Kolovoz 21, 2025, 15:31:50 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Koji filter za 600l  (Posjeta: 3700 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline E&D

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Koji filter za 600l
« Odgovori #25 u: Siječanj 25, 2007, 10:50:00 prijepodne »
I istina je da za biljni ne treba prejaka cirkulacija, ali volumen filtera je poželjan čim veći.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Koji filter za 600l
« Odgovori #26 u: Siječanj 25, 2007, 10:52:00 prijepodne »
ako ces raditi biljni akvarij filtracija ti nije nesto najbitnije. Meni se znalo ne jednom, dogoditi da zabunom iskljucim filter iz struje i da i po tjedan dana akvarij funkcionira bez problema bez fitlera.

Ljudi su ti preporucili 2 filtera iz razloga sto ti je akvarij dugacak, a ti nisi rekao da ce ti 3. stranice biti vidljive. ( kod dugackih akvarija je problem zbog cirkulacije vode)

Ja mislim da ce ti jedan fx5 biti sasvim dovoljan, pa cak i fluval 405. Ako imas novaca Eheim proffesional serija je jos bolja.

Pozrav

ZG,Vrapče

Offline lajson

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 59
Koji filter za 600l
« Odgovori #27 u: Siječanj 25, 2007, 10:58:00 prijepodne »

Citat: Elena & Davor

Da, usis dolje i dolje, a ispuh jedna gore, jedna na sredini radi bolje cirkulacije. To je ako bi radio s vanjskim. Ali unutarnji pregradni nemoj još odbaciti. Zauzet æe ti nešto mjesta, ali kao što Strippy reèe, uza zid (možeš ga skriti nekom crnom samoljepljivom tapetom izvana tak da ti se ne vidi filter materijal). Netko æe ti morati izbušiti staklo (za usis i izbaèaj) ili riješiš s cijevima.

Možda nisam bio jasan. Akvarij će iznad sebe imati zid (naravno od knaufa i sličnih laganih materijala) tako da mogu sve to izvesti sa gornje strane i/ili donje.
Mjesto ispod akvarija i iznad njega izgledat će kao zid i bit će u ravnini akvarija.
Još jedino moram smislit kako sakriti gornju liniju vode i donji dio akvarija.
To ću valjda izvest nekom širokom trakom tako da njome zahvatim dio knaufa i dio stakla, pa sve to lijepo nekako zagletam. Sa unutarnje strane moram nekako impregnirati. Al to su sad već finese.
Ovu temu sam otvorio kako bih postupno počeo kupovati opremu.
Da nebi bilo sve odjednom

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Koji filter za 600l
« Odgovori #28 u: Siječanj 25, 2007, 11:06:00 prijepodne »
samo rješi nešto s pristupom akvariju - pogotovo ako će biti biljni - morat ćeš redovito kopati po njemu - ostavi dosta mjesta iznad akvarija da možeš doći do dna.

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #29 u: Siječanj 25, 2007, 11:12:00 prijepodne »
thx krajten
Bit će i bilja i riba, a i na samom početku sam napisao o kakvom akvariju se radi.
Znam da je problematičan jer je uzak, dugačak i visok, ali takva su mi ograničenja prostora. Vjerujem da bi akvarij visine 50 cm i duljine 170cm u zidu visine 270 cm izgledao smješno. Zato sam i išao na dubinu 70cm. A duljina je onakva kakav je zid.
Jasno mi je da čim više ima bilja i manje riba da nije potrebna velika filtracija.
Zato mi se ideja sa dva manja filtera čini ipak najpovoljnija.
Kupim jednog pa ako nije dovoljan dokupim još jednog
Pregradni filter bi oduzimao previše mjesta (u svakom akvariju je nakon nekog vremena premalo mjesta) ali ću svejedno napravit neko diy stijenu kako bih sakrio opremu.
FX5 mi se čini malo prejak i presofisticiran a eheim preskup i uopće naznam di ga mogu nabavit, a sa tetrama mi se čini da ljudi imaju probleme.
No dobro, o samom proizvođaču ću još razmislit.
Važno mi je da sam dobio savjete u kojem smjeru trebam ić.

