Srpanj 19, 2025, 07:21:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi ciklidas,par informacija!  (Posjeta: 1216 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Quesheii

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi ciklidas,par informacija!
« u: Veljača 09, 2007, 19:45:00 poslijepodne »
Pozdrav svima!!!
Nakon visemjesecnog iscitavanja svih mogucih tekstova i foruma na netu odlucio sam se da konacno pristupim sklapanju jednog akvariuma od oko 200 l.Mislim da sam naj blizi malavima.Ono sto me interesuje:
1.Koje su najbolje dimenzije za litrazu od 200l ?
2.Koji filter i pumpu na tu litrazu?
3.Kako u Sarajevu nema bas neki izbor ribica, da li bi mogle u malavski aqua da idu i neke ribe iz drugih biotopa i koje ?
3.Kakve treba obezbajediti uslove pri transportu ribica jer sam prinudjen na to zbog oskudice kod nas (BiH) ?
4.E jos me zanima koji je po vama naj jaci regionalni aqua centar ?mislim na ex-yu?

Nadam se da vas nisam puno smorio sa ovim pitanjima.Mislim ,dosta sam toga procitao ali podaci se razlikuju, pa bih volio da ih saznam iz prve ruke od pravih aqua majstora.Takodje bilo bi mi od velike koristi kada bi se javio neko iz Sa ko se bavi time ,posebno uzgojem ciklida.
I da bilo bi super kada bi mi neko poslao neke cjenovnike opreme i ribica iz vasih centara posto su kod nas mnogo skupi i nekvalitetni?
evo i moj e-mail [email protected]
Unaprijed,puno hvala!!!
Vedran/Sarajevo

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2007, 21:47:00 poslijepodne »
prvo dobro dosao na forum a drugo zemo ima na forumu toliko toga da si mozes izabrati prevac koji hoces a na tebije odlika .pa samo naprijed

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2007, 10:15:00 prijepodne »

akvarij od 200 l je neki minimum za afričke ciklide i bilo bi dobro da je što duži a visinas i nije toliko važna., ja bi si napravio akv. ovih dimenzija 2 m dug 40 cm visok i 30-40 cm širok

s obzirom da su teritorijalne ribe treba napraviti što više vizualnih barijera od kamenja sa rupama i bilja tipa valisnerija ili kriptokorina - posadi ih u najlonsku čarapu u kolu pomiješaš kvalitetnu zemlju za cvijeće bez perlita , i sitan šljunak po mogučnosti onaj koji stvara vodu tvrdom-karbonatni

kada sve to posadiš i ostaviš da ti se ciklira ribe ubacuješ sve ud jednom jer nove pridošlice baš i nisu dobrodošle, a za vrste se odluši sam, ja držim amere tange i malavce u istom akvariju i nema frke(110x35x45visine sa barem 30 ribuljica)

filtraža čim veča tu nemožeš staviti previše , moj filter ima zapreminu od 16 litara i 35 cm2 upujne površine, dobro je da se ne koristiš vatom jer se jako brzo zamasti, več spužvom

za transport jaobičavam staviti ribe u kantu pa kada idem na duži put odvalim grijanje u autu inema frke s njima i neče se ugušiti-trebaju puno kisika pa kada ti se prepuni akv s ribama kao meni pumpa za zrak ti je nepohodna

cijene su u dučanu od 30 kuna za večinu lako dostupnih pa za one malo rijeđe kao frontoze i do 200 kuna ali prosjek je 50 kn U Zagrebu ih ima dosta a kažu da je Ljubljana bolja premda va forumu se često nude ribuljice u pola cijene pa i gratis. samo trbaš doči po njih i preživjeti granicu (carinu ) to se ne smije

sretno i nadam se da češ se ubrzo upoznati sa akvaristima iz Sarajeva

Offline briannen

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2007, 10:59:00 prijepodne »

prijevoz u kanti bas i nije najsretnije rjesenje ( frend je na taj nacin ubio 4 odrasla diskusa) meni se pokazalo najboljim onako kako ih pakiraju u zoo shopu...ribe idu u cvrsti nailon tako da 1/3 zapremine zauzima voda a 2/3 zrak. nailon dobro zavezes gumicom da zrak ne izlazi van. bas sam jucer poslao na taj nacin ribe iz zg u vukovar i stigle su sve zive. ( vlakom )

sto se tice aq ako ces ga vec raditi sam neka bude bar 120 cm dugacak. dubina igra veliku ulogu u izgledu aq i mogucnosti slaganja pa bi nekih 40-50 cm bilo optimalno. sa tim ce ti aq tih dim biti nekih 250l ali sta sad. kad vec radis sve nanovo nemoj da te 50l gore dolje ogranicava

Offline Quesheii

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2007, 20:10:00 poslijepodne »
E , ljudi hvala velika!
Danas sam narucio za 120x50x40 240l sto mislim da ce biti dovoljno za pocetak,a da se ribice na pate.
Hoce li biti dovoljna debljina stakla od 8 mm ,dno 10 mm?
I da ima li ko iskustva sa nabavkom riba iz BG ,jer sam tamo cestoposlom?
Jos jednom tnx!

Vedran/Sarajevo

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2007, 12:43:00 poslijepodne »
aqva ti je dovoljne za pocetak a sto se transporta riba tice to ti nije nikakav problem.vecu teglu i ne nepuniti vodom do kraja sto znaci pola,teglu obloziti stiropolom tako da odrzava toplinu vode.i to ti je to.ps ja ribe transportujem tako iz svabije do rijeke i jos mi nije nijedna crkla

Offline briannen

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2007, 17:21:00 poslijepodne »

ja sam poslao 14 j.malierija (malci 2 cm) iz zg u novi sad. spakirao sam ih u plasticne vrece 1/3voda i ostalo zrak, stavio to u kutiju i oblozio novinskim papirom. sve su stigle zive tako da je i to dobra i provjerena opcija.

jako ti je lijepa litraza ne samo za pocetak. mislim da je bolje za 240l staviti svo staklo od 10mm pa si na miru ali i 8 sa pojacanjima na dnu i pri vrhu moze proci.

Offline Quesheii

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2007, 17:56:00 poslijepodne »
Ma da 10 mm .mislim 5 eura po m2 nije vrijedno rizika.
Kontam da je parket mnogo skuplji.
Vedran/Sarajevo

Offline briannen

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2007, 20:58:00 poslijepodne »
slazem se

Offline Quesheii

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 14, 2007, 20:03:00 poslijepodne »
Pozdrav ljudi!
Da nebi otvarao novu temu ,postavit cu ovde jos jedno pitanje vezano za ishranu malawi ribica.
Koliko sam shvatio da nebi trebalo mjesati herbivore i carnivore zbog razlicitog digestivnog trakta i moguce pojave bloata.
Ja planiram da nabavljam pretezno herbivore , ali me interesuju da li mogu sa njima u isti akvarijum i omnivore.
ako moze na koji nacin postici balans ishrane?
Iako sam tak u fazi sklapanja akvarijuma (nbegdje na pola posla ) zanima me ovo jer trebam vec da narucim ribice , a ne bih volio da bude "riba ribi grize rep"

E ljudi hvala jos jednom!

Vedran/Sarajevo