Srpanj 22, 2025, 06:25:24 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: voda i konduktivitet  (Posjeta: 6235 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
voda i konduktivitet
« u: Svibanj 27, 2004, 19:52:00 poslijepodne »

može li mi neko malo pojasniti što je konduktivitet?? kako utjeee na ribe, toenije u kojoj vodi ima više konduktiviteta???

Destilirana, R/O, tap voda(obiena)Edited by: Stina

Offline chubby

• Punopravni član
voda i konduktivitet
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2004, 20:29:00 poslijepodne »
ne znam bas najbolje, al to nije kemijski parametar vode, to je provodljivost-fizikalna velicina. sama po sebi nista ne znaci, ali daje uvid u koncentraciju iona u vodi,tj. njenoj tvrdoci

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
voda i konduktivitet
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2004, 20:41:00 poslijepodne »

ne ne Lado, mislim da tu griješiš...znaei taj konduktivitet itekako, eitao sam po netu i stranim forumima i uvijek u mrijestu se spominje al ljudi na stranim forumima su pretežno pizde i nežele podijelit neke stvari...

zanima me ako neko zna možda kako utjeee taj konduktivitet na mrijest riba!! navodno je R/O voda bolja od destilirane baš zbog konduktiviteta, potiee ribe na mrijest!!

Offline chubby

• Punopravni član
voda i konduktivitet
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2004, 14:43:00 poslijepodne »
alo stina ... konduktivitet nije neka tvar koju mozes izmjeriti ili odvagnuti, ne odnosi se posebno na neki element ili spoj

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
voda i konduktivitet
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2004, 14:55:00 poslijepodne »

Mislim da stvari teoretski stoje ovako:

isti konduktivitet može se postiai razlieitim omjerima otopljenih tvari u vodi, a samim tim isti konduktivitet ne znaei jednak kvalitet vode.

Zakljueak: dosad spominjani parametri daju kvalitetniju sliku stanja vode.

Usu?ujem se reai da ekipa po stranim forumima nije imuna na tipove koji su u stvari foliranti, odnosno ne euvaju znanje za sebe nego ga u konkretnom slueaju nemaju.
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
voda i konduktivitet
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2004, 15:01:00 poslijepodne »
konduktivitet ili u prevodu provodljivost vode, odnosno totalna kolieina tvari otopljenih u vodi....

Offline chubby

• Punopravni član
voda i konduktivitet
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2004, 15:12:00 poslijepodne »

pa napisao sam gore provodljivost, al stina ne zna citat nego samo laprda "...ekipa vani...to pametno ..to zna...to jako vazno ovo ono...", pravi trust mozgova, nema sta

sta bi ja bez maratonca

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
voda i konduktivitet
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2004, 15:18:00 poslijepodne »
Mjeri se u milisiemensima

Offline chubby

• Punopravni član
voda i konduktivitet
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2004, 15:22:00 poslijepodne »
a to je stara akvaristicka mjera za kvalitetu vode

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
voda i konduktivitet
« Odgovori #9 u: Svibanj 28, 2004, 16:26:00 poslijepodne »

O svemoani i nikad pogriješivi Ladislave, isprieavam se na svojem laprdanju i iskreno obeeajem da neeu nikad prestat

Ok, a kako smanjiti konduktivitet?? smanjuje se destiliranom vodom jel da?

ja iz svojih informacija sa interneta saznajem da ukoliko se smanji konduktivitet u vee mekanoj i npr. alkalienoj vodi, riba se potiee na mrijest(ukoliko mekana i alk voda nije napravila taj uspjeh)... ima li tu istine, zna li neko iz iskustva?!?!Edited by: Stina

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
voda i konduktivitet
« Odgovori #10 u: Svibanj 28, 2004, 19:05:00 poslijepodne »
RO. aparat ti daje takvu vodu tj. uzgajivaei upravo nju i koriste za mrijest riba koje su zahtjevnije kod parametra vode,tako da im takva voda postaje baza na koju mogu ,a i nemoraju dodavati vodu iz pipe i tako dobiti omjer koji im treba!
Mikrosimensi su mjerna jedinica za provodljivost vode i stariji akvaristi upravo tu mjernu jedinicu koriste i dan danas jer nisu krenuli za pomodarstvom tvornica koje moraju nešto prodavati.
Koliko sam primjetio puno je jednostavnije baratati tom mjernom jedinicom jer poznavajuai taj rezultat drugi parametri se logieno nadovežu u nekom manjem +-su ili minusu!

