Srpanj 22, 2025, 00:38:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Slab rast trave  (Posjeta: 7917 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline šišmiš

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Slab rast trave
« Odgovori #25 u: Lipanj 05, 2004, 23:54:00 poslijepodne »

Zec, probaj s AQUA-GLO lampom (ima izrazenu crvenu i plavu sastavnicu spektra; plavo prodire dublje jer voda jace apsorbira valnu duljinu crvenog svjetla). U posljednjih sest mjeseci isprobao samcetiri florescentke i kombinacije s njima, od DayLighta, GroLuxa, FloraGlodo AquaGlo. Lilaeopsis nzelandae i Hemianthus micranthemoides su doslovce podivljali kad sam uz FloraGlo stavio AquaGlo, probudio se i Anubias minima, a Ludwigia repens je konacno postala ona prava, crvena. GroLux je kod mene vise pogodovao algama nego biljkama. Da, zaboravio sam - dubina/udaljenost svjetlo-dno je kod mene 45 cm.

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
Slab rast trave
« Odgovori #26 u: Lipanj 06, 2004, 12:28:00 poslijepodne »
Evo na placi budem kupio i to nije problem, vrijedi pokusati
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline šeki

• Punopravni član
  • **
Slab rast trave
« Odgovori #27 u: Lipanj 06, 2004, 13:31:00 poslijepodne »
Ja imam sylvania GRO-LUX (zeleno pakiranje za akvarije i terarije)vidio sam u ljubimcu da postoji i plavo pakiranje koje je samo za akvarije.I s tom lampom nemam problema sa algama.
Ah te ribe, stvarno ih volim

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Slab rast trave
« Odgovori #28 u: Lipanj 06, 2004, 13:58:00 poslijepodne »
Evo da potegnem sve, to sto je akvarij 55 cm dubine nema veze, treba samo staviti deblju podlogu, sto se tice poklopca pod njega ako je samogradnja zaljepiti stakla ili napraviti od lima da daje sto jacu refleksiju, ako je samogradnja ja bi stavio jos jednu neonku, pa mislim da zato i sluzi samogradnja da imamo bolje svijetlo u tankovim, alge o kojima pricasse nisu najvjerovatnije stvorile od prevelikog svijetla jer kod mene nema svijetla toliko a isto su se stvorile sto sam rijesio cescom izmjenom vode, kroz mjesec dana su skroz nestale, pozeljno je da nabavis i sijamskog algara ako tzi tank nije prebukiran.

Prednost dodatne neonke je ta da je spojis na poseban prekidac pa ako mislis da se alge pocinju stvarati jednostavno je iskljuci. Takoder mislim da je Grolux jako dobra lampa sto se tice rasta biljki jer da ja nisam stavio doticnu ove moje biljke bi zasigurno riknule tako je bar krenulo dok nije bila ta lampa.

Offline šišmiš

• Punopravni član
  • **
Slab rast trave
« Odgovori #29 u: Lipanj 06, 2004, 22:20:00 poslijepodne »

Ne tvrdim da je kombinacija FloraGlo i AquaGlo idealna, ali kod mene se pokazala najboljom. Promatranjem fotokasije uocio sam da biljke lagano"skrecu" prema AquaGlo lampi (flora i aqua su jednake starosti!), a kad pogledas grafikon spektra AquaGlo vidis da je bogat s plavom i crvenom bojom uz nesto malo zelenog i zutog (zato za oko djeluje tamnije); kod FloraGlo je crvena sastavnica spektra slabo izrazena, a plava ima tek dva pika

dok je izrezenija zelena i zuta (zato za nase oko djeluje svjetlije).

GroLux pak ima

uski pik (vrh) u plavom i na pocetku crvenog.

Biljke koriste plavi dio spektra za sintezu molekule klorofila (to je nesto poput antene za prijam elektromagnetskog zracenja), a potom klorofil u procesu fotosinteze (crveni dio spektra)stvara hranu potrebnu za rast biljke. Dakle, ako nema dovoljno plavog - nema dovoljno "antena"za prijam crvenog... kombinacija AquaGlo i FloraGlo (barem je tako u mojem akvariju) daje biljkama maksimalnu kolicinu energije,dapace, AquaGlo malo zraci i izvan vidljivog dijela suncevaspektra (s obje strane) a to takodjer biljkama "godi" (tako barem kazu brojni znanstvenii radovi iz podrucja fiziologije biljaka).

Offline ZEC

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #30 u: Lipanj 07, 2004, 10:13:00 prijepodne »
Dok sam bio klinac u akvariu sam imao naj jednostavnije, zarulju od 75w na 75 lit. i sve je raslo kao ludo i bez ikakvih algi a pogledaj sad ovo da ti vise mozak stane otih lampi pa ova ili ona.

