Srpanj 14, 2025, 20:41:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Slike - Lov na cegrtuse i ...  (Posjeta: 14506 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zoolog

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Slike - Lov na cegrtuse i ...
« u: Prosinac 30, 2006, 19:22:00 poslijepodne »

Par ljudi pitalo me da stavim nešto slika na forum. Evo slika nekih vrsta zmija, guštera i žaba koje samnašao u blizini San Diega u južnoj Kaliforniji za vrijeme faksa. Onda još nisam koristio digitalni nego dijapozitive, a kako nemam baš dobar scanner za njih, kvaliteta je loša, sorry...

Američki fakulteti su u samom vrhu što se tiče znanosti. Na slici je asistent koji mi je držao sate iz radiotelemetrije. Ova vrlo skupa metoda koristi se zaistraživanje kretanjai uporabe staništa velikog broja životinjskih vrsta, odlavova domorskih pasa.Radijske odašiljače kiruškom zahvatom stavljali smo u zmije i zatim ih pratili u prirodi.

Ova južnopacifička čegrtuša Crotalus viridis helleri najčešća je vrsta čegrtuše u okolici San Diega.Poprilično su agresivne pa stoga trebate paziti gdje hodate i stavljate ruke.

Jedna od najriskantnijih stvari koje sam ikad izveo:u jednoj ruci držao sam čegrtušu, u drugoj fotoaparat, a u zubima pincetu. Ovo je bio jedan od mojih prvih ulova, pa se nisam mogao suzdržati. Međutim, nakon što sam čuo kolika je cijena tretmana od samo par dana u bolnici nakon ugriza (US$50.000!), ovako nešto suludo nikad mi više nije palo na pamet.

Zmije za istraživanje lovili smo rukom ilitako da smo teren pregradili sogradom te na kraj ograde postavili vrše. Zmije kojabi došledo ograde nastavile bipuzati uz nju dok ne bi ušle u vršu.

Najbrojniji ulov u vršama bile su južnopacifičke čegrtuše. Obratite pozornost najamicu ispred oka (jedna sa svake strane glave). To suosjetilni organi (tvz. 'heat pits')pomoću kojih čegrtuše i druge jamičarke (Crotalinae) mogu osjetiti tjelesnu toplinu plijena i precizno odrediti njegovu lokaciju.

U vrše su upadale i razne druge životinje. Jednom je upao i ovaj vrlo simpatični 'kangaroo rat' (glodavac iz roda Dipodomys). Nakon doslovno par sekundiodskakutao je kao mali klokan neviđenom brzinom, ali ipak ne prije nego što sam ga uspio slikati. Ako netko zna hrvatski naziv ove životinje neka napiše.

Masticophis lateralis (na slici)jedna je od dvije vrste zmija u koje smo stavljali odašiljače. Druga vrsta bila je dosta veći Masticophis flagellum, koji bi u jednom danu prešaovelikeudaljenosti (preko kilometra).

U okolici San Diega više puta našao samogromne crvene čegrtuše Crotalus ruber. Ove prekrasne životinje narastu do metar ipo i imaju vrlo duge otrovne zube. Ono što mene posebno fascinira kod njih je da jedu zečeve!

Jugozapad SADa je raj za herpetologe, pogotovo za one koje zanimaju ljuskaši ('gušteri' i zmije). Jedan od vrlo uzbudljivih trenutaka bio je kad sam hodajući po zemljanom putu naišao na bodljikave guštere iz roda Phrynosoma. Nisam 100% siguran, ali mislim da je ovo P. coronatum. Fascinantno kod ovog guštera je to što se hrani uglavnom mravima. Na ovom izletu jedan mrav (harvest ant) me bio tak

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2006, 19:36:00 poslijepodne »
Vauu!Čovječe, kako se usudiš uzeti otrovnu zmiju u ruku i držati ju u ruci nekoliko sekundi/minuta... Kako se zove taj fakultet i koliko otprilike košta takvo neko školovanje, jako mi se sve ovo sviđa...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2006, 19:43:00 poslijepodne »

Krasne fotke!

Btw, ona Phrynosoma je definitivno P. coronatum.

Evo jednog zgodnog crteža koji pomaže kod determinacije vrsta ovog roda:

Offline st-zero

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2006, 19:47:00 poslijepodne »

Offline ERŽIKA

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2006, 20:21:00 poslijepodne »
Krasne fotkice! Hvala, što si hi podjelio s nama!

