Srpanj 18, 2025, 19:55:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: financije i akvariji  (Posjeta: 5132 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Njofra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #25 u: Prosinac 27, 2006, 20:54:00 poslijepodne »
Mislim da je važna stvar i u tome šta čovjek želi držati.Ovo da se za 3 puta manje novce složi akvarij mogli bi oni koji to pišu i obrazložiti,kak složit malo zahtjevniji akvarij sa tak malo novaca,....Samo neki dobar filter košta ko pol gotovog akvarija.Napominjem zato da je bitno šta se drži u akvarijima.Npr. jedan lijepi Malawi se može složiti sa manje novca,uključujući i opremu i podlogu i ribe i sve skupa.Odi slagat neki biljni malo zahtjevniji sve če te doć puno više i u startu bez da računaš mjesećno na sve potrepštine,dok u jednom točiš vodu iz pipe bez ikakvih preparata u drugom dodaješ čak i vodu koja je skupa,bilo Ro bilo destilirana.Neki su opet skupi jer su skupe same ribe,.npr. Diskusi,Tropheusi i sl.Znači svako nek si odredi kolko može dat.Ipak se slažem da se neki jednostavan akvarij može držat i sa minimalnim mjesečnim troškovima.Ipak nije samo u veličini stvar(u mrcinama),..jedan zahtjevan 100 litraš može bit puno skuplji za održavanje nego neki 500 litraš.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
financije i akvariji
« Odgovori #26 u: Prosinac 27, 2006, 21:19:00 poslijepodne »
Ja živim u stanu, nemam diskuse, pa sam eliminirao grijač (voda u akv 23-26C, dakle dovoljno), lampa troši, kolko troši, filter isto tako. Ravnoteža u akvariju je uspostavljena, vrlo malo interveniram (osim osnovnog održavanja), pa su troškovi minimalni...sumnjam da su veći od cca 50-100 kn/mjesečno. Moram paziti, ipak je tu dijete!

Offline duda

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #27 u: Prosinac 27, 2006, 21:37:00 poslijepodne »

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
financije i akvariji
« Odgovori #28 u: Prosinac 27, 2006, 22:12:00 poslijepodne »

Citat: Njofra
Odi slagat neki biljni malo zahtjevniji sve če te doć puno više i u startu bez da računaš mjesećno na sve potrepštine,dok u jednom točiš vodu iz pipe bez ikakvih preparata u drugom dodaješ čak i vodu koja je skupa,bilo Ro bilo destilirana.Neki su opet skupi jer su skupe same ribe,.npr. Diskusi,Tropheusi i sl.Znači svako nek si odredi kolko može dat.

Zasto bi biljni bio skuplji? Pa bit ce jedino ako odmah moras imat sve do jedne biljke kako bi upotpunio cjelokupni akvarij...ali car je u tome da kupis recimo 4 biljke od kojih i mislis slozit setup i zatim ih odrzavat tj. stvorit im idealne uvijete i razmnozit ih...zar ne?...hebiga svi bi htjeli biti kao amano za 14 dana, e nemere to tak

A ovo drugo da su Diskusi skupi pa to je isto relativno, ok nisu jeftini kao zivorodke ali opet nisu ni nedostizni jer se mogu kupit i vrlo mali primjerci od cca 3-4 cm pa cak i manji koji i nisu pretjerano skupi i odhranit, odmah vidis kako iz ruznog stvorenja nastane lijepa riba, a ani koji zele naravno kupit ce odmah ribu od 14 cm i platit 100-300€, ali to je opet ono da je nesto nekome skupo a nekome je to jeftino i hebat ga onda
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Njofra

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #29 u: Prosinac 27, 2006, 23:08:00 poslijepodne »
Pa Crazy to sam napisao samo kao primjer.I nije tak kak veliš jer nije takav akvarij skuplji zbog samog bilja,treba i prava podloga,treba puno bolja rasvjeta,co2 sistem,difuzori itd. znači skuplji je i kad se formira i za održavanje.I to sa diskusima kažeš da je relativno,ja sam ih spomenuo samo kao neki primjer isto kao i Tropheuse.Nemožeš reć da držanje diskusa košta kao neki akvarij sa živorotkama.Oni nemogu živjet na 22%,nemožeš im vodu točit direktno iz pipe itd.Znači nije nikak isto.
Al svako si može složit akvarij sa svojim mogučnostima,pa i uz minimalna izdvajanja u akvaristici se može uživat.Edited by: Njofra
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
financije i akvariji
« Odgovori #30 u: Prosinac 28, 2006, 01:21:00 prijepodne »

Tompa napisao: ...Osobno nikada, ali NIKADA, ne bi za npr. neki pulover dao 1.250,00 KN bez obzira koliko mi se sviđa (navodim to iz razloga što sam neki dan vidio jednan takav, i još mi nije jasno tko to kupuje). Dalje, ne izlazim na neka in mjesta, ne idem na skijanje...

