Kolovoz 07, 2025, 14:21:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Promjena akvarija  (Posjeta: 3115 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kokolo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Promjena akvarija
« u: Prosinac 30, 2006, 14:47:00 poslijepodne »
Evo 'vako... Moj prvi akvarij sa oriđiđi postavom treba promjeniti... Razlog je preveliko zagušenje algama, gdje ni sijamci, ni tablete, ni bilo koji drugi načini borbe ne pomažu... Pa san ja to mislia sve izvadit, očistiti i sve novo stavit... E sad, čitam ovdje da koristite hipermangan za sterilizaciju.

Pa par pitanja vezanih uz to.

1. Što se tiče biljaka, sadašnjih ću se riješiti, jer su prepune niti koje se ne daju otrgnuti, od crnih, do zelenih i smeđih... Pa me zanima kako sterilizirate nove biljke hipermanganom, koliko ga rastopite u vodi, koliko držite biljku cijelu ili bez korijena? kako ako ima jajašaca na korijenju di su one spužvice gdje posade biljke?).

2. Imam drvo u akvariju kojeg se ne bi htio riješit jer malo izgleda na lubanju, pa je prilično cool. Da li da i njega uvalim u hipermangan ili samo prokuham?

Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Promjena akvarija
« Odgovori #1 u: Prosinac 31, 2006, 16:41:00 poslijepodne »
hipermangan .. hm.. nema neke definirane otopine.. btw imas clanak o hipermanganu na naslovnici stranice... uglavnom... u otopinu dodaj toliko hipera da postane cvjetlo ljubicasta. Sve u svemu pravilo je da sto ej otopina tamnija to drzis biljku krace... sto je svjetlija.. duze.. Mda cemu sterilizirat novo bilje?? Od cega? ako nema algi po sebi... I hiopermangan ti nece ubiti alge.. on ce ti ubiti bakterije i zivuce stvari.. alge su isto biljke... eventualno ce ubit zelene.. smedje i crne ne. Takodjer ubit ce zive puzeve.. jajasca nece.. Panj prokuhaj.

Osim hipermangana mozes koristiti i otopinu domestosa.. ali BLAGU i nakon te kupke kao i nakon hipermenagana obilno isprat bilje.. korijenje nemoj umakat.. ionako na njemu nema algi....

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Promjena akvarija
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2007, 15:59:00 poslijepodne »
Ja sam prije jedno mjesec dana napravio to što ti planiraš sada.Nakon tri godine aq mi je bio pun algi. Prvo sam oprao kadicu u kojoj smo kupali kcer i prebacio sve ribe sa vodom iz aq.Onda sve van iz aq te ribanje iznutra i izvana .Čitao sam negdje da otopina varikine ubija alge. Varikinom sam sve oprao, isprao dobro vodom te oprao u hipermanganu.Znači filter ,sve cijevi sve sto ide u aq osim bilja.Staro bilje isto tako mozes okupati u otopini varikine nekoliko minuta.Ja sam to napravio prije koju godinu i listovi su se osušili ali je korijen ostao i pocele su ponovo tjerati.Provjereno.Novo bilje isprati vodom.Kamenčiće sam dobro isprao u kanti i to sa mini washom.I onda još kroz sito sam isprao.Nakraju sam ih prokuhao.Drva sam isto išpricao mini washom te ih prokuhao i bubnio u aq. Za taj posao mi je trebalo dva dana ali bez ikakve žurbe i to sam sve radio vani na dvorištu.Čak sam naložio vatru i kuhao sve u kotliću. Možeš svu opremu koju koristiš staviti u hipermangan da se dezinficira.I to sve potrpaš u aq i napuniš ga vodom i sipaš hiper...da odstoji par minuta te ispereš vodom.Poslije uživanje u slaganju aq.
BILJE,OSIJEK

Offline asterix

• Punopravni član
Promjena akvarija
« Odgovori #3 u: Siječanj 01, 2007, 17:49:00 poslijepodne »
i pod pretpostavkom da uneses novi sljunak, panjeve, bilje.... negdje postoji greska u paramertrima vode i / ili osvjetljenju. Dakle, vjerojatnost ponost nastanka algi je velika, te se bojim da ce ucinak biti samo privremen. Ja bih se radije pozabavio "lijecenjem" vec uhodanog akvarija.

Offline SPL Guru

• Punopravni član
  • **
    • http://www.hermanjosip.com
Promjena akvarija
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2007, 00:26:00 prijepodne »

Na koji način bi to uradio?

Akoje natko to več opisao na forumu postavi lik teme.

