Srpanj 19, 2025, 02:32:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: alge  (Posjeta: 1076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ice age

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
alge
« u: Siječanj 31, 2007, 22:42:00 poslijepodne »
kako da se rijesim ovih algi
slabo se vide ali izgledaju ko male crne niti?
jel ima neki cistaci(ribe) za njih ili preparati.

brdovec

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
alge
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2007, 22:46:00 poslijepodne »
sijamski algojed i cesce mjenjanje vode...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
alge
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2007, 09:34:00 prijepodne »
Jesu to crne čupave?
Probaj sa cescom izmjenom vode, ali nemoj se previse nadat uspjehu...ja ih se pokusavam rjesiti nekih dva mjeseca, i nista. Kozice ih ne cupaju, sijamac mi ih ne jede.

Jedini nacin ti je da testiras vodu i onda vidis sto sa vodom ne valja, i to dovedes u red. Ako sam dobro pohvatao, te alge nastaju zbog previse fosfata u vodi.

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Logo30

• Punopravni član
alge
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2007, 09:47:00 prijepodne »
Sijamski algojed bi to sve trebao rijesiti. Naravno ne odma, ali koliko sam ja cuo, lud je za tim algama
Zagreb/Ravnice

Offline aegis

• Punopravni član
alge
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2007, 10:36:00 prijepodne »

Citat: Teehee(R)
 Ako sam dobro pohvatao, te alge nastaju zbog previse fosfata u vodi.

Ja bez obzira na ustaljeno mišljenje da su te alge posljedica povišenih fosfata ili nedostatka nitrata,imam drugačije mišljenje,tj. iskustva !
Sličnih problema sam i ja imao,pokušavao sam ih riješiti sumanutim dodavanjem KNO3 u svrhu povečanja nitrata i češćim mjenjanjem vode .... no naravno da ništa nisam napravio,čak mogu reći da se stanje pogoršalo (uz napomenu da akv. nije deficitan u svjetlosti,CO2,mikroelementima).
Sljedeči potez je bio dodavanje PO4(kamikazna akcija ali ....) i smanjenje tvdoče vode(destilirana), tek kada sam postigao vrijednost >1 ppm stanje se smirilo,nisu nestale ali su se prestale širiti !!!!
stanje kako je traje 3-4 tjedna bez novih algi

Netko s sličnim iskustvom ?Edited by: aegis

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
alge
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2007, 11:55:00 prijepodne »

Citat: aegis
Ja bez obzira na ustaljeno mišljenje da su te alge posljedica povišenih fosfata ili nedostatka nitrata,imam drugaèije mišljenje,tj. iskustva !

Sliènih problema sam i ja imao,pokušavao sam ih riješiti sumanutim dodavanjem KNO3 u svrhu poveèanja nitrata i èešæim mjenjanjem vode .... no naravno da ništa nisam napravio,èak mogu reæi da se stanje pogoršalo (uz napomenu da akv. nije deficitan u svjetlosti,CO2,mikroelementima).

Sljedeèi potez je bio dodavanje PO4(kamikazna akcija ali ....) i smanjenje tvdoèe vode(destilirana), tek kada sam postigao vrijednost >1 ppm stanje se smirilo,nisu nestale ali su se prestale širiti !!!!

stanje kako je traje 3-4 tjedna bez novih algi

Netko s sliènim iskustvom ?

O ovom sa destiliranom vodom sam i ja poceo razmisljati u zadnjih tjedan dana. Imam sve vise dojam da je upravo pretvrda voda kriva za sve moje nedace sa algama. Jer, u oba tanka mi se javila crna alga, a u oba tanka ima i dovoljno svjetlosti - u jednom su cak i lampe nove, ima CO2 (no pitanje je da li ga se dovoljno otopi u tvrdoj vodi), a gnojim sa mikro i makro elementima.

Kako dodajes PO4? I zasto je to kamikazan potez?
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline aegis

• Punopravni član
alge
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2007, 12:03:00 poslijepodne »
Objasnio sam u prethodnom post-u,baš zbog teze o povezanosti crne alge i povišenih fosfata.
dakle, imam crne alge zbog fosfata,a ipak sam odlučio ih ubacivati.
Teehee(R) ; ubacujem ih u tekučem obliku,dakle otopljene u destiliranoj vodi.
Edited by: aegis

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
alge
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2007, 12:22:00 poslijepodne »
bba se siri kao bolest, znaci unosenjem iz drugih akvarija i ako osjeti da ima dobre uvjete pocinje sa sirenjem. Voli jaci protok. I kad jednom uzme maha istina je da ju je tesko iskorjeniti, najbolje je kombinacija mehanickog uklanjanja, visok c02, pomekanit vodu i povecat nitrate.

Ja je nikada nisam imao, tako da ne mogu biti pametan, ali ovo sam procitao od ljudi koji znaju.

ZG,Vrapče

Offline aegis

• Punopravni član
alge
« Odgovori #8 u: Veljača 01, 2007, 12:32:00 poslijepodne »
pomekanjena voda    50 %,ali počeo sam pisati post iz razloga što je meni dodavanje nitrata samo pogoršalo stvari.
kada sam malo ozbiljnije počeo mjeriti stanje stvari (salifert) pokazalo se problematično, što su fosfati bili
cca 0.1 ppm a nitrati 25-30 ppm

dakle kod mene visoki fosfati nisu bili uzrok bba !!!

iz ovog ja bih zaključio da svaki nebalans makroelemenata potencijalno dovodi do algi,pa tako i bba !