Srpanj 18, 2025, 23:43:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: cilklidni akvarij  (Posjeta: 11303 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline helti

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« u: Siječanj 31, 2007, 16:49:00 poslijepodne »

Nakon 15-ak godina odlucio sam ponovo sloziti akvarij. Izbor je pao na 180 litarski Juwel, a kako se u zadnje vrijeme odusevljavam ciklidima rado bih cuo koji savjet od iskusnih forumasa oko izbora ribica i ostalog. Unaprijed se zahvaljujem na svakom savjetu

1. htio bih da su ribice lijepih boja, pa ako netko moze preporuciti recimo 4 para iz odredenog biotopa (koje je preporucljivo drzati zajedno, a mogu se nabaviti u nasim zoo ducanima ili od hobista koji ih drze) ... mogu i mjesoviti biotopi, ali da su ribe kompatibilne. Bilo bi lijepo kada bi se ti parovi mrijestili u akvariju.

2. Ima li kakvih pravila o drzanju panjeva u odredenim biotopima, ili se u svakom uz kamenje moze staviti i kakvo drvo?

3. kod zamjene dijelavode, da li je nuzno svjezu vodu prethodno zagrijati na temperaturu vode u akvariju, i na koji nacin (grijac?) prije ulijevanja?

4. zanimaju me iskustva sa automatskom hranilicom i ostavljanjem ciklidnog akvarija bez nadzorana kojih 2-3 tjedna (godisnji)?

Svaki prijedlog ili savjet je dobrodosao

ZG

Offline dado-zg

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2007, 19:46:00 poslijepodne »
Kaj se tice riba moj je izbor labidochromis,demason,melanochromis maingano,cynotilapia afra,metriaclima lombardoi!
Ribe su zakon!
Kaj se tice panjeva ja ih nebi stavio jer omeksavaju vodu,a ciklidi vole tvrdu vodu.Panjevi mi nisu za ciklide stavi kamenje i pijesak i neces pogrijesiti,to je njihovo staniste u prirodi.Vodu nemoras grijati,a nece im smetati ak stavis trecinu vode iz pipe.

Offline Noik

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #2 u: Siječanj 31, 2007, 20:17:00 poslijepodne »
Moj izbor bi bili americki ciklidi.Par multispinosa,par T.meeki i par C.sajice.Sve vrste poticu iz istog stanista,kod njih za razliku od malavi ciklida mozes da stavis i panj i biljke.I eto ti ga biotop.Ako bi se odlucio za juznoamericke ciklide,tu bih stavio par akara(rod Aequidens) i par skalara ili festivuma,zavisi sta mozes da nabavis,ili bi pravio mix patuljastih;par altospinosa,par apistogramma,par nanacara,i eventualno dorsigere.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
cilklidni akvarij
« Odgovori #3 u: Siječanj 31, 2007, 20:24:00 poslijepodne »

Evo i ja predlazem Centralnu Ameriku. Par T. Meeki, H. Multispinosa, i C. Sajica ili umjesto jednog od ovih N. Salvini. Mrijestovi su neizbjezni. Panjevi su dio biotopa, kao i kamen i moze cak i bilje.

Ako mijenjas manju kolicinu vode onda vodu nije potrebno grijati, odnosno u akvariju ne smije pasti naglo temp zbog stresa riba.

Offline bobialf

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2007, 20:36:00 poslijepodne »
mojr preporuke su thorichthys meeki,hemichromis guttatus,aequidens ili salvini.sto se tice panjeva cak se i preporucuje kod ciklida po koji panj.a sto se tice zamjene vode blago ugrijanu vodu ostatak ce grijac ugrijat.a automatska hranilica ide a moze ce i bez nje postoi i hrana u obliku tablete samo malo veca pa se i time mogu ribe same prehranjivati 2-3 tjedna.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
cilklidni akvarij
« Odgovori #5 u: Siječanj 31, 2007, 21:43:00 poslijepodne »
Dobro došao među ciklidaše!

Malawi ciklidi imaju prekrasne boje i nije ih teško nabaviti.

Najbolje bi bilo da napišeš koji ciklidi ti se sviđaju.Bilo bi najbolje da su iz istog biotopa i sigurno će ti se mrijestiti.

Ni ja s njima ne bih stavljala panj ali znala sam vidjeti da ih ljudi drže u Malawi akvariju pa im valjda ne smeta toliko.

Voda iz pipe im ne smeta i ne mora odastajati.Ja je odmah ulijem u
akvarij samo pazim da je temperatura slična kao u akavariju i stavim
Clorovec.I nema nikakvih problema.

S automatskim hranilicama nemam iskustva jer imam osobe koje se brinu za akvarij kad me nema.

Offline briannen

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2007, 10:32:00 prijepodne »

ja predlazem: A.Calvus; N. marunguensis; N.brichardi; N.leleupi i J.malieri

sve tanganykanci...s njima takodjer ne ide panj ali mozes drzat neke izdrzljivije biljke posto su svi mesojedi ( a.calvus je piscivor) pa ih ne diraju.

ja sam ljetos pustio ribe sa hranilicom 3-4 tjedna i nista im se nije desilo samo sto sam ocito namjestio na previse hrane a i bez izmjene vode dogodiomi se bum algi.... nista sto 2 sata posla i malo solne kiseline ne moze rjesit

vodu pustam da odstoji u stanu jedan dan pa dodje na sobnu temp. 22 a u aq je 24 pa nije neki sok za ribe

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
cilklidni akvarij
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2007, 10:42:00 prijepodne »

Tanganyikanci moja preporuka, kao što je i briannen napisao slažem se oko vrsta riba s njim.

Vodu stavljam direktno iz spremnika sa temperaturok oko 25 stupnjeva a u akvariju mi je konstantno 26 stupnjeva.

Panj nemoj stavljati ako misliš krenuti sa Afričkim ciklidima dok u Ameriku možeš stavljati.

Automatsku hranilicu nemam jer mi je to gušt gledatio kada su sve ribe van svojih gnjezda.

Puno uspijeha ma što god izabrao u 180 litara biti će im dobro.

Offline helti

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #8 u: Veljača 01, 2007, 11:56:00 prijepodne »
hvala svima sto ste mezatrpali zanimljivim informacijama i prijedlozima (prosurfal bum u potrazi za informacijama i slikicama predlozenih ribica) ovih dana pocinjem sa cikliranjem novog akvarija, pa me sada cekaju slatke odluke oko odabira stanovnika
ZG

Offline bobialf

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #9 u: Veljača 01, 2007, 20:24:00 poslijepodne »
samo naprijed

Offline briannen

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2007, 21:18:00 poslijepodne »

stavi slike kad sve slozis pa da vidimo urdjenje. ljudi ovdje imaju stvarno dobrih prijedloga....evo malo hvalim forum

Offline helti

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #11 u: Veljača 02, 2007, 10:48:00 prijepodne »
Citat: briannen

stavi slike kad sve slozis pa da vidimo urdjenje. ljudi ovdje imaju stvarno dobrih prijedloga....evo malo hvalim forum

budem
ZG

Offline bobialf

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #12 u: Veljača 02, 2007, 21:01:00 poslijepodne »
takoje stavi slike kad je gotovo

Offline Bojano

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #13 u: Veljača 03, 2007, 02:37:00 prijepodne »
ja ne smem nista da predlazem...uzeo sam dve najagresivnije vrste
ocekujem fight uskoro

Zivi mi bili 100 godina a i moje ribice

Offline helti

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #14 u: Veljača 03, 2007, 22:31:00 poslijepodne »

upalio sam pilu voda je jos malo mlijecna (tek je prvi dan), tako da slika ne docarava puno, ali kad se skroz izbistri bit ce ok, za pocetak. naravno, kao pocetnik prihvacam sve prijedloge i komentare

sto dalje? odabir ribica ... nekako mi se svidaju boje afrikanaca, ali gledajuci po zg zoo shopovima, nije bas neki izbor (vili dobiva ovaj tjedan nove ribe pa cu vidjeti, iako mi je jos prerano za nabavku).

imam jos par pitanja na koja nisam uspio naci konkretan odgovor. kako cuznati da je voda optimalna za ubacivanje riba? koje testere predlazete da kupim i stobi tocno trebao testirati u ovoj faziovakvog aq?citao sam da u malawi aqvariju cistaci nisu potrebni? i na kraju jedno pitanje vezano uz forum - zar se napisane poruke ne mogu naknadno editirati?!

ZG

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
cilklidni akvarij
« Odgovori #15 u: Veljača 03, 2007, 23:12:00 poslijepodne »

Dobro bi došlo da staviš još kamenja ali ne ove oblutke koji izgledaju strano u ovom okruženju i pazi ribe ti potkopavaju kamenje pa se može desiti da ti se prevrnu i razbiju akv

cikliranje je neophodno a dobit češ tako da svaki dan staviš malo hrane u akvarij i tako če se razviti dovolan broj bakterija

preporučam da staviš kriptokorinu ili valisneriju u večim količinama a ribe nemoj stavljati po dvije od svake nego jednog muškog i tri četiri ženke a sve to u dvije ili tri vrste

ribe su teritorijalne pa im omoguči čim više pregrada i špilja

ako prenatrpaš akvarij ( što je neizbiježno sa vremenom jer se lako pare ) ništa zato jer se manje tuku od situacije kada su samu par riba u opciji

