Kolovoz 21, 2025, 11:34:00 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: rasvjeta za biljni  (Posjeta: 1351 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kosuta

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
rasvjeta za biljni
« u: Veljača 01, 2007, 16:53:00 poslijepodne »

do sad mi nikad se nisu stvarale alge, ali nedavno su mi se počele stvarat dlakave alge po vrhovima valisnerije, a valisnerija se nalazi najbliže svjetlu! pretpostavljam da je lampa dotrajala(stara je godinu i pol-sylvania daylight 15 w- dobivena original sa akvarijem) pa se zato stvaraju alge, je li to točno? akvarij je 60 l!

znam da lampa nije prikladna za rast bilja, iako su nezahtjevne vrste jako dobro uspjevale, i mijenjat ču je ovih dana! koju lampu preporučate za rast bilja, ili čak koje 2 lampe u kombinaciji? vjerojatno ču nešto iskemijat da stavim još jednu lampu, za sad je samo jedna!

je 2 lampe od 15 w namjenjene rastu bilja+reflektor dovoljno za aq od 60 l, da držim malo zahtjevnije bilje po pitanju svjetla?

unaprijed hvala!

Offline Piet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
rasvjeta za biljni
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2007, 17:02:00 poslijepodne »
daj baci oko samo gdje ti se stvaraju alge na valisneriji...dali po njima ide direktno struja vode iz filtera?
zagreb, tresnjevka

Offline kosuta

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2007, 17:12:00 poslijepodne »
da! najviše algi ima najbliže ispustu iz filtera! zašto je to bitno?

Offline kosuta

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2007, 17:34:00 poslijepodne »
čuj, nema veze za alge, ne smetaju mi toliko, nego me zanima za lampe, koje da uzmem. to mi je hitno! alge ču rješavat na druge načine ako je potrebno!

Offline Piet

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2007, 18:22:00 poslijepodne »
pa zato jer sam dugo promatrao svoj prvi setup, i sad evo vec neko vrijeme drugi, i uvijek su rasle na ispustu iz filtera i to kad su bili naravno poviseni nitrati..dobio si alge zato jer su ti porasli nitrati...a na ispustu iz filtera je brijem najveca cirkulacaija nitrata i eto ti algi..

99% sam siguran da ako ti je bilje raslo s tim lampama kao do sad da ce rast i dalje i da nece to izazivati alge (jedino mozda treba zamjeniti lampu)...ja sam do sad probao sa 6 raznih cijevi...ja sam imao iskustva s lampama od 2800-6700 k, i jedna je bila mislim 18000 k...ali uglavnom, bilje je raslo na sve cijevi od onih coolwhite lampi za 8 kn, pa do hagenovih flora glo za 80 kn..
zagreb, tresnjevka

Offline kosuta

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2007, 20:51:00 poslijepodne »

ok, hvala na objašnjenju!

ali nisam dobio odgovor koja lampa bi mi najbolje pasala za rast bilja, i koju bi kasnije bilo najbolje dodati, kad sredim da mogu stavit još jednu lampu u poklopac! znači koje 2 u kombinaciji za rast bilja?

i da li su 2 lampe od 15 w, sa reflektorom, dovoljne za zahtjevnije bilje? uz dodatak gnojiva i svega potrebnog??? krajten, tuljan, e&d, rastaman, iostali cjenjeniblitviči,čekam odgovor...

Offline Krajten

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2007, 22:24:00 poslijepodne »
Uzmi lampe čiji ti se spektar najviše sviđa. Ja koristim daylight i coolwhite, najjeftinije , a meni najljepše. Obje lampe nisu ''akvarističke''. Nemoj se zamarati sa spektrom i rastom bilja, jer nećeš primjetiti neku bitniju razliku.

Te dvije lampe na 60 w su ti na knap. Stavi još jednu t5 25 w i to će biti cakum-pakum.

ZG,Vrapče

Offline kosuta

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2007, 22:31:00 poslijepodne »

ali u onaj poklopac koji imam stane neonka od 15 w, i to t8. sve moram mjenjat da bih stavio t 5 ili? i kako da stavim t5 od 25w? šta nije puno duža? zar ne ide što je veča wataža to je lampa duža???

znači nije bitna vrsta lampe! neznam onda ni sam da li da uzmem posebnu za bilje! pod njom ribe nemaju tako lijepe boje, ili?