Offline aspidelaps

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2006, 20:36:00 poslijepodne »

Pohvala za Jureka....Stavi još malo fotki...

..Kad uzmeš dendroaspisa u ruke, onda se javi

Moram te malo zaje....

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2006, 20:39:00 poslijepodne »
Super

Offline exotic_m

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2006, 21:51:00 poslijepodne »

wow! svaka chast.....ja sam mislila da sam jedina ludjakinja koja trchi za ridjovkama po Zelini mada bih mijenjala i zadar i zelinu da sam bar na chuku ure bila gdje i ti.

fotke su strava,ali s P.coronatum-a nisam skidala ochi 10min a ni sa chegrtusha

ja hochu taaamo

beatuty of danger hehe
Babydoll2
Big hy from Zadar!!!!!!!

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2006, 21:54:00 poslijepodne »
Lijepo   , jao kakva se ekipa počela okupljati na ovome forumu  

Offline Krajten

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 30, 2006, 21:56:00 poslijepodne »

ZG,Vrapče

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 30, 2006, 22:50:00 poslijepodne »
Ja bi tamo išo`!

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 30, 2006, 23:20:00 poslijepodne »

Vilime lice ti je nekako zgrčeno od straha, aimambaje u podebeljoj rukavici

SAD OZBILJNO:

Hvatanje otrovnih životinja rukom je NEPOTREBNO I OPASNO. To ne dokazuje da je čovjek 'faca' nego da je KRAJNJE NEOZBILJAN. Od ugriza ili uboda možete ostati bez ruke, noge, a u najgorem slučaju možete i umrijeti. Vama će onda biti svejedno, ali ćete nanijeti veliku bol i patnju onima koji ostaju iza vas - vašoj obitelj i prijateljima.

I ne samo to. Ugriz ili ubod otrovne životinje biti će udarna vijest, te će nakon toga biti donesen zakon kojibranidržanjevelikog broja vrlo zanimljivih vrsta,što bi bila katastrofa zahrvatsku teraristiku i akvaristiku.

Što se tiče mene osobno, imam dosta iskustva u radu sa otrovnim životinjama(od13. godine kad sam ulovio prvog poskoka), ali bez obzira na to, čovjek pogriješi i onda nastrada. Jedan trenutak opuštenosti koštao me je ugriza poskoka.Otrovnice više NIKAD ne lovim golom rukom. To jednostavno nije potrebno, ugrožavate sebe i izlažete životinju stresu. Vidjeli ste što se dogodi ljudima koji se previše glupiraju s opasnim životinjama (npr. inače krasnom čovjeku Steve Irwin-u).

Otrovne ribe, paukove, zmije i druge životinje mogu držati samo teraristi koji imaju jako puno iskustva, poseban prostor i opremu i kojiu blizini imaju liječnika koji je osposobljen liječiti ugriz ili ubod tih vrsta.Ukratko, otrovne životinje promatrajte sa sigurne udaljenosti iNE DIRAJTE ih.

Offline 23ljac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #12 u: Prosinac 30, 2006, 23:22:00 poslijepodne »
Crotalus cerastes - najljepša zmija koju sam vidio...

svaka čast  
lijepo, lijepo nema šta  

na koje ste vrste škorpiona i tarantula naletili ?
stc/gnc - zgb

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #13 u: Prosinac 30, 2006, 23:25:00 poslijepodne »
Citat: zoolog
Hvatanje otrovnih životinja rukom...
Osobno se apsulutno slazem sa ovom citavom izjavom.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #14 u: Prosinac 30, 2006, 23:26:00 poslijepodne »

SAD OZBILJNO:

Hvatanje otrovnih životinja rukom je NEPOTREBNO I OPASNO. To ne dokazuje da je èovjek 'faca' nego da je KRAJNJE NEOZBILJAN. Od ugriza ili uboda možete ostati bez ruke, noge, a u najgorem sluèaju možete i umrijeti. Vama æe onda biti svejedno, ali æete nanijeti veliku bol i patnju onima koji ostaju iza vas - vašoj obitelj i prijateljima.

I ne samo to. Ugriz ili ubod otrovne životinje biti æe udarna vijest, te æe nakon toga biti donesen zakon kojibranidržanjevelikog broja vrlo zanimljivih vrsta,što bi bila katastrofa zahrvatsku teraristiku i akvaristiku.

