Srpanj 29, 2025, 04:27:32 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Iznenadna smrt skalara  (Posjeta: 5168 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dona

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Iznenadna smrt skalara
« u: Studeni 28, 2006, 13:07:00 poslijepodne »

Danas mi je uginula skalarka, stara nešto više od godinu dana, i to tako nekako naglo da mi ništa nije jasno. Vidjela sam je danas da se čudno ponaša, mirovala je blizu površine vode i ustima povremeno kao da je hvatala zrak s površine. Povremeno bi se premjestila, a onda u nekom trenutku je pojurila tik uz površinu vode kao da vitla nekoga, skoro je iskočila. Slijedeće sam je vidjela kako leži na dnu i jedva diše. Izgledala je sasvim OK, možda joj je stomak bio malo napuhnut. Inače, nedavno sam im smanjila temperaturu u akvariju s 28 na 26 stupnjeva i primjetila sam da slabije jedu. Kako su mi se alge razmnožile u katastrofičnim razmjerima, shvatila sam da im dajem previše hrane pa sam i hranu prilično smanjila. Što se zbiva? Ima li netko ideju?

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #1 u: Studeni 28, 2006, 14:56:00 poslijepodne »
pa razbolila se vjerojatno zbog neadekvatne vode tj voda se pogoršala zbog prevelikog hranjenja
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #2 u: Studeni 28, 2006, 15:01:00 poslijepodne »
prvo mislim da je temp od 28° previse za skalare (25-26°C max), to sta
se vitlala ti nebi znao razlog ali meni se tako nesto desavalo sa
kuhli-ima i iskusniji akvaristi su rekli da je mozda dobio mozdani
udar... posto su ti se alge jako razmozile razlog moze biti ili
prekomjerno hranjenje (sta mislim da je u tvom slucaju radi nadutosti
trbuha) ili prerijetko mijenjanje dijela vode...

mozda da das jos podataka o akvariju pa ce ti iskusniji moci jos bolje
pomoci: koliko svijetla imas, koliko litara, koliko je star akvarij,
koja filtracija...

Offline lula

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #3 u: Studeni 28, 2006, 15:24:00 poslijepodne »
vjerojatno zbog nitrata
Varaždin / Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #4 u: Studeni 28, 2006, 15:28:00 poslijepodne »

Temparatura 28 za skalare je jaaaako previsoka. Evo sad vidim kolega mastino ti je rekao koja je najidealnija temparatura. Prije nego uzmeš bilo koju ribu sredi to sa algama počisti dno tj usisaj dobro i počisti koliko možeš sa biljaka i zasadi brzorastuče biljke i ne hrani toliko ribe. I ne drži na tako visokoj temp.

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #5 u: Studeni 28, 2006, 15:46:00 poslijepodne »
ah da i promjeni dio vode, jel tako duda, tako je šefe
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline duda

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2006, 16:23:00 poslijepodne »
kolega Franco9200 ti odgovorio u svoje ali šta ti bi i u moje imekako reče ti šefe

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2006, 16:26:00 poslijepodne »
Vjerovatno losa voda.

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2006, 19:48:00 poslijepodne »
Imam skalare na 28-29 vec brem 5 godina i nikada nikakvih problema, ali moram ti reci da ti je to zbog previse hrane, smeća i sličnog u akv
tomislavc

Offline Dona

• Novi član
  • *
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2006, 22:56:00 poslijepodne »
Vodu mijenjam jednom mjesečno (otprilike trećinu) i miješam je s destiliranom i u tih mjesec dana provjerim i parametre, koji su u granicama normale. Fosfati vjerojatno nisu, ali ne znam da li je njih uopće moguće kontrolirati. Prije tri dana sam mijenjala vodu i čistila akvarij. Imam vanjski filter (TetraTech 700 - valjda se tako zove), akvarij od nekakvih 180-190l (nepravilnog je oblika, pa mi se ne da točno računati). Bili su živahni i veseli na 28 stupnjeva skoro godinu dana (preko ljeta su se kuhali i na preko 30), pa mi nekako ne drži to vodu da im je bilo pretoplo - i onda krepa kad mu spustim temperaturu na onu bližu njemu idealnoj? Mužjak je uginuo na sličan način prije par mjeseci kad sam radila rekonstrukciju akvarija, ali pretpostavila sam da mu je to bilo prešokantno (napol se ukočio i pomicao samo prednjim perajama). Sad mi je i ova preostala skalarka sumnjiva skroz. Danas ništa nije okusila, zabila se u kut akvarija i djeluje otužno.