SRETNO

e da , vili ti je strašno skup ali ima dobar izbor- puno riba možeš dobiti od forumaša u pola cijene ili na poklon ,npr meneEdited by: dare

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
cilklidni akvarij
« Odgovori #16 u: Veljača 04, 2007, 00:26:00 prijepodne »

Citat: dare

ako prenatrpaš akvarij ( što je neizbiježno sa vremenom jer se lako pare ) ništa zato jer se manje tuku od situacije kada su samu par riba u opciji

Ili nabaviš Calvuse pa nema šanse da male ribice prežive i akvarij neće biti krcat :)

I dobrodošao naravno
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline dado-zg

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #17 u: Veljača 04, 2007, 11:55:00 prijepodne »
Predlazem ti da stavis vise kamenja da ribe imaju dovoljno mjesta za skrivanje.Jer odmjeravanja snage ce biti,to je normalno.
Ja bi stavio kvarcni pijesak,puno ljepse izgleda,a i ciklidi vole kamenje i pijesak,to im je prirodna okolina.Ako mislis staviti koju biljku stavi prije nego ubacis ribe,inace nece puno ostati od bilja!
Malawi zakon!

Offline helti

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #18 u: Veljača 04, 2007, 14:20:00 poslijepodne »

kaj se tice dodavanja kamenja, stavio bih jos koji, ali ne bi htio da izgleda prenatrpano, jer je ovo kamenje vec do visine pola akvarija. u pocetku sam zaboravio staviti veliki stiropor na dno, pa sam naknadno ispod sljunka ugurao dva manja trokuta od stiropora, na kojem je vece kamenje. bojim se da ne preopteretim dno tako da pukne staklo. inace, ispod akvarija takoder nisam stavio stiropor, jer prema specifikacijama za rio stoji da to nije potrebno. kaj se tice bilja, mislim da ga necu stavljati.

hvala na komentarima, jedva cekam da nekaj zapliva u nutra ako netko ima prenatrpan akvarij neka se javi na pm ...
ZG

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
cilklidni akvarij
« Odgovori #19 u: Veljača 04, 2007, 16:12:00 poslijepodne »

Skroz ok za pocetak, iako bi ja stavio ili jednu ili drugu vrstu
kamenja. vjerujem da ce tu biti jos preslagivanja. Javio se jedan koji
vodi pravu bitku sa tim kamenjem. Moji su doma vec ludi koliko sam
kamenja doteglio. malo sam se zaneso i otiso u off, ali vjerujem da
cete mi oprostiti.

Offline helti

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #20 u: Veljača 07, 2007, 15:34:00 poslijepodne »

... a cikliranje traje ....

evo slikice cijelog aq u kojem jos uvijek nisam nista mijenjao u odnosu na prvu sliku, danas idem po jos ovog supljikavog kamenja da napravim jos koju spilju za sakrivanje

ZG

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #21 u: Veljača 07, 2007, 15:46:00 poslijepodne »
Mene lično ovakvo šupljivo kamnje zabrinjava u tom pravcu,da se može u takvu šupljinu uvuč ciklid,no nikako izvuč.To mi eto najviše smeta,a to se može lako dogoditi,a zaglavljen ciklid.....

Offline helti

• Punopravni član
  • **
cilklidni akvarij
« Odgovori #22 u: Veljača 07, 2007, 15:53:00 poslijepodne »
uf, valjda nece. znaci da biram ono koje ima manje malih rupa u sebi?
ZG

Offline makai

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #23 u: Veljača 07, 2007, 16:26:00 poslijepodne »
meni se nesviđa miješanje vrsta kamenja. ili samo morsko šupljikavo ili ovo ostalo. ako, pretpostavljam da je za afričke ciklide, radiš biotop pogledaj malo po arhivi akvarije članova i prosurfaj malo i pogledaj kakvo je dno u tim jezerima. ribe su najzahvalnije kada im se naprave uvjeti slični kao u njihovom biotopupa će onda biti i žive boje i mrijestova.
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline briannen

• Punopravni član
cilklidni akvarij
« Odgovori #24 u: Veljača 07, 2007, 21:54:00 poslijepodne »

cikliranje traje15-20 danaminimalno ako si naravno ubacio preparat sa bakterijama u vodu i svako toliko moras ubaciti malo hrane ( bez obzira sto nema riba i bakterije moraju nesto jesti).

moj se aq ciklirao samo 10 dana ali sam ubacio podlogu iz vec zacikliranog aq koja je u sebi imala vec sve potrebne bakterije