Kolovoz 04, 2025, 23:43:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: podloga za akvarij  (Posjeta: 3112 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shock

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« u: Studeni 15, 2006, 08:20:00 prijepodne »
Prvo pozdrav svima od najnovijeg chlana
Naime moja draga i ja se odluchismo pozabaviti akvaristikom te smo u tu svrhu nabavili i jedan Jewel Rekord 60 za pochetak. e sad vech par dana neprekidno pregledavam postove po forumima nashim, stranim, chlanke, kolumne i onda me u shopu savjetuju neshto shto nisam uspio nigdje drugdje uhvatiti...

naime recheno mi je da kao prvi sloj stavim aqualit, drugi sloj vulcanit, i onda tek shljunak odnosno ukrasni pijesak? u prvi mah mi se chinilo potpuno logichno no sad mi vishe nije jasno.

Aqualit je samo porozna podloga za koju se mozhe primit biljka ili je to i neka vrst gnojiva? vulcanit je koliko sam shvatio samo sporo otpushtajuche gnojivo?

druga nedoumica je glede forme akvarija...naime ideja je da akvarij bude gledljiv i sa prednje i sa zadnje strane...ono shto mene zanima je kako nasipati podlogu onda i kako i koje bilje saditi?
mozhda sipati podlogu u brijeg prema centru da ispadne kao brdo u akvariju? neka druga ideja?
poshto nemamo "strazhnje" strane, da li uopche saditi visoke biljke i ako da, gdje?

eto toliko od mene za pochetak :o)

Čovjek je jedina greška prirode

Offline dteskera

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #1 u: Studeni 15, 2006, 09:36:00 prijepodne »
dobrodošao

isti takav (Juwel Record 60) imam i ja.

za neko zahtjevnije bilje definitivno ima slabu rasvjetu - isprobano. Biljke se deformiraju (produžuju u potrazi za svjetlom) tako da ti i relativno malene biljke postanu divovi, ako prije toga ne strunu.
ja sam si naknadno ugradio dodatnu t5 13w lampu. - stala je na knap.

što se tiče podloge ja imam samo šljunak i sve super uspijeva.

s prednje strane gledano možeš ispred filtera posaditi neko više bilje pa da ga ukamufliraš. možda još i sa druge bočne strane. ja bi na ostalo stavio samo tepih od neke niske biljke s nekim panjem ili kamenjem. brdo će ti neke ribice brzo poravnati - također provjereno.
filter u pogledu sa stražnje strane možeš sakriti nekom dekoracijom izvan akvarija.

Jelas, Slavonski Brod

Offline Shock

• Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« Odgovori #2 u: Studeni 15, 2006, 09:47:00 prijepodne »
nisam dobro gledao ali chini mi se da je moguche samo zamijeniti cijev u lampi? iskemijati chu neshto za svjetlo, ali mene muchi podloga? je li previshe staviti i aqualit i vulcanit i onda pijesak? brdo sam mislio formirati samo kako mi se ne bi vidjeli slojevi kroz staklo

Offline duda

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #3 u: Studeni 15, 2006, 10:00:00 prijepodne »
Ako češ nezahtjevne biljke koje se hrane preko lista dovoljno je samo šljunak i jednom tjedno im stavljati tekuče gnojivo. Ako češ zahtjevnije onda podloga tj substrat jer se hrane zahtjevne preko korjena i treba dobar substrat i tabletica koja se pikne blizu korjena. isto tako za zahtjevne treba doooobra rasvjeta i CO2.

Offline duda

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #4 u: Studeni 15, 2006, 10:24:00 prijepodne »

Za ovu podlogu ti nebi znala reći nisam imala takvo što. Ako se jave iskusniji kolege oni če znati više reči. Ja osobno imam tetra complete substrat pomješan sa lavom i dodano tetra initialsticka aktivator podloge kojeg sam pomješala sa 2/3 ispranog šljunka. I gore istresla ostatak ispranog kako rekof šljunka. Podloga debljine od 5-10 cm najviše. Šljunak izabereš imaš one koji mi se čine najbolji od 3-6 i 4-8 mm malo krupniji. Šljunak dobro isprati a biljke moraš dezinficirati i onda isprati. Potom podrezat korjenčiće malo i žute listiće malo odstranit. Biljke imaš pozadinske, srednje i prednje i plutajuče. Evo par koji mi pake na pamet nezahtjevnih vodena kuga, rogolist nih možeš posadit u sredinu, pozada i li pustit da pluta jako su korisne i brzorastuče su biljke i ful jednostavne, valisneria gigante, spiralna valisneria, ozada ili pak sastrane, paprati razne sredina možeš vezat za panj, kamen, ili podlogu, cryptocoryne green meni preljepa biljkamožeš srdina sa strane, anubias barteri sredina možeš vezat za kamen, drvo ili u podlogu ako podloga pazi da rizom bude vani jer u protivnom trune znači ne do kraja je zabit. Ljudi je vole dosta vezat za koji predmet u ag. Prednja strana npr anubias nana, javanski mah, eleocharis parvula ona travica e ona traži malo više svjetla i podlogice. Eto to je čega sam se sjetila dosad.

Offline Rastaman

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #5 u: Studeni 15, 2006, 10:56:00 prijepodne »

Citat: duda
Ako èeš nezahtjevne biljke koje se hrane preko lista dovoljno je samo šljunak i jednom tjedno im stavljati tekuèe gnojivo. Ako èeš zahtjevnije onda podloga tj substrat jer se hrane zahtjevne preko korjena i treba dobar substrat i tabletica koja se pikne blizu korjena. isto tako za zahtjevne treba doooobra rasvjeta i CO2.

Ova podjela mi nekako ne stima. Vecina zahtjevnih biljaka zapravo uzima hranu pretezno preko lista.

Hranjiva podloga je u svakom slucaju dobro rijesenje, pogotovo ako se radi o tvz. low tech akvariju...

Offline aanci

• Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« Odgovori #6 u: Studeni 15, 2006, 11:04:00 prijepodne »
mislim da ti je dovoljan samo vulcanit... ja ga imam u oba akvarija i jako sam zadovoljna.
Zagreb/Jarun

Offline Shock

• Punopravni član
  • **
podloga za akvarij
« Odgovori #7 u: Studeni 15, 2006, 11:19:00 prijepodne »
hvala puno na savjetima no ono shto me najvishe zanima da li je to dvoje (aqualit i vulcanit) u principu jedno te isto (supstrat) ili je zamishljeno da komplementira jedno drugo. Shta uopche je supstrat (nema u pojmovniku) samo fizichka podloga ili ima i kemije tu? oprostite na gomili pitanja ali prilichno sam nafilan oprechnim informacijama pa si pokushavam to razjasniti (prodavach kazhe jedno, deklaracija proizvoda drugo, ovdje ne nadjem ni jedno od dvoje?)

Citat: aanci

"mislim da ti je dovoljan samo vulcanit... ja ga imam u oba akvarija i jako sam zadovoljna."

imash vulcanit pa pijesak ili samo vulcanit?

Offline dteskera

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #8 u: Studeni 15, 2006, 14:44:00 poslijepodne »

Citat: Shock
nisam dobro gledao ali chini mi se da je moguche samo zamijeniti cijev u lampi? iskemijati chu neshto za svjetlo...

da. moraš sam instalirati dodatnu lampu. malo potraži po forumu kako se to može napraviti.
Jelas, Slavonski Brod

Offline Domagoj79

• Punopravni član
podloga za akvarij
« Odgovori #9 u: Studeni 17, 2006, 23:07:00 poslijepodne »
dobro nam došao
U raju je dobro u paklu je ekipa

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
podloga za akvarij
« Odgovori #10 u: Studeni 17, 2006, 23:18:00 poslijepodne »
stavi vulcanit i na njega pijesak...bez obzira kakve biljke imao,znači one zahtjevne ili one nezahtjevne,vulcanit će ti dobro doći,jer se bilje iz njega hrani...i vrlo poželjno dodati još jednu lampu,a za prvo vrijeme dok ne staviš tu drugu lampu,stavi barem reflektor iznad ove koju imaš i naravno dobrodošao