Srpanj 28, 2025, 00:33:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: HITNO! čudno ponašanje ikole  (Posjeta: 3014 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Beren

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
HITNO! čudno ponašanje ikole
« u: Siječanj 02, 2007, 10:52:00 prijepodne »

Pozdrav!

Evo ja opet trebam savjet nekog iskusnijeg vlasnika tropheusa. Naime od sinoć mi se glavna ženka u akvariju počela čudno ponašati: povukla se u stražnji dio akvarija, izgubila je interes za hranu kao i za vijanje ostalih riba po akvariju po čemu je bila poznata.
Jutros je situacija ista: uglavnom je naslonjena prednjim perajama na kamen i samo se tu i tamo okrene. Cijelo vrijeme intnezivno diše i otvara usta kao da joj nedostaje zraka (za razliku od ostalih riba koje miruju i imaju usta zatvorena). Tu i tamo počne otvarat usta kao da pokušava nešto iskašljati i onda opet ubrazano diše.

Na tijelu nema nikakvih promjena (otekline, rane i sl), dapače još je uvijek najljepša riba u akvariju i po boji i po "stasu" :).

Ima li netko ideju zbog čega ova nagla promjena ponašanja? Jel će mi ona možda uskoro uginut?? Mogu li išta poduzeti?

I da: Prije skoro mjesec dana činilo mi se da nosi ikru u ustima jer je tjedan dana imala zatvorena usta prilikom hranjenja (iako je jurila za hranom). Nakon tjedan dana opet je otvarala usta i počela jesti kao i ranije. Tada više nisam primjećivao da ima ispupčen "podbradak" pa pretpostavljam da je ikru progutala -- ipak joj je to bio prvi put u životu....

Ako tko ima kakvo mišljenje ili savjet bit će dobrodošao...
hvala svima!

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #1 u: Siječanj 02, 2007, 11:10:00 prijepodne »

Citat: Beren

Jutros je situacija ista: uglavnom je naslonjena prednjim perajama na kamen i samo se tu i tamo okrene.

neznam sta bih ti rekao... moze biti bloat a nemora.. jesu li ribe prezivile kakav sok u ovih zadnjih par dana?
sta ti znaci ovo tu i tamo se okrene? da padne na bok pa se digne ili da se okrece dok stoji uspravno?
Split / Hrvatska

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2007, 11:31:00 prijepodne »

Citat: Strippy

Citat: Beren

Jutros je situacija ista: uglavnom je naslonjena prednjim perajama na kamen i samo se tu i tamo okrene.

neznam sta bih ti rekao... moze biti bloat a nemora.. jesu li ribe prezivile kakav sok u ovih zadnjih par dana?
sta ti znaci ovo tu i tamo se okrene? da padne na bok pa se digne ili da se okrece dok stoji uspravno?

baš ovih dana nisam ništa eksperimentirao... jedina promjena je ta da se u sobi nasuprot akvarija nalazi bor sa lampicama koje ribe mogu vidjet iz kavairja... drugo je sve kao i uvijek...

ne pada na bok već se vrti dok stoji uspravno. Tu i tamo kad naiđe alfa mužijak pređe na drugi kamen al se ubrzo vrati natrag ...

ak je bloat, po kakvih simptomima bih to mogao prepoznat? dok primjetim napuhnut trbuh onda je već prekasno zar ne?

Offline Strippy

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 02, 2007, 11:34:00 prijepodne »
da.
u principu konstantno skrivanje i odbijanje hrane.

Split / Hrvatska

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2007, 11:58:00 prijepodne »

Citat: Strippy
u principu konstantno skrivanje i odbijanje hrane.

Ak je bloat u pitanju... što je najbolje za učiniti?

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2007, 12:47:00 poslijepodne »

Pa po simptomima jeste bloat u 2.fazi:

• faza jedan:neče jesti,ako jede ispljune hranu van i sakrivanje po čoskovima akvarija

• faza dve:ne mrda i obično melje ustima kao da nešto jede ili kao što si i ti napisao...ubrzo disanje
  • [/list]

Pa najbolji lek ti je Octozin,firme Waterlife,što ti je skoro nemoguče u HR dobiti,osim ako ima ko od akvarista.

Sad najbolja ti je solucija da tog Tropheusa izvadiš u poseban akvarij,naime kod bloata postoji jako velika verovatnoča ili mogučnost,da če ti otiči čitavo jato njih.