Offline Shock

• Punopravni član
  • **
Promjena akvarija
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2007, 15:46:00 poslijepodne »
pa ovisi o vrsti algi koje imash? ja imam srechu/nesrechu da sam ih nabrao nekoliko i po svom su bilju, po svom shljunku i po panjevima...u startu sam odluchio protiv kemijskih preparata i pozvao jednog iskusnijeg akvaristu da procijeni situaciju...propisana terapija je bila dnevne izmjene vode, jedan algojed (koji mi je jucher skochio u filter i) i smanjiti kolichinu svjetla na 4,5 pa sat pauze pa opet 4,5...isto tako svaki dan chupam shto vishe algi mogu i chistim ih sa listova leucocephalie...sad nakon 4 dana takvog tretmana mislim da se stanje malo popravilo ali nisam sasvim siguran...probao sam i dvije kozice staviti ali izgleda da ih je neshto pojelo...ono malo shto sam ih gledao radile su intenzivno na tamanjenju zelenih konchastih :o)
Čovjek je jedina greška prirode

Offline Nur Blau

• Novi član
  • *
    • http://www.akvarij.net
Promjena akvarija
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2007, 23:46:00 poslijepodne »
Prodajem akvarij ca. 180 litara (100x40x44) sa svom potrebnom opremom i stalkom visine 85 cm.... Zainteresirani neka se jave na 098 1877 307 . Akvarij se nalazi u Istri
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego momentima koji nam oduzmu dah!

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Promjena akvarija
« Odgovori #7 u: Siječanj 02, 2007, 23:51:00 poslijepodne »
di u istri i koliko para? koliko je star aq i koliko je voda bila u njemu(koliko je bio u uporabi)? ako nečeš javno, odgovori preko pp.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Promjena akvarija
« Odgovori #8 u: Siječanj 02, 2007, 23:53:00 poslijepodne »
i da, ovo biš trebala stavit u male oglase, ali to tek kad napišeš 10 postova. čini mi se da če moderator ili admin premjestit taj post.

Offline dach

• Punopravni član
Promjena akvarija
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2007, 21:43:00 poslijepodne »
bilje ti je najbolje oprati u otopini domestosa i vode
(3-4 kapi domestosa na 2-3 litre vode), bilje potopiš na 10 tak minuta i nakon toga skineš veće niti lagano i bilje dobro ispereš pod čistom vodom
ne trudi se poskidati sve alge jer češ oštetiti listove,
 alge će tako i tako se začahuriti i otpasti, tj.algu je skoro nemoguće za ubiti, jer ona kada za njen opstanak nema više uvijeta prelazi u neku vrstu hibernacije dok uvijeti ne budu povoljni

moj savjet iz moga iskustva ti je da ti samo čiščenje akvarija ne će pomoći (ali sam za čiščenje)
bitnije ti je da kada napraviš novi postav moraš početi iz početka po svim pravilima,

cikliranje je bolje duže (mjesec dana)

ribice za to vrijeme moraju imati zamjenski dom

prema količini biljaka osiguraj rasvjetu (za nekakvu srednju količinu 9 h dnevno sa dva sata pauze između)

kamenje i drveće iskuhaj i natopi u hipermanganu
hipermangan će ti sterilizirati sve (u drvetu ti može biti svašta, crvi i ostali paraziti i nametnici (oni mogu biti riblji nametnici)

najbitnije prije nego što to poćneš raditi dobro si prouči što želiš u akvariju i tek onda prioni na posao

ja se dva mjeseca pripremam za novi postav akvarija jer mi sadašnji jednostavno nije bio posložen kako treba i u tom vremenu sam iskristalizirao iz šarenila toćno što hoću i saznao hrpu sitnica koje se naknadno ne mogu izmjeniti
sve te stvari isprobao sam na postoječem postavu i vidio kako funkcioniraju

samo ćitaj po forumu sve od reda ima ti tu jako puno vrlo korisnih sitnica, sve iz iskustva
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline dach

• Punopravni član
Promjena akvarija
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2007, 21:51:00 poslijepodne »
za sve si vodi bilješke lakše se snađeš, znam da je sve to štreberski, ali pare koje sam utukao za raznorazne nepotrebne stvari nisam zaradio štrebanjem nego šljakanjem
lako se tu utuće par tisučica  
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline kokolo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Promjena akvarija
« Odgovori #11 u: Siječanj 05, 2007, 19:09:00 poslijepodne »
Nije se imalo što spašavati jer je podloga bila toliko zagušena, da su alge izgledale kao biljke... Pa je svakako trebalo promijeniti sve... Evo izmjena je dovršena, sve je oprano po nekoliko puta, promijenjeni filteri... Bar bi ribama trebalo biti ugodnije...

Stavio sam potpuno crni šljunak (koji sad u vodi doduše ima sivi odsjaj), a kad dođu nove biljke trebao bi to biti zanimljiv kontrast (na to sam i računao kad sam uzmiao crni šljunak).

Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?