Srpanj 19, 2025, 23:22:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Škorpion  (Posjeta: 2921 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tonnib

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Škorpion
« u: Studeni 24, 2006, 11:24:00 prijepodne »

Dakle želim si kupiti škorpiona. Zanima me kakve mu uvjete trebam pružiti, kolika je cjena, da li da odmah uzmem 2 komada, veličina terarija i par dobrih linkova.

Hvala

Offline st-zero

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #1 u: Studeni 24, 2006, 12:03:00 poslijepodne »

Ovako:

Ja bi ti savjetovao da uzmeš Pandinus imperatora (carski škorpion na našem) poprilično je velik i impresivnog je izgleda (jedan od najvećih ako ne i najveći škorpion na zemlji) nije otrovan za čovjeka a inače se rijetko koristi repem jer svoj plijen ubija klještima (poprilično jakim i velikim klještima). Potječe iz tropskih šuma dakle zahtjeva veću količinu vlage...a najbolja podloga za njega je treset ( to ti govorim zato jer ga u većini pet shopova drže na pijesku i tvrde da je to pustinjski škorpion...). Noćna je životinja pa ga nećeš baš viđati po danu ali hoćeš ponoći (a bogme ćeš ga i čut zato jer udara klještima o staklo dok hoda uz rub terarija) Hrani se srvima, cvrčcima,žoharima,čak i miševima...Možeš držati više jedinki skupa ali ipak provjeri prvo dali se podnose i to ti je to ukratko

nadam se da sam pomogao

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
    • http://naturalisticki.blog.hr
Škorpion
« Odgovori #2 u: Studeni 24, 2006, 12:13:00 poslijepodne »
da, imperatori su super, a za početak možeš probati i na našem euscorpiusu, bitno mu je da mjesto za sakriti se i da je na tom mjestu vlažno.. podloga treset, hrana sve što može ubiti dakle crvi, mali žohari...
posuda za vodu...

† BLACK RAIN †

Offline tonnib

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #3 u: Studeni 24, 2006, 12:31:00 poslijepodne »
Kako se kreču cjene Pandinus imperatora kod nas? Na što bi trebao pripaziti kada ga budem kupovao?(ipak želim zdravog škorpiona) i kolliko treba biti veliki terarij?

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #4 u: Studeni 24, 2006, 13:08:00 poslijepodne »
za nabavku se obrati nekom od nasih uzgajivaca..nebih ti preporucio u trgovini prvo jer ih ne drze kako treba nit ista znaju o njima adrugo skuplji su i mogucnost da ce uginuti jest veca.

pripazi na spol, ovisno koji zelis, na to da li je zdrav, ima li ozlijeda i sl..
da li reagira na neke podražaje.... (što može ovisiti i o temp..)....

† BLACK RAIN †

Offline Scorpion 467

• Punopravni član
    • http:// scorpion.byethost7.com
Škorpion
« Odgovori #5 u: Studeni 24, 2006, 15:10:00 poslijepodne »
Vlaga ti treba biti 70 do 80%, temp 24 do 28 ne vise od 28 jer ce se skuhat, nije ti potrebna nikakva lampa za grijanje terarija jer to su nocne bestije kao sto je Zero napisao, kupi UV lampu da mozes u mraku gledat kako se zvijer ponasa... Potrebna im je posuda za vodu, debeli soj zemlje jer ipak je to skorpija koja se voli ukopavat (otprilike 20 cm podloge). Ono sto je St Zero rekao da se mogu drzat vise skorpija u istom terariju ja to ne bi poslusao ako zelis imat te skorpije zive... Skorpioni su isti ko i paukovi kanibalisticki i oni ce se medjusobno poubijat ako ih drzis zajedno, zato ih drzi u zasebnom terariju, ja bi ti osobno preporucio sto veci terarij samo da nije 40x30 jer to je premalen trarij za takvu skorpiju od priblizno 24 cm, otprilike bi ti bio dobar terarij 60 (duz) x 50 (sir) x 30 (vis)..

Offline st-zero

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #6 u: Studeni 24, 2006, 15:29:00 poslijepodne »
prodat ćemo ti ja i ozzy kad ih sparimo uskoro

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #7 u: Studeni 24, 2006, 19:26:00 poslijepodne »
da mi cemo parit pandinuse skoro, ali scorpionu, to su impetarori i njih se moze drzat skupa, imam dokaz doma ako netko ne vjeruje...
† BLACK RAIN †

Offline Scorpion 467

• Punopravni član
    • http:// scorpion.byethost7.com
Škorpion
« Odgovori #8 u: Studeni 25, 2006, 01:22:00 prijepodne »
Citat: ozzy osbourne
da mi cemo parit pandinuse skoro, ali scorpionu, to su impetarori i njih se moze drzat skupa, imam dokaz doma ako netko ne vjeruje...

