Srpanj 06, 2025, 23:54:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bradata agama 2 - pitanja i transport  (Posjeta: 4077 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mikica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
Bradata agama 2 - pitanja i transport
« u: Veljača 04, 2007, 18:57:00 poslijepodne »

Nadam se da ne smeta ako svoja pitanja napisem ovdje ,da ne otvaram identicnu temu .
I moj ce terarij biti gotov za nekih dvadeset dana ,za bradatu , po uzoru na jedan sa slike na ovom sajtu (skorpac hvala na nadahnucu ! ).Nadam se svojoj zivotinjici nekad u martu.
Mene interesira sljedecih par stvari :
-da li je ishrana samo sa jednom vrstom hrane jednolicna ,npr da dajem samo phobase ,ili samo cvrcke...da li je takva ishrana jednolicna ili dobiju sve sto im treba?
-Sta mislite o konzerviranoj hrani i da li moze posluziti za "ne daj boze" ? Da li to ima kupiti kod vas u Hr?

-Interesira me koliko su ove agame pokretne ,kad ih vidim u radnji samo cooliraju ispod sijalice i nikad nisam vidjela da se i jedna pomjerila? Da li mogu hodati po nekim okomitijim povrsinama?Npr stepenasto slozeno kamenje i slicno ...

-Sa znaci kad kazete da ove zivotinje zahtijevaju mir ,da su zbog nasih pokreta podlozne stresu i ostalo?Da li to znaci da je problem drzati terarij u dnevnom boravku ?Da li im smeta zvuk televizora,glazbe ,glasova kad dodju gosti i sl?

-Imam krasan komad vinove loze ,ali pojma nemam je li prskana cime.Da li je rizicno to staviti u terarij,da li se iskuhavanjem moze rijesiti eventualnih pesticida ?

-Kako podnose duzi transport ,npr da je kupim negdje u Hr i dovezem u autu sa sobom u BiH?Trebam li na nesto pripaziti ,kako u takvim slucajevim one reguliraju temperaturu(voznja u autu nekih pet ,sest sati )?  Kako uopce ide sa prelaskom preko granice sa takvom zivotinjom? hvala na odgovorima,mikica
Edited by: mikica

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2007, 21:39:00 poslijepodne »
tu sam premjestio... odgovorim sutra....  
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2007, 23:16:00 poslijepodne »
thnx

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2007, 09:07:00 prijepodne »
Drago mi je da sam te nadahnuo i dao ti inspiraciju .
Nadam se da si pročitala što sam pisao o Pogonama  Pogona vitticeps ?!?

Hrana ne bi trebala biti jednolična! Treba davati što raznovrsniju hranu.

Hrana za Pogonu vitticeps:

Biljna hrana:  

Povrće: Maslačak, endivija, radič crveni (endivija),matovilac, rikola, zeleno grašnato povrće(grašak leća…), mahune (to jako vole), mrkva (baš i ne vole previše),
ponekad: rajčica i tikvice.

Voće: banana(pasirana), kruška, breskva, malina, borovnica, šumska jagoda, dinja, mango, carambola(star fruit), papaja, grožđe.

Mesna hrana:
Zoo phobasi, cvrčci, žohari, skakavci, ponekad brašnari (fosfor), ponekad pinky (…ali pinky najviše jednom mjesečno, ne više! )
Zato jer je to jako masna hrana za njih!

Uz navedenu prehranu, Pogonama je potrebno davati D3 vitamin i ostale vitaminske i mineralne dodatke. To se dodaje tako da im se hrana napraši sa tim vitaminsko mineralnim praškovima.

NAPOMENA – insekte tvrdokrilce ne davati zbog mogućih probavnih smetnji i komplikacija. Sa vitaminima i mineralima jako paziti i dozirati prema uputama sa pakiranja!  

Bradate agame  većinom kuliraju… odnosno probavljaju pojedenu hranu ispod lampe… Preko dana su aktivne, dok u poslijepodnevnim satima odmaraju i drijemaju. Bradate su dobri penjaći i nije im se bed popeti na granu kamen stijenu…. Možeš imati terarij u dnevnom boravku, ali ne ako se u dnevnom nabija zika i tutnje basevi . Ostavi vinovu lozu da se natapa vodom, a po mogućnosti možeš ju i prokuhati…
Možeš je transportirati bez problema ako je odgovarajuće smještena. Ja bi je recimo stavio u pamučnu, prozračnu vreću te je tako položio u neku kutiju. I treba paziti da u kutiji ne dođe do pregrijavanja.
Što se granice tiče …  …. I jedno pitanje….. da li si ti nekada prije nekih, karikiram 10 živjela u ZG? Jer imao sam jednu poznanicu Mikicu sa Borongaja?!?
Edited by: skorpac
Tu mi se možete javiti

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2007, 17:09:00 poslijepodne »
Uh ,hvala na brzom odgovoru ...Kad sam spomenula nadahnuce mislila sam na terarij koji si nekome izradio od iverala samo sa staklenim dijelom naprijed ...To nadahnuce sad vise lici na "ukradenu ideju " ,ali sta da radim ?

