Rujan 04, 2025, 12:24:27 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: kombinacija lampi  (Posjeta: 1811 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline b.k.

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
kombinacija lampi
« u: Prosinac 22, 2006, 00:23:00 prijepodne »
Slažem si jedan reefić (još uvjek u mislima). Biti će od 70l, dimenzije su već određene, poklopac se radi.... I sad mi se pružila prilika kupiti sylvanine T5 lampe. Stavio bi 2 coralstar od 24W i 2 aquastar od 24W. Dal je to dobra kombinacija ili mi predlažete neku drugu?

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
kombinacija lampi
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2006, 19:55:00 poslijepodne »
Kombinacija 2+2 ili 3+1 (3 plave + 1 bijela) zavise o izboru organizama. S obzirom da još nemaš akvarij, najbolje je da čitaš kako su drugi postavili rasvjetu. Za softy-e i ribe je OK 3+1, a ako ideš sa tvrdima, treba više bijelog
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline b.k.

• Punopravni član
  • **
kombinacija lampi
« Odgovori #2 u: Prosinac 27, 2006, 22:06:00 poslijepodne »
I mislio sam najprije mekane koraljei ribe stavit, a kasnije.... Hvala na odgovoru!

Offline b.k.

• Punopravni član
  • **
kombinacija lampi
« Odgovori #3 u: Siječanj 13, 2007, 21:12:00 poslijepodne »

Umjesto fluorescentnih cijevi stavio bih jednu visokotlačnu metalhalogenu lampu od 150W. Pa me zanima koju da stavim bijelu za morske akvarija ili aktinsko plavu? Dvoumim se između sylvanijine HSI-TD AquaArc ili HSI-TD CoralArc , ili pak arcadijine AQI 14000K ili AQI blue 20000K. ili je nužna kombinacija obje lampe?

Aquaarc

Coralarc

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
kombinacija lampi
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2007, 22:30:00 poslijepodne »
jednom lampom nećeš postići prave uvjete,...obično se kod HQI rasvjete dodaje još drugi spektar nekim drugim lampama,...najčešće T5.
koliko sam upoznat AquaArc je osjetno skuplja, ali kad se vratim na početak ove teme i tvoj prvi post vidim da je akvarij od samo 70 litara,... vjeruj mi sa T5 rasvjetom možeš sredit puno bolju i jeftiniju rasvjetu,...pogledaj starije postove i DIY uradke sa štednim žaruljama

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
kombinacija lampi
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2007, 13:11:00 poslijepodne »
s obzirom da nisi još ni akvarij sredio preporučam ti da radiš ovako kombinaciju:
[list=1]
  • pogledaš koliko su T5 lampe duge ovisno o njihovoj jačini.
  • ovisno o litraži vidiš koja ti dužina akvarija paše naspram dužini lampi.
  • najbolje ti je stavit 50% bijelih i 50% plavih i onda si miran za sve.
Recimo.. 24W neonke su duge oko 55-60cm mislim.. napraviš tank 70cm dug da imaš mista i za reflektore, grla, itd. ili nekakav overtank..

kako trebaš imat 1W na 1L složiš akvarij recimo 70*40*30 visina što je ~100L i staviš 4*24W T5 u kombinaciji 2*plave i 2*bile..

HQI ti ne bi preporučio za manje reef akvarije.. iz osobnog iskustva.. previše jako za malu količinu vode..

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
kombinacija lampi
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2007, 13:14:00 poslijepodne »
e da..
imaš recimo od ATI-a neonke koje su 12K a ne 10K kao sylvania pa možeš i kombinirat 2*12K i 1*20K.. dobit ćeš plaviji spektar a opet ne trebaš razbivat glavu jel spektar paše svim organizmima.. ja sam na svom 75L reefu napravio tako i zadovoljan sam..