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
voda i konduktivitet
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2004, 19:34:00 poslijepodne »

He..he, niko ovde ne moze da iskomplikuje neku stvar kao sto mozeStina..

Konduktivitet ili elektricna provodljivost kod mrescenja za pojedine vrste riba jeste vazna.

Da samo kratko nesto napisem u vezi konduktiviteta. Konduktivitet je usko povezan sa ukupnom tvrdocom vode dH i pH vrednoscu. Poznato je da kisnica ne provodi struju i da je mera konduktivitetaoko0( stepen e.provodljivost). Narocito je ovo poznato u vodama Juzne Amerike. Objasnjenje nalazimo u tome sto su vode siromasne mineralima (elektrolitima).U vodama J.Amerike ribe su se adaptirale na meksu vodu i pH blago kiselu, gde je elektricna provodljivost pri T=20 C 1.0Odsustvo minerala u vodi smanjuje ikonduktivitet.Zato je sve ovo vazno za Loricariidae jer poticu iz J.Amerikei zato si ti Stina na Net-u nailazio na takve termine kao sto je konduktivitet.

Isto tako moramo znatida je najmanji konduktivitet u destilovanoj vodi (nema u sebiminerala)ali opet treba da znamo da on i tadane iznosi 0,jer destilovana voda malo provodi struju.Znaci sve otopljene soli u vodi mozemo meriti i sa mikrosimensima ( us)

Uloga osmotskog pritiska i kolicine minerala je znacajna za odrzavanje ikre. Ikra koja nema dovoljno minerala ili u suprotnom ako ima previse ( a to uslovljava osmotski pritisak), dovodi do deformiteta ikre ( uvecano ili smezurano jaje )

Eto ja samo toliko

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
voda i konduktivitet
« Odgovori #12 u: Svibanj 28, 2004, 19:40:00 poslijepodne »
Citat: DUBRAVKO
RO. aparat ti daje takvu vodu tj. uzgajivaei upravo nju i koriste za mrijest riba koje su zahtjevnije kod parametra vode,tako da im takva voda postaje baza na koju mogu ,a i nemoraju dodavati vodu iz pipe i tako dobiti omjer koji im treba!
Mikrosimensi su mjerna jedinica za provodljivost vode i stariji akvaristi upravo tu mjernu jedinicu koriste i dan danas jer nisu krenuli za pomodarstvom tvornica koje moraju nešto prodavati.
Koliko sam primjetio puno je jednostavnije baratati tom mjernom jedinicom jer poznavajuai taj rezultat drugi parametri se logieno nadovežu u nekom manjem +-su ili minusu!

Bravo Bravo

Sve zna sve zna :))

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
voda i konduktivitet
« Odgovori #13 u: Svibanj 29, 2004, 00:01:00 prijepodne »

Tnx Fauna i Dubravko...i Ladislave narafski!! i svima ostalima opet narafski...

imam sad ideje u glavi... naše kiše su kisele a??

ipak eu ja sebi uz destiliranu kupit i 30l R/O vode, pa nek se na?e...

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
voda i konduktivitet
« Odgovori #14 u: Svibanj 29, 2004, 05:13:00 prijepodne »

evo moja malenkost bi vam htjela reai jedan savjet,možda vam bude koristio,reverzne osmoze vam se koriste u bolnicama,a naroeito na dijalizi koja bez takve obrade ne može,slueajno imam veze sa tim,zanima me koliko mikro simensa je dovoljno za vaše zahtjeve,jerR/O imaju u prosjekudo 10mikro simensa vrijednost vode koju obrade(one sa kojima se ja susreaem),pa ako vam treba,možda koji put mogu uskoeit,pa pomoai(nabaviti za džabe),vidio sam da se koristite terminom destilirana voda,ali voda koja izlazi iz R/O nije destil. voda,vea deionizirana,jer u njoj apsolutno nema nieega. i još nešto,tu vodu bi bilo dobro držati u mraenijoj prostoriji,da vam se ne bi pojavila u toj posudi,kanistrubakterija pseudomonas,koja je u takvoj "praznoj"vodi,koja "stoji"eest nametnik,a i smrdi.
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska