Srpanj 18, 2025, 16:04:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Aqua terra  (Posjeta: 5676 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Aqua terra
« u: Studeni 13, 2006, 19:56:00 poslijepodne »
daklem ponukan clankom u casopisu o biljnim akvarijim ana rubu SF-a.. pitam se tko je tu lud... akvariji od 1200l.. filtracija 800l/h (cista bioloska), bez dodavanja kemije.. samo CO2.. 0,2w/l rasvjeta... mislim stvarno.. a akvariji san snova.. jedino hranjivo je podloga.. mislim koma.. i cemu onda dodavanje svih zivih kemija dok vidite tako nesto? cinjenica je da s emeni od pocetka dodavanja silnih kemijskih spojeva dogadja samo sranje... zelene koncaste.. crne cupave.. you name it i got it...Od danas prestajem sa bilo kojom kemijom.. smao CO2 i to jeto.. p akud puklo da puklo....
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Aqua terra
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2006, 21:04:00 poslijepodne »

mislim da je jos jedan razlog dobrog uspjeha sto su to samo biljni akvariji bez ribica ili s minimalnim brojem
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Aqua terra
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2006, 21:26:00 poslijepodne »

Da, ono što je tamo najbitnije je da to prolazi bez kemije samo ako je stavljena vrhunska podloga (mješavina zemlje i treseta). Također ne treba puno svjetla jer nema ni ribica pa se ne stvara NO3. Oni su na svoj način postigli ravnotežu i to izgleda funkcionira. Mislim da je to svima nama putokaz da se može i drugačije a dolazi se do istoga rezultata - lijepog akvarija sa bujnim biljem!

Offline Njubi!

• Punopravni član
  • **
Aqua terra
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2006, 21:31:00 poslijepodne »
a gle ovo imam akvarij vec skoro 10 god da ti negovorim o tehnologiji koja je tada bila cccc... 240 L pumpa 650 L/h 2 neomke po 30 W i pumpa za zrak! filter:vata,ugljen,vata i kreamika
akvarij je bio super bez algi bez icega biljke rasle i sve...

dolazi tehnologija meni odma bube u glavi pa pocnem sa sa kemijicama jer mi voda pretvrda i sl. guposti, pa kemijica ova pa kemijica ona i sad imam zbirku algi u akvariju a da negovorim o nitratima i ostalim sr...

sredim jednu dode druga

Split

Offline duda

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2006, 21:39:00 poslijepodne »

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Aqua terra
« Odgovori #5 u: Studeni 15, 2006, 10:40:00 prijepodne »
join the club njubi.. ja reko.. prestajem dodavati ista osim hrane i vode....
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Fenix

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #6 u: Studeni 15, 2006, 12:16:00 poslijepodne »
Koliko se sjecam u tom istom clanku pise da je bolje ne gnojiti bilje nego gnojiti nepravilno

Zagreb/Malešnica

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Aqua terra
« Odgovori #7 u: Studeni 15, 2006, 16:28:00 poslijepodne »
Fenix slažem se. Mislim da oni koji imaju frke s biljem (ili viškom algi) imaju frke s doziranjem i/ili odabirom gnojiva.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Aqua terra
« Odgovori #8 u: Studeni 16, 2006, 01:04:00 prijepodne »

Citat: Elena & Davor
Fenix slažem se. Mislim da oni koji imaju frke s biljem (ili viškom algi) imaju frke s doziranjem i/ili odabirom gnojiva.

Ili imaju mlad akvarij, star do 1 godine.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Aqua terra
« Odgovori #9 u: Studeni 16, 2006, 09:19:00 prijepodne »
mislim da se alge mogu pojaviti svakome i to svih vrsta, ali isto mislim da se svake alge moze rijesiti ako se pravilno tretira akvarij.
Osim onog zelenog nitastog cuda iz Tuljanove tvornice

Moj stav je redovita promjena vode uz konstantno gnojenje u omjeru koji ste provjerili da je dobar i problema ne smije i ne moze biti.

ZG,Vrapče

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Aqua terra
« Odgovori #10 u: Studeni 16, 2006, 09:36:00 prijepodne »
primjer: Ameriku smo zapustili što se gnojenja tiče i nakon jedno mjesec dana izgledala je 50 % lošije. I počele su i alge. Jednostavno smo htjeli isprobati kako bi bilo bez dodavanja željeza i K2HPO4. Dodavali smo samo tekuće kupovnognojivo. Nakon izmjene vode i dodavanja željeza i K2HPO4 (u dozama u kojima je taj akvarij izgledao najbolje) nakon 3 dana promjena je bila nevjerojatna. Očekujemo ponovni potpuni oporavak u roku od 2 tjedna.

Offline pepicek

• Novi član
  • *
Aqua terra
« Odgovori #11 u: Studeni 19, 2006, 14:38:00 poslijepodne »
Da je ljudima žao dati za informacije novac meni nije nikako jasno.
A da ti isti daju za svakakva sredstva puno puno više:(
Di je akvaristika?
Iskreno nije dozrela u jajniku.

