Kolovoz 08, 2025, 04:17:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Lastane, pomozi!  (Posjeta: 9769 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Logo30

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #25 u: Siječanj 05, 2007, 08:44:00 prijepodne »
Evo da i ja pozelim dobrodoslicu i ako se odlucis za tropske imam viska gupia, pa se slobodno javi!
Zagreb/Ravnice

Offline Zdundovi

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #26 u: Siječanj 05, 2007, 11:33:00 prijepodne »
Da ti poželim dobrodošlicu, a slažem se sa forumašima da probaš sa tropskim ribicama. Puno veći izbor, ne kopaju po podlozi, a hladnovodne znaju kopati i ako se biljke nisu dobro zakorjenile lako ih išćupaju van.
Još jednom dobrodošao!

Pula - Hrvatska
Podvodni svijet - svijet ljepote.

Offline zlatkica

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #27 u: Siječanj 05, 2007, 16:09:00 poslijepodne »
Pozdrav,
mislim da je duda ono brgud,mislila na Belugo kod Kvatrića,a ako si iz istčnog dijela imaš u Sesvetama Tukano,a ako si sa zapada i Baumax zna imati dobroga bilja .

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
Lastane, pomozi!
« Odgovori #28 u: Siječanj 05, 2007, 16:51:00 poslijepodne »
Ono sto do sada nisam pitao, a nije sasvim nebitan faktor:

ako zanemarim ove pocetne ne tako male izdatke za kupnju i uspostavu akvarija, koliki ce otprilike biti redoviti mjesecni troskovi odrzavanja akvarija?
Mislim na: redovite zamjene spuzvi u filteru, gnojenje podloge, hranu za ribice, jos nesto?

Naime, u uputama sam citao da jednu vrstu spuzve u filteru (onu vatenu bijelu) treba mijenjati "najmanje jednom tjedno", da crnu (ugljenu) treba mijenjati svaka 3-4 tjedna, a onu zelenu svakih 6 tjedana.
Treba li doista te spuzve mijenjati tako cesto? Koliki su cca. ti i ostali redoviti mjesecni troskovi?

Zagreb

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Lastane, pomozi!
« Odgovori #29 u: Siječanj 05, 2007, 16:57:00 poslijepodne »
Spuzva, zanemarivo, to se stvarno malo mijenja. Podlogu nemas sto gnojiti posebno, mozes staviti zemlju za cvijece (prosurfaj tu po forumu, pisu ljudi koja je dobra koja nije), prije nego ju stavis u akvarij stavi je tri tjedna da se namace kako bi izbjegao pojavu algi. Tako Tuljan tata-mata kaze. Ili mozes staviti neku kupovnu podlogu, ali zemlja bi trebala biti bolja. Hrana ti je dvadesetak kuna. A trajeeeee.
Crnu ugljenu stavljas u akvarij nakon lijecenja, inace za njom nema potrebe. Bijelo nije spuzva nego vata, toga imas kupiti u pet-shopovima i jeftino je. Zelenu ne moras ni blizu toliko. Ma nece te mjesecno vise od 50kn, ma i puno sam rekao.

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Lastane, pomozi!
« Odgovori #30 u: Siječanj 05, 2007, 17:00:00 poslijepodne »
I da, ne znam da li je tko napisao, na podlogu onda ide sitni sljunak!
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
Lastane, pomozi!
« Odgovori #31 u: Siječanj 05, 2007, 18:55:00 poslijepodne »
Cekaj, cekaj, ovo mi je bitno! Imam sitni i malo krupniji sljunak.
Kazes: prvo da dolje stavim krupni sljunak a preko njega sitni? (Vidis, ja bih napravio pogresno jer se meni vise svidjalo - obratno :))

A sto se podloge tice, netko mi je napisao jucer da stavim Tetra stapice u sljunak. Je li mi to dovoljno da ne moram petljati sa zemljom koju spominjes?

