Srpanj 19, 2025, 19:03:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Panjevi  (Posjeta: 14487 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZEC

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://htnet.hr
Panjevi
« u: Lipanj 05, 2004, 13:52:00 poslijepodne »
Ovako, htijeo bi napraviti neke izmijene u akvariju pa me zanima od kojeg drveta bi smio a od kojeg nebi smio staviti panjeve a htjeo bi bas prirodne panjeve a ne ove kupovne i ako netko zna neka napise nesto malo vise o tom
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline nmedved.efri

• Novi član
  • *
    • http://www.akvarij.net
Panjevi
« Odgovori #1 u: Lipanj 05, 2004, 14:13:00 poslijepodne »
I mangrov panj je isto prirodan.A sto se tice ostalih panjeva hrast nikako jer pusta tanin ja imam jedan vrbov ali je prije nego sto je dosao kod mene bio u akvariju kod kolege jedno +/- pet godina a izvadjen je iz drave.Tako da je u biti dobro i debelo namocen.ali moja ti je preporuka nista osim mangra Osim akoje naravno vec dobro ispitano da ne pusta neke svoje sokove koji bi bili stetni ili pogubni za ribice!?!

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Panjevi
« Odgovori #2 u: Lipanj 05, 2004, 14:59:00 poslijepodne »

neslažem sa saveainom što je nmedved.efri reko(a slažem se oko toga da je mangrov panj prirodan)!

Prvo od hrasta...tanin štetan? Ne.

...stari akvaristi su ga koristili za mrijest... a neki ga i sad koriste...

uglavnom da ti ne filozofiram, stvar je jednostavna, skoro svako drvo ali nikako kora(40% kore je pepeo) i drvo mora bit dobro prokuhano(da ubije sve živo)!

...neko mi je reko da ne orah u vodu... joj moro bi tražit doma po literaturi a nemam sad cajta...

trust me i know what i am saying

Offline ZEC

• Punopravni član
Panjevi
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2004, 12:15:00 poslijepodne »
Ovo sto sam nasao je vrbin korijen kojeg je sava izbacile sad u poplavama ja sam ga ispjeskario i danas ide na kuhanje jer su mi rekli da vrba ne pusta nikakav tanin

Offline šeki

• Punopravni član
  • **
Panjevi
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2004, 12:34:00 poslijepodne »
Negdje sam euo da nije loše prokuhati drvo u blago slanoj vodi.
Ah te ribe, stvarno ih volim

Offline šeki

• Punopravni član
  • **
Panjevi
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2004, 13:07:00 poslijepodne »

Eitao sam na jednoj srpskoj stranici da su najbolja drva za akvarij:
  • hrast
  • bukva
  • vinova loza
  • jela
  • vrba
  • breza

• Jedan od najlepših ukrasa koji možemo staviti u akvarijum jeste deo stabla ili koren nekog drveta. U akvaristiekim radnjama možemo kupiti mangro panjeve koji pored toga što lepo izgledaju isto vremeno i zakišeljavaju vodu i eine je pogodnijom za neke vrste riba koje traže meku i kiselu vodu (tetre, neonke, diskusi, ramirezi...) i neke vrste riba koriste drvo kao dopunsku hranu (algari). Treba biti obazriv u kupovini jer se u prodavnicama kao pod imenom "mangro panjevi" mogu eesto naai i panjevi drveta mopani Iako na prvi pogled izgledaju isto razlika je u tome što mopani panjevi ne zakišeljavaju u dovoljnoj meri vodu. Svako drvo u odre?enoj meri zakišeljava (i farba) vodu. Me?utim cena mangro panjeva u radnjama je obieno veoma visoka, tako da ako nam treba veae paree drveta za neki veai akvarijum onda je cena astronomska. Iz ovog razloga puno akvarista se okreae alternativi: panjevi vinove loze, ruže, vrbe, graba ili eak i drugi delovi stabla drugih biljaka su dosta pristupaeni. Izgledamo ne zaostaju puno, a neki eak i nadmašuju, mangro panjeve.

Jedino treba izbegavati eetinare, zbog sadržaja smole (mada su neki, naroeito kleke,dosta atraktivnih formi). Isto tako treba izbegavati vrste koje jako boje vodu, kao na primer hrast, dud, kesten... Sa vinovom lozom treba biti naroeito oprezan, jer se baš ona najviše tretira hemikalijama, kojima nije mesto u akvarijumu. Uzimajte je po moguanosti iz vinograda "loših domaaina", tj sa napuštenih nasada.

U obzir ne dolaze otrovne vrste kao: Oleander, tisa, kleka sabina, orah (i on je nešto otrovan, sadrži alkaloid "juglandin")

Najeešae se koriste panjevi vinove loze jer ih najlakše i naai pa aemo ovde opisati postupak njihove pripreme koji važi i za sve ostale.

Temeljno ga oeistite, operite i prokuvajte (samo pazite da ga ne polomite, jer je lako lomljivo) Ako drvo pluta po površini, nakon kuvanja ga naglo premestite u neki sud sa hladnom vodom. Potonuae za nekoliko sekundi, eventualno neki minut...