Offline Rastaman

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #12 u: Studeni 19, 2006, 15:10:00 poslijepodne »
Citat: pepicek
Da je ljudima žao dati za informacije novac meni nije nikako jasno.
A da ti isti daju za svakakva sredstva puno puno više:(
Di je akvaristika?
Iskreno nije dozrela u jajniku.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Aqua terra
« Odgovori #13 u: Studeni 19, 2006, 16:51:00 poslijepodne »
Ovo je prejako. Stvarno mislim kupiti taj casopis, zaboravio sam kupiti kad sam zadnji put bio u Viliju, kupit cu ga ovaj tjedan, ali Pepicek ali ako ovako nastavis nece ga nitko kupovati, pa daj pobogu oladi malo, sto forsas ljude, neces ih tako natjerati da kupe!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
Aqua terra
« Odgovori #14 u: Studeni 19, 2006, 22:04:00 poslijepodne »
Što manje čačkam po akvariju, bolje izgleda, kad mi vrag ne da mira i idem čačkati, sve ode.............beep, tako da ću više promatratti, manje čeprkati, do sada mi se to pokazalo učinkovito, naravno u uvjetima koje imam.
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline pepicek

• Novi član
  • *
Aqua terra
« Odgovori #15 u: Studeni 22, 2006, 07:01:00 prijepodne »

Citat: Vorka
Što manje čačkam po akvariju, bolje izgleda, kad mi vrag ne da mira i idem čačkati, sve ode.............beep, tako da ću više promatratti, manje čeprkati, do sada mi se to pokazalo učinkovito, naravno u uvjetima koje imam.

Samo naprijed

Offline Njofra

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #16 u: Studeni 22, 2006, 18:12:00 poslijepodne »
Vjerujem da im to uspjeva kao što piše.Autor članka nema ništa od toga što bi lagao(prije bi lagao da tvrdi kupite svakako gnojivo).To je slično kao i ona rasprava o rasvjeti nekome uspjeva na 0,2w/l (ja znam slučaj)a nekome ne uspjeva da radi neznam što.Da gnojivo vrijedi,..vrijedi sigurno ali mislim da je i tu slučaj sa onim hoču da to bude mrak za 2-3 mjeseca.Tako je i ovom obrazloženju od E&D.Stalno je akvarij filan sa svačim i normalno da je bilje osijetilo promjenu,isto se dogodi kad kupiš bilo akvarijsko bilo sobno bilje kad ga doneseš doma u drukčije uvjete,..jednostavno posustane.Vjerujem da ni tamo nebi raslo neko stvarno posebno osjetljivo bilje,ali što raste vidli smo,..gotovo sve i ja vjerujem da je to tako.Danas se akvaristika počela svodit na to da bi svi imali savršenu sliku u 3 mjeseca i onda sve to bacili.U zadnje vrijeme vidim da kod nekih to ide i na mjesec do dva.A za to vrijeme bez sve te kemije bilje se nemože ni primit.Slučaj koji ja poznajem da sve raste sa tak malo svjetla i bez ikakvog gnojiva je akvarij star 10.godina a prvu godinu je sve propadalo.Tak je to ,...kemija ,kemija
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Njofra

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #17 u: Studeni 22, 2006, 18:15:00 poslijepodne »
Čak sam i prije razmišljao o tome ali mi je to bilo neugodno napisat,ovo se potpuno slažem sa pepicekom al na jedan drugi način.Tu mislim na te akvarije od mjesec -dva pa gdje je tu akvaristika,...nije dozrila ni u jajniku    Iskreno stvarno to mislim

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #18 u: Studeni 22, 2006, 18:46:00 poslijepodne »
Nažalost još nisam uspio doči do časopisa pa mogu komentirati samo na osnovu onog što sam ovdje pročitao.
Akvari očito funkcionira na principima koje je obrazložila D Walstad.
Vrhunska podloga je osnovan preduvjet za takav tank (ne skupa kupovna nego najobičnija zemlja   ).
Akvari vjerojatno dobiva još par sati dnevnog svijetla.
Izbor biljaka je ograničen na  kakvih šezdesetak vrsta koje uspijevaju u ovakvim uvijetima.
Bitna je i ne pretjerana količina riba.
Ovakav način držanja ima svojih prednosti (jeftin je, na zahtjeva puno rada) ali i mana (zaboravite intenzivno crveno bilje, čak i vrste koje uspijevaju u takvim akvarijima nisu jako crvene, sve se događa spoooooro za pop***).
Ovaj sistem držanja je idealan za početnike, netreba im nikakvo znanje o akvaristici i teško mogu što zaj***, najčešča greška je preobilno hranjenje riba. Takvi tankovi čak netrebaju proces "cikliranja" spremni su za upotrebu praktično čim nalijete vodu unutra.
Međutim problem je u tome što ljudi koji nikad nisu probali ovaj sistem početnicima savjetuju da ne uzimaju zemlju (valjda zato što su se oni zajb*** i kupili loše i skupe tvorničke podloge   ) kao podlogu jer je to samo za iskusne   .
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Rastaman