Citat: Ruki
I da, ne znam da li je tko napisao, na podlogu onda ide sitni sljunak!
Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
Lastane, pomozi!
« Odgovori #32 u: Siječanj 05, 2007, 18:58:00 poslijepodne »
To zvuci dobro, ali u uputama za Juwel filter koji mi je isporucen zajedno s akvarijem pise:

1. vatu mijenjati najmanje jednom tjedno,
2. crnu spuzvu mijenjati svaka 3-4 tjedna,
3. zelenu spuzvu mijenjati svakih 6 tjedana.

Mene zanima sto vi iskusni akvaristi u praksi radite. Je li doista potebno tako redovito mijenjati te spuzvice ili to proizvodjaci "drukaju" da bi nam vise prodali?

Spuzva, zanemarivo, to se stvarno malo mijenja. Podlogu nemas sto gnojiti posebno, mozes staviti zemlju za cvijece (prosurfaj tu po forumu, pisu ljudi koja je dobra koja nije), prije nego ju stavis u akvarij stavi je tri tjedna da se namace kako bi izbjegao pojavu algi. Tako Tuljan tata-mata kaze. Ili mozes staviti neku kupovnu podlogu, ali zemlja bi trebala biti bolja. Hrana ti je dvadesetak kuna. A trajeeeee.
Crnu ugljenu stavljas u akvarij nakon lijecenja, inace za njom nema potrebe. Bijelo nije spuzva nego vata, toga imas kupiti u pet-shopovima i jeftino je. Zelenu ne moras ni blizu toliko. Ma nece te mjesecno vise od 50kn, ma i puno sam rekao.

Zagreb

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Lastane, pomozi!
« Odgovori #33 u: Siječanj 05, 2007, 19:10:00 poslijepodne »
Ma za prvi akvarij bi ti mozda bilo bolje da stavis umjesto zemlje neku gotovu podlogu tipa tetra complete substrat i na to sitni sljunak. Ako stavis dvije granulacije sljunka onda ti sitni padne na dno, a krupni ostane gore tako da ti savjetujem da samo sitni stavis, 1-2mm.
Vatu mozes mijenjati jednom tjedno, to bi dobro bilo. Ja to napravim jednom svakih par mjeseci jer sam lijen i jer ne vidim potrebu, ali to je moj akvarij, a svaki akvarij je razlicit. Ta vata ti sluzi kao mehanicki filter za najsitniju necistocu. Za crnu vatu sam ti rekao, izvadi je i cuvaj za onda kad ce ti stvarno trebati. Zelenu mozes puno vise od 6 tjedana. Ona sluzi za biolosku filtraciju, na nju se naseljavaju bakterije. Ja ju nikad ne mijenjam.

Offline duda

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #34 u: Siječanj 05, 2007, 20:05:00 poslijepodne »

Ja sam bila ta koja sam ti rekla da staviš tetra initial sticks aktivator podloge. Zašto? jer šljunak je jalov on služi da bi se pokrio substrat i za ukras. Pa kako si ti rekao da češ samo šljunak i umjetno bilje. Ja sam ti rekla pa nemoj samo goli šljunak on je jalov, daj bar stavi initial sticks. Tako ako ti šukne u mozak neka prava biljčica da se stavi da imaš bar nešto hranjivo ispod šljunka. A substrat nisam spominjala. Zašto? jer sam vidjela u početku bar da nisi nešto zainteresiran za pravo bilje. Više si se držao umjetno bilje pa nisam onda htjela ništa forsirat tj nagovarat. No ako si se predomislio možeš kupit u zooshopu tetra complet substrat bude u plastičnoj kantici, ili sera floredepot nešto jeftinije ali ne i loše. Imaš i od prodaca njihove proizvode pa pogledaj šta ti po đepu više odgovara. Šta se tiče tekučeg gnojiva NE STAVLJAT pa prvih 3 tjedna da ti ne dođe najezda algi. Tako da ne moraš tekuče odmah kupit. Aktivni ugljen ti i ne treba slobodno ga izvadi iz filtera. Njega stavljaj samo ako ti je voda mutna da je kemiski pročisti na par dana i poslje lječenja riba. jedino ako češ hladnovodne ribe onda možeš i pustit aktivni ugljen.

