Srpanj 18, 2025, 23:03:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crotaphytus insularis  (Posjeta: 2003 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kimo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Crotaphytus insularis
« u: Studeni 27, 2006, 13:20:00 poslijepodne »
Interesuje me da li je neko imao prilike raditi sa gore navedenom vrstom i zna neke korisne savete iz iskustva.

Čovek se uči dok je živ!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Crotaphytus insularis
« Odgovori #1 u: Studeni 27, 2006, 17:53:00 poslijepodne »

Nisam, ali uvjeti držanja su isti kao za C. collaris. Dakle, pustinjski terarij dimenzija barem 100x50x50cm (za par 150x50x50cm). Temperatura ipod hot-spota 45-50C, solidan izvor UVB-a,kao podloga pijesaki mnogo kamenja. Ovi gušteri vole kopati, tako da je potrebno obratiti pažnju na slaganje kamenja kako se na bi srušilo i zgnječilo životinje. Hrane se kukcima (u prirodi uglavnom skakavcina, ali u terariju jedu sve: cvrčke, brašnjare, žohare i zophobase).

Super gušter po mom mišljenju! Ako ih imaš prilike nabaviti, I say- go for it!

Offline Kimo

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2006, 22:16:00 poslijepodne »
Nije da imam priliku nego imam jednog muzjaka insularisa od juce :) I imam par pitanja, jako je aktivan i mnogo mi se svidja, jedini problem je sto moze bas puno da skoci, cenim oko 30 cm iz mesta u vis, tako da se lako zakaci na ventilacionu resetku i proseta naopacke po njoj i onda uradi salto i skoci dole na noge, bukvalno, nisam mogao da verujem, ali nije to problem, nego sto on to radi 100 puta na dan, pa nikako da se smiri, bukvalno se smiri na kratko i onda opet samo skace. Ne znam da li je to dok se malo ne navikne ili ne, ali je vec sinoc pojeo 6 cvrcaka.
Čovek se uči dok je živ!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #3 u: Studeni 28, 2006, 14:22:00 poslijepodne »
Kao što rekoh, ovo su izuzetno aktivni gušteri. Što je veći terarij, prirodnije će se ponašati. Reci, koje su dimenzije terarija u kojem držiš tog mužjaka (ovakvo ponašanje upućuje na premali prostor).

Offline Kimo

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #4 u: Studeni 28, 2006, 16:21:00 poslijepodne »
Trentuno su 75 x 40 x 40, mislim da mu je to dovoljno zasad, jer nije on skroz odrastao. Dobice terarijum 100 x 50 x 50 cim budem imao vremena, da li mislis da moze da se stavi neko bilje sa njim, ili ce on to sve rasturiti svojim skakanjem, mislim na neke minijaturne sukulente? Inace on ima mesta i smiri se na neko vreme, ali vecinu dana provede skakuci okolo, ali najvise voli da skace na ventilaciju jer odande dolazi svetlost i toplota pa misli da je tamo izlaz, valjda , jel moguce? Cim mu ugasim svetlo se smiri, i ujutru kada se upali dok se ne zagreje i napuni baterije miruje i onda pocinje akrobacije...mislim da mu ne moze nista biti od tog skakanja jer nema nikakvih tragova na njusci da je oderao ili slicno jer je toliko spretan da se svaki put zakaci za zicu bez udaranja glavom, sta ti mislis? Da li da mu ubacim jos nekog kamenja i grana da moze lakse da dodje do ventilacije pa mozda nece skakati na nju, ili da ostavim dekoracije vise pri zemlji? Evo nekih slika, malo su lose ne mozes ga uhvatiti, samo skace na ruku ako otvorim...

Evo i druge, izgleda veliko na ovoj jer je odgore pa se cini vecim u odnosu na terarijum...

Čovek se uči dok je živ!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #5 u: Studeni 28, 2006, 17:51:00 poslijepodne »

Te akrobacije vjerojatno nisu opasne za njega, ali osiguraj mu što veći terarij čim prije. Kao što sam napomenuo, 100x50x50 ja minimum minimuma! Bradatu agamu iste veličine bez problema bi mogao držati u terariju ove veličine, ali Crotaphytusi su kudikamo aktivniji gušteri. Ako mu možeš osigurati i nešto veće (120-150x50x50) bilo bi idealno. Slobodno mu ubaci još granja i kamenja kako bi mu povećao korisni prostor po kojem se može kretati. Također, savjetovao bih ti da staviš barem 5-10cm pijeska na dno - ovi gušteri obožavaju kopati i dobar dio svog vremena u prirodi provode u toj aktivnosti (rupe su im duge i po nekoliko metara). Obrati pažnju na to da sve konstrukcije od stijena dobro učvrstiš (ljepilom za pločice ili silikonom) kako se zbog potkopavanja ne bi srušile na mališana.