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #19 u: Studeni 22, 2006, 18:46:00 poslijepodne »

Kad vec spominjete jacinu rasvjete od 0.2 W/l (da nebi netko bio u zabludi pastavio na 100l 20w, misleci da je dovoljno)... Spomenuti akvarij ima 1200l, i nije isto240Wna 1200l i 24W na 120l. Evo za primjer Amanov akvarij iz njegove knjigeNature aquarium world - book one.

Vidi se sa slike da akvarij od 1350l ima 320W (0.23W/l) rasvjete, dok u istoj knjizi akvariji od 50l imaju od 60 do 80W.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #20 u: Studeni 22, 2006, 18:54:00 poslijepodne »
Ljudi ne kuže da je za početak fotosinteze potrebno preči određeni intenzitet svijetla, Žarulja od 5W iznad 2l akvarija vjerojatno nije dovoljna jer jednostavno ne svijetli dovoljno jako da starta fotosintezu.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Rastaman

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #21 u: Studeni 22, 2006, 19:06:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
Žarulja od 5W iznad 2l akvarija vjerojatno nije dovoljna jer jednostavno ne svijetli dovoljno jako da starta fotosintezu.

Nije sigurno dovoljna, evo primjer jaiznad kugle od 2.5l imam 15w(6W/l) i svjetlo nije uopce nije jako (taman za anubiase).

Pitam se sto bi bilo da je iznad 250 litarskog akvarija 1500W Edited by: Rastaman

Offline Njofra

• Punopravni član
Aqua terra
« Odgovori #22 u: Studeni 22, 2006, 19:36:00 poslijepodne »

Pa vidi se da je pravi majstor za bilje kao što i je Tuljan odma povezao o èemu se radi a bez da je i proèitao.Upravo to i navodi da je glavna podloga,a to je šumska zemlja i treset koju posebno melju pa i dodaju još neke primjese.Osim što je tu svjetlo samo 0,2w zanimljivo je što su to akvariji 1200 litara a visina je 80 cm.

Edited by: Jurupari

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
Aqua terra
« Odgovori #23 u: Studeni 22, 2006, 19:46:00 poslijepodne »

Citat: Njofra
Vjerujem da im to uspjeva kao što piše.Autor èlanka nema ništa od toga što bi lagao(prije bi lagao da tvrdi kupite svakako gnojivo).To je slièno kao i ona rasprava o rasvjeti nekome uspjeva na 0,2w/l (ja znam sluèaj)a nekome ne uspjeva da radi neznam što.Da gnojivo vrijedi,..vrijedi sigurno ali mislim da je i tu sluèaj sa onim hoèu da to bude mrak za 2-3 mjeseca.Tako je i ovom obrazloženju od E&D.Stalno je akvarij filan sa svaèim i normalno da je bilje osijetilo promjenu,isto se dogodi kad kupiš bilo akvarijsko bilo sobno bilje kad ga doneseš doma u drukèije uvjete,..jednostavno posustane.Vjerujem da ni tamo nebi raslo neko stvarno posebno osjetljivo bilje,ali što raste vidli smo,..gotovo sve i ja vjerujem da je to tako.Danas se akvaristika poèela svodit na to da bi svi imali savršenu sliku u 3 mjeseca i onda sve to bacili.U zadnje vrijeme vidim da kod nekih to ide i na mjesec do dva.A za to vrijeme bez sve te kemije bilje se nemože ni primit.Sluèaj koji ja poznajem da sve raste sa tak malo svjetla i bez ikakvog gnojiva je akvarij star 10.godina a prvu godinu je sve propadalo.Tak je to ,...kemija ,kemija

Svaka čast, slažem se u potpunosti. Akvaristika nije instant hobi i nije za one koji vole uspjeh preko noći, to nije "American Dream", nego azijsko strpljenje. Netko ima kompleks Boga, pa želi u par dana izgraditi savršeni svijet, a to ne ide. Na kraju krajeva, u tome nema ni gušta.
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
Aqua terra
« Odgovori #24 u: Studeni 22, 2006, 22:26:00 poslijepodne »

Evo samo primjer (možda je neki izuzetak) za akvarij od 125 litara i dvije neonke od 18w (znači oko 2.8 W/l) s reflektorima. Filter originalni Juwelov (onaj kojeg svi vade, ne znam zašto), filter materjal - spužva, spužva, spužva i sloj vate. Gnojivo, tekuće- najjeftinije do kojeg mogu doći. Nema algi, nema bolesti, bilje se svaka 2 tjedna baca u velikim količinama.