• Nemoj te žuriti da što pre stavite panj u akvarijum. Prljavština i mikro organizmi iz panja mogu stvoriti probleme.
      Za poeetak pokušajte da izaberete drvo koje na sebi nema truleži. Panjevi koji najlepše izgledaju su obieno stari deset i više godina i neki delovi poeinju da trule. Jako je teško naai panj koji nema na sebi truleži ali to nije preterano veliki problem.
    • Kao prvo drvo koje ste izabrali dobro oeistite.
      Ovo je najbolje raditi napolju uz pomoe šmrka, noža i grube plastiene eetke. Nožem skinite svu koru sa drveta ili panja i odstranite trulež ako postoji. Trulež jako prlja vodu u zapušava filter. Zbog toga detaljno izgrebite i isecite do zdravog drveta svu trulež. Nemoj te se bojati eak da zaseeete deo zdravog drveta. Videaete da se to neae primetiti.
    • Kada ste nožem odstranili koru i eventualne trule delove, plastienom eetkom i šmrkom dobro operite panj.
    • Ako je je drvo previše svetlo, možete ga pažljivo potamniti na vatri ali obieno je i kuvanje u vodi dovoljno da drvo potamni.
    • Sedeae je da stavite panj veliku posudu potpuno potopljenog u vodi, sve dok se sasvim ne natopi i ne potone. Ovo nekad traje par sati a nekad danima. Teško je eekati ali poslednje što želite je da Vaš ukras slobodno pliva po akvarijumu.
    • Dobro bi bilo da ostavite panj u vodi barem nedelju dana. Za to vreme dobro ae se natopiti, ispustiti deo boje (tianin) i može se desiti da se na njemu uhvati plesan. Bolje je da se ovo desi izvan nego u akvarijumu.
    • Kada smo sigurni da je panj potpuno natopljen i da neae plutati u akvarijumu, potrebno je panj dezinfikovati. Ovo je vrši kuvanjem u slanoj vodi.
    • Slana voda ae u drvetu uništiti sve gljivice i mikroorganizme koji bi se kasnije mogli pojaviti u akvarijumu.

Offline šeki

• Punopravni član
      • **
      Panjevi
      « Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2004, 13:10:00 poslijepodne »

Ups.Oprostite na velikim slovima takvo mi se ukopiralo u kompjuter,a i zaboravio sam reai sa koje je stranice to.Pa evo:

http://www.akvaristika.org/default.asp

Nadam se da sam pomogao.

Offline shadow_x

• Punopravni član
        • http://www.google.com
      Panjevi
      « Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2004, 14:34:00 poslijepodne »
      ljepo, ljepo. Hvala na informacijama

Offline Stina

• Punopravni član
        • ZGreef
      Panjevi
      « Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2004, 15:26:00 poslijepodne »
      ah, kad ljudi ne slušaju... toliko komplikacija, al ak se tak osijeaate sigurnijima, onda neka...

Offline Igor_Os

• Punopravni član
      • **
      • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
      Panjevi
      « Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2004, 17:40:00 poslijepodne »

Imam lijepu i suplju granu visnje. Kako bi drvo visnje islo tj. dali bi islo?

Offline Stina

• Punopravni član
        • ZGreef
      Panjevi
      « Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2004, 19:58:00 poslijepodne »

ok igore, sad se pitam jesi li možda proeitao gornje postove???

Offline Igor_Os

• Punopravni član
      • **
      • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
      Panjevi
      « Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2004, 20:47:00 poslijepodne »
      Da i nigdje nista o visnji!

Offline šeki

• Punopravni član
      • **
      Panjevi
      « Odgovori #12 u: Lipanj 06, 2004, 20:56:00 poslijepodne »
      Citat: Igor_Os

Imam lijepu i suplju granu visnje. Kako bi drvo visnje islo tj. dali bi islo?

Pa piše ti gore ako nije eetinar?????????????

Odgovor potraži u nekoj literaturi o drveau pa aeš znati.

Offline shadow_x

• Punopravni član
        • http://www.google.com
      Panjevi
      « Odgovori #13 u: Lipanj 06, 2004, 21:53:00 poslijepodne »
      visnja nije cetinar. Cetinari su ti: bor, jela, cempres itd. itd.

Offline ZEC

• Punopravni član
      Panjevi
      « Odgovori #14 u: Lipanj 07, 2004, 09:53:00 prijepodne »
      Šeki ovo si napisao za 5 sada jos samo da slijedim upute i biti ce sve ok, a za one koji nadju lijep panj a malo trul ima i tu rijesenja treba ga samo dobro ispjeskariti kao sto sam ja ovaj svoj pa onda jos bolje izgleda a nema ni malo trulezi

Offline šeki

• Punopravni član
      • **
      Panjevi
      « Odgovori #15 u: Lipanj 07, 2004, 21:52:00 poslijepodne »

zec wrote:Šeki ovo si napisao za 5 sada jos samo da slijedim upute i biti ce sve ok, a za one koji nadju lijep panj a malo trul ima i tu rijesenja treba ga samo dobro ispjeskariti kao sto sam ja ovaj svoj pa onda jos bolje izgleda a nema ni malo trulezi

Nego, gdje mogu ispjeskariti drvo???????????????????????????

Offline ZEC

• Punopravni član
      Panjevi
      « Odgovori #16 u: Lipanj 07, 2004, 22:36:00 poslijepodne »
      Moj prijatelj ima prikljucak za pijeskarenje koji se kopca na minivasch jer da sam trazio pravi stroj za pjeskarenje tko zna kad bi mi panj bio u akvariu a uvako vec je.