Srpanj 28, 2025, 21:06:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sve se menja  (Posjeta: 811 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Sve se menja
« u: Veljača 03, 2007, 09:53:00 prijepodne »

Baš,kad sam napisao post o novim vrstama ciklida iz jezera Malawi,padne mi i to na um,da trebamo svi vlasnici i budući,naravno koji to žele,izmjeniti par opisa u knjigama o Malawi ciklidima,tu prvenstveno mislim na knjigu Malawi cichlids in their natural habitat i napraviti si zaznamka o novim imenima.Iskreno rečeno nisam se još u to detaljno upustio.No zašto to:ihtiologija kao veda jako je "živa",svake godine opiše se jedna ili više vrsta a knjiga jeste štampana u odredjeno vreme i tamo su imena ciklida kako su u to vreme bili zatočeni.

ipak to promeniti jeste dobro u više svrha jer primarno znamo o kojem je ciklidu reč,znamo iz kakvog okolja nam dolazi i nenaposletku nekako smo sa tim novim imenima jako dobro saznanjeni i ,primerice,kad kontaktiramo prodavače,radnje sa ciklidima ili pak napišemo pokoji post na stranom sajtu znajuči pri tom da se nečemo obrukati jer znamo mi ta nova imenajeste jedan veliki +

Ciklidstika jeste jako živa i treba je stvarno pratiti svakodnevno i slediti najnovije informacije jer su ,pogotovo kad su imena u pitanju,od bitnog značenja.I treba,da smo ponosni i na to ,da nekako znamo sva ta imena nova,možda a i ko zna ,koliko akvarista još ne zna za njih.I to jeste napredak.

A da je to i zanimljivo istaživati v,idi se recimo i iz knjiga.
Primerice ja imam knjige o ciklidima izdane 1979,pa 1990 i te poslednje iz 2001 pa je stvarno zanimljivo gledati kako se sve to menja,bude novo,najnovije,da ne filozofiram previše:jedan ciklid se u svakoj knjizi drukčije zove odnosno imenuje.

a to naravno još više zanima akvaristu ,da se upušta i u takve detalje,kako bih na kraju svi skupa potom znali više.

Dobar akvarista,ciklidaš jeste edukativan,ipak samo sa znanjem se uspešno bori protiv neznanja o ciklidima,edukativan ciklidaš uvek je spreman i to dobro parirati prodavaču i nenaposletku znanje više nikad nije na odmet,jer znanja nikad dosta.

Edited by: Bojko

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Sve se menja
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2007, 14:03:00 poslijepodne »

Ajde da krenemo u stilu"sve se menja",staviču samo stranice sa slikama,a opis,valjda čete se snači

Novi opis   ihtiolog i godina slika u knjizi

Cynotilapia  pulpicanTawil  ; ; ; 2002Ps .sp.Kingsizei/Likoma/ str.161

Maylandia flavifeminaKonings&Stauffer 2006 Met.sp zebra black dorsal str.151

Petrotilapia microgalana više njih  2006&a mp;a mp;n bsp; Petrotilapia small blue str.76

Pseudotropheus galanosKelloggs&Stauffer  Ps.sp red dorsal str.40

Alticorpus  geoffreyiSnoeks&am p;am p;am p;Wallapa 2004 sličan A.mentale str.300

Aulonocara koningsi Tawil  2003&a mp;n bsp; A."stuartgranti mbenji" str.200

Copadichromis atripinnis Stauffer&Sato 2002 C.sp"three spot eastern" str.321

Copadichromis chizumuluensis Konings&Stauffer C.sp.chizumulu blue str.321

Lethrinopsa turneriNgatunga& Snoeks 2003 nema u knjigi

Mchenga conoporis samo se promeni iz genusa Copadichromis a ime vrste isto

Mchenga cyclos isto

Mchenga eucinostomus isto

Mchenga flavimanus isto

Mchenga inornata isto

Mchenga thinos isto

Copadichromis cyanochepalus Konings&Stauffer C.sp."verduyni blueface" st.317

Copadichromis  diplostigmaKonings&Stauffer  ; ; ; C.sp."likoma blue" str.321

Copadichromis insularis Konings&Stauffer 2006 C.sp.verduyni /nema slike/

Copadichromis melas Konings&Stauffer 2006 C.sp"midnight mloto" str.320

Copadichromis parvus Konings&Stauffer 2006C.sp."verduyni dwarf" str.317

Mylochromis chepokae Turner&Howarth 2001

Mylochromis ensatus Turner&Howarth 2001

ovih dva ciklida nema u knjizi od Ad koningsa,nego se mogu pronači u knjizi Georg Turner. Offshore cichlids of Lake Malawi

Otopharynx pachychelius Arnegard&Snoeks 2001 i od tog ciklida nema slike

i 34 novih vrsta iz genusa Placidochromis koje je sve opisao Hanssen 2004 godine a koje se slike nadju u knjizi mada nisu tačno definirane.

I to bi bilo sve....,naravno odnosi se samo na Malawi ciklide,a zna se da tih novih imena od.vrsta ima još puno ali da bih se svi pronašli treba puno angažmaja ili isčekivanja nove knjige o ciklidima sa odredjenog regiona

Edited by: Bojko