Offline Strippy

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2007, 12:57:00 poslijepodne »
baktopur direct u tabletama od sere.
Split / Hrvatska

Offline Akvarista

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 02, 2007, 13:14:00 poslijepodne »
držim fige

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 02, 2007, 13:38:00 poslijepodne »
Hvala svima na korisnim savjetima i brzim odgovorima.

Ja sam sad u skladu s mogućnostima poduzeo slijedeće:

s obzirom da nemam zacikliran manji akvarij (mea culpa! zbog koje bih mogao izgubit sve svoje ljepotane )
ubacio sam ectopur i bactopur prema uputama. Dodao sam zračnu pumpu na max radi provjetravanja, te sam podesio grijač na 29 stupnjeva.

možda je dobro što će svi biti tretirani zbog ovoga što bojko kaže... naime beta mužjak je u zadnjih 2 tjedna izgubio dio teritorija, a bez uobičajene agresivnosti koju inače pokazuje kad izgubi neki kamen od alfe, te dobar dio vremena provodi ispod kamena a ne iznad kao ranije...

sutra bih trebao ostaviti stanje kako jeste, a prekosutra ponovno dodati bactopur. za vikend planiram promjeniti 50% vode...

dobili su i vitamine... mislim da sam napravio sve što sam za sada mogao...

držte meni i mojim malcima fige!

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
« Odgovori #9 u: Siječanj 02, 2007, 13:49:00 poslijepodne »

To je to i sad je samo ostalo da se pomoliš da če se sve vratiti u normalu...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Akvarista

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 02, 2007, 16:53:00 poslijepodne »
javi kak je prošlo

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 03, 2007, 01:43:00 prijepodne »
Vjerojatno je prokleti bloat.Nije to tolko strašno ako se primjeti na vrijeme a ovo kod tebe jesu pravi simptomi.Samo pazi Bactopur običan ne pomaže baš ništa,..mora biti Bactopur direct,znači onaj u tabletama,ja sam probavao sa običnim,efekta nema nikakvog ali zato direct čini čuda.Sretno.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
« Odgovori #12 u: Siječanj 03, 2007, 18:05:00 poslijepodne »
da sretno!
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline -JZH-

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
    • http://www.ciklid.rs
« Odgovori #13 u: Siječanj 03, 2007, 20:36:00 poslijepodne »
Nabavi baktopur direct (tablete), probaj sa kupkom, pola tabl. na 1
lit. vode iz akvarijuma pola sata, pa je onda vratis u neki karantinski
akv. sa normalnom dozom gore napomenutog leka. Filter ti ne treba,
neces je hraniti! Samo rasprsivac vazduha i temperatura kao u velikom
akvarijumu, jos ima nade za Ikolu tj. nije naduvena!
Pozdrav,Joca

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 03, 2007, 21:31:00 poslijepodne »
Ja sam jednom probao sa kupkom i nije dobro završilo jer kad sam onak oslabljenog Tropheusa vratio u glavni akvarij isti čas su ga svi napali kao pridošlicu i nije živio 15 minuta.

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 04, 2007, 09:20:00 prijepodne »
Hvala na savjetima...

trenutno stanje je takvo da ženkica nešto lakše diše te nema napadaje "kašlja", dok su alfa i beta mužjak nešto življi. no svejedno, ona se još uvijek skriva i ne reagira na ostale ribe kao ranije.

danas sam nastavio s terapijom bactopura... nažalost tekući oblik je u pitanju, Njofra, jer mi je to prekjučer bilo jedino priruci.

na netu sam pronašao informacije da se kombinacija Metronidazola i Nifurpirinola jedina pokazala pouzdanim riješenjem... Imate li kakvih iskustava s ovim ljekovima? Da li su dostupni kod nas (bilo u shopovima bilo kod veterinara)?

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 04, 2007, 09:59:00 prijepodne »
Sa tekučim sam probavao,probavao je i Irusnjak ali ne pomaže zato probaj čim prije nabavit Bactopur direkt.Sa drugim lijekovima nisam probavao jer je ovaj stvarno uvjek učinkovit.

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 04, 2007, 15:22:00 poslijepodne »

Citat: Njofra
Sa tekuèim sam probavao,probavao je i Irusnjak ali ne pomaže zato probaj èim prije nabavit Bactopur direkt.Sa drugim lijekovima nisam probavao jer je ovaj stvarno uvjek uèinkovit.

nabavio!

ovaj vikend ću započeti tretman. Inače Bactopur direkt je zapravo Nifurpirinol u nešto jačoj varijanti za koji sam na više nepovezanih mjesta pročitao da je učinkovit protiv bloata!

