Svibanj 13, 2025, 13:27:24 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: i za gušteroljupce  (Posjeta: 7981 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline maxx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
i za gušteroljupce
« Odgovori #25 u: Prosinac 08, 2006, 15:01:00 poslijepodne »

evo jedan par sam izvukao iz kučice i mislim da se dobro vidi.
paul mccartney-freedom

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
i za gušteroljupce
« Odgovori #26 u: Prosinac 08, 2006, 15:23:00 poslijepodne »

Hmmm...

Da ti pravo kažem, mogao bi to biti i Uromastyx (dispar) maliensis. Teško je reći sa sigurnošću jer su sve tri navedene vrste jako slične, ali U. maliensis također obitava u Sudanu (i, naravno, u Maliju) i mužjaci te vrste imaju karakteristično tamne (gotovo crne) glave i udove, i žućkasto tijelo.

Evo jedne fotke U. maliensis pa prosudi sam:

Evo i još jedna, samo što je ovo životinja iz uzgoja (životinje iz divljine imaju puno ljepše i žarkije boje):

Edited by: Nino G

Offline maxx

• Punopravni član
  • **
i za gušteroljupce
« Odgovori #27 u: Prosinac 08, 2006, 15:31:00 poslijepodne »
Da i moji izgledaju dosta bljedo ali kad se presvuku su puno intenzivnije boje.Sad stvarno više nisam siguran.Znaš onu pjesmu od Vatrogasaca (Fucking sh*t).
paul mccartney-freedom

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
i za gušteroljupce
« Odgovori #28 u: Prosinac 08, 2006, 15:53:00 poslijepodne »
  , Ajd kad dođemo Matija i ja do tebe, budem ih pofotkal kak spada, pa onda budemo probali odgonetnuti što točno imaš.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline maxx

• Punopravni član
  • **
i za gušteroljupce
« Odgovori #29 u: Prosinac 08, 2006, 15:55:00 poslijepodne »
Ajde,samo me obavijestite da ne odem nekud i da kakvu pivicu pripremim.
paul mccartney-freedom

Offline Striček Matija

• Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #30 u: Prosinac 08, 2006, 16:28:00 poslijepodne »

... ma gle..najbolje bi bilo.. da ja te grde guštere uzmem sebi na promatranje.. na jedno 10 godina..pa ću ti točno reć koja je vrsta...

..ovaj sa žutim sa "Ninekove slike" mi je skroz dobar..iako..nema mi do crvenog geyria... to mi je onak skroz "bolesno".. čak sam ih i vidio na Exotici... nisu te živine tak ni skupe...al kolko sam čuo da imaju problema sa "promjenom" podloge... kao neka simbioza sa bakterijama il kaj već? a sad kad vidim da ih ti držiš na nekoj "hoblovini"... čovek se zamisli...

a i na Exotici su ih držali na običnom pijesku od exo terre... pa mi se sve čini kak te priče baš i ne drže vodu...

Edited by: Strichek Matija

Offline kralj

• Novi član
  • *
i za gušteroljupce
« Odgovori #31 u: Prosinac 08, 2006, 16:55:00 poslijepodne »
Max ak se hlade pive evo i mene ,šalim se
Zagreb, Gajnice

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #32 u: Prosinac 08, 2006, 17:45:00 poslijepodne »

Evo male galerije afričkih Uromastyxa:

Uromastyx acanthinura - yellow phase:

Uromastyx flavofasciata - banded form

Uromastyx geyri - red phase (na tog se Matija pali):

Uromastyx geyri - yellow phase:

Uromastyx ocellata:

Uromastyx ornata - green phase:

Offline st-zero

• Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #33 u: Prosinac 08, 2006, 19:22:00 poslijepodne »
Ljudi ja bi isto isao to pogledat....matijaaaa???

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
i za gušteroljupce
« Odgovori #34 u: Prosinac 08, 2006, 19:23:00 poslijepodne »
   ja se palim na sve Uromastyxe... pogotovo na crvenog gerya i na zelenu ornatu...   .... još kad bi se složio neki mix ta dva... ufff.  
  Edited by: skorpac
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline DanChY

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
i za gušteroljupce
« Odgovori #35 u: Prosinac 08, 2006, 19:39:00 poslijepodne »
zanimljivi gusteri!!

maxx pa kako ih ja nisam vidio prosli put ?

Offline Striček Matija

• Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #36 u: Prosinac 08, 2006, 23:24:00 poslijepodne »
ova zelena ornata..to je fotoshop?! pa nemre mi se takav gušter prošetavat po prirodi..pa to svetli u mraku?! a? nemrem verovat...

daj zamislite terarij... geyri red i yellow phase... i ornata.... ma..sve ove u jednom terariju.... bolest... uf...hvata me groznica...

nije mi nitko odgovorio..Nino? kakvi su to problemi sa podlogom..? i kolko su oni stvarno teški za držat? i kolki je terarij potreban za 2-4 primjerka? i dal se ovi različitih vrsta mogu držat zajedno? ono..junajted kolors of beneton...

Offline maxx

• Punopravni član
  • **
i za gušteroljupce
« Odgovori #37 u: Prosinac 09, 2006, 09:42:00 prijepodne »

Dečki I cure!

Pa nije kž.na kraj svjeta.Sjednite u aute i dojdite pogledat .Samo se najavite i bez insp. jer nebu od pive nikaj.Danchi.na hibernaciji su pa se ne vide baš,ali kad dojdeš podsjeti me da ti ih pokažem.
paul mccartney-freedom

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #38 u: Prosinac 09, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

Citat: Strichek Matija
ova zelena ornata..to je fotoshop?!

Nije fotoshop. Vidio ja takve u živo. Al, moraš znat da su takvi primjerci relativno rijetki. Mislim, svi U. ornate su jako lijepi gušteri, ali ovakvi primjerci se ne viđaju često. Najgore je što nije sigurno da je boja nasljedna - često ovakvi mužjaci proizvedu potomstvo "regularne boje".

nije mi nitko odgovorio..Nino? kakvi su to problemi sa podlogom..? i kolko su oni stvarno teški za držat? i kolki je terarij potreban za 2-4 primjerka? i dal se ovi različitih vrsta mogu držat zajedno? ono..junajted kolors of beneton...

Ne znam na kakve problemem misliš. Europski uzgajivači ih drže uglavnom na pijesku, dok ih Ameri drže na ptičjem sjemenju (mix za male papige). Kod uzgojenih životinja nužno je mladuncima davati feces odraslih životinja kako bi probavni sustav naselili "pravim" mixom bakterija koji im pomaže u probavljanju biljne hrane. U principu, uz prave uvjete, nisu komplicirani za uzgoj.

Za 2-4 primjerka ti je dosta 150x60x50cm (ako govorimo o ornatama i geyri-ima). Mogu se držati zajedno bez problema - traže identične uvjete.

Offline madmax333

• Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #39 u: Prosinac 09, 2006, 20:22:00 poslijepodne »
e ja b ovake guštere. što treba sve za njih? mislim, veličina terarija, tehnika unutra, ali baš sve što treba, te gdje ima nabaviti takvih guštera i po kojoj cijeni??
ribar

Offline Ting

• Novi član
  • *
i za gušteroljupce
« Odgovori #40 u: Prosinac 11, 2006, 09:37:00 prijepodne »
Citat: Nino G

3. Ovo su (najvjerojatnije) životinje iz divljine, a ne iz uzgoja - uzgojene životinje prodaju se kao mladunci od max12-15cm. Stoga, odnesi uzorak svježeg fecesa (govna) na analizu na veterinu. Najvjerojatnije ćeš morati upotrijebiti neki od antihelmintika kako bi ih očistio od nametnika. U protivnom, za 3-6 mjeseci su 100% mrtvi.

Sad ću malo skrenuti s teme.

Mogu li se gušteri hraneći sa skakavcima iz prirode zaraziti s crijevnim namecima?

Offline Striček Matija

• Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #41 u: Prosinac 11, 2006, 11:49:00 prijepodne »

Citat: Nino G
Ne znam na kakve problemem misliš. Europski uzgajivaèi ih drže uglavnom na pijesku, dok ih Ameri drže na ptièjem sjemenju (mix za male papige). Kod uzgojenih životinja nužno je mladuncima davati feces odraslih životinja kako bi probavni sustav naselili "pravim" mixom bakterija koji im pomaže u probavljanju biljne hrane. U principu, uz prave uvjete, nisu komplicirani za uzgoj.

...pa za to... da kao ak im se promijeni podloga, zbog tih nekih probavnih bakterija koje su im potrebne mogu uginut jer KAO moraju imat taj pijesak/podlogu na kojoj su i prije živjeli...

dobro onda...znači ovi koji se mogu nać za prodaju to su već životinje koje su "naseljene" tim bakterijama? mislim bilo bi smiješno da još uz njih se mora kupit i paket izmeta od njihovih roditelja

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #42 u: Prosinac 11, 2006, 11:58:00 prijepodne »

Citat: Ting

Sad ću malo skrenuti s teme.

Mogu li se gušteri hraneći sa skakavcima iz prirode zaraziti s crijevnim nametnicima?

Mogu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #43 u: Prosinac 11, 2006, 12:02:00 poslijepodne »

...pa za to... da kao ak im se promijeni podloga, zbog tih nekih probavnih bakterija koje su im potrebne mogu uginut jer KAO moraju imat taj pijesak/podlogu na kojoj su i prije živjeli...

dobro onda...znači ovi koji se mogu nać za prodaju to su već životinje koje su "naseljene" tim bakterijama? mislim bilo bi smiješno da još uz njih se mora kupit i paket izmeta od njihovih roditelja

Ta teorija s pijeskom nikako ne drži vodu. Glede inokulacije probavnog trakta pravim "mixom" mikroorganizama, definitivno ne moraš brinuti što se tiče životinja koje kupuješ. Ili su iz divljine, ili od uzgajivača koji su to već obavili čim su se malci izlegli. Stvar je u tome da nagon mladunaca da jedu govna odraslihtraje svega nekoliko dana nakon što se izlegnu. Poslije toga nema šanse da ih primirišu.

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
i za gušteroljupce
« Odgovori #44 u: Prosinac 11, 2006, 12:15:00 poslijepodne »
Jel to vrijedi za sve guštere da im ponudiš izmet kad se izlegnu ili samo za Uromastyxe ?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
i za gušteroljupce
« Odgovori #45 u: Prosinac 11, 2006, 14:18:00 poslijepodne »

Citat: Zluf
Jel to vrijedi za sve guštere da im ponudiš izmet kad se izlegnu ili samo za Uromastyxe ?

Tu naviku imaju samo Uromastyx-i i još neki potpuno biljojedni gušteri (npr. Iguana iguana i Corucia zebrata).