo kod ciklida jer postoji nekoliko elemenata bez kojih ih je nemoguće pravilno održavati na životu. Naime, pod prirodnim uvjetima podrazumjevamo količinu i raspored stijena (kako bi ribe imale dovoljno prolaza i mjesta za skrivanje) te vrsta podloge u akvariju (primjetit ćeš kako ribe neumorno "premještaju" pijesak praveći su rupe i prolaze).

Istovremeno, ta sva prirodna ravnoteža i simulacija prirodnih uvjeta mora lijepo i izgledati. E sad, pošto se o okusima ne raspravlja, ja ti samo mogu iznijeti svoje mišljenje i reći kako neprirodno obojene stijene i podloga u akvariju loše djeluju na sam izgled riba i ako k tom dodamo primjedbu za biljnu pozadinu, ribe ti ne će dolaziti previše do izražaja.

Savjet, umjesto te, postavi jednu tamniju pozadinu, može i crna ili pak neku stjenovitu simulaciju i odmah ćeš vidjeti kako ribe izgledaju ljepše.

Uz pravilan odabir riba, dobru kakvoću vode, pravilnu prehranu i uz samo ređenje akvarija, ribe će biti veselije, zdravije pa ni mrijest ne će izostati.

E da, a moglo je i bez kokosa?      

Dobrodošla!

SNAGA CIKLIDA!
Hrvoje - Split

Offline Žadkamen

• Novi član
  • *
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #23 u: Veljača 16, 2007, 09:10:00 prijepodne »

Budućiuviđam da je moj akvarij pokrenuo emocije (zanimljivo je da isključivo muške) hajde da ja još nešto napišem, pa makar moja rubrika bila proglašena ekscentričnim ženskim magazinom.

Dakle akvaristika kao i svaki hobi trebao bi odražavati osobu koja se istim bavi. Gotovo je nemoguće da ijedna senzibilna, kreativna, vedra, psihički zdrava, moderna cosmoženska osoba ima tako siromašan oku akvarij kakav predlažete (uzimajući u obzir da su ribe još male, a osoba se detaljno informirala o geologiji i klimatologiji područja).

I tako dok ovo pišem gledam u svoje vesele male ribice koje mi bezbrižno mašu svojim peracijama, a jedna i viri iz kokosa, i toliko su sretne da se pitam dakle kako je vašima, budući je to većinom riba iz uzgoja?

Za sve koji ne vjeruju uz odobrenje moderatora predlažem se oformiti rubriku o mjesečnim izvještajima o Što sve žena može napravit (pa možda dobijem i koju zvijezdicu)!

Također moram pripomenuti da kad ribice porastu, namjeravam ih preseliti u veći AQ od 400 l (e što će tek taj bit lijep!), pa ću razmislit o manje dekoracija primjerenije većim ribama, uvažavajući propust s podlogom (nosim u srcu vaše primjedbe).

Toliko sam očarana tim ribicama da hoćete nećete morat ćete me primiti u klub. Čekam samo pod kojim nadimkom(molim samo ne iza ledja).

Pozdravi.

Žad

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Nova u ciklidnim vodama
« Odgovori #24 u: Veljača 16, 2007, 12:01:00 poslijepodne »

Pa sa nekim tvojim činjenicama,koje si izložila,u svom postu ne mogu se složiti.

Drugo poglavlje:Vidiš,akvriji se u grubom dijele na akvarije,gdje ima puno bilja i bilje pravi draž akvariju,dok su neki akvariji bogati po atraktivnim ribama,kao i Malawi ciklidi i jesu,dakle u takvim akvirijima bitno je da ribe što bolje dolaze do izražaja.No več reč"M'buna" na čičevskom /jeziku domačina/ znači kamena riba,jer se one ,u prirodnom okruženju i nadju u takvoj sredini.Akvarista zato i pravu takvu dekoraciju,koja je sastavljena pretežito iz kamenja i ne previše intenzivnog svetla,kako bih te ribe,odnosno njihove boje došle do izražaja,ipak malawi ciklidi zovu se i najlepše slatkovodne"koralne" ribe.

Bilje,kokos u to se neču baš puno upuštati,jer se to stavi prvenstveno,da akvarij bude lep akvaristu i tu ima svaki akvarista pravo,da to stavi ili ne....

Pa što se tiče otvaranja tema,teme se otvaraju po potrebi i idejama,ako si mišlenja,da če to biti zanimljiva tema,nema prepreke,a za zvezdice......i one če doči same od sebe.

Pošto si več vlasnica ciklida,ti si sad članica velike familije akvarista ciklidaša,koji zna se:Svi za jednog,jedan za sve .

A ima i žena,djevoka,koje se bave sa ciklidima,nisi jedina ali ispade ko da muškarci imamo više slobodnog vremena za pisanje po forumu ili bavljenju sa ciklidima,ko bi ga znao.

Eto još malo za razmišljanje.