Kolovoz 21, 2025, 17:10:40 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Koji filter za 600l  (Posjeta: 3729 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline lajson

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 59
Koji filter za 600l
« u: Siječanj 24, 2007, 10:54:00 prijepodne »
Vjerojatno već 1000ti put postavljeno pitanje, al kažu da je ponavljanje majka mudrosti :-)
Ajd pomozite, jer vidim da ima puno muke s tetrom, za eheima neznam cijene, al vjerujem da je jaaaako skup, fx5 mi se ne čini tako jeftin, ali niti preskup.
Akvarij 170x50x70v - vidljiv sa dvije dulje i jedne kraće strane ugrađen u (fol) zid.
Sve je još u fazi planiranja i nabavke materijala i opreme tako da su sve sugestije dobro došle.
thx

Offline asterix

• Punopravni član
Koji filter za 600l
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2007, 11:40:00 prijepodne »
2 tetre ex1200 ce savrseno odraditi posao, ide druga godina mojim ex1200 i ex700 na 450-litrasu, sve savrseno, bez problema

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Koji filter za 600l
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2007, 12:20:00 poslijepodne »
Da i moja je preporuka uzet dva filtera, samo bi ja uzeo Fluvale 404 tj sad 405
Rijeka/Hrvatska

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Koji filter za 600l
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2007, 13:29:00 poslijepodne »

ja sam isto za dva filtera, iako mislim da bi sasvim dovoljna bila 2 Fluvala 305 (800kn/kom)...
Edited by: Mastino

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2007, 14:11:00 poslijepodne »
Dva filtera?
To će bit malo gužva sa crijevima.
A i čini mi se komplicirano, iako je možda bolje u slučaju kvara jednog - drugi ipak radi, pa je filtracija ipak nekakva nego nikakva.
Svejedno nisam siguran da je ušteda od par stotina kuna za dva filtera dobar argument za ovakav prijedlog.

Offline Zoran

• Punopravni član
Koji filter za 600l
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2007, 14:45:00 poslijepodne »
Nije do ustede, ako se kvari jedan radi, uvjek mozes stavit vise vrsta filter materijala, a i prostor za medije je automatski veci. Mozes usise stavit na 2 suprotne strane akvarija a tako i ispuste pa imas bolju cirkulaciju vode.
Rijeka/Hrvatska

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2007, 08:36:00 prijepodne »
Asterix, Zoran i Mastino,
zahvaljujem na prijedlozima, a ostali valjda nisu imali niš pametno za reć ili nisu htjeli pomoć novom članu foruma.
Svejedno thx.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Koji filter za 600l
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2007, 09:13:00 prijepodne »

lajson, dobro nam došao.

Za početak, molim te da pročitaš vodič za početnike ipravila foruma. Nadalje, ako ti neko pametno odgovori onda se drugi članovineće javljati (osim ako imaju drukčije mišljenje). Neznam što si očekivao kao odgovore.. Mi imamo iskustva sTetrom i to samo dobra. Neki imaju neke probleme. Podataka i rasprava imaš jako puno.Sigurno je dosta ljudi pročitalo tvoje pitanje, ali se nisu htjeli ponavljati u iskazu. Dovoljan ti je samo JEDAN pametan odgovor. Malo prouči ostale teme i samzaključi žele li stariji članovi pomagati novim članovimai ima li itko ovdje što pametno reći.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Koji filter za 600l
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2007, 09:29:00 prijepodne »

Citat: lajson
Asterix, Zoran i Mastino,zahvaljujem na prijedlozima, a ostali valjda nisu imali niš pametno za reć ili nisu htjeli pomoć novom članu foruma.Svejedno thx.

Nisi baš birao riječi, a pošto si početnik svi će ti oprostiti  

S moje strane gledišta sad već postoji cijela paleta proizvoda među koje spada Fluval, Eheim, Tetra, Blue Extreme, a i Atman je tu negdje ili nije?  

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2007, 09:47:00 prijepodne »
Elena&Davor
Zahvaljujem na dobrodošlici.
Iako sam pročitao stotine i stotine postova (da ne pretjerujem sa brojkama) pitanje je uvijek aktualno jer se tehnologija svakim danom mijenja, pa je stoga logično da se i mišljenja mjenjaju.
Zahvalio sam na pametnim odgovorima, a vidio sam druge članove kako odgovaraju na veće bedastoće o ove moje bedastoće od pitanja i prepucavaju se oko raznih gluposti, ali to je uobičajena pojava na većini foruma.
Nisam spominjao starije članove i njihovu želju i volju za pomoć, a još manje imaju li šta pametno za reć ili ne. Da ne mislim da ovdje nema šta pametno za pročitat sigurno nebih bio ovdje i brdo vremena proveo čitajući, a još manje postavio kakvo pitanje.
I dalje samo čudim kako je moguće da od tisuća članova samo nekoliko njih ima neki prijedlog. Fakat sam previše očekivao.
Time ne umanjuem mišljenja onih koji su odgovorili niti onih koji to nisu.
Samo sam htio čuti razna mišljenja, prijedloge i iskustva.

