Srpanj 22, 2025, 06:44:13 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Melanochromis pitanje  (Posjeta: 1191 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Njuška

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Melanochromis pitanje
« u: Siječanj 26, 2007, 00:40:00 prijepodne »

Prvo se ispričavam zbog loših slika.

Ajde da malo prodiskutiramo: Ovo je Melanochromis. Da je iz auratus grupe - je.

Mužjak vjerojatno je i nije potpuno obojen.

E sad, zanimljivo je da je ova ribica vrlo dugog tijela, gotovo kao jegulja pa se pitam dal je ovo "čisti" Melachromis auratus ili čak možda Melanochromis sp. "auratus elongate". Inače riba ima oko7-8 cm, mlada je i kod mene ajde, recimo slučajno.

Vaše cijenjeno mišljenje?
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Melanochromis pitanje
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2007, 00:55:00 prijepodne »
Jedino u što sam bio siguran kad sam vidio sliku je to da je Melanochromis ;) No, malo sam guglao i vidio dosta nedominantnih auratusa kojima su boje jako slične ovome. Pretpostavljam da je jedini u akvariju od te vrste?  
Hrvoje - Split

Offline Njuška

• Punopravni član
Melanochromis pitanje
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2007, 01:05:00 prijepodne »
Jap, jedini zalutali....
Rijeka / Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Melanochromis pitanje
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2007, 05:47:00 prijepodne »

Pa više činitelja pokazuje baš na to,da bih mogao biti i M. sp.auratus elongatus.

Glava: kod M.auratusa glava je svetlije boje,sa dve horizontalni crti,donja mu vilica smedja,čelo svetlo.Kod M.sp auratus elongatus glava je smedja i to se na slici vidi.

Obojenost tela kod M.auratusa boje idu ovako:donji dio smedji,pa svetlija crta,,pa tamna crta,da bih bio gornji dio tela ,uključujući i lednju peraju svetliji.

Kod M.sp.auratus elongatus ide to ovako,donji dio tamniji,slijedi svetla horizontalna crta,onda opet tamna crta.,pa uska svetlija crta,a sve to onda zaključuje tamna boja

i kad sve to zbrojiš ,više tih indica govori u bran M.sp.auratus elongatus,da po dužini nema razlike i stvarno bilo bi dobro,da se ofarba.Da je takav može biti razlog,novi akvarij ili neka iritacija od staroselca u akvariju

Offline Njuška

• Punopravni član
Melanochromis pitanje
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2007, 14:19:00 poslijepodne »

Hvala drage kolege

Ova riba nije bila dominantna čak ni u trgovini kad je bila s manjim ribama a dolaskom kod mene normalno da jeu stresu. Domaćini su je prihvatili kao da je ne vide (vjerojatno zbog horizontalnih pruga)i ne smatraju je nekom prijetnjom. Riba je inače vrlo razigranai živahna (prva na hrani).

Bude li ovo ispalo na kraju da se radi o elongatusu, biti će malo problema oko nabavka ženki, no otom potom.......neka mali raste.....

Rosso, što misliš 'oće l' bit mjesta za još par ribica...
Rijeka / Hrvatska

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Melanochromis pitanje
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2007, 15:47:00 poslijepodne »

Ja sam svojevremeno imao upravo takvog auratusa elongatusa, mislim da ste vi stariji kolege i vidjeli njegove slike. Ja mu na žalost u Zagrebu nisam nikada našao družicu i imao sam jedan veliki problem sa njim, naime ta mrcina od 10-11cm je bila pravi dominator u mojih 200 lit .Strahovito jaka riba, inteligentna, jedina kojapliva u rikverc i potom se zalječe u odabranu žrtvu i doslovno je trgajačinom udarca.I zgubio sam cca 10-ak maylandia, pseudotropheusa i drugih mirnijihciklidaod njegove glave. Kad sam vidio da to ne vodi nikuda nabavio samženku auratus( ne znam da li postoji elongatus varijanta ženke, i ne znam koja je ova bila ), u roku dva sata bila je pokojna.Poklonio sam ga cikllidašu sa 500 lit akvarijem i ne znam kaj je bilo s njim.

Fantastična riba, ne osvajaizgledom več ponašanjem i jako mi je žao što nisam imao uvjete za njega.

Negdje sam čitao da jato Melanochromis auratusa sa dominantnim mužjakom u jezeru malawi dominira područjem od nekoliko kilometara, ali nisam siguran u tuinformaciju.

Možda bi Bojko ili Rosso mogli malo višei stručnije isprićati o toj ribi.

Da zaboravio sam reći da kao i svi ciklidi kod njega koloracija jako varira, kad je pod stresom može potpuno izblijediti odnosno kad je on ljut, totalno potamni. Tako da je ovaj tvoj sigurno još pod stresom selidbe. Ali kad se prilagodi ako ostane kod tebe volio bi da nam kažeš kako se ponaša .

Mraaak riba. Edited by: schox

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Melanochromis pitanje
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2007, 19:46:00 poslijepodne »

Citat: Njuška

Rosso, što misliš 'oće l' bit mjesta za još par ribica...

Hrvoje - Split

Offline bobialf

• Punopravni član
Melanochromis pitanje
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2007, 22:08:00 poslijepodne »