Offline civi

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #6 u: Studeni 28, 2006, 18:43:00 poslijepodne »
Jako je lijep,ako se smije znat ,gdje si ga nabavio i koliko platio?

Offline Niko984

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #7 u: Studeni 28, 2006, 19:49:00 poslijepodne »
I ja imam par (mužjaka i ženku) tih guštera u trgovini. Super su jako zanimljivi in aktivni. Vole papati dosta.
Pozdrav
Nikola

Offline Infernal

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #8 u: Studeni 28, 2006, 23:34:00 poslijepodne »
Citat: civi
Jako je lijep,ako se smije znat ,gdje si ga nabavio i koliko platio?
mene isto zanima cijena ovakvog malisana
Osijek.....

Offline Kimo

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #9 u: Studeni 29, 2006, 00:36:00 prijepodne »
Ja sam nabavio preko druga neka cena je oko 80 eura skoro odrasli, aj niko baci sliku terarijuma i opisi kako ih drzis, malo sam zabrinut sto po ceo dan skace na ventilaciju i okolo, nije toliko stresiran po mom misljenj, jer je jeo vec i cvrcke i tenebriju i nocu ili kada mu ugasim svetlo spava kao zaklan. Nemam pojma da li je to normalno, da skace svud naokolo i to i pored i na dekoraciju(grane i kamenje) a i na staklo, vrsi je nuzdu 2 puta od kada je kod mene od nedelje uvece...

Čovek se uči dok je živ!

Offline Niko984

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #10 u: Studeni 29, 2006, 09:42:00 prijepodne »
Slika trenutno nemam al i moji skačo okolo i penju se po Exo-terra terariju posvuda čak i po mreži odozgora i onda skače dolje tako da nema panike ako su jako aktivni. Jedan dan samo ženka piči a drugi dan mužjak. U terariju imam pjesak na podu, posudicu sa vodom i Mopanijevo drvo da se imaju kdje penjat.
Pozdrav
Nikola

Offline Kimo

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #11 u: Studeni 29, 2006, 10:39:00 prijepodne »

Ok, ista situacia je i kod mene, nema brige, napravicu mu ja veci terarijum uskoro. Ali nebi bilo lose da bacis slike kada budes mogao, jel sijalicu za grejanje drzis u terrarijumu da je mogu dohvatiti ili je napolje? Moj je skakao po sijalici na nekako se popeo na nju pa sam je izbacio napolje.

Edited by: Fronsoa
Čovek se uči dok je živ!

Offline Infernal

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #12 u: Studeni 29, 2006, 11:19:00 prijepodne »

bilo je price na forumu kako zastititi ljubimca da se ne opece,ako se nevaram bilo je sa nekom cijediljkom al nemoj me drzati za rijec nego potrazi po forumu.

mogli bi neke lijepe slike staviti,bas mi se svidja ovaj guster

a niko,mislim da i meni dugujes neke slike
Osijek.....

Offline Kimo

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #13 u: Studeni 30, 2006, 10:39:00 prijepodne »
Znam za cediljku, ali opet ni to nije najsretnije resenje po mom misljenju za ovu vrstu, jer ce se pentrati po cediljki kao i po ventilaciji...mislim da cu ipak ostaviti izvan terarijuma, eventualno dodati i podni grejac.

Čovek se uči dok je živ!

Offline Infernal

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #14 u: Studeni 30, 2006, 10:50:00 prijepodne »
ako se voli zakopavati nemoj stavljat ispod grijac. bolje stavi na stranicu
Osijek.....

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #15 u: Studeni 30, 2006, 11:39:00 prijepodne »
Kod ove vrste (kao i kod drugih heliofilnih guštera) podni grijač ne dolazi u obzir! Ovi diurnalni (dnevno aktivni) gušteri su prilagođeni pustinjskim i polupustinjskim uvjetima i svu potrebnu toplinu dobivaju od sunca, tj. odozgo. Njihove rupe i zakloni su znatno hladnija i vlažnija mjesta od površine - ovi gušteri naprosto imaju "zapisanu" u mozgu informaciju: gore=toplo i suho, dolje=hladno i vlažno. Slične uvjete osiguraj mu i u terariju; sva toplina mora potjecati od dovoljno snažnog reflektora (najbolje halogenog) postavljenog iznad ovećeg kamena. Kamen će tijekom dana upiti dovoljno topline koju će zadržati još sat-dva nakon gašenja svjetla. To omogućuje gušteru da, ako tako želi, leži na njemu i upijajući toplinu produlji vrijeme boravka na optimalnoj temperaturi kako bi mogao probavljati dnevni obrok.

Offline Kimo

• Punopravni član
Crotaphytus insularis
« Odgovori #16 u: Studeni 30, 2006, 20:34:00 poslijepodne »
Znam sve to nego sam mislio da ako bude bas hladno da mu stavim negde sa strane, jer sam mislio na kabl grejac ne podni, greska, no to samo ako bude nocu jako hladno, videcemo.
Čovek se uči dok je živ!