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
Lastane, pomozi!
« Odgovori #35 u: Siječanj 05, 2007, 22:22:00 poslijepodne »
Da. Ja sam poslusao vase savjete pa sam odustao od umjetnoga i odlucio staviti prave biljke. Sada sam se od svih ovih savjeta mozda malo pogubio pa da rezimiram:

buduci da cu imati prave biljke trebam kao podlogu supstrat.
Pitanje glasi: kada stavim supstrat (tetra complet substrat) trebam li svejedno staviti i inicijalne stapice ili ne?

Ili, da puno ne gnjavim: dajte mi, molim vas, opisite najjednostavnije kako da pripremim podlogu, sto da stavim prvo (taj supstrat pa preko njega slunak, jos neke dodatke ili ne itd.) Naime, pogubio sam se u obilju informacija i sada zapravo postoji opasnost da napravim neke stvari dvostruko, dakle i nepotrebno i da time napravim samo stetu.
Eto, molim vas, ulozite jos taj trud; opisite mi kako da pripremim podlogu i koje preparate da stavim. Pa da krenem na posao.

Hvala.

Citat: duda

Ja sam bila ta koja sam ti rekla da stavi� tetra initial sticks aktivator podloge. Za�to? jer �ljunak je jalov on slu�i da bi se pokrio substrat i za ukras. Pa kako si ti rekao da če� samo �ljunak i umjetno bilje. Ja sam ti rekla pa nemoj samo goli �ljunak on je jalov, daj bar stavi initial sticks. Tako ako ti �ukne u mozak neka prava biljčica da se stavi da ima� bar ne�to hranjivo ispod �ljunka. A substrat nisam spominjala. Za�to? jer sam vidjela u početku bar da nisi ne�to zainteresiran za pravo bilje. Vi�e si se dr�ao umjetno bilje pa nisam onda htjela ni�ta forsirat tj nagovarat. No ako si se predomislio mo�e� kupit u zooshopu tetra complet substrat bude u plastičnoj kantici, ili sera floredepot ne�to jeftinije ali ne i lo�e. Ima� i od prodaca njihove proizvode pa pogledaj �ta ti po đepu vi�e odgovara. �ta se tiče tekučeg gnojiva NE STAVLJAT pa prvih 3 tjedna da ti ne dođe najezda algi. Tako da ne mora� tekuče odmah kupit. Aktivni ugljen ti i ne treba slobodno ga izvadi iz filtera. Njega stavljaj samo ako ti je voda mutna da je kemiski pročisti na par dana i poslje lječenja riba. jedino ako če� hladnovodne ribe onda mo�e� i pustit aktivni ugljen.
Zagreb

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Lastane, pomozi!
« Odgovori #36 u: Siječanj 05, 2007, 22:29:00 poslijepodne »
E i anubias nemoj skroz nabit u podlogu (ma kakva god bila) jer će istrunut.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline duda

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #37 u: Siječanj 05, 2007, 23:33:00 poslijepodne »

Substrat ti odaberi dobar ti je i od sere i od tetre. Ja imam tetru neznam nekako sam se naučila na njihove proizvode pa uglavnom mjihovo uzimam. No ti idi šta se sve nudi pa odluči.

Podloga: stavi dole na dno krupniji čisti, oprani šljunak toliko da ti pokrije staklo tj dno. Zatim staviš substrat njega ne pereš nego direkt stavljaš. Tetra initial štapiče možeš i nemoraš stavit. Nije uvjet, ja sam osobno stavila da malo obogatim podlogu.

Ako češ stavit onda kako rekoh malo dole šljunka pa na taj šljunak istresi te štapiče i onda dodaj substrat. Kad stavljaš svu tu podlogu vodi računa da ti podloga bude višlja odozada tj da ti lagano pada prema naprijed tj da bude onako blaga kosina. Podloga sveukupna treba bit od 5-10 cm max.

Tetra initial sticks dođe oko 86 kn bude pakovanje od nekih cca250g i bude dostatno za ag do 250 lit.

Ako nečeš stavljat initial sticks isto stavi šljunka i istresi substrat i gore završiš sa šljunkom. Kad sipaš vodu stavi jedan tanjurič da mlazom vode ne raskopaš šljunak tj svu podlogu.