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #30 u: Siječanj 25, 2007, 11:17:00 prijepodne »

Citat: Elena & Davor
samo rješi nešto s pristupom akvariju - pogotovo ako æe biti biljni - morat æeš redovito kopati po njemu - ostavi dosta mjesta iznad akvarija da možeš doæi do dna.
Predvidio sam "vratašca" visine 30 cm i preko cijele duljine na manje vidljivoj strani zida. To bi trebalo biti dovoljno. A ruka mi je duljine 70 cm.
Druga dulja strana bit će potpuno fiksna i izgledat će kao da je akvarij dio zida.
Barem ću se trudit da tako izgleda.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Koji filter za 600l
« Odgovori #31 u: Siječanj 25, 2007, 11:51:00 prijepodne »

posto si rekao da ces radit umjetnu stjenu racunaj da ce ti i ona oduzeti dobar dio volumena a tu je onda i podloga, itd. a i razina vode nece biti do vrha tako da efektivno ces imati oko 500L a mozda i malo manje... sta se unutarnjeg pregradnog filtera tice on bi trebao biti 3-4% ukupnog volumena AQ... ako se odlucis za vanjski filter mozda bi bilo dobro da stavis i surface skimmer (oko 70kn) koji bi ti skupljao povrsinsku masnocu i prljavstinu...

p.s. slazem se sa krajtenom s obzirom na sve podatke sta si sada dao, 1 Fluval 405 bi trebao biti dovoljan (oko 1300 kn) a u slucaju da prefali (iako sumnjam) uvijek mozes dodati jos jedan filter...
Edited by: Mastino

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #32 u: Siječanj 25, 2007, 12:10:00 poslijepodne »
Mastino
Stijenu ću napravit da mi oduzima što manje prostora, ali dovoljnu da u nju stavim čim više opreme (naravno koja tamo može bit).
Vidiš skimmera se nisam sjetio - dobra ideja. Iako površina nebi trebala biti vidljiva.

Što se tiče pregradnog filtera, neznam kako bih to napravio, a i nisam baš na puno postova naletio gdje bih to mogao vidjeti.
Mislim da je vanjski filter bolja varijanta. I to na ovaj način kako većina i predlaže. Jedan pa ako nebude dovoljno dodam drugi. U stalku će bit dovoljno mjesta :-)

Još jedna isprika svima za možda previše temperamentni nastup, ali nadam se da je zaboravljeno.

thx na prijedlozima

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Koji filter za 600l
« Odgovori #33 u: Siječanj 25, 2007, 12:48:00 poslijepodne »
Jap sad kad citam dosta bi bilo i jedan 405, eventualno mozes stavit spray bar tako da po vecoj duzini siba vodu ili napravit da voda izlazi na 2 mjesta ali to je DIY
Rijeka/Hrvatska

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #34 u: Siječanj 25, 2007, 13:03:00 poslijepodne »
Zorane diy mi nije stran
Možda nebi bilo loše da spray bar postavim vertikalno od gornjeg ruba do polovice visine akvarija

Offline ZGoda

• Punopravni član
Koji filter za 600l
« Odgovori #35 u: Siječanj 25, 2007, 14:11:00 poslijepodne »

Par ideja za pregradni filter... U njega možeš sakrit grijač i recimo usis od još jednog vanjskog filtera... Jesi li razmišljao kuda će ti ići cijevi do vanjskog filtera?

pregradni

vanjskiEdited by: ZGoda
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Koji filter za 600l
« Odgovori #36 u: Siječanj 25, 2007, 14:27:00 poslijepodne »

Citat: lajson
FX5 mi se čini malo prejak i presofisticiran ( točno )a eheim preskup i uopće naznam di ga mogu nabavit ( ne potpuno točno , ima ti ga tukano i ja bih o njemu još promislio ), a sa tetrama mi se čini da ljudi imaju probleme. ( samo sa brtvama, filter je inače odličan, ali možda nije dorastao tim litražama sam)
No dobro, o samom proizvođaču ću još razmislit. ( ja bih ti kao i većina preporučio Fluval 404 ili 405 , to ti je najbolji omjer cijene i kvalitete. I po meni je jedan dovoljan samo se trebaš poigrati sa cirkulacijom odnosno cijevima )

Važno mi je da sam dobio savjete u kojem smjeru trebam ić.

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Koji filter za 600l
« Odgovori #37 u: Siječanj 25, 2007, 14:28:00 poslijepodne »

I da, dobrodošao na Forum akva neta Edited by: schox

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #38 u: Siječanj 25, 2007, 16:31:00 poslijepodne »

Citat: schox

I da, dobrodošao na Forum akva neta

thx  

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #39 u: Siječanj 25, 2007, 16:41:00 poslijepodne »

Citat: ZGoda

Par ideja za pregradni filter... U njega možeš sakrit grijaè i recimo usis od još jednog vanjskog filtera... Jesi li razmišljao kuda æe ti iæi cijevi do vanjskog filtera?

Dobro si primjetio, baš me to i muči, ali mislim da ću i dolaz i odlaz staviti na onu kraću stranu akvarija koji se ne vidi iza neke diy stijene koja bi služila da pokrije opremu. Nadam se da ću dobit dobar protok odnosno da će voda koliko toliko brzo cirkulirati, a da na izlazu nebude "oluja" :-) i naravno zadovoljavajuća filtracija.
Mislim da ću probati sa nekim vanjskim fluvalom 304 pa ako neće bit dovoljno dodam još jednog.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Koji filter za 600l
« Odgovori #40 u: Siječanj 25, 2007, 17:41:00 poslijepodne »

Citat: lajson
Mislim da æu probati sa nekim vanjskim fluvalom 304 pa ako neæe bit dovoljno dodam još jednog.

304 je stari model, iako nema vece razlike sa 305 (novi model) ja na tvom mjestu bi uzeo 305, razlika u cijeni je negdje 50-100 kn

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Koji filter za 600l
« Odgovori #41 u: Siječanj 25, 2007, 18:07:00 poslijepodne »
jos nesto ako smijem predloziti. Visina 70 cm nikako za biljni, cak niti sa t5 lampama. TO je previsok vodeni stup da bi svjetlost kvalitetno prodrla do dna, pa ces uvjek imati problema sa tim faktorom. 50.cm je optimalno. Mozda se neces ovoga pridrzavati, ali vjeruj mi da ces imati problema...
ZG,Vrapče

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #42 u: Siječanj 25, 2007, 18:49:00 poslijepodne »

Citat: Mastino

304 je stari model, iako nema vece razlike sa 305 (novi model) ja na tvom mjestu bi uzeo 305, razlika u cijeni je negdje 50-100 kn
Nisam ga još nigdje vidio u prodaji (možda gledam na kriva mjesta) :-(((

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #43 u: Siječanj 25, 2007, 19:03:00 poslijepodne »

Citat: Krajten
jos nesto ako smijem predloziti. Visina 70 cm nikako za biljni, cak niti sa t5 lampama. TO je previsok vodeni stup da bi svjetlost kvalitetno prodrla do dna, pa ces uvjek imati problema sa tim faktorom. 50.cm je optimalno. Mozda se neces ovoga pridrzavati, ali vjeruj mi da ces imati problema...
Svjestan sam toga, ali probaj zamisliti zid visine 270 cm i duljine 175 cm a unutra akvarij visine 50cm.
Iskreno razmišljao sam i o višem, ali ovo mi se čini nekako vizualno najbolje.
Ipak akvarij je detalj koji uljepšava prostor. Nije mi cilj da mi je akvarij lijep sam po sebi, već da se što ljepše uklapa u prostor.
Tu je podloga 6-7 cm, složit ću gore reflektor od prokroma ili nekog materijala visoke refleksije, t5 tik iznad površine (2-3cm koliko god budem mogao niže).
Ako neće ići onda manje zahtjevne biljke, skuplja rasvjeta, neznam neš ću smislit.
U svakom slučaju uvijek mogu spustit rasvijetu niže i maskirati gornji dio akvarija i dobiti tih 50 cm optimalne visine.
Kada budem u fazi sađenja biljaka svakako ću se konzultirati ovdje na forumu za savjete od vas iskusnijih.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Koji filter za 600l
« Odgovori #44 u: Siječanj 25, 2007, 21:31:00 poslijepodne »
odakle si? mozda ti neko moze pomoci onda u savjetu koji ducan da posjetis... ako sam ja u puli narucio 405 onda bi ga i ti trebao naci negdje...

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #45 u: Siječanj 27, 2007, 13:27:00 poslijepodne »
thx mastino - našao sam

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Koji filter za 600l
« Odgovori #46 u: Siječanj 27, 2007, 14:58:00 poslijepodne »
Na tu visinu t5 sa reflektorima ne igra za biljni akvarij, probaj razmislit o alternativnijim rasvjetama tipa HQI, a sto se tice filtracije mislim dajedan 404 nije dovoljan. Razmisli o tome da uz njega mozes stavit i jedan kvalitetan unutarnji filter na suprotnu stranu od usisa 404.