Ma kakvu god podlogu da metnete nemožete bitno fulati, za razliku od kopnenog bilja večina vodenog može sve nutrijente potegnuti iz vode jedino pazite da podloge ima 7-10 cm
ALI ali ako razmišljate o dobrom biljnom akvariju s pokojom osjetljivijom vrstom bez vrhunske podloge je jako teško (moguče je ako zbilja znate što radite).
Več sam dosta puta pisao o zemlji za cviječe kao o jako dobroj i jeftinoj alternativi specijalnim kupovnim podlogama. U svem je bolja jedino treba biti malo oprezniji kod presađivanja.
S Dujmom se ne mogu složiti, zapravo moje iskustvo je skroz suprotno (moram li spomenuti da je zasnovano na 30g bavljenja akvaristikom

), kad god bi metnuo pijesak (1 mm, 0 je skroz neupotrebljiva) imao bi problema s algama. I sad imam jedan akvari s kojim mučim muku s algama jer je podloga kvarcni pijesak (mogu biti siguran 99.9% da je problem s granulacijom pijeska jer mi je to samo jedan tank u nizu od 6 komada koji imaju sve identično osim što sam u taj jedan umjesto 2-3 mm kamenčiča metnuo kvarcni pjesak 1mm).