Srpanj 18, 2025, 23:12:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Borba protiv algi - kemija ili ribe  (Posjeta: 968 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline danny boy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Borba protiv algi - kemija ili ribe
« u: Studeni 21, 2006, 15:55:00 poslijepodne »
Kao i većina "novih" u ovom hobiju, nakon prvotnog oduševljenja jer je sve krenulo više nego dobro (9 biljaka sve uspjele, prve ribe super se slažu i OK im je unutra, valjda ) doživjeh prve alge.

Radi se o onim čupavim kao niti i smeđim na listovima.

Obzirom da od četiri ribe, tri su "specijalca" za alge (sijamac, black molly, botia), zanima me da li tu bitku mogu dobiti njih troje same, treba li im pojačanje (istovrsno ili raznovrsno) ili je pametnije primjeniti kemiju?

Akvarij je 125l, a najugroženije biljke su Valisnerija, Anubias i Red ludwiga.

Offline aegis

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2006, 17:14:00 poslijepodne »
Izbacimo uljeza  naime botia ti nije algar.
Borba protiv alga je sve osim jednostavna,nažalost.
molly je algar ali pod uvijetom da ih ne hraniš,tj.izgladniš pa jedu sve što mogu otkinuti ustima.
Pomoć,ovako napamet, uzmi brzorastučeg bilja(pregled skroman ali daje neke smjernice) i radi tjedne izmjene vode

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2006, 21:29:00 poslijepodne »
Moj osobni izbor je kombinacija biološke i kemijske  metode:

1. brzorastuće bilje
2. CO2
3. Ferropol gnojivo
4. KNO3 do nitrata oko 20 mg/l
5. KH2PO4 do fosfata oko 0.3 mg/l
6. ponešto strpljenja

i sve 5
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Lucky_26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2006, 22:29:00 poslijepodne »

Citat: Branko
Moj osobni izbor je kombinacija biološke i kemijske metode:

1. brzorastuæe bilje
2. CO2
3. Ferropol gnojivo
4. KNO3 do nitrata oko 20 mg/l
5. KH2PO4 do fosfata oko 0.3 mg/l
6. ponešto strpljenja

i sve 5

Pa koliko vidim dečko je novi,tak da se ne bi snašao sa ovoliko kemije(znam da ja ne bi)BTW.trebali bi na kemijskoj školi uvesti predmet Akvaristika hehehe

Istina je zapravo surova,meni su govorili da svo lišće koje je napadnuto maknuti iz akvarija i onda dalje djelovati.Usput,ima premalo informacija o akvariju(koja rasvjeta,koja duljina osvjetljenja,koliko nitrata.....).

Najbolje ti je malo pretražiti po forumu stare postove,imaš hrpu tema o smeđim algama.
Zagreb,Travno

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #4 u: Studeni 22, 2006, 22:53:00 poslijepodne »
Vec je bilo hrpa odgovora na ovu temu i ko zna koliko puta sam i ja sam ucestvovala u odgovorima ,dakle ne bi bilo lose unaprijed procackati starije teme ..
Sto se tice algi ,mislim da nema akvariste koji se nije makar nekada borio pored njih ...Ja sam pokusavala na sve nacine da ih se rijesim ,ali tek onda kad sam okrenula leda i rekla ma *bem ti sve ,tada su i nestale (prije toga sam zasadila mnogo biljaka )...
Posadila sam mnogo brzorastuceg bilja ,velikih potrosaca ,primjer su limuni ,hrast ,sljivica ,valisnerija i sl .kad su se razrasle bas kako treba nestale su sve alge.Pazi koliko je upaljeno svjetlo u akvariju,pazi na suncevo svjetlo ,i na ishranu riba ,na mijenjanje vode i zasadi biljke.

Za pocetak uvedi redukcije svjetla i cesce mijenjaj dio vode i cupaj rukom sve sto je prekriveno algama ..bar sam tako ja radila u pocetku .. .i sadi biljke ,mnooogo biljaka...pozz