Offline duda

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2006, 23:24:00 poslijepodne »
Nije baš ok da im se tako naglo mislim odjednom spusti temp sa tako visoke na tako nisko. Možda je u šoku prvo ugrijana dobro pa onda pošteno ohlađena riba možda joj imunitet opao. Moram priznat da prvi put čujem da se skalari drže na tako visokoj temp

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #11 u: Studeni 29, 2006, 01:46:00 prijepodne »

Citat: duda
Moram priznat da prvi put èujem da se skalari drže na tako visokoj temp

bome i meni isto, sve sta sam procitao do sada uvijek su preporucali temp 25-26°C...

Offline lula

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #12 u: Studeni 29, 2006, 07:59:00 prijepodne »
Možda je neka bolest pa nisi primjetila simptome.
Varaždin / Hrvatska

Offline Dona

• Novi član
  • *
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #13 u: Studeni 29, 2006, 10:14:00 prijepodne »

Hm, hm... Vjerojatno im nije prijala promjena temperature... Ali, što se tiče simptoma, izgledaju sasvim normalno, jedino možda malo napuhnut stomak, ali ništa drastično. Jedina preživjela skalarka ne pokazuje interes za hranu. Da nije depresija možda? Ipak je gubitak mužjaka bio velika promjena u akvariju. Preminula (supruga dotičnog) skalarka je postala nešto tolerantnija prema konkurentici, ali ipak ju je još znala naganjati. Glupo je to, kad vidiš da riba pati, ne znaš od čega, ne znaš kako joj pomoći, liječiti je od čega, kad nema ničega vidljivog. Probat ću danas još usisati dno, ali sumnjam da će joj to što značiti u životu. Sad se izvukla iz svog kuta i prešla na drugi kraj bliže površini. Nadam se da neće kao kolegica završiti.

Offline duda

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #14 u: Studeni 29, 2006, 12:15:00 poslijepodne »
Ako nema nikakvi vanjski anomalija po tjelu mislim ili voda ne valja ili neka unutarnja bolest. Znaš li kakav ti je ph, gh, kh da tu nešto ne štima previsoko, prenisko pa ribi ne odgovaraju parametri vode. Može biti to a ne bolest ja bih to provjerila da sam na tvom mjestu. Edited by: duda

Offline (:-D

• Punopravni član
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #15 u: Studeni 29, 2006, 15:44:00 poslijepodne »
To je dudo sigurno ono kao sto je i meni desilo se ALI DUDA JE TO RIJESILA UZ 100 pp poruka :D i punooo savjeta za mene pocetnika
Neznam ni ja sta da kazem

Offline Dona

• Novi član
  • *
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #16 u: Studeni 30, 2006, 10:44:00 prijepodne »
Huraaa! Skalarka je danas opet u normali, maše perajicama kad me vidi i opet papa kao stara! Moram priznati da sam digla malo temperaturu na 27 stupnjeva i nekako mi se čini da su svi opet sretni i zadovoljni. A možda je ipak bila tuga? Hvala svima na savjetima. Sad još samo da se riješim algi svih vrsta (crnih dlakavih, zelenih dlakavih i zelenih koje imaju namjeru sve pozeleniti) - prava sitnica.