Offline Piet

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #8 u: Veljača 01, 2007, 23:16:00 poslijepodne »
pa prvenstveno ti je najbitnije da su ti biljke "dobro osvjetljene"...to sad nema direktno veze s wattima...ak imas lopoc gore il plutajuce biljke...ne ocekuj sad prebajan travnati tepih ispod toga
(isto vrijedi i ak imas dubok akvarij)...dobro na 60 litara sumnjam da
imas...ali ovo sam rekao kao hmm akademski primjer :)...da bilo bi
okvirno dosta 30w svjetla + reflektor...

da, sto je veca lampa to je i duza...doduse ne znam sad tocno duljine za t5..pa guglaj na netu "t5 light" pa ces vidjeti sve vezano uz t5 neonske cijevi

a sto se tice stavljanja t5 lampi...pogledaj u nekom ducanu s rasvjetom, i vidjet ces vec gotove t5 lampe...(znaci gotova lampa sa grlima, starterom kucistem i poklopcem...jednostavna linijska lampica :)..ko svjetleci stap ti izgleda :)...i na kraju ti ima utikac da iz nje povuces tanku zicu za sljedecu lampu..i tako mozes nadograditi n lampi a da nemas puno zica...kupi si par tih i to usarafi u poklopac i to ti je to...najsigurnije je i najmanje petljanja...

zagreb, tresnjevka

Offline kosuta

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #9 u: Veljača 01, 2007, 23:19:00 poslijepodne »

razmislit ču o tome, ako je stvarno tako jednostavno kako kažeš!

i t5 lampe su jače od običnih, za istu watažu.

hvala na odgovorima!

Offline Cryptocory

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #10 u: Veljača 02, 2007, 23:37:00 poslijepodne »
Citat: akosuta1

do sad mi nikad se nisu stvarale alge, ali nedavno su mi se počele stvarat dlakave alge po vrhovima valisnerije, a valisnerija se nalazi najbliže svjetlu! pretpostavljam da je lampa dotrajala(stara je godinu i pol-sylvania daylight 15 w- dobivena original sa akvarijem) pa se zato stvaraju alge, je li to točno? akvarij je 60 l!

znam da lampa nije prikladna za rast bilja, iako su nezahtjevne vrste jako dobro uspjevale, i mijenjat ču je ovih dana! koju lampu preporučate za rast bilja, ili čak koje 2 lampe u kombinaciji? vjerojatno ču nešto iskemijat da stavim još jednu lampu, za sad je samo jedna!

je 2 lampe od 15 w namjenjene rastu bilja+reflektor dovoljno za aq od 60 l, da držim malo zahtjevnije bilje po pitanju svjetla?

unaprijed hvala!
Rast algi ti nije toliko stvar svijetla koliko kemije. Rastu zbog viška hranjivih tvari u vodi. Najbolje su ti lampe namjenjene rastu biljaka, čiji je spektar prilagođen apsorbciji klorofila.
Dubrovnik

Offline kosuta

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #11 u: Veljača 02, 2007, 23:45:00 poslijepodne »

to znam i ja!

zanima me pod kojim nazivima se prodaju?

znam za vrstu aqua glo idaylight, ali neznam da li ta štima za bilje!

koja je pogodna za bilje? proizvođač i naziv lampe mi treba, da znam reči lokalnom prodavaču šta da naruči iz zg!

Offline Cryptocory

• Punopravni član
rasvjeta za biljni
« Odgovori #12 u: Veljača 02, 2007, 23:49:00 poslijepodne »
Dobra ti je philips aquarelle, gro-lux, aquaglo, arcadia orginal tropical lamp itd..
Dubrovnik

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
rasvjeta za biljni
« Odgovori #13 u: Veljača 03, 2007, 02:40:00 prijepodne »
ako si za javi mi se jer cu u pondjeljak narucivati lampe i elektroniku za sebe direktno iz zg-a (duplo jeftinije nego kod nasih dobavljaca)...

Sylvania Aquastar 15W = 31kn
Sylvania Gro-Lux 15W = 30kn
Sylvania Daylightstar 15W = 65kn

osobno imam kombinaciju aquastar + gro-lux i zadovoljan sam.

kombinacija T5 istih lampi dolazi cca duplo skuplja + elektronika 2x24W=166kn + 4 grla (20kn/kom)...