Srpanj 20, 2025, 15:14:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Leopard Gekon  (Posjeta: 9643 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline united

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Leopard Gekon
« u: Veljača 05, 2007, 17:36:00 poslijepodne »

Vec duze vrijeme trazim po internetu podatke o brizi za leopard gekone i naso sam na mnoge razlicite informacije. Neki kazu da je najbolje za podlogu staviti pijesak dok drugi tvrde da se nikako ne stavlja pijesak jer gekoni ga gutaju i tako mogu uginuti. Zanima me kaj vi mislite. Mislim napraviti terarij dimenzija 100cm duzina, 40cm sirina i 40cm visina. Napravio sam im skloniste za skrivanje 2 ustvari jer sam procitao da treba imati u terariju bar 2 sklonista za skrivanje. Mislim si kupiti muzjaka i zenku. Naso sam podatke da je velicina ovog terarija dovoljna za 3 gekona, ali kupit cu si ipak 2. Zanima me jos jel im dovoljno od lampi Sun Glo, Night Glo i obicna reflektorica, ventilaciju mislim staviti na poklopac terarija ,a velicine ventilacije 30x30 cm hoce li to biti dovoljno ili previse. Evo par pitanja za sada jer svugdije citam i svugdije drukcije pise.
Kutina
Imam 2 crvenouhe zvijeri-spavaju vec mjesecima

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Leopard Gekon
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2007, 18:43:00 poslijepodne »

Uzgajam leopard gekone već gotovo 15 godina, pa sam u prilici ponuditi ti iskustvene informacije iz prve ruke:

- kao podlogu obavezno upotrijebi pijesak i to iz više razloga: to je prirodna podloga na kojoj leopardi žive i u divljini, na takvoj podlozi se izmet lako čisti, leopardi često namjerno jedu pijesak kao pomoć probavi. U 15 godina nisam imao niti jedan problem zbog držanja na pijasku.

- Terarij tih dimenzija dovoljan ti je za 3-4 odrasle životinje (1 mužjak + 2-3 ženke). Dobro je da si napravio 2 skloništa - stavi jedan na topli, a jedan na hladni dio terarija (sklonište na hladnoj strani treba uvjek biti lagano vlažno - na taj način simuliramo duboki dio rupe u kojoj gekoni obitavaju, akoji je uvijek vlažan i svjež. To je neophodno kako gekoni ne bi imali problema prilikom presvlačenja).

- Sve ove lampe koje si nabrojao su potpuno nepotrebne. Leoard gekoni su noćne životinje i izlazit će iz zaklona samo po noći kada su svjetla ugašena (ponekad će izaći danju da obave nuždu ili da se hrane ako su jako gladni). U terariju im treba osigurati podno grijanje (kabelski ili plošni grijač koji treba postaviti ispod terarija) jer to je najprirodniji način grijanja za ove guštere - u prirodi izlaze iz zaklona nakon zalaska sunca i leže na stijenema koje su zagrijane od cijelodnevnog sijanja sunca i na taj način upijaju toplinu. Grijač postavi ispod 1/3 terarija i na to mjesto postavi oveći plosnati kamen koji pomaže da se toplina ravnomjerno distribuira.

- ventilacija na poklopcu terarija je sasvim OK, samo je pokušaj orijentirati duž cijele duljine terarija: recimo 90x20cm. Ventilacija je važna za ove pustinjske životinje, jer konstantna povišena vlaga u terariju može izazvati pojavu raznih respiratornih i kožnih bolesti.

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2007, 20:02:00 poslijepodne »
koliko ti imas cm pijeska u terariju
Kutina

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2007, 20:13:00 poslijepodne »

- ima li tko slike terarija s leopard gekonima?

