Cyrtocara moorii,klasika koja dolazi iz jezera Malawi,no mogli bi ujedno reči,da je to trade marke toga jezera i sa svojom prepoznatljivošču i ljjepotu pravi balzma za oči.Puno akvarista voli je imatiu svom ciklidinom tankom.
No tank ti je premaleni,to jest činjenica kad se zna,da taj ciklid puno naraste.Mogu se ti oni i mrestiti u tom tanku,što ne bi bilo ništa strašno,mada ostali bi maleni,jer da ciklid dostiže svoju dužinu,treba jim adekvatni akvarij,kako bih oni dostigli svu dužinu i akvaristi se pričarali u svojim najboljem izdanju.
Več to da si se odlučio da jih imaš u grupi jeste pun pogodak.Malawi ciklidi se drže u grupama ne u parovima,to u parovima jeste krivo i pogrešno mišljenje.dakle malawi ciklidi su poligamne ustonoše.Pošto se u prirodnom okruženju nalaze u zoni peska i sama dekoracija u akvariju mora biti u tom smislu dekorirana.Može se staviti amo tamo koji kamen,koji služi kao marker ili providna granica mužjakove teritorije.
Ti ciklidi u prirodi prate jate kralja ciklida P T.praeorbitalis koji riju po dnu i tako dizaju prašinu a tu prašinu hvataju c.moorii i po sistemi sifoniranja nadju si hranu.No pored C.moorii-ja krlaja obično prate i ProTemelas annectens,koji je ujedno i jako sličan C.moorii,pa se znalo i zabuniti kod odredjivanja pravog ciklida u akvariju.No u akvariju jim više prija biljan hrna,najbolje u pahuljcama .
Taj ciklid uopšte nije agresivan,u biti jedan od najmirnijih i kao takav i sam traži mirne sustanre,najbolje da su iz grupe Haplochromis,obično mu agresivnije i robustnije vrste iz grupe m'bune nisu baš po volji.
I voli čistu vodu,naravno svaki tjedan voda se menja.
Sad u nekim dobrim uvjetima i mrest neče izostati,Pošto imaš ti još mlade ribice,još češ se načekati,da postanu polno zrijeli a to traja negdje oko 16 meseci,ponekad i duže.Sam mrest se odvija na sistem zvodjenja,drhtanja mužjaka a sama oplodnja vrši se van majčinih usna i tek kasnije majka jih pokupi u usta.Taj sistem jeste malo stariji i nenapredniji u odnosu na večinu Malawi ciklida.Ženka obično nosi oko 20-30 tak malca.
Razlika izmedju polova jeste u dužini,mužjak je veči od ženke,te po čuvenoj kvrgi na glavi i ponekim crtama koji su tamno plave.
Eto junačina,koji je nekad plivao kod mene: