Srpanj 21, 2025, 19:13:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: spašavanje vojnika Leleupija  (Posjeta: 1250 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Roni

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
spašavanje vojnika Leleupija
« u: Siječanj 26, 2007, 21:43:00 poslijepodne »
Dakle, u roku od mjesec dana imam drugi mrijest Lelupija.
Prvi je neslavno završio gozbom Calvusa :(

Pošto ni meni ni dragoj to nije baš bilo najsretnije riješenje mrijesta, odlučili smo (90% draga ) da ovaj mrijest pokušamo spasiti.
Malci su sad stari (od kad smo ih prvi put uočili) nekih 3 dana.
Mrijest se dogodio u kokosu (cijelom).

E sad...
Kupili smo onu mrežicu (Marina-fish net breeder).
I sad bi to trebali nekako postaviti pa bi mi trebala pomoć oko par stvari:

1-da li ima neka minimalna starost ribica kod prebacivanja u mrežicu?
2-pošto je mrijest u kokosu ribice su isto tamo pa me zanima što sa kokosom, jel i on ide u mrežicu?
3-da li tu mrežicu postaviti negdje na dno ili na vrh akvarija zakvačiti?
4-što je sa mamom i tatom lelupi u kombinaciji sa mrežicom?
5-sa čime hraniti mladunčad i od kad?
6-kako uopće malce prebaciti u mrežicu?

P.S. Ovo je nadam se privremeno riješenje dok ne nabavim neki manji akvarij. Također mi se čini da bi mogao imati i male Brevise

http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2007, 22:00:00 poslijepodne »
malce mozes odmah prebaciti,i to bez kokosa naravno.mrezicu na vrh aqve zakaciti po mogucnosti-malce hraniti sa istom hranom samo prije toga pretvoriti u prah-prstima-.a za prebacivanje malaca evo trik uzmes crijevo kao da mjenjas vodu odnosno vadis vodu iz aqve u kantu lili manju posudu,crijevo postavis tamo di se nalaze malci i povuces vodu u posudu tako ih jednistavno usisas.oda ih mozes iz posude prebaciti di oces.to je to.pozdrav

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2007, 22:02:00 poslijepodne »

Citat: bobialf
malce mozes odmah prebaciti,i to bez kokosa naravno.mrezicu na vrh aqve zakaciti po mogucnosti-malce hraniti sa istom hranom samo prije toga pretvoriti u prah-prstima-.a za prebacivanje malaca evo trik uzmes crijevo kao da mjenjas vodu odnosno vadis vodu iz aqve u kantu lili manju posudu,crijevo postavis tamo di se nalaze malci i povuces vodu u posudu tako ih jednistavno usisas.oda ih mozes iz posude prebaciti di oces.to je to.pozdrav

Uh...
Super je trik ali zar neće malci poumirat? Naime to fino vuće, bit će im ko u oluji svih oluja :)?
Edited by: Roni

Offline bobialf

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2007, 22:04:00 poslijepodne »
nece uvodisu nisu u zraku pozdrav.vjeruj imam takvih iskustava

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2007, 00:31:00 prijepodne »
najidealnije bi bilo da imas neku karantenu pa da odvojis cijeli kokos i zenku. Malci ce puno brze rast uz prisustvo roditelja. Kako mislis malci su 3 dana stari? Plivaju li? Ako plivaju slobodno ih odvoji u mrezicu ako nemas karantenu.
E da, neznam kakvih iskustava bobialf ima i zasto bi on komplicirao ali ti ih ipak preseli pomocu kokosa kad su oni vec u njemu jer im je to dooosta manji stres.
Split / Hrvatska

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2007, 01:29:00 prijepodne »

pa ako su u kokosu, jednom rukom poklopi kokos da ne izađu van, a drugom ga prenesi u tu mrežicu. iskipaj malce iz njega(nježno i polako) i vrati ga nazad na mjesto! ako roditelji podivljaju, čuvaj se ugriza!

ova metoda od bobialfa nije baš sigurna. malci lako oštete krhka tjelešca ili im kralježnica strada kad ih tako usisaš. nije baš pametno tako radit!

Offline briannen

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2007, 11:56:00 prijepodne »
ja sam slozio drugu tehniku...napravio sam okvir po unutarnjoj dimenziji aq i na njega naljepio mrezicu za komarce. nakon toga sam maknuo kamenje oko rupe u kojoj su se malci zajedno sa roditeljima skrivali i lijepo odvojio njih zajedno sa roditeljima. ne izgleda predivno ali sluzi svrsi... naravno pazi da ti taj calvus ostane u drugom dijelu aq . sto se hrane tice dok su tako maleni najbolje ih je hraniti artemiom

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 27, 2007, 12:32:00 poslijepodne »

Citat: Strippy
najidealnije bi bilo da imas neku karantenu pa da odvojis cijeli kokos i zenku. Malci ce puno brze rast uz prisustvo roditelja. Kako mislis malci su 3 dana stari? Plivaju li? Ako plivaju slobodno ih odvoji u mrezicu ako nemas karantenu.
E da, neznam kakvih iskustava bobialf ima i zasto bi on komplicirao ali ti ih ipak preseli pomocu kokosa kad su oni vec u njemu jer im je to dooosta manji stres.

Nemam karantenu. Koliki bi to akvarijić trebao biti po tebi?
Ovo za 3 dana je datum od kad sam ih ja prvi puta vidio, e sad dal plivaju... više plahutare :)
Već lagano izlaze iz kokosa, ne znam kak ću ih poloviti.

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 27, 2007, 12:38:00 poslijepodne »

Citat: briannen
naravno pazi da ti taj calvus ostane u drugom dijelu aq . sto se hrane tice dok su tako maleni najbolje ih je hraniti artemiom

Da, stvar je u tome što imam 6 Calvusa pa brzo to pojedu

Offline briannen

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 29, 2007, 09:50:00 prijepodne »
vjerujem... prave su zvijeri. meni je preporuka koju sam ti dao upalila (makar nemam izrazitog piscivora u aq). smatram je osobno dobrim rjesenjemjer ti malci ostaju na istom mjestu zajedno sa roditeljima i u istom su ambijentu sa istim parametrima vode bez ikakvog stresa a nitko do njih ne moze doci