-Nino Ghvala na informacijama

-Kakav grijac je najbolji? Nisam bas razumio ovo: Grijač postavi ispod 1/3 terarija mislis da stavim grijac 15-ak cm ispod terarija ili
Kutina

Offline LeeMoon

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2007, 22:17:00 poslijepodne »
ja mislim da ti je najbolje kupiti kabelski grijac, koje vataze bi ti bio idealan za tvoj terarij ,ne znam, sigurno ce ti to reci ljudi koji ga koriste, ravnomjerno ga slozis ispod terarija tako da grijac pokrije jednu trecinu povrsine, kuzis, slozis grijaci stavis na njega terarij  

a ne moras sad mjerit kolko pjeska imas u terariju, stavi 3-4 cm, ako stavis vise nemre skodit...

pozdrav

super si zivinice izabral  

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2007, 22:35:00 poslijepodne »

Aha sada kuzim znaci 1/3ispod staklaterarija mora biti grijac i onda u terarij stavim plosnati kamen da jrdnomjerno grije veci prostor hvala na pomoci.

Ajde stvarno ako neko ima gekone neka stavi slike terarija ili ih posalje na [email protected]

I jos jedna stvar za sada cime hranite gekone naso sam da se hranit mogu cvrccima, brašnarima, supercrvima i puzevima,glistama i to

Uzgajate li svoje cvrcke i crve ili kupujete.

Ako uzgajate koliko cvrcaka treba na pocetku nabaviti da bi imali doma dovoljno da se razmnozavaju, isto tako koliko treba crva da se napravi kolonija koja ce biti dovoljno velika da se svaki dan moze hraniti 2 leopard gekona, cito sam o uzgoju da samo treba posuda npr. 40dx40šx30v s ventilacijom i ono za jaja slagat naravno hrana i da bi se trebali razmnozavat ko ludi, ali oped ne pise koliko jedinki treba da bi se napravila uspjesna kolonija.
Kutina

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Leopard Gekon
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2007, 06:57:00 prijepodne »
   sve već piše samo treba malo švrljati :) KLIK
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #7 u: Veljača 06, 2007, 17:52:00 poslijepodne »

Ima ko ideju kako da izvedem ventilaciju.napravit cu drveni poklopac i na njemu ce biti vrata za terarij ja sam to zamislio ovako, ali ako netko ima ideju.

http://img186.imageshack.us/img186/3617/picturemr8.jpg

Kutina

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #8 u: Veljača 06, 2007, 19:19:00 poslijepodne »
Ovo može proći, ali, kako sam već napisao, bolje bi bilo kada bi se otvor za ventilaciju protezao čitavom širinom terarija/poklopca (ispili u poklopcu otvor dimenzija 90x10 za ventilaciju). Tako ti ostaje površina od 100x30 cm u koje možeš ugraditi jedna ili (poželjno) dvoja vratašca za pristup unutrašnjosti terarija.

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2007, 19:41:00 poslijepodne »

Eto sam i ja mislio ali ima problem ko napravim 90x10 ventilaciju i odmaknem ju 5 cm od ruba poklopca ostaje mi 25 cm širine a ako i vrata odmaknem 5 cm od ruba i 5 cm od ventilacije ostaje mi 15 cm širine i mislim da je to stvarnoo malo za vrata.

Ali sada sam dobio ideju, mogu napraviti vratasca na sredini npr. 30x30 i ostaje mi ako oduzmem od ruba 5 cm na svaku stranu i 5 cm na svaku stranu od vratasca ostaje mi 50 cm to je ventilacija 25x20 na jednu i 25x20 na drugu stranu a mogu i na vratasca gore staviti ventilaciju budem stavio jednu skicu
Kutina

Offline LeeMoon

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2007, 20:01:00 poslijepodne »
probaj ovako napraviti, ujedno vrata mogu biti otvorena radi vece ventilacije, jednostavno, samo poziciju i velicinu otvora prilagodi svom poklopcu

Edited by: LeeMoon

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2007, 15:20:00 poslijepodne »

Mozda napravim nesto kao LeeMoon,
samo moja ventilacija kao prema tvojoj slici bi bila ova koja ideokomito 20x40 a ova vodoravna 65x10 ja mislim da bi to bila solidna ventilacija za gekone mozda sada ipak napravim terarij 100dx50šx40v a ne prema starim dimenzijama imati ce vise mjesta a i ventilaciju bolju.