I napuni ag pa negdje da bude u njemu 30% vode i onda sadi biljke. Jer sa punim ag vode ne možeš sadit bilje voda če pljuštit van i sve češ umutit i našta če to ličit sve skupa.

Bilje očisti od žuti lističa, spužvicu sva van i podrezat korjenčiče i dezinficirat pa isprat i sadit. Prstičem napraviš rupicu i biljkicu gurneš u tu rupicu i zatrpaš. I tako ostale biljke. Anubias možeš vezat a ako češ sadit nesmiješ ga do kraja zabit u podlogu jer če gnjilit. Samo mu korijen zabodi u rupicu a tamo vidjet češ di ima jednu izbočinu kao kvržicu to MORA bit VAN. Kad si sve posadio nalij ostatak vode i stavi aquasafei uključi filter, grijač, temp 25 najviše 26 i filter nek piči non stop. Svjetlo 12 sati nek gori svaki dan. i čekaj najmanje 15 dana šta više počekaš tim bolje. I ne stavljat tek gnojivo za bilje prvih 3 tjedna.

Offline duda

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #38 u: Siječanj 05, 2007, 23:44:00 poslijepodne »

Samo ti polako, ne žuri, korak po korak, i rađe 100 put pročitaj neg jednom pa sve uprskati. I nema ti tu neke velike zamrzlame. 1 šljunak

2 štapiči ako češ

3 substrat

4 šljunak

Eto ovako sam posložila da se lakše snađeš.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Lastane, pomozi!
« Odgovori #39 u: Siječanj 05, 2007, 23:51:00 poslijepodne »

duda, svaka čast na trudu!

stvarno voliš pomagat ljudima!

Offline duda

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #40 u: Siječanj 05, 2007, 23:56:00 poslijepodne »
A naučila od tebeznaš da se ja i ti u mišljenu gotovo nikad ne razilazimo

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
Lastane, pomozi!
« Odgovori #41 u: Siječanj 06, 2007, 13:29:00 poslijepodne »
Puno ti hvala na oba posljednja savjeta. To je to sto sam trebao: kratko, jasno i pregledno.
I kao sto si rekla: ne bih htio zbrljati, a kao pocetniku puno mi je novih informacija odjednom i ne mogu se odmah u svemu snaci.

Napravit cu tako kako si rekla. Sljunak sam oprao, ali me iznenadilo: on je bio jako cist tako da je voda bila gotovo bistra. Ispocetka je voda bila mlijecno bijela, ali uskoro se razbistrila.

Kupit cu supstrat i bilje pa cemo onda vidjeti sto ce od svega ispasti.

Hvala!
Pozdrav.

Citat: duda

Samo ti polako, ne �uri, korak po korak, i rađe 100 put pročitaj neg jednom pa sve uprskati. I nema ti tu neke velike zamrzlame. 1 �ljunak

2 �tapiči ako če�

3 substrat

4 �ljunak

Eto ovako sam poslo�ila da se lak�e snađe�.
Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
Lastane, pomozi!
« Odgovori #42 u: Siječanj 07, 2007, 22:15:00 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Slijedeci vase savjete danas sam napokon formirao akvrarij i pun strepnje izlazem ga vasim pogledima i kritikama koje su mi - ma kakve god bile - dobrodosle.

Evo linka na moj prvi akvaristicki uradak...

https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=20721&P N=1&TPN=1

Zagreb

Offline dach

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #43 u: Siječanj 07, 2007, 23:06:00 poslijepodne »

Citat: caisole
1. vatu mijenjati najmanje jednom tjedno
2. crnu spuzvu mijenjati svaka 3-4 tjedna
3. zelenu spuzvu mijenjati svakih 6 tjedana

1.vatu si kupi onu bijelu cik cak akvarijsku vtutu hobby akvalon - 9,50 kn 100 g - izreži si potrebnu veličinu i stavi u akvarij
2.crna spužva ti je kakti ugljen, ako hočeš stavljati ugljen stavljaj ugljen u vrećicama, za ugljen ci pogledaj na http://www.ciklidi.com da ti sad ne objašnjavam
3.zelena spužva je protiv nitrata i ja bi rađe koristio neko drugo sredstvo

ja rabim u rio 180 ovako (od vrha prema dnu)
1.bijela vata-hobby akvalon
2.plava spužva-akva vita (plava vata-21,00 kn - 100 g)
3.keramički cilindri-30 zak kn kutija - 3-4 punjenja
4.zeolit-isto kao i keramika
5.fosfat killet-"
 i to ti iznosi stotinjak kuna godišnje

Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline duda

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #44 u: Siječanj 07, 2007, 23:21:00 poslijepodne »
Ja bih isto školjku maknula jer zna se desit i bilo je slučajeva da kod školjki koje imaju one neznam kako se stručnokaže šiljke da se ribice znaju ozljedit a još više čistači. Dođu ranice po tjelu, čistačima se znaju ustašca ozljedit na tim šiljicima od školjke. A i nekako mi to baš u ako bude slatko vodni ag i ne ide. No ti si gazda i tvoja je zadnja. Sa ribicama se ne žuri to smo ti svi rekla. čekaj najmanje 15 dana bar toliko. Biljkama isto jedno 3 tjedna ne stavljaj gnojivo tekuče. Možeš slobodno malo, u ag stavit jedno 2 lističa suhe smrvljene među prstima hrane (one za ribe naravno) da ti malo protruli i ubrza cikliranje. Aktivni ugljen netrebaš stavljat ako češ imati dosta biljki. Staviš ga jedino ako je voda fuuul mutna i poslje lječenja riba nedao bog ako dođe da budu bubane. Temp ako si se odlučio za tropske večini riba 25-26 ako si ostao pri hladnim drži ih na 20. I bilo bi dobro jedno drvo da ubaciš unutra.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Lastane, pomozi!
« Odgovori #45 u: Siječanj 08, 2007, 09:25:00 prijepodne »

Citat: dach

3.zelena spužva je protiv nitrata i ja bi rađe koristio neko drugo sredstvo

Ovo je neistina. Da je to barem tako. Ali slazem se, keramika je ucinkovitija za biofiltraciju.

Offline dach

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #46 u: Siječanj 08, 2007, 10:04:00 prijepodne »
to protiv nitrata kaže specifikacija proizvoda, ali funkcija je čista mehanička i mislim da spužva dođe više nego pakiranje keramike, sve u svemu spužva je za ...
Zg-Cro                  

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Lastane, pomozi!
« Odgovori #47 u: Siječanj 08, 2007, 10:16:00 prijepodne »
Moje isprike onda.
Ja mislio da je obicna spuzva za biofiltraciju. U svakom slucaju, funkcija spuzve nije samo mehanicka nego i za biofiltraciju. Ali to ima svrhu u ciklidnom akvariju, u biljnom nema mjesta za nitrat removere i fosfat killere!

Offline dach

• Punopravni član
Lastane, pomozi!
« Odgovori #48 u: Siječanj 08, 2007, 10:44:00 prijepodne »
kada sam koristio tu spužvu razina nitrata je bila velika i samo je rasla, a alge su rasle ko lude, a sa keramikom se je regulirala to govorim za biljni akvarij, ali ovo što si rekao za nitrat i fosfat kilere i remuvere i biljni akvarij nije mi palo na pamet, ali šta češ čovjek uči dok je živ
btw ovo što sam napisao za punjenje filtera se odnosi na ciklidni akvarij, a i to sam trebao naglasiti kada sam to napisao, da ne bi ispalo da dajem krivi savjet

ustvari u ove skoro dvije godine od kada se bavim ovim hobijem najbolje sam naučio da je najbitnije za dobar akvarij samo DOBRA PRIPREMA (znanje, savjeti,...)
sve što treba ići u njega treba unaprijed znati i na vrijeme pribaviti, jer nešto što se dodaje kasnije može uništiti sav trud i umijesto uživancije zadati muke
Zg-Cro                  

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Lastane, pomozi!
« Odgovori #49 u: Siječanj 08, 2007, 22:09:00 poslijepodne »
Ma tesko da ti je keramika skinula nitrate, prije ce biti da je podloga zasluzna za to, za denitrifikaciju trebaju anaerobni uvjeti.
Slazem se definitivno, sto se vise cita to se vise kuna i zivaca ustedi!