Offline GRINGO

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #17 u: Prosinac 19, 2006, 13:57:00 poslijepodne »
Danas je uginuo još jedan skalar,četvrti po redu u mjesec dana! Svi su UGINULI na isti način,smire se ne jedu par dana i onda zadnjih deset minuta jurcanje po aq i smrt. Sve sam učinio kako bih to spriječio ali uzalud! PROVJERAVAO sam vodu sa svim testovima,markerima,tekučinama,mijenjao vodu 1/3 od 150l,provjerio jačinu svjetla,provjerio filter,vizualno vršio pregled riba i ništa. Kako sam znao da mom ljubimcu nema spasa odlučio sam se dati malo više truda nebi li saznao malo više.Uginulog skalara sam odlučio pogledati secirati i pogledati pod mikroskopom , nebi li što našli pod njegovim škrgama,crijevima,ljuskama,izmetu,očima,perajama imesu.TRAŽILI SMO PARAZITE RAZNO RAZNE,CRVIĆE,GLJIVICE,ALGICE I OPET NIŠTA. Sad smo opet nas dva brljali po netu ,ovom a ipo raznim aq stranicama europskim i našli da se u raznim našim zemljma prilikom a i poslije mrijesta ribice tretiraju raznim hormonima rasta. Tako da u ovom slučaju(MOM SLUČAJU),skalari koje sam kupio veličine 3,5cm visine i 2,5 sirine (otprilike) u 40 dana narastu do(danas mjerio) 12cm visine i 11cm širine! Ili sam ja čarobnjak ili je ovo drugo? Još nešto ne samo što su brzo narasli nego su se i 2 puta čak i mrijestili! Pitam se a i sve vas dali je stvarno do toga došlo da neko iz svoje koristoljubljivosti prodaje takve ribice pod izlikom ljubitelja zivotinja a šopa ih hormonima zbog zarade? I DALI ITKO IMA ISTI SLUČAJ KAO ŠTO JE MOJ?
Kraljevski grad  KNIN!

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #18 u: Prosinac 19, 2006, 22:38:00 poslijepodne »

Citat: GRINGO
skalari koje sam kupio velièine 3,5cm visine i 2,5 sirine (otprilike) u 40 dana narastu do(danas mjerio) 12cm visine i 11cm širine!

moji su otprilike toliko narasli od 2.mjeseca ove godine (znam zato jer sam ih kupio curi za poklon a kad su joj prerasli 30L su presli kod mene)... s time da su kod mene od 8.mjeseca i mrijestili su se 3 puta u zadnja 3 mjeseca...

Offline GRINGO

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #19 u: Prosinac 19, 2006, 23:30:00 poslijepodne »
To znaći da je po nekom prosjeku potrebno 10 mjeseci za takvu veličinu a ovi moji su to postigli u 40 dana! Znaći da su ovi moji stvarno tretirani hormonom rasta?
Kraljevski grad  KNIN!

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #20 u: Prosinac 19, 2006, 23:55:00 poslijepodne »

Citat: GRINGO
Znaæi da su ovi moji stvarno tretirani hormonom rasta?

nazalost meni izgleda to bas tako...

Offline GRINGO

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #21 u: Prosinac 20, 2006, 09:58:00 prijepodne »
!!!!!!!
Kraljevski grad  KNIN!

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #22 u: Prosinac 20, 2006, 17:29:00 poslijepodne »
Ma koji hormon rasta, on djeluje dok ribe hraniš sa njime ili bilo koje drugo živo biće, hormon rasta se ne deponira u tijelu.
Jedino ako ga ne sadrži hrana kojom ribe hraniš dome, što ne bi smijelo biti slučaj.
Inače još jedna činjenica- Hormon rasta je preskup da bi neko šopao akvarijske ribe sa njime.

tomislavc

Offline GRINGO

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #23 u: Prosinac 20, 2006, 17:39:00 poslijepodne »
Ribice hranim lisnatom hranom i larvama komarca a tabletice imam za ancistruse i somiće par vrsta kako bi im hrana bila raznovrsna!
Kraljevski grad  KNIN!

Offline Bojano

• Punopravni član
  • **
Iznenadna smrt skalara
« Odgovori #24 u: Siječanj 27, 2007, 01:15:00 prijepodne »

Citat: Dona

... stara nešto više od godinu dana, i to tako nekako naglo da mi ništa nije jasno. Vidjela sam je danas da se èudno ponaša, mirovala je blizu površine vode i ustima povremeno kao da je hvatala zrak s površine. Povremeno bi se premjestila, a onda u nekom trenutku je pojurila tik uz površinu vode kao da vitla nekoga....

prvo, pozdrav svima Vama ovde iz Kraljeva-Srbija!

drugo, imam akvarijum od 100 L, ali sam tek od pre 2 meseca poceo
ozbiljnije da se bavim ovom tematikom...do sada su mi ribice zivele kao
u Gulagu(Sibir). Ovaj forum je najbolji koji sam nasao do sada i zato
prelazim na ....

...trece i najbitnije: Imam 4 skalara(pored jos 40 ribica) i jedan koji
je star oko godinu dana danas je krenuo da se ponasa kao ovaj gore
spomenuti.
Sta da radim???...jos uvek je ziv (subota, noc 1:15) red alert!

Zivi mi bili 100 godina a i moje ribice