Na pulover nebi ni ja, na in mjestima me isto nema...ali na skijanje bogme idem!i nije uopće skupo kao što se misli! A i na skijanje idem samo tamo gdje mogu naći akvashop. Edited by: Renta

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
financije i akvariji
« Odgovori #31 u: Prosinac 28, 2006, 01:37:00 prijepodne »

Citat: ninci

Tri komada, 70l, 55l, 30l, mjesečna struja mi je konstanta, 130 kn, a živim solo, tako da je od tih 130 kn, samo frižider i dvije vešmašine mjesečno, ostalo potroše akvariji. i još kojih 30 kn na hranu. Preparati??? kakvi preparati???

ti si u biti idealna zena... malo trosis a volis akvaristiku..
Split / Hrvatska

Offline yeljo

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #32 u: Prosinac 28, 2006, 09:07:00 prijepodne »
bitan je uzrok bavljenja akvaristikom...
pošto nitko nema, love ko šodra, ili griješim, te ne planira bagerom kopati i raditi temelje uz kuću za mrcine od 5oool+, ostaje da se pokrivamo po mogućnostima...

...ja većinom brijem diy u svim mogućim segmentima, jer mi to omogućava krajnje izražavanje i gušta me, te usput špara, a ukoliko i ne ušpara, ostavlja dojam izrade najfunkcionalnije i najbolje opcije u financijskim okvirima...

na opremi, grijaćima i filtriranju ne treba šparati.

svaka ćast mlađima, među kojima bih pohvalio liquida, koji se već skoro godinu dana, koliko ga poznam, bori sa svim navedenim, i širi postojeće litre.

smatram da mjesećni izdatak po litri vode , neovisno o broju akvarija ne smije iznositi više od 0.25kn.

računam u to troškove struje, vode i plina, ukoliko je sistem grijanja cijele prostorije, te hrane, bez lijekova i ostalih ponekad potrebnih piz...

mislim da ukoliko prelazi taj iznos, vlasnik treba poćeti razmišljati o unapređivanju sistema

pozdrav iz Bjelovara

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
financije i akvariji
« Odgovori #33 u: Prosinac 29, 2006, 11:08:00 prijepodne »

Citat: Njofra
Pa Crazy to sam napisao samo kao primjer.I nije tak kak veliš jer nije takav akvarij skuplji zbog samog bilja,treba i prava podloga,treba puno bolja rasvjeta,co2 sistem,difuzori itd. znači skuplji je i kad se formira i za održavanje.I to sa diskusima kažeš da je relativno,ja sam ih spomenuo samo kao neki primjer isto kao i Tropheuse.Nemožeš reć da držanje diskusa košta kao neki akvarij sa živorotkama.Oni nemogu živjet na 22%,nemožeš im vodu točit direktno iz pipe itd.Znači nije nikak isto.
Al svako si može složit akvarij sa svojim mogučnostima,pa i uz minimalna izdvajanja u akvaristici se može uživat.

Ma ok, kuzim te jai sve se moze kad se hoce tj. da je nesto nekome skupo taj netko to nikad nebi imao....... ja ne kazem da sam mirne duse u startu pljunula cca 10 000 kuna za akvarij ako ne i vise ali da mi je to bilo skupo ili da nisam mogla nikad to nebi napravila......opet se sve svodi na ono isto nekome je i 100 kuna puno a nekome je to za kavu svaki dan ( a ja bi tih 200 kuna u kasicu stavila)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
financije i akvariji
« Odgovori #34 u: Prosinac 29, 2006, 11:34:00 prijepodne »
moja akvaristika je pocela sa dobrom voljom.. 200 kn u djepu i zoo centar..
120 kn platio akvarij, 50 kn filter i par kn sljunak.. i kreni :)

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
financije i akvariji
« Odgovori #35 u: Prosinac 29, 2006, 18:55:00 poslijepodne »

Citat: Liquid
Oko 6000 litara vode

Jedna prostorija u podrumu 52 akvarija.

Voda 400kn .
Plin(jer se grije prostorija)u zimi oko 1000kn.
Struja(za cijelu kuču)555 i nešt sitno.
Hrana oko 160 kn.
Govorim o mjesečnim računima.
Oprema odavno sam prestao brojat

I ne nisam bogat samo lud ko šlapa,sa plačom od 3200kn

A kad te covjek vidi, rekao bi normalan decko!

Netko me u jednoj temi pitao od kud mi novci za akvarij. Pa zaradio. Nosio praktikable (Ivica i Cosmo ce znati sto je to) i istovarivao zvucnike od 60-80kg. I tako ga kupio. Pa malo dodao pa kupio veci. Stari prodao. I onda jos jednom ista prica. Sad imam taj 112l i uskoro bi mogao novi.
Ja trosim 100kn na akvarij (bez struje).
Jedan mjesec promijenim jednu lampu, jedan drugu, jedan trecu, jedan kupim hrane, jedan kupim riba, jedan gnojiva, jedan clanarinu u Ultri i tako to nekako ide.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
financije i akvariji
« Odgovori #36 u: Prosinac 29, 2006, 21:01:00 poslijepodne »
sve kada nas covjek vidi normalni ljudi koji vole ribice
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #37 u: Prosinac 29, 2006, 22:10:00 poslijepodne »
iskreno... ako ikada budem radio kuću u njoj i te kako planiram mrcinu mrcina... barem 5000 litara, jer ako se može uzeti kredit za hrpu lima zvanu auto, što ja ne bi 2 milje eura krede zatukao u mrcinu i po!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
financije i akvariji
« Odgovori #38 u: Prosinac 30, 2006, 00:33:00 prijepodne »

Podržavam Jura!

Offline jakobinac

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #39 u: Prosinac 30, 2006, 00:46:00 prijepodne »
Znate što!?
Ova tema vam je u biti grozna i štetna za živce.
... i ne daj Bože da je netko od mojih ukućana pročita jer bi mogla postati i opasna po život.
U zraku je 750 l i dosad nisam ni kune potrošio

Split, Hrvatska

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #40 u: Prosinac 30, 2006, 09:15:00 prijepodne »

Citat: Renta

Podržavam Jura!

zahvaljujem!

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
financije i akvariji
« Odgovori #41 u: Prosinac 30, 2006, 21:07:00 poslijepodne »

Citat: Jurupari
iskreno... ako ikada budem radio kuću u njoj i te kako planiram mrcinu mrcina... barem 5000 litara, jer ako se može uzeti kredit za hrpu lima zvanu auto, što ja ne bi 2 milje eura krede zatukao u mrcinu i po!

Apsolutno se slažem sa tobom...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #42 u: Prosinac 30, 2006, 23:01:00 poslijepodne »

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
financije i akvariji
« Odgovori #43 u: Siječanj 07, 2007, 11:25:00 prijepodne »
Citat: kkliba

Citat: Jurupari

Jebote Jurupari lud si
Virovitica - Brezovica

Offline Aquatious

• Novi član
  • *
financije i akvariji
« Odgovori #44 u: Siječanj 10, 2007, 11:33:00 prijepodne »

Evo da se i ja pridruzim temi: 3 aktivna akvarija, jedan 40 l, sa filterom, rasprsivacem, osvjetljen, grijac 30W tema, zivorotke u razvoju, 1 crvena guramija na oporavku, i jedna muška betta; drugi 70 litara, za 6-7 MALAWI-ja, 3 ancistrusta, puno kamenja, rupa, od bilja 2 anubiasa; najveći 130l Juwel, 2 filtera, originalni +dodatni, puno bilja, grijač orig. tema, tropski mix, guramije, šverti, platiji, par gupija, molly, udovice, bicolori, ancistrusti (plahostomasi), par botia, barbusi, nekoliko betta (3 ženka 1 mužjak), ima još toga.

Financije! Mjenjam vodu svakih 10 dana, u prosjeku, (30%), dodajem Aqua Plus, Aqua Cycle, i Waste na kraju. (sve u 24/48 satnim razmacima), za što mi treba, cca, 100-njak kn mjesečno. Hranim Nutrafin-om (cca 50-70 Kn mjesečni prosjek). Ako uzmem i koju ribicu, onda vjerujem da trošim na ribe 200 Kn mjesečno. Struja mi se digla 100 kn mjesečno više od kad imam akvarije. Dakle, sve skupa 300 kn mjesečno sa strujom!

Poz.