Procitala sam o Pogonama sve sto se ima procitati na ovom sajtu i na linkovima koji su tu dati ,samo sam ja jedna zenska kojoj se jos uvijek bistri u glavi nakon pocetnog zbunjitisa ...Sve mi je jasno (uglavnom) oko ovih odgovora ,samo me interesira koji su simptomi stresa kog njih ,jer bi ja ipak terarij postavila u dnevni ,da znam reagirati i primjeniti plan B ,tj .premjestiti terarij u drugi dio stana (nadam se da necu morati)?Uzmite u obzir da sam ja bradonje vidjela svega par puta, kratko, u zoo radnji .

Sta se desilo sa mojim pitanjem oko konzervirane hrane i kupovinom iste u Hrvatskoj? Da li je neko narucivao konzerviranu hranu preko Zajac kataloga ?

Jos jedno pitanje .Da li neko ima neku shemu ,tj nesto sto bi mi pomoglo da objasnim sta i kako kad elektricar dodje da mi postavi rasvjetu u terariju?Dakle ili fotografija ili kompjuterski uradjena nekakva shema .Terarij ce biti uradjen kao ormar od iverala sa staklenim prednji dijelom.

Zanima me da li neko ima slike ili link da vidim kako izgledaju bradate agame u tim razlicitim varijacijama u boji ?Posto sam ja skuzila da sam vidjela na fotkama, i uzivo ,samo onu svijetlo smedju .Kako izgledaju bradonje u drugim varijantama?

Opet hvala na odgovorima ,imate svi pivu od mene i desetku (mislim na cevape) !Cheers !

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2007, 18:10:00 poslijepodne »
Konzerviranu hranu izbjegavati osim ako nije bez prijekorno nužna... vidjeti češ da je pod stresom tako što životinaj neće jesti, stalno će se sakrivati... uglavnom se neće ponažati normalno :) , gle ja nisam upoznao osobu koja ne kuži da mu životinaj nije dobro :)
-link sa varijacijama boja linkam... trenutno ga ne mogu naći... jedi ako ga nino ima negdje pri ruci ;)..

Nisi mi odgovorila na zadnje pitanje :)

.... spajanje rasvjete.... nema nauke...  ako je električar onda zna kako se spaja neonka i obična lampa.... svako rasvjetno tjelo je na svome kabelu sa prekidaćem i na kraju to sve spojeno na timer..
Tu mi se možete javiti

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #6 u: Veljača 05, 2007, 18:28:00 poslijepodne »
Ah ,za sad mi je sve jasno ,hvala na trudu i odgovorima.Vjerovatno cu se javiti opet uskoro samo dok opet negdje zastekam.

Ja sam ,sticajem okolnosti, bila prije 10 g u Zg ,ali nisam bila u Borongaju nego u Dubravi . Vjerovatno ja nisam ta Mikica ,jer je to samo moje "umjetnicko" ime ovdje na sajtu .A rado bih ja da smo se poznavali,pa da te onda bez ustrucavanja mogu zaskakati sa pitanjima.

pardon ...

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2007, 23:12:00 poslijepodne »

Citat: skorpac
-link sa varijacijama boja linkam... trenutno ga ne mogu naæi...

LINK

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Veljača 06, 2007, 07:05:00 prijepodne »
Eeee baš taj link nisam mogel naći jer ga na lapu nemam Bookmarksiranog :) ... a nije mi se dalo paliti desktop PC...

Marin TNX.
Tu mi se možete javiti

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2007, 18:45:00 poslijepodne »
Marin thnx i od mene ! Nisam znala da ih bas ovoliko razlicitih ima .Ajd sad cu u potragu za svojom zivotinjicom ,samo me ineteresira jos i to da li zive u parovima,ili vise jedinki? Ili moze biti sama ...sta je bolje?

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2007, 23:20:00 poslijepodne »
najbolje je svaku jedinku drzati odvojeno...mozes drzati muzjaka i vise zenki (nikako dva ili vise muzjaka) ali ti u tom slucaju treba veeliki terarij, vise mjesta za skrivanje i ne mozes izbjeci ne zeljenu trudnocu

Offline mikica

• Punopravni član
    • BH akvaristika online
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2007, 10:51:00 prijepodne »
Ah ta nezeljena trudnoca ...

Dobro,to bi bilo to za sad .Hvala svima na odgovorima !