Kolovoz 07, 2025, 21:17:47 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: gnojenje  (Posjeta: 3662 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Emanuel1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
gnojenje
« u: Siječanj 10, 2007, 21:31:00 poslijepodne »
jel gnojenje povećava kol. algi ili ..?
Zagreb

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
gnojenje
« Odgovori #1 u: Siječanj 10, 2007, 21:35:00 poslijepodne »

ne ako sve radiš pravilno i ne pretjeruješ.

u stvari, trebalo bi smanjit količinu algi jer potiče bilje na rast a bilje potroši hranjive tvari i onda alge nemaju od čega rast!

Offline Emanuel1

• Punopravni član
gnojenje
« Odgovori #2 u: Siječanj 10, 2007, 22:54:00 poslijepodne »
tenks!
Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
gnojenje
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2007, 17:42:00 poslijepodne »

Citat: akosuta1
u stvari, trebalo bi smanjit količinu algi jer potiče bilje na rast a bilje potroši hranjive tvari i onda alge nemaju od čega rast!

Eh, kad bi tako lako bilo u zbilji!

Gnjojim ja i gnjojim.. a ono super raste bilje, ali super rastu i alge... algojedi se vec utovili ko prasci, a alge i dalje rastu... i nema tu nekog pravila.

Mislim da boja svjetlosti igra znacajnu ulogu. Kad stavim daylight lampe imam puno vise algi nego kod groluxa ili fluore.
Zagreb

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
gnojenje
« Odgovori #4 u: Siječanj 15, 2007, 08:18:00 prijepodne »

Citat: korni

Citat: akosuta1

Eh, kad bi tako lako bilo u zbilji!

Gnjojim ja i gnjojim.. a ono super raste bilje, ali super rastu i alge... algojedi se vec utovili ko prasci, a alge i dalje rastu... i nema tu nekog pravila.

Mislim da boja svjetlosti igra znacajnu ulogu. Kad stavim daylight lampe imam puno vise algi nego kod groluxa ili fluore.

To nije istina...Malo procitaj bar osnovne kolumne na naslovnoj strani. Alge ti rastu zbog neravnoteze mikroelemenata (citaj gnojivo), makroelemenata (fosfata, nitrata) i co2.

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
gnojenje
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2007, 22:15:00 poslijepodne »
Neki koji gnoje biljne akvarije upotrebljavaju NPK sa čime treba biti jako pažljiv jer može potaknuti bijanje algi, ali u pravilu ako se gnoji amo mikroelementima gnojivima kao što se serina, tetrina ili dajanina, u principu nema utjecaja na rast algi.
Slažem se da rasvjeta utječe na količinu algi, isto tako i duljina osvjetljavanja akvarija, kao i top koliko se često vrši djelomična zamjena vode, kada bi trebalo posisati dno.

Moj je savijet gnojiti tabletama i tekućim gnojivom naizmjenice svaka 3 tjedna kod zacikliranih akvarija.
Kod novih u početku ne, stavio bih radije brzorastuče bilje dok se aq ne zaciklira i kasnije bi ga postepeno reducirao u korist ljepšeg i spororastučeg bilja.

tomislavc

Offline korni

• Punopravni član
gnojenje
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2007, 00:05:00 prijepodne »

Citat: LP25
To nije istina...Malo procitaj bar osnovne kolumne na naslovnoj strani. Alge ti rastu zbog neravnoteze mikroelemenata (citaj gnojivo), makroelemenata (fosfata, nitrata) i co2.

Ne znam jelto pise u uputama ili ne,ali govorim iz iskustva, sto je jaca ili svjetlija rasvjeta to su mi nitaste alge vece. Evo neki dan sam opet maknuo daylight i stavio UV svjetlo i za nekoliko dana su se alge prepolovile i bez fizickog ciscenja.
Zagreb

Offline aegis

• Punopravni član
gnojenje
« Odgovori #7 u: Siječanj 18, 2007, 00:27:00 prijepodne »
je,alge moguće da su se smanjile,ali si smanjio i rast biljaka.
LP25 ti je dobro rekao,bitna je ravnoteže micro/macro elemenata,pravilno osvijetljenje i co2.

