Kolovoz 04, 2025, 04:52:29 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: iskustvo s lozom  (Posjeta: 1089 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tihi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • http://google.com
iskustvo s lozom
« u: Siječanj 03, 2007, 20:37:00 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima na ovom forumu ,ovdje sam novi ,ali sam stari akvarista cca 20godina ,nisam najpametniji zato volim i dalje učiti o akvaristici pa bih i vama dao malo na mozganje ili možda se neko već s tim problemom pozabavio i riješio! Naime u nekim aranžiranjima sam upotrebljavao vinovu lozu ,idealno paše u interijer ,no koliko god se namakala prije upotrebe ,nakon izvjesnog vremena se počne listati ,vadim je van ,ičetkam ogulim ,stvar klapa izvjesno vrijeme a onda ispočetka ,no u razraslom akvariju to je več teže! Zna li tko riješenje?

tko leži ne bježi

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
iskustvo s lozom
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2007, 21:59:00 poslijepodne »
Kako misliš "listati"? Jesi li skinuo koru? Nakon koliko vremena ti se to događa?
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline tihi

• Punopravni član
  • **
iskustvo s lozom
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2007, 08:51:00 prijepodne »
Nakon dva do tri mjeseca ,nema pravila,u dilemi sam da li to ovisi o različitim vrstama loze ili o zemlji u kojoj rastu ili naposljetku o starosti,nisam pametan ! Da i koru sam skidao,nakon nekoliko mjeseci namakanja u lokalnom potoku,naravno tamo nema pristupa ljudi tamo! Inače živim na Žumberku gdje je voda iynimno tvrda,možda je to jedan od faktora ali sumnjam?!
tko leži ne bježi

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
iskustvo s lozom
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2007, 09:33:00 prijepodne »

I dalje nemam ideju kako to "listanje" izgleda. Da li se drvo počinje odvajati po godovima ili slično tome?

Ja imam lozu u akvariju i nemam nikakvih problema. Prije stavljanja u akvarij bila je potpoljena skoro 6 mjeseci, a kora je oguljena potpuno, do tvrdog drva.

Jedan komad imam u pripremi od 1. svibnja lani, znači 8 mjeseci i on izgleda zdravo i kompaktno. Uskoro bi trebao u akvarij.
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline tihi

• Punopravni član
  • **
iskustvo s lozom
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2007, 09:53:00 prijepodne »
Da ,nešto kao po godovima ,kao da trune,možda griješim kod pripreme,isto ostavljam po par mjeseci ali kad je ogulim i isperem ne radim ništa s njom,da li je možda trebam prokuhati ,nešto kao onaj stari recept sa šakom soli ili je nakraju stvarno do starosti same loze jer ih dobivam iz vinograda koji se sijeku nakon 80 i više godina!
tko leži ne bježi

Offline bobialf

• Punopravni član
iskustvo s lozom
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2007, 09:42:00 prijepodne »
sa prokuhavanje se djelomicno rijesi problem.poslije toga ostaviti jos koi dan da stoi na suvome pa ponovo prokuhati,pa pustiti u vodu ne u aqvu i posmatrati sto se desava.

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
iskustvo s lozom
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2007, 18:47:00 poslijepodne »

to se i meni dešava ali u rekord 60 ne stane baš neka panjčina pa mi to baš i nije neki problem. Grane koej ja imam su bile dosta mlade i ja sam uvjerena da je zbog toga. To izgleda onako kako izgleda dok prvi put ljuštiši čistiš, nakon kuhanja svakog kuhanja (ukupno 4) sam je ljuštila ali ona jednostavno nije kompaktna. već sam došla do djelova gdje je bijela...

no kod mene to i nije neki problem jer je tank malen pa je mogu izbaciti i zamjeniti dok hoću a pošto se komadići ne odvajaju sami nema prijetnje za ribe
u oblacima

Offline bobialf

• Punopravni član
iskustvo s lozom
« Odgovori #7 u: Siječanj 18, 2007, 21:15:00 poslijepodne »
bolje neprobavati.ja sam imao iskusto sa jedni panje i priprema je trajala godinu i pol dok je bio spreman za akvariumpuno utrosenog vremena

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
iskustvo s lozom
« Odgovori #8 u: Siječanj 19, 2007, 10:55:00 prijepodne »

Citat: bobialf
bolje neprobavati.ja sam imao iskusto sa jedni panje i priprema je trajala godinu i pol dok je bio spreman za akvariumpuno utrosenog vremena

veliki panj?

moje su grančice prestale puštati boju za 6 tjedni (mjenjala sam im vodu svaki tjedan, a kuhala ih svaki drugi- znači četiri puta).

i razgovarala sam s još jednim veliki poznavateljem loze u svojoj obiteljikoji nije akvarist, i sad sam skoro sto posto sigurna da je to zbog starosti loze. deblji striji panjevi nebi se trebali listati. No to znači da morate nači stari dugogodišnji vinograd koji je dugo napušten, moja je loza iz vinograda koji je obrađivan samo nekoliko godina a zapušten već 15ak, zato sam i mogla iz nejga izvuči samo grane a ne i panjeve (loza dobiva na širini obrezivanjem)
u oblacima