Sta mislite kolika bi vratasca trebo napraviti na poklopcu, jel bi bilo 35x25 ili da napravim veci u duzinu jer mi je u širinu 25 max jer nemam prostora bas na poklopcu zbog ventilacije.

Kaj je jos dobro napravit ili kupit za gekone od opreme.

Kutina

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2007, 15:52:00 poslijepodne »

MJERE POKLOPCA SU 100X50 NA SLICI

http://img50.imageshack.us/img50/2125/picturexv1.jpg

jos jedno pitanje da grijac stavim na sredinu terarija ili u jednu od strana da grije jednu stranu vise jer im trebaju topla i hladna tocka

ima jos netko ideje za ventilaciju na poklopcu 100x50 na kojem jos moraju bit i vratasca
Kutina

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2007, 18:15:00 poslijepodne »

Ventilacija kako si je prikazao na slici će biti sasvim OK. Također i vratašca. Vratašca trebaju biti toliko velika da možeš komotno gekonima davati hranu ivodu i čistiti izmet. Za temeljito čišćenje terarija (izmjena supstrata i sl.) ionako ćeš skinuti čitav poklopac.

Podni grijač stavi na jednu stranu terarija upravo iz razloga koji si naveo - treba im lokalno mjesto za zagrijavanje, a veći dio površine terarija (2/3) ostavi na sobnoj temperaturi.

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #14 u: Veljača 08, 2007, 13:50:00 poslijepodne »

Puno vam hvala na pomoci.

U vezi podloge kakav pijesak je najbolji i di ga ima za kupiti
Kutina

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2007, 16:21:00 poslijepodne »

ako neko uzgaja kukce moze stavit slikeposude u kojoj ih drzi i kakve dimenzije posude trebaju bit za npr. fobase

Nino G reko si da imas gekone mozes mi poslat koju fotku terarija u kojem ih drzis na [email protected] ili ih stavi tu na forum da vidimo kako to izgleda kod tebe
Kutina

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2007, 16:22:00 poslijepodne »

S cime ih hranite sve cuo sam da je najbolje s cvrćcima i fobasima
Kutina

Offline Infernal

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2007, 17:28:00 poslijepodne »

sorry pogresno sam procitao

Edited by: Infernal
Osijek.....

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #18 u: Veljača 09, 2007, 17:54:00 poslijepodne »

pa nisam napiso s fobasima i crvićima nego CVRČCIMA

Kutina

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #19 u: Veljača 10, 2007, 09:14:00 prijepodne »
ma svima se desi
Kutina

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #20 u: Veljača 10, 2007, 18:33:00 poslijepodne »
kaj nitko nema leopard gekona da posalje slike terarija i ro
Kutina

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #21 u: Veljača 10, 2007, 18:59:00 poslijepodne »

Riknuo mi je fotić...

Ali, evo ti link za Civijev tekst o leopardima isa fotografijom Icekovog terarija - odlično je uređen.

Offline united

• Punopravni član
Leopard Gekon
« Odgovori #22 u: Veljača 11, 2007, 00:06:00 prijepodne »
hvala ali vidio sam te fotke i super su ali gekon ljubicasti mi je lud
Kutina

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
Leopard Gekon
« Odgovori #23 u: Ožujak 08, 2007, 23:56:00 poslijepodne »
Sta staviti od zarulja u terarij za leoparda?

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
Leopard Gekon
« Odgovori #24 u: Ožujak 09, 2007, 00:11:00 prijepodne »
Otprilike koje bi jacine trebala biti halogenka?