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 05, 2007, 11:49:00 prijepodne »
-update-

Nismo dočekali vikend. bar ne svi. jedna manja ikola koja je nakandno došla u akvarij prije 2-3 mjeseca iznenada je preminula pri izmjeni vode. trbuh je bio blago napuhnut, mekan i elastičan na dodir.

ženkica se i dalje bori. stavio sam aktivni ugljen, te za tri sata krecem s novim tretmanom nifurpirinolom i metronizadolom (s obzirom da ribica boluje već duže vrijeme).

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 05, 2007, 12:04:00 poslijepodne »
Ako je kod jednog već napuhnut trbuh velika je mogučnost da bolest zahvati sve ostale u akvariju,počni odmah,i vadi ugljen van.
Vidim da si i gore napisao da češ počet tretman preko vikenda,...sa bloat-om se ne čeka već se počinje čim se primjeti najmanji znak pa makar i nisi siguran.Kad si siguran već može biti kasno.Ljudi ne shvačaju preozbiljno tu bolest dok se sami ne uvjere,a to je stvarno jedna od najgorih.Jednom mi je otišlo 6 Tropheusa a ima ljudi kojima je u par dana otišlo kompletno jato od 20-30 komada.Zna se cijena Tropheusa,..tak da lijek treba uvijek imati u rezervi.

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 05, 2007, 12:39:00 poslijepodne »

Razmišljam kako je do ovoga došlo pa dolazim do zaključka da sam si sam smjestio ovu situaciju, kada sam
prije 2 - 3 mjeseca nabavio 7 manjih ikola. Pretpostavljam da sam s njima unio bloat u svoj akvarij. Da bi stvar bila žalosnija oni su nakon 3 tjedna počeli jedan po jedan ugibati bez vidljivih znakova ikakve bolesti... barem ja nisma primjetio.

Da li bi bilo pametno (za neki drugi put) tretirati nove Tropheuse nifurpirinolom prilikom nabavke (bez obzira na prisutnost ili neprisutnost simptoma)?
Kakva su vaša iskustva?

ja sam živio u uvjerenju da se ribe liječe prije nego se stave u prodaju... no čini se da to nije tako... ili jednostavno nemam sreće...

Offline Strippy

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 05, 2007, 12:52:00 poslijepodne »
obavezno ubaciti baktopur directa kada ribe dodju...
Split / Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 05, 2007, 13:01:00 poslijepodne »

Pa ja bih pre ubacivanja ribe u glavni akvarij,te iste stavio u karantinski akvarij,naravno gdje bi bili identični uvjeti kao kod glavnog akvarija.Obično se drže te ciklide u karantinskom akvariju od 60-tak dana pa napred.Naravno u tom periodu vidi se ,da li su ribe zdrave ili ne.

Nekako mi je nelogički stavljati lek,kad su ribe vidjeti zdrave,jer to mi dodje isto,ko da bi mi počeli jesti antibiotike zbog moguče angine več u augustu/primerice radi/.

No opet ako se ribe kupuju u renomiranim dučanima,gdje osoblje puno dadne na tu bitnu postavku,karantinski akvarij i ne treba.

I da ponovim,to je moje lično mišljenje.

Offline Strippy

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 05, 2007, 13:07:00 poslijepodne »
normalno u karantenskom akvariju.. ja stavim pola od propisane doze cim tropheusi dodju kod mene i jos nikad nisam imao gubitaka tropheusa nakon sta bi dosli kod mene.
Split / Hrvatska

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 05, 2007, 13:33:00 poslijepodne »
Kod Tropheusa se uopče ne radi o tome da se ribe mogu denjeti zaražene iz dučana nego o tome da su dok su mali jako plahi i lako kod transporta od stresa dobe bloat.Vjerojatno im oslabi imunitet.Čak sam već govorio da im se doslovno stisne šupak od straha,jer meni su jednom svi obolili kad sam lovio ženku da izvadim mlade.Zato večina ljudi koji drže Tropheuse napravi tretman lijekom kad ih premještaju iz same preventive.Preskupi su da bi se nešto prepuštalo slučaju a ništa im ne škodi lijek.Edited by: Njofra