Par ljudi pitalo me da stavim nešto slika na forum. Evo slika nekih vrsta zmija, guštera i žaba koje samnašao u blizini San Diega u južnoj Kaliforniji za vrijeme faksa. Onda još nisam koristio digitalni nego dijapozitive, a kako nemam baš dobar scanner za njih, kvaliteta je loša, sorry...

Američki fakulteti su u samom vrhu što se tiče znanosti. Na slici je asistent koji mi je držao sate iz radiotelemetrije. Ova vrlo skupa metoda koristi se zaistraživanje kretanjai uporabe staništa velikog broja životinjskih vrsta, odlavova domorskih pasa.Radijske odašiljače kiruškom zahvatom stavljali smo u zmije i zatim ih pratili u prirodi.

Ova južnopacifička čegrtuša
Crotalus viridis helleri najčešća je vrsta čegrtuše u okolici San Diega.Poprilično su agresivne pa stoga trebate paziti gdje hodate i stavljate ruke.

Jedna od najriskantnijih stvari koje sam ikad izveo:u jednoj ruci držao sam čegrtušu, u drugoj fotoaparat, a u zubima pincetu. Ovo je bio jedan od mojih prvih ulova, pa se nisam mogao suzdržati. Međutim, nakon što sam čuo kolika je cijena tretmana od samo par dana u bolnici nakon ugriza (US$50.000!), ovako nešto suludo nikad mi više nije palo na pamet.

Zmije za istraživanje lovili smo rukom ilitako da smo teren pregradili sogradom te na kraj ograde postavili vrše. Zmije kojabi došledo ograde nastavile bipuzati uz nju dok ne bi ušle u vršu.

Najbrojniji ulov u vršama bile su južnopacifičke čegrtuše. Obratite pozornost najamicu ispred oka (jedna sa svake strane glave). To suosjetilni organi (tvz. 'heat pits')pomoću kojih čegrtuše i druge jamičarke (
Crotalinae) mogu osjetiti tjelesnu toplinu plijena i precizno odrediti njegovu lokaciju.

U vrše su upadale i razne druge životinje. Jednom je upao i ovaj vrlo simpatični 'kangaroo rat' (glodavac iz roda
Dipodomys). Nakon doslovno par sekundiodskakutao je kao mali klokan neviđenom brzinom, ali ipak ne prije nego što sam ga uspio slikati. Ako netko zna hrvatski naziv ove životinje neka napiše.
Masticophis lateralis (na slici)jedna je od dvije vrste zmija u koje smo stavljali odašiljače. Druga vrsta bila je dosta veći
Masticophis flagellum, koji bi u jednom danu prešaovelikeudaljenosti (preko kilometra).

U okolici San Diega više puta našao samogromne crvene čegrtuše
Crotalus ruber. Ove prekrasne životinje narastu do metar ipo i imaju vrlo duge otrovne zube. Ono što mene posebno fascinira kod njih je da jedu zečeve!

Jugozapad SADa je raj za herpetologe, pogotovo za one koje zanimaju ljuskaši ('gušteri' i zmije). Jedan od vrlo uzbudljivih trenutaka bio je kad sam hodajući po zemljanom putu naišao na bodljikave guštere iz roda
Phrynosoma. Nisam 100% siguran, ali mislim da je ovo
P. coronatum. Fascinantno kod ovog guštera je to što se hrani uglavnom mravima. Na ovom izletu jedan mrav (harvest ant) me bio tak