Offline Emanuel1

• Punopravni član
gnojenje
« Odgovori #8 u: Siječanj 18, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

hvala na savjetima, to stvarno nisam znao pa nisam htio neš zeznuti
Zagreb

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
gnojenje
« Odgovori #9 u: Siječanj 18, 2007, 14:37:00 poslijepodne »

Citat: tciglenecki
Neki koji gnoje biljne akvarije upotrebljavaju NPK sa čime treba biti jako pažljiv jer može potaknuti bijanje algi, ali u pravilu ako se gnoji amo mikroelementima gnojivima kao što se serina, tetrina ili dajanina, u principu nema utjecaja na rast algi.

To takoder nije istina, jer ukoliko dodajes samo mikroelemente, a recimo nemas fosfata, dobijes zelenu tockastu algu po staklu, ako ne dodajes nitrate, pa budu preniski, a imas fosfata, (ili obrnuto) dobijes crnu cupavu i da sad dalje ne nabrajam...Isto tako ako imas manjak co2 hrpa algi ti ne gine, jer biljke uz pomoc co2 apsorbiraju svjetlost i mikro i makro elemente. Al za pocetak evo vam link sa naslovne strane nase omiljene stranice koji je napisao jedan renomirani akvarist pa onda mozemo pricati o uzgoju bilja. Tamo sve pise....

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
gnojenje
« Odgovori #10 u: Siječanj 18, 2007, 14:47:00 poslijepodne »
u pripremi je jedan prirucnik koji ce medju ostalima obraditi i ove teme koje Vas muce i oko kojih se raspravlja.

Korni, daylight lampa ima puno lumena i vjerojatno je novija od lampe koju si upotrebljavao tako da ti je vise svjetla znacilo i vise algi samo iz jednog razloga, a taj je da nisi adekvatno dao bilju nutriente koje su mu potrebni ili su ti nutrienti previse zastupljeni ili u disbalansu.
Druga mogucnost je da uz puno svjetla ne dodajes dovoljne kolicine co2, jer biljke osim svjetla i nutrienata koriste i co2 da bi obavljale fotosintezu. Naravno sve ovo govorim o biljnim akvarijima, jer ako nemas dovoljno biljne mase u akvariju a imas puno svjetla i nutrienata opet imas problem jer ce viskove uvijek iskoristiti alge.

Mikroelementi su dovoljni, ako je akvairij super zaciklirian, a ima dovoljno riba koje svojim nusproduktima same stvaraju taman toliko fosfata i nitrata da bilje moze rasti, jer bez ovih dvaju makrelelemenata nema rasta. Ali uvijek postoji mogucnost kod takvih akvarija da ce promjena kolicine svjetla( ili Wati ili lumeni) ili neki drugi faktor dovesti do bujanja algi.

Pozdrav

ZG,Vrapče

Offline korni

• Punopravni član
gnojenje
« Odgovori #11 u: Siječanj 18, 2007, 15:56:00 poslijepodne »

OK Krajten i ekipo. Kuzim o cemu govorite, ali ja se jednostavno ne mogu odreci riba u akvariju. Koliko god mi je bilje prekrasno i draze od riba, ali akvarij bez riba mi je nezamisliv.

Nedavno sam izbacio sve zivorotke smatrajuci ih najvecim "izmetnicima". Zadrzao sam se na ljubimcima poput diskusa i tetri uz cistace i jos neke meni posebne ribe.

Akvarij je gusto zasadjen mekolisnim biljem, osim anubiasa. Lampe su dvije aquaglow i jedna grolux. Gnojim redovito tekucim gnojivom i povremeno tabletama uz korijen.

Zelenih tockastih algi ima zanemarivo malo po staklu. Crnih nitastih po anubiasu. Uglavnom sam zadovoljan akvarijem pogotovu ako duze vrijeme ne diram nista, onda se bilje lijepo razraste.

Biljke se dobro razrastu tek u gornjim slojevima vode pri dnu ostanu bez lisca i pretvore se u granje dok gore lisce buja. Kuge, cabombe i slicne rastu prebrzo sa dugim razmacima izmedju katova lisca na stabljikama, dakle rijetko.

CO2 ne stavljam zbog riba. Ne svidja mi se jedino nijansa zelene na liscu bilja koja nekad zna biti bljedunjavo zelena ili cak crvenkasta.

Zato sam poceo eksperimentirati da daylight svjetlom ne bih li dobio bolju zelenu, ali onda krenu alge...
Zagreb