Na temelju dobivenih odgovora mogu samo zaključiti da svi koji imaju malo veći akvarij imaju dva filtera. Za ostalo se ne usudim niti pitati.

Zašto bih se uopće izlagao opasnosti da pišem, ako mogu samo čitati.

thx

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Koji filter za 600l
« Odgovori #10 u: Siječanj 25, 2007, 09:59:00 prijepodne »
A daj reci kakav će to akvarij biti.Jer nije isto dal će rasti bilje ili ne,dal će ribe biti mesožderi ili ne i dal će biti soli ili ne.I o tome ti ovisi odabir filtera.

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #11 u: Siječanj 25, 2007, 10:01:00 prijepodne »
Irusnjak

Sorry, nisam znao kako bih to drugačije mogao reći.
Ako ima tko kakav prijedlog....
Iako idalje neznam kako bih, ali nema veze ako mi je oprošteno :-)

Proizvođači su mi poznati, modeli manje, a iskustva kako-tako jer uglavnom svako svojeg konja hvali. Ipak koliko god sam čitao ovaj i ostale forume nisam primjetio da ljudi imaju dva vanjska filtera.
Kod mene je problem u tome što su tri strane vidljive i to one dvije dulje. Teško će mi bit sakrit tolike cijevi, grijače i ostale stvačice.
Voli bih to elegantnije riješiti.

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2007, 10:08:00 prijepodne »

Citat: Frida
A daj reci kakav æe to akvarij biti.Jer nije isto dal æe rasti bilje ili ne,dal æe ribe biti mesožderi ili ne i dal æe biti soli ili ne.I o tome ti ovisi odabir filtera.

Ovo je već konstruktivno
Bilje svakako. Slakovodni tropski.
Naime dimenzije su zadane jer se ruši jedan zid i na mjesto njega ide postolje (koje je već gotovo), na postolje akvarij (170x50x70v).

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Koji filter za 600l
« Odgovori #13 u: Siječanj 25, 2007, 10:09:00 prijepodne »
jedino onda elegantnije rjesenje ti je da napravis unutrasnji filter uz tu stranicu sta je nevidis...
Split / Hrvatska

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Koji filter za 600l
« Odgovori #14 u: Siječanj 25, 2007, 10:12:00 prijepodne »

Citat: Frida
A daj reci kakav æe to akvarij biti.Jer nije isto dal æe rasti bilje ili ne,dal æe ribe biti mesožderi ili ne i dal æe biti soli ili ne.I o tome ti ovisi odabir filtera.

evo frida ti je prije svih najbolje odgovorila...
sta se tice filtracije mozes stavit i unutarnji filter ali s obzirom na dimenziju (litrazu) tvog akvarija tesko da ces postoci zadovoljavajucu filtraciju sa samo jednim filterom, osim mozda sa FX5 ili nekim eheim modelima koji su oko 250-300€...
unutarnji filteri koliko sam ja vidio i koliko sam upoznat su svi oko 1000l/h i u tom slucaju ti sigurno trebaju dva filtera... inace pokusaj iznijeti svoj plan pa cemo ti jos vise moci pomoci u odabiru filtracije i ostale opreme...

evo ja npr... radim tank 160x75x60 = 720L i narucio sam 2 Fluval 405 jer smatram da dva filtera iako pojedinacno slabijeg protoka od nekog veceg kapaciteta ce bolje odraditi posao...

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Koji filter za 600l
« Odgovori #15 u: Siječanj 25, 2007, 10:14:00 prijepodne »

Citat: Strippy
jedino onda elegantnije rjesenje ti je da napravis unutrasnji filter uz tu stranicu sta je nevidis...

Uzeo mi riječi iz ustaAli meni bi bilo šteta prostora koji bi taj filter zauzeo.Tako da ipak glasam za Fluval FX5

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #16 u: Siječanj 25, 2007, 10:19:00 prijepodne »

Citat: Strippy
Tako sam nešto i mislio, ali onda odlazi dragocijeni volumen, a i neznam kako bih sam napravio unutarnji filter osim da kupim neki juwellov pa da to iskopiram i sve to sakrijem u neku diy stijenu.
Ipak bih manje zezancije imao sa gotovim filterom ali me muči kako da na drugu stranu akvarija (onu koja se vidi - suprotnu od dolazne cijevi) stavim odlaznu cijev filtera. Morao bih ići po gornjem dijelu akvarija pa dolje. To će se opet vidjet.
Možda da probušim rupu u dnu za odlaznu cijev?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Koji filter za 600l
« Odgovori #17 u: Siječanj 25, 2007, 10:22:00 prijepodne »

Vidiš, ni unutarnji pregradni nije loše rješenje. Samo da je protok dovoljno jak. Možda da koristiš dvije pumpe (s dva izlaza - gore i u sredini).