Što se tièe mene osobno, imam dosta iskustva u radu sa otrovnim životinjama(od13. godine kad sam ulovio prvog poskoka), ali bez obzira na to, èovjek pogriješi i onda nastrada. Jedan trenutak opuštenosti koštao me je ugriza poskoka.Otrovnice više NIKAD ne lovim golom rukom. To jednostavno nije potrebno, ugrožavate sebe i izlažete životinju stresu. Vidjeli ste što se dogodi ljudima koji se previše glupiraju s opasnim životinjama (npr. inaèe krasnom èovjeku Steve Irwin-u).

Otrovne ribe, paukove, zmije i druge životinje mogu držati samo teraristi koji imaju jako puno iskustva, poseban prostor i opremu i kojiu blizini imaju lijeènika koji je osposobljen lijeèiti ugriz ili ubod tih vrsta.Ukratko, otrovne životinje promatrajte sa sigurne udaljenosti iNE DIRAJTE ih.

hvala na ovome

a šta se tiče slika, izvrsne i svakako nadahnjujuće.

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
« Odgovori #15 u: Prosinac 30, 2006, 23:42:00 poslijepodne »

Što se tiče mene osobno, imam dosta iskustva u radu sa otrovnim životinjama(od13. godine kad sam ulovio prvog poskoka),..... Jedan trenutak opuštenosti koštao me je ugriza poskoka.Otrovnice više NIKAD ne lovim golom rukom...

Znači ti si osjetio na svojoj koži ugriz poskoka?

Offline ribic

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #16 u: Prosinac 31, 2006, 00:06:00 prijepodne »
Zar se sve ove razno razne životinje zovu Jure Skejić?

Offline aspidelaps

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 31, 2006, 00:11:00 prijepodne »

Jedna od najriskantnijih stvari koje sam ikad izveo:u jednoj ruci držao sam čegrtušu, u drugoj fotoaparat, a u zubima pincetu. Ovo je bio jedan od mojih prvih ulova, pa se nisam mogao suzdržati. Međutim, nakon što sam čuo kolika je cijena tretmana od samo par dana u bolnici nakon ugriza (US$50.000!), ovako nešto suludo nikad mi više nije palo na pamet.

ti mi se javi da ne držim otrovnice rukom.

Offline civi

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 31, 2006, 00:12:00 prijepodne »
Citat: ribic
Ti nikad nisi vidio potpis "umijetnika" na slici ili "zaštitu"?!

Offline aspidelaps

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 31, 2006, 00:14:00 prijepodne »

A ovo?

Ovo Jure Skejić drži poskoka. Prije godinu dana, malo više..

Offline aspidelaps

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 31, 2006, 00:18:00 prijepodne »

bOK CIvi

Gledaj ti...Ovakve slike 90 % ljudi neće nikada, pa tako ni ti uspiti slikati, kao neke koje sam ja postavio koje neki vrhunski herpetolozi nisu ni vidili amakamli slikali, onda je skroz opravdano staviti takav copyright znak, jer je najmanji problem u photoshopu ga odstraniti ako dole u kutu nešto malo usrano stoji....

Kad jednom slikaš ili nabaviš nešto I DRUGI TI TO SLIKA I OBJAVI BEZ ZNANJA U KNJIZI STVIT ČEŠ COPYRIGHT PREKO CIJELE SLIKE!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #21 u: Prosinac 31, 2006, 00:19:00 prijepodne »

Citat: ribic

A sad ozbiljno Zoolog slike su fascinantne i sigurno je bilo zanimljivo hvatat i proucavat sve te uzivotinjice...a ovaj mali 'kangaroo rat' je nesto posebnoEdited by: Crazy-a3
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 31, 2006, 00:27:00 prijepodne »

Hahahahaha Vilima je stvarno pravi gušt imat za prijatelja. I kad dan nije vedar uvikte nasmijeVilimko ako se sićaš ova slija mene s poskokom je IRRELEVANT zato šta su poskoka ubili seljaci :-( i nama ga donili mrtvog i onda sam ja djeci koja su se okupila pokazao otrovne zube.

Offline aspidelaps

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 31, 2006, 00:32:00 prijepodne »

A da te pitam nešto...Usput...

Ovo šta si mislio raditi sa zmijama.... Aki ih ne misliš držat? Kako onda...? A jure? Ili se pouzdaš u galebu, pa ako ugrize ko ga je... uvik imamo zekića i galebinu

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #24 u: Prosinac 31, 2006, 00:33:00 prijepodne »
Evo jedna moja fotka vezana uz tematiku zvečke... jučer ujutro fotkana  

https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti