Srpanj 07, 2025, 12:35:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zlatne ribice od A do Z!  (Posjeta: 34270 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zlatkica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #125 u: Veljača 20, 2007, 15:31:00 poslijepodne »

Ali na ovo ljepotica pa Oscar...to se moram smijati...pa tko joj ime dade ...

Andariel...ako je samo Baalek na površini ne mora biti da nešto sa vodom ne štima...možda samo njega nešto muči...ali ako traje par mjeseci ne vjerujem da je nešto strašno...mada ne bi bilo loše testirat s obzirom na trenutnu situaciju...da odneseš u pet-shop malo vode...ne znam kaj to košta ali mislim da nije puno...znam da su neki tako radili...

Offline Dunjy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #126 u: Veljača 20, 2007, 15:40:00 poslijepodne »
Koje cakane živine hihi!
Uskoro dolaze i slikice mojih monstruma čupafaca.
pun0glavac

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #127 u: Veljača 20, 2007, 15:42:00 poslijepodne »
Tak si i ja mislim... Tnx, ideja za testiranje je odlična! Sutra nosim vodicu u Pet centar, možda će htjeti testirati.

Offline duda

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #128 u: Veljača 20, 2007, 17:51:00 poslijepodne »

Offline Marijana&Vjeko

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #129 u: Veljača 21, 2007, 00:44:00 prijepodne »

Volio bih kada bi malo pričali i istraživali o raznim varijetetima kod zlatnih riba, o njima se može danima pričati i razmjenjivati iskustva. Interesantno je da su te ribe u stvari maslinasto zelene(u svom divljem obliku) a uzgajivači su selektivnim mriješćenjem uspjeli proizvesti mnogo varijeteta u boji i obliku tijela. Ja bih volio kada bi barem jedan tip ribe obradili svakih mjesec dana. Tada bi to bila odlična čitanka za početnike , a i za druge koji žele znati više o toj ribici. Ja ću dodati još jedan mali članak koji sam uspio napisati
Zlatne ribe razlikujemo i po glavi(tj. izraslinama na glavi), neki varijeteti uključujući orande,lavlje glave, i ranchue imaju izraslinu na glavi koja izgleda kao nekakva oteklina. Ove izrasline ponekad podjećaju na malinu ili kakvo drugo bobičasto voće.Te otekline izazivaju određenu pojavu kod ljudi, nekome su lijepe nekome ne. Meni osobno najljepši su karasi i pajčolanke.Uzgajivači pak dijele te izrasline na:[/I]
1. Guščja glava – izraslina je na samom vrhu glave, bez otekline na obrazima[/I]
2.Tigrova glava- izraslina se pojavljuje na vrhu glave i na „obrazima“[/I]
3.Lavlja glava- izraslina se pojavljuje preko cijele glave, obrazima i škržnim poklopcima[/I]

Meni najljepše su obični karasi, ona posjeduje najbolje i najprirodnije tijelo koje je naviknuto na vanjske uvjete življenja. Zbog toga su česti stanovnici ribnjaka. Karas u idealnim prilikama može narasti do veličine od 30 do 50 cm. Zato dobro razmislite prije nego tri četiri ribe nakrcate u 70 litarski akvarij, jer takav tank jedva je dostatan za jednog karasa. Pajčolanke i ovi drugi varijeteti su manjeg rasta(oko 12 do 18 cm). Karas može doživjeti oko 30 do 40 godina u pravim uvjetima. Zlatna riba ne bi trebala biti hir(iako to obično jest), ne bi se trebala kupovati i držati u malim kuglama. [/I]
ZADAR

Offline zlatkica

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #130 u: Veljača 21, 2007, 01:09:00 prijepodne »
Slažem se potpuno,treba malo popričati o varijetetima( a i sa svim ostalim u vašem članku...što se tiče osobnog razmišljanja, uzeli ste mi riječ iz usta )...svakom po ukusu...ima ih prelijepih...ali nažalost susrela sam se i s varijetetima(navodno pajčolanke) koje su toliko genetski izmanipulairane da jedva plivaju...bolje je reči da se kotrljaju po akvariju ...
Ne znam puno o tome...ali jasno mi je da u toj priči nešto nije nije dobro (još prodavač kaže da to nije ništa čega sve ima )... Da li je netko imao takvih iskustava?
I sama imam dvije normalne najobičnije pajčolanke koje na prvi pogled nemaju veze s onim što sam vidjela,ali navodno ih ima jako puno vrsta...
I Marijana i Vjeko još jedan super članak...samo tako nastavite da educirate nas neznalice naoružane sa puno dobre volje ...i super vam je ideja da svaki mjesec obradimo jednu vrstu...to će biti idealno kad se pojavi naš podforum.

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #131 u: Veljača 21, 2007, 08:36:00 prijepodne »
Marijana i Vjeko, svaka vam čast na člancima, stvarno su super. Slažem se sa zlatkicom da je ideja o obradi jedne po jedne vrste odlična.

Ovo u vezi karasa, i ja ću se složiti. Kad imaš u akvariju više vrsta zlatnih ribica, uključujući jednorepke i dvorepke, jasno je da se jednorepke puno lakše kreću. Ovo za maslinastozelene karase nisam imala pojma, baš bih voljela vidjeti jednog izvornog.

Glede veličine ribica, čula sam da u prirodi stvarno znaju poprimiti nevjerojatne veličine, ali vjerujem da kad ih se drži u pristojnom akvariju da se ipak u nekoj mjeri prilagode veličini akvarija. Čitala sam da ribice hoće rasti u skladu s količinom vode u kojoj žive. Npr. moja karasica je u 112 litara. Sad, bit će ona vjerojatno najveća riba, ali neće doseći baš 50 cm, već 20-tak. Bar mi se tako čini logičnim.

Idealno bi bilo kad bismo ih mogli prebaciti u neko sigurno i adaptirano jezerce kad porastu veliki veliki.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #132 u: Veljača 21, 2007, 09:18:00 prijepodne »

Halo, društvo!!! Eto, ja malo zaspao.

Krasan članak, kratak i pregledan ! Glede rasta, i ja sam čuo da se ribice prilagode veličini prostora u kojemu žive, no prije godinu dana su mi, doduše većinom karasi bili svi narasli ogromni...i onda jedno jutro...pomor...sad imam groblje na ranču...Oskar(ica), Štef, Max (20cm), Ray i Louie...nema ih više. Grozno, no eto već je nova škvadra tu i ne smijem misliti na njih...

Vijest: bila mi mama jučer kod Vilija, imaju krasne biljke....kupila mi je tri (čitaj dva, jer su joj uvalili jednog kepanog,koji je frajeru ispao kad ga je stavljao u vrećicu) sijamska čistača. Slatki su, maleni i još bebe, valda će preživjeti s mojim gangsterima. Ajde mi predložite imena za njih?!

No, ono što me najviše zanima: Andariel,kako je malički Baal?

Slike moje ekipe stižu sutra, ako uspijem ih pofatat kako spada u objektiv!

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #133 u: Veljača 21, 2007, 10:21:00 prijepodne »
Na kraju sam ubacila ljek u veliki akvarij tako da maknem te zločeste bakterije ako su unutra. Baalek je tako sa svojom ekipicom. Držim sobu u mraku, tako da ih baš dobro ni ne vidim, ali plivuckaju unutra i čini se da čekaju klopicu. Nemaju pojma da smiju papati tek sutra. Durkač kad me je vidio, veselo je pohrlio na vrh u čošak u koji obično stavljam hranu i počeo se nestrpljivo meškoljiti s nosićem izvan vode čekajući da mu nešto ubacim u čubicu. Ali dočekalo ga je razočaranje. Koji je to slatkiš! Baalek se drži svog čoškeca i nadam se da mu okeco ide na bolje, iako ne vidim dobro u mraku.

Babyboom, u uputstvu za lijek piše da se stavlja 1 i 2. dan, a 3,4, 5 i 6 ne (za to vrijeme se pusti filtracija i ribice se normalno hrane. 7. dan se opet zaustavi filtracija i hranjene i ubaci lijek, a osmi sve normalno. Na kraju piše da se za vrijeme liječenja moraju zaustaviti UV uređaji. Da li je vrijeme liječenja 1, 2 i 7 dan ili čitavih tih tjedan dana? Odnosno, mogu li im sutra upaliti svjetlo?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #134 u: Veljača 21, 2007, 12:36:00 poslijepodne »

Možeš im dati svjetlo, ja sam im davao oko 8 sati dnevno, ne skroz, za svaki slučaj. Uostalom, nek se naspavaju! A i papati im možeš dati normalno.

Uh, kak izdržiš da Durkaču ne daš makar malo u usta? Ja sam tu ratovao s mamom, ona je bila totalno bez karaktera

Probaj, ak imaš kakvu baterijicu nakratko posvijetliti Baalekovo oko, da vidiš kako se stvar razvija. Ma, moralo bi biti bolje....

A kako je Zlatkica pitala, tko dade ime mojoj (na žalost pokojnoj) ljepotici Oscar...kod nas je uglavnom rat oko imena ribica, pogotovo što u početku ne znaš spol, pa ispadne svašta....a onda se navikneš, pa ostane tako, iako si sam sebi blesav....Uostalom, i to je dio šarma držanja naših malih-velikih pokakanaca.

Mislio sam da se nikad neću moć vezati tako za ribe, a kad ono, cijela familija poblesavila...čak se i moj peso veseli kad ga dignemo da gleda ribice (jest da je jednu, još davno, kad je iskočila uspješno pojeo i pravio se lud)...A da vidite papigu tek...da može uskočio bi k njima unutra...Ma mi smo jedna totalno ćaknuta obitelj....

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #135 u: Veljača 21, 2007, 15:35:00 poslijepodne »
Babyboom, imaš pravo, ni mi nismo mogli zamisliti da ćemo se toliko vezati za ribice. Mama i ja smo ih čak prestale jesti - kako nam je akvač u blagavaonici, stvarno ne bi bilo zgodno. Ali ipak, najveći ljubitelji ribica su isto preostali ljubimci. Dozvolite da potkrijepim tvrdnju slikicama....

Kao što vidite, Nuki mačak ribice stvarno ljubi!

A i moj pas Amon bi volio progutati Durkača prvom prilikom koja mu se pruži, jer je na njega strahovito ljubomoran. Kad tepamo Durkaču, gura glavu pod ruku za maženje i počne tuliti, kruliti i negodovati gurajući nas od akvarija.

Offline zlatkica

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #136 u: Veljača 21, 2007, 16:02:00 poslijepodne »

Aaaaaaa...još jedna preslatka njuška u tvojoj kući ...topim se ko sladoled...

Offline zlatkica

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #137 u: Veljača 21, 2007, 16:04:00 poslijepodne »

Citat: babyboom

Mislio sam da se nikad neæu moæ vezati tako za ribe, a kad ono, cijela familija poblesavila...èak se i moj peso veseli kad ga dignemo da gleda ribice (jest da je jednu, još davno, kad je iskoèila uspješno pojeo i pravio se lud)...A da vidite papigu tek...da može uskoèio bi k njima unutra...Ma mi smo jedna totalno æaknuta obitelj....

Ma niste...baš ste simpatični...super su mi ljudi kaj doma imaju malo životinjsko carstvo

Offline Dunjy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #138 u: Veljača 21, 2007, 16:35:00 poslijepodne »
Slažem se sa Zlatkicom, - Babyboom,veoma simpatična family! =)
Neke slikice sam si i copy pasteala.... meni su te četvoronožne živine PREslatke kad ih čope ljubomorni ispadi. :D

pun0glavac

Offline zlatkica

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #139 u: Veljača 21, 2007, 17:48:00 poslijepodne »
Ovo je offtopic ali moram vam reči da sam u iščekivanju prinove i mislim da će za nekih 2 tjedna(možda i manje) osvanuti pod "bla,bla" slika mog novog četveronožnog ljubimca... nisam izdržala...nadam se da nitko neće zamjeriti...
A sad vratimo se ribicama da nam još ne zaključaju temu prije nego stigne podforum...

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #140 u: Veljača 21, 2007, 19:20:00 poslijepodne »
Ajoj, bravo na prinovi, zlatkica! Radi li se o vaukaču, mjaukaču ili nekom drugom stvorenjcu? Ako ga još nisi odabrala, znaš tko ih ima na lageru, pa mi se možeš obratiti na pp...

Kaj se tiče zatvaranja teme, nadam se da toga nebu, jer mi samo pokazujemo kako su zlatne ribice druželjubive i kako su ljubimci ne samo naši, već i naših ljubimaca.
Moj Nuki mi, npr. često pomaže pri mijenjanju vode u akvariju. Dok ja istačem, on jednom šapom drži otvoren poklopac, a drugom pokušava unutra zagrabiti. Uvijek se čišćenje akvača tako pretvori u moju i njegovu akrobaciju.

A kad će više te fotkice Babyboom? Jedva čekamo da upoznamo tvoje ribice!

Offline zlatkica

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #141 u: Veljača 21, 2007, 19:35:00 poslijepodne »
Andariel...hvala na ponudi,ali već je rezerviran...maci trbuh do zuba ...Radi se o mjaukaèu...èuj...i ja trebam pomoènika kad mijenjam vodu...teško mi je samoj...
I da Babyboom...dobit æeš ukor ...štrajkaš ...

Edited by: zlatkica

Offline Marijana&Vjeko

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #142 u: Veljača 22, 2007, 01:25:00 prijepodne »

Ovo je naša Azra, beligijski ovčar- groenendael. nadam se da sam dobro napisao. Meni je to teško izgovoriti a kamoli napisati

ZADAR

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #143 u: Veljača 22, 2007, 07:30:00 prijepodne »
Azra je pravi mali slatkiš! Jel i ona ima rada ribice?

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #144 u: Veljača 22, 2007, 07:54:00 prijepodne »
Ljudi, imam dva pitanja u vezi liječenja svojih ribica, pa ih postavljam i ovdje. Danas je treći dan liječenja i vrijeme je za prvu 30%-tnu promjenu vode i
vraćanje filtermaterijala u pogon. Za pet dana treba aplicirati
posljednju dozu lmedimora, a do tada ništa. Imam, dakle, dva pitanja u vezi ove
sadašnje faze:

1. mogu li ribicama upaliti svjetlo ovih 4 dana do ponovne aplikacije lijeka (i koliko svjetla)? Jer kak budu jele u mraku?

2. da li da stavim u ovom periodu između dviju aplikacija ugljen u filter ili tek nakon što završi i druga aplikacija lijeka, odnosno tek osmi dan lječenja?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #145 u: Veljača 22, 2007, 08:34:00 prijepodne »

Mea culpa....kao što rekoh, mi smo totalno ćaknuta familija...i tako stari donio turbo fotkač...uslikali ribice (i ostale beštije) u milijun poza...i onda...nema kabla za prebacit slike na kompač...hja, moj smotani otac zaboravio u torbi...torbu ostavio u uredu...dakle....

Ukratko, obećajem (ak me stari ne zezne opet) sutra milijun slika!

A Azra je preslatka...pravi komad...imam ja jednog zločestog nemogućeg razmaženog pekija za nju...eto vam bar njegova slika gore - upravo žica papati, taj bi pojeo sve što stigne (i ribice)

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #146 u: Veljača 22, 2007, 08:42:00 prijepodne »
Pekići su prave legende. Mali vrtirepi i velike kričalice. Krasan primjerak ljubimca, babyboom.

Ovo s kablovima je poznata priča, tak da ti je oprošteno.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #147 u: Veljača 22, 2007, 08:57:00 prijepodne »

e ovo prerasta u offtopic pa bi mogla ova tema biti prizemljena pa pripazite malo sa pisanjem ipak je naslov zlatne ribice pa tako želim pokazati moju prvu ribicu

vidite je iza na stalaži Edited by: franco9200
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Andariel

• Punopravni član
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #148 u: Veljača 22, 2007, 09:10:00 prijepodne »
Dobra fora, Franco! A ovo u prvom planu je onda nasukana morska krava, pretpostavljam?

Njuška za popapati!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Zlatne ribice od A do Z!
« Odgovori #149 u: Veljača 22, 2007, 09:15:00 prijepodne »

Franco, ti si genije, ribica ti je zaista prekrasna...kakve boje...pa preljevi...pa te divne borice...a samo pogled....

stvarno...zaista je prekrasan...fuj..fuj...da ne ureknem...