A što se pisanja i pitanja i čitanja tiče- piši, čitaj, pitaj... Zato i postoji forum. Ali nije ovdje 3000 članova aktivno. I ako ti je nešto hitno, napomeni, ako hoćeš čuti i druga mišljenja, napomeni, ali ne tak da veliš da nitko drugi nema ništa pametno reći ili da se nikome neda na tvoja pitanja odgovarati.Ovo je offtopic, mislim da smo se razumjeli dobro i da se možemo dalje držati teme.

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #18 u: Siječanj 25, 2007, 10:30:00 prijepodne »
Mastino
I meni se čini da je varijanta sa vanjskim filterom/ima ipak bolja.
Ipak ću uštedit dosta volumena iako imam namjeru na stranici koja se neće vidjet napravit neku diy stijenu kako bih sakrio opremu. Tamo onda mogu staviti i cijevi.
Valjda će bit dosta mjesta na 50cm širine
Sa dva filtera bih onda mogao ulazne i izlazne cijevi rasporediti recimo jedan filter pri površini, a drugi pri dnu.
Šta mislite o tome?

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Koji filter za 600l
« Odgovori #19 u: Siječanj 25, 2007, 10:31:00 prijepodne »

Citat: lajson
Irusnjak
Sorry, nisam znao kako bih to drugačije mogao reći.Ako ima tko kakav prijedlog....Iako idalje neznam kako bih, ali nema veze ako mi je oprošteno :-)Proizvođači su mi poznati, modeli manje, a iskustva kako-tako jer uglavnom svako svojeg konja hvali.

Lajson, nema mjesta isprikama, ja sam to napisao onako, više u šali. Također sam u nabavci filtera i gledam što jeftiniju varijantu jer sam svoj Eheim 2026 prodao (zahvaljujem AndrejuX na velikodušnosti), a prije njega sam riješio i Fluval204. Rekao si da svi sa večim akvarijima imaju po 2 filtera pa sam i ja išao u tom smjeru. Sada mislim da mi je dovoljan jedan kvalitetniji, sa dobrim protokom. Ono što je točno, za tvoj tip akvarija će trebati 2 filtera zbog dužine naravno. Onda je samo bitno da usmjeriš struje mlaznica kako bi uskladio protoke filtera. Ako imaš novca onda preporučam Tetra XE 1200 ili Blue Extreeme 1500, a za manje para Atman 3337 ili 3338  

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #20 u: Siječanj 25, 2007, 10:33:00 prijepodne »
elena&davor - slažem se.
Misliš gore i u sredini, a ne gore i pri dnu?
Možda dolazne cijevi gore i u sredini, a odlazne u serdini i dolje?

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #21 u: Siječanj 25, 2007, 10:39:00 prijepodne »
@Irusjak
Nije da nije u pitanju novac, ali mislim da je filter najvažniji dio sustava, pa mislim da tu netreba štedit.
Radije ću odgodit projekt nego kupit lošu opremu. Jedino ograničenje (naravno osim novca) mi je prostor.
Tako da je akvarij baš nezgodnih dimenzija, pa zato iz toga proizlaze problemi.

Offline Zoran

• Punopravni član
Koji filter za 600l
« Odgovori #22 u: Siječanj 25, 2007, 10:40:00 prijepodne »
Pa ako ces radit biljni akvarij nije ti bas potrebna neka prejaka filtracija cak bi mozda za tako nesto bilo dosta i fluval 405 od fluvala,  eheim profesional 2 oni su do 600 lit a profesional 3 do 1200 lit  normalno ovisno o modelu.

ako se neko javi ko ima biljni krajten ili karlo, mozda profa, jer nisam ziher ali cini mi se da ti nije potrebna tako jaka filtracija za biljni pa vidi malo s njima na PP
Rijeka/Hrvatska

Offline lajson

• Novi član
  • *
Koji filter za 600l
« Odgovori #23 u: Siječanj 25, 2007, 10:46:00 prijepodne »

Zorane teško je u početku reć kakav će bit, bilja će sigurno biti i to se nadam puno, a za ribice, to još neznam, ali nebih se volio zakopat u nešto, pa da se poslije izvlačim.
Možda je ipak bolja varijanta s dva filtera. Mogu počet s jednim, pa dodam još jedan po potrebi.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Koji filter za 600l
« Odgovori #24 u: Siječanj 25, 2007, 10:47:00 prijepodne »

Da, usis dolje i dolje, a ispuh jedna gore, jedna na sredini radi bolje cirkulacije. To je ako bi radio s vanjskim. Ali unutarnji pregradni nemoj još odbaciti. Zauzet će ti nešto mjesta, ali kao što Strippy reče, uza zid (možeš ga skriti nekom crnom samoljepljivom tapetom izvana tak da ti se ne vidi filter materijal). Netko će ti morati izbušiti staklo (za usis i izbačaj) ili riješiš s cijevima.