Srpanj 04, 2025, 13:37:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako dalje  (Posjeta: 3471 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mkobas

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Kako dalje
« u: Siječanj 22, 2007, 14:07:00 poslijepodne »
Kupio Juwel rekord 60 akvarij. Po uputi prodavača, stavio prvo "živo tlo" (jednu vrećicu koja je prekrila oko 3 cm dna), zatim vrećicu šljunka (prekrila oko 3 cm dna). Obje vrećice kupljene upakirane. Da li šljunak isto treba ispirati ili ne. Da li je to dovoljna debljina podloge za eventualno kasniju sadnju biljki. Večeras ću uliti vodu u akvarij, da li se mora onako kroz filter kako piše ili se može direktno u akvarij. Kupio sam i nekakvu plastičnu biljku (radi ukrasa dok još nema riba), školjku (koja se otvara zrakom vanjske pumpe), te neki "dvorac", sve po ženinoj ideji da akvarij u početku ne bude prazan. Prodavač mi je preporučio da dodajem bakterije (tekućina u bočici), da akvarij brže proradi. Molim daljne savjete.

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Kako dalje
« Odgovori #1 u: Siječanj 22, 2007, 14:19:00 poslijepodne »
Ja sam isto novi clan i moja preporuka je da prosurfate po forumu jel ima zanimljivih stvari koje bi Vam dobro dosle od naseljavanja riba pa sve do pripreme akvarija prije stavljanja riba. Vasa pitanja su dobro obradjena u prijasnjim temama samo trebate malo uloziti truda i prosurfati.
                    Pozdrav

Protected by BRT

Offline MrEZica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Kako dalje
« Odgovori #2 u: Siječanj 22, 2007, 14:21:00 poslijepodne »
E da postupak pripreme akvarija zove se CIKLIRANJE. Tako da proucite tu temu i pocetak ce Vam biti biti jasniji.
Protected by BRT

Offline dach

• Punopravni član
Kako dalje
« Odgovori #3 u: Siječanj 22, 2007, 14:36:00 poslijepodne »
zašto si stavljao hranjivu podlogu ako nemaš biljke u akvariju, tj.ako hočeš bilje u akvariju stavi ga prije nego akvarij napuniš vodom, i ne treba ti onda umijetno bilje koje je i skuplje od pravog,
pijesak se treba ispirati - staviš ga u kantu nasipaš vode do vrha promješaš i odliješ smazanu vodu i tako sve dok ne ostane čista voda
btw za ukrase u akvariju ti je ljepše staviti komad mangrova drveta, ali ako se tebi sviđaju dvorci i umjetno bilje uživaj u onome što ti se eviđa
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline kokolo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Kako dalje
« Odgovori #4 u: Siječanj 22, 2007, 14:51:00 poslijepodne »
Šljunak obavezno jako dobro isprati... U nekakav sić i onda pod tuš ili slavinu ispirati, sve dok voda ne bude bistra. Mislim kako ti je to dovoljna deiljina podloge.

Ja sam vodu ulijevao onako po starinski - tanjur na podlogu i onda vodom preko tanjura. A tako su i napisali kao najbolji način za ulijevanje vode u akvarij na Caymanovim uputama. Najmanje prska i najmanje se podloga prilikom lijevanja vode pomiče.

Bilo bi bolje da ste kupili koju pravu biljku, jednako dođu, a prilikom cikliranja pravo bilje obavlja svoj dio posla i pomaži pri pripremi akvarija za naseljavanje...

Ovdje dvorci i školjkice nisu baš popularni, ali svatko uživa u drugim stvarima, pa onda   .

Što se tiče tih starter bakterija (bilo tih tekućih ili u tabletama - a znaju često doći i u paketu sa akvarijem) one pomažu pri stvaranju bakterija, ali to ne znači da se akvarij ne treba ciklirati ako se one stave.
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline kokolo

• Punopravni član
Kako dalje
« Odgovori #5 u: Siječanj 22, 2007, 14:52:00 poslijepodne »
Uh... dach me preduhitrio... Ali kriva je tromost foruma... Više od 10 min je slalo post  

Offline dach

• Punopravni član
Kako dalje
« Odgovori #6 u: Siječanj 22, 2007, 15:56:00 poslijepodne »
mislim da to nije do tromosti foruma nego do veze koju imaš, od kada imam dsl preporođen sam za razliku od isdn-a
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline kokolo

• Punopravni član
Kako dalje
« Odgovori #7 u: Siječanj 22, 2007, 19:01:00 poslijepodne »

Citat: dach
mislim da to nije do tromosti foruma nego do veze koju imaš, od kada imam dsl preporođen sam za razliku od isdn-a

Imam i ja ADSL, sve ide kao po špagu, osim ovog foruma??!!?  