Offline chubby

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #31 u: Lipanj 07, 2004, 18:31:00 poslijepodne »
sismis- svaka cast, vrlo poucan post

Offline Force

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #32 u: Lipanj 07, 2004, 19:55:00 poslijepodne »
Super je kad covjek ima mogucnosti izmjesati a ne kad mora birati oce ovu ili onu, posto ima mjesta za samo jednu neonku. :((

Offline šeki

• Punopravni član
  • **
Slab rast trave
« Odgovori #33 u: Lipanj 07, 2004, 22:48:00 poslijepodne »
Kad mojoj GRO-LUX pro?e vjek trajanja razmislit au o drugoj lampi.
Ah te ribe, stvarno ih volim

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #34 u: Lipanj 08, 2004, 16:15:00 poslijepodne »
Gro luksice koristim cijeli moj akvariski vijek (duži nego što vas dobar dio ovdje ima godina) i nikad ih nisam kombinirao s drugim žaruljama. S rastom bilja nikad nisam imao problema dapaee rastu odlieno. Druga je stvar izgled riba i bilja pod njima. Tu ima žarulja koje sigurno akvariju daju puno ljepši izgled.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #35 u: Lipanj 08, 2004, 16:56:00 poslijepodne »
A što se tiee spektra i naših naga?anja koji mora biti najzastupljeniji naišao sam na rad jednog botanieara (zaboravio sam mu ime) koji je dokazao da nema bitno boljeg prirasta bilja u staklenicima koji su osvjetljavani specijalnim žaruljama za uzgoj bilja nego u onima s najobienijim žaruljama. U akvarijima upotrebu specijalnih žarulja opravdava smanjen rast algi pod njima.
"Promatranjem fotokasije uocio sam da biljke lagano "skrecu" prema AquaGlo "- mislim da je tome uzrok baš to što je AquaGlo "jaei" u plavom dijelu spektra koji bolje prodire kroz vodu. Ali iz iskustva drugih ljudi koji su koristili žarulje jake u plavom dijelu spektra (MarinGlo) i uz još koji nepogodan faktor za više biljke (ili pogodan za niže) mislim da bi moglo doei do bujanje algi.

Offline šišmiš

• Punopravni član
  • **
Slab rast trave
« Odgovori #36 u: Lipanj 08, 2004, 23:26:00 poslijepodne »
Nisam rekao da Groluxica ne valja vec sam napisao svoje iskustvo i to sam pokusao pojasniti argumentima (grafikoni spektra). Svaki akvarij je "covjek za sebe", mojem izgleda pase zadnja kombinacija lampi. Alge - u proteklih dvadeset dana gotovo da su neprimjetne na staklu, sto nije bio slucaj kad je svijetlila Groluxica (s njene strane staklo se brze "mutilo"). Tuljanu, imas pravo kad kazes da ne postoji znacajna razlika u prinosu izmedju obicnih i specijalnih lampa u staklenicima; iako to nije tema za ovdje, odredjenim valnim duzinama crvenog dijela spektra moguce je biljku "uspavati", poremetiti joj bioritam na nacin da, primjerice, cvate u zimi namjesto u ljeto.

Offline sax

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #37 u: Lipanj 09, 2004, 00:39:00 prijepodne »

Citat: Tuljan
Gro luksice koristim cijeli moj akvariski vijek (duži nego što vas dobar dio ovdje ima godina) i nikad ih nisam kombinirao s drugim žaruljama. S rastom bilja nikad nisam imao problema dapaee rastu odlieno. Druga je stvar izgled riba i bilja pod njima. Tu ima žarulja koje sigurno akvariju daju puno ljepši izgled.

Dali su ti rasle i zahtjevnije biljke pod grolux? Ako da, koje? koja ti je dubina akvarija? koliko lampi?

Offline Force

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #38 u: Lipanj 09, 2004, 02:53:00 prijepodne »
Oko zarulja nema smisla rapravljati kad ionako svaki put se dobije isti rezultat, netko kaze da je ovo bolje netko da je ono, kad mi se skupi nesto love bas cu probati kupiti nekoliko razlicitih vrsta pa cu svaku puknuti na 10 dana cisto da vidim kako osvjetljava te kako biljke rastu + sa kojom najvise dolaze alge.

Slikati cu stanje sa svakom pa da vise jednom za svagda zavrsimo tu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #39 u: Lipanj 09, 2004, 17:24:00 poslijepodne »
Držao sam do sad dvadesetak razlieitih biljaka i zadnje što mi se eini nekim uspjehom je spašavanje jednog madagaskarskog aponogetona (lace plant) gotovo iz mrtvog, raste krasno. Najviše problema zapravo imam s najednostavnijim biljem ala anubiasi vjerojatno zbog pre jakog svjetla.
Akvari je dosta plitak 35 cm, 100l dvije lampe od 30W s reflektorima.
Jedini problem je što toliko svjetla i CO2 iziskuju tjedno šišanje, podrezivanje i novo sa?enje bilja ako ne želim da se površina skroz zatvori i uguši niže bilje.

Offline ZEC

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #40 u: Lipanj 10, 2004, 22:38:00 poslijepodne »
I koja je onda na kraju lampa najjjjjjjj najjjjjj bolja ??????????

Offline sax

• Punopravni član
Slab rast trave
« Odgovori #41 u: Lipanj 10, 2004, 23:01:00 poslijepodne »
Aquastar   (pogotovo za visoki tank)

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Slab rast trave