Ozzy, ma vjerujem ti... ali mislim da nisi kako treba procitao sta sam napisao.. "htjeo sam samo reci da ako zelis imat zive skorpije da ih drzis ko i paukove svakog posebno i kada im dodje vrijeme za parenje onda ces ih lako stavit u jedan terarij, za sada je bolje ne riskirat" i jos sam napisao da su skorpioni isti kao i tarantule kanibalisticke zvijeri i da bi se mogli pojest ali opet.. ", imam nesto iskustva sa ovim malim kucnim stipavcima i kolju se samo tako, onda se ne bi cudio sta bi bilo sa ovim divovskim skorpijama
Nemoj me krivo shvatit ali ovdje ima puno pocetnika koji imaju velike skorpije a  jako malo iskustva i znanja,bolje mu je da sada sazna da su kanibalisticke zvijeri ako to nije znao nego da sazna kada mu se medjusobno pokolju i kada mu bude kasno i zao sto nije znao, a ovako ne moze reci da nije znao..Mislim, mene se ne tice hoce li netko drzat dvije ili vise skorpija zajedno ali samo zelim upozorit neke od pocetnika koji nemaju iskustva a zele nabavit da imaju na umu da nisu preporucljive da se drze u  istom terariju a sada kako ko zeli..  

Edited by: Scorpion 467

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #9 u: Studeni 25, 2006, 11:01:00 prijepodne »
ali stvar je u tome sta pandinusi nisu međusobno kanibali dobro sad ne znam ako imaš 2 mužjaka i i jednu ženku ali ih se može držati ako se spoloviu uravnoteže i njih 50 u terariju ...
euscprpiusi su druga stvar o čemu pričamo... afrika i hrvatska nisu baš toliko blizu pa da imaju približno jednake životinje. u šumi još niusam sreo gnua

† BLACK RAIN †

Offline st-zero

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #10 u: Studeni 25, 2006, 11:16:00 prijepodne »
pandinusa može bit puno u terariju....ako netko ima volje neka potraži na forumu sliku koju je postavio Dr. Tom dosta davno...na slici je njegov terarij i nekih 30ak pandinusa unutra

Offline tonnib

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #11 u: Studeni 25, 2006, 12:25:00 poslijepodne »

Mislim uzeti škorpiona tek poslje nove godine, do tada èu se informirati po netu i lagano skupljati opremu.

Zanima me još kako se škorpije lječe kad se razbole i koji su najčešći problemi kod početnika kada ih uzmu?

Edited by: tonnib

Offline st-zero

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #12 u: Studeni 25, 2006, 12:51:00 poslijepodne »

ma sumnjam da ćeš imati problema sa njima...visoka vlaga i to je to...ja inače imam9 škorpiona
: - 3 domaće vrste ( stim da imam 3 škorpiona iste vrstei 2 razčličite)

- Centruriodes Margaritatus x 2

- Parabuthus transvaalicus x1

- Pandinus Imperator x 1

nikad nisam imao problema ni sa jednom vrstom

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #13 u: Studeni 25, 2006, 12:57:00 poslijepodne »
da, nece biti problema ako ih budes drzao u uvjetima kakve trebaju a bitna ti je temperatura i vlaga i naravno posuda sa vodom i hrana iako pandinusi malo jedu barem moji....
† BLACK RAIN †

Offline st-zero

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #14 u: Studeni 25, 2006, 13:19:00 poslijepodne »
ma moji isto imam ga nekih godinu dana a pojeo je možda 8 fobasa sve skupa...

Offline ozzy osbourne

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #15 u: Studeni 25, 2006, 14:03:00 poslijepodne »
zaboravih ti reći da se mladi vole zakopavati te im stoga treba omogućiti malo više podloge kako bi si napravili jazbinu u kojoj će boraviti i to nikako nije razlog za brigu jer je to sasvim u redu i prirodno.
moj si je rupetinu iskopao i nema ga preko dana... dok je odrasla ženka gore na površini u kućici po danu!

† BLACK RAIN †

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
Škorpion
« Odgovori #16 u: Studeni 25, 2006, 17:19:00 poslijepodne »

Citat: tonnib
Mislim uzeti škorpiona tek poslje nove godine, do tada èu se informirati po netu i lagano skupljati opremu.

Zanima me još kako se škorpije lječe kad se razbole i koji su najčešći problemi kod početnika kada ih uzmu?

Kada ga kupiš, ako ga u tom pet centru nisu dobro držali, može bit da ima neku infekciju na "repu" ili nametnike( to može dobiti i kod tebe ako ga dobro ne držiš)Isto tako može i slomiti neke djelove tjela ako ga puno plašiš i navlačiš po rukama.

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
Škorpion
« Odgovori #17 u: Studeni 25, 2006, 17:24:00 poslijepodne »

A ako ti i dođe do infekcije to možeš izliječiti tako da umočiš štapić za uši u 3% vodikov peroksid(hidrogen) koji moaažeš kupiti u svakoj ljekarni-

Offline tonnib

• Punopravni član
Škorpion
« Odgovori #18 u: Studeni 27, 2006, 09:10:00 prijepodne »
Citat: Johny

A ako ti i dođe do infekcije to možeš izliječiti tako da umočiš štapić za uši u 3% vodikov peroksid(hidrogen) koji moaažeš kupiti u svakoj ljekarni-

Baš ljepo da si dao svoj primjer. U pet shopu sigurno necu kupovati jer sam vec dobio bolesnog ljubimca u startu. Tako da jedino dolaze u obzir uzgajivači i ljudi koji znaju, ali do tada ču se informirati i polako spremati.