Tako da mislim da je problem oko servera... Ali nećemo u off...

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
Kako dalje
« Odgovori #8 u: Siječanj 22, 2007, 19:24:00 poslijepodne »
Podloga ti je mislim dovoljno debela, sad lagano ulij vodu (pripremi ju sa aquasafe-om ili slicnim preparatom za pripremu vode), ne moras kroz filter, mozes na dno stavit tanjur ili nesto sto ce razbit mlaz vode da ti pri punjenju na digne podlogu i napravi sr@nje.

Bakterije dodas po recepturi sa bocice i pustis filter u pogon. E sad, ako izdrzis jedno dva tjedna bez da stavis ribe, svaka cast , ali ako ides stavljati ranije, stavi dvije - tri (ne pretjeruj) i pusti da prodje jos nekih dva tjedna. Cikliranje ti traje, ali u svakom slucaju nemas puno 'posla' s njim

Kasnije, dodavaj ribe postepeno, nemoj odmah krknut unutra 20 komada.

Kao sto ti je ekipa rekla, u principu umjetno bilje i dvorci/lubanje/galije nisu bas uobicajeni dijelovi prirode, pa ih rijetko tko ovdje stavlja, radije ukebaj neki fini panj u shopu ili granje od recimo loze i kreni s tim.

Ako ides s panjem/granjem, prokuhaj panj u vodi, pa ga naglo potopi u hladnu vodu, i ponavljaj ovaj postupak dok imas strpljenja/dok panj ne potone.

Bilje mozes (i pozeljno je) staviti odmah, koje i kakvo - zavisi do cega mozes doci i sto zelis imati. Prati malo male oglase tu na forumu, cesto ljudi poklanjaju/prodaju svoje viskove pa ako ukebas oglas u pravo vrijeme, svakako neces pozaliti

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline bobialf

• Punopravni član
Kako dalje
« Odgovori #9 u: Siječanj 23, 2007, 20:47:00 poslijepodne »
pjesak prvo isprati a sto to znaci ukupna visina ti je pjeska i zivog tla 6cm.to ti je previse.pozdrav

Offline duda

• Punopravni član
Kako dalje
« Odgovori #10 u: Siječanj 23, 2007, 22:00:00 poslijepodne »
Ako stavljaš pravo bilje šta bih ti svakako preporučila onda svakako dezinficirati. Imaš kupit u zoo shopu sredstva za dezinficiranje bilja ili u apoteci hipermangan. Ako kupiš hipermangan staviš ga samo maaaaalo mrvicu i naspeš malo vode. voda neka bude bljeeeedo rozkasta. Biljke izvadi iz košarice, očisti svu spužvicu pazeči da ne oštetiš korijen, i maaaalo podrezat korjenčiče. I dezinficirat malo umočiš u hipermangan ili več koje sredstvo kupiš i nakon toga laagano ispereš u tekučoj vodi. nikad koristit toplu vodu. Nit uljevat u akvarij, nit prat spižvu od filtera i sl u toploj vodi to nikad. Jaako bi ti bilo poželjno zasadit bar koju prirodnu biljku nego umjetnu. Od umjetne nikakve koristi a od prirodnih itekakve koristi. I ribe bi ti bile zahvalne na pravim biljkama nego plastici. Ako se odlučiš za prave evo samo par jaaako jednostavnih za držat nezahtjevni biljki npr anubiasi te biljke možeš i zasadit u podlogu ili meni još ljepše vezat za panj kojeg kupiš u zoo shopu ili možeš vezat za kamen kojieeg imaš po zooshopovima. Imaš razne paprati koje isto mogu u podlogu ili vezati, vodena kuga i rogolist te biljke su jaako korisne jer su odlični odašiljači kisika i moguu podlogu a mogu i plutat onako po vodi. valisneria gigante, valisneria spiralis jaako ljepe i jednostavne biljke. Daleko ljepše če izgledat akvaarij i korisnije nego šta stavljaš plastiku. Koja ničem zaista ne služi. No vi odlučite aakvarij je vaš.