Akvarij 200 Lit, ex 700 filter, Lampe 2x30Watt Sera,
Evo ako nekome moze pomoci moje iskustvo sa zelenom vodom. Naime, imao sam biljni akvarij oko 2 mjeseca sve 5. Nakon rodenja djeteta malo sam zapustio akvarij i posvetio se bebi. Nakon nekog vremena (cca 2 tjedna) voda mi se pocela mutiti i poprimati zelenu boju. Mijenjao sam vodu, ali nista, zamracivao sam na 3 dana, ali nista, sipao sredstvo protiv algi (algovec), ali nista, na ovom forumu sam konstatirao (zelena smrdljiva voda) da je rijec o cijanobakteriji, kao lijeci se eritromicinom. Nakon ubacivanja eritromicina 2,5 mg po litri vecina riba je uginula (botie, duhovi, tetre, aymoneri) prezivili corydorasi, gupyci. Nakon toga raskuzujem akvarij solnom kiselinom, iz stare postave akvarija u novu postavu ne stavljam nista. Novi pijesak, kamenje, panjevi, novi fiter Enheim 1000lit/sat i unutra stavio ciklide i sve 5, medutim nakon mjesec dana ponovo zelena voda. Lagano gubim volju i za ribe i akvaristiku. Gdje god pitam, pet shopovi nemaju pojma. Svi deru isto (previse hrane, disbalans, losa filtracija, previse riba, ...).
Nije mi vrag dao mira i ja ponovo na Net i nadem vrlo jednostavan recept.
Izvadio sam aktivni ugljen (ako ga ima). Sera AquaiaClear (22 kn) sam ubacio u akvarij po uputama na bocici, akvarij sam zamracio u potpunosti (brzinsko hranje u 18.00 bez paljenja svjetla) na 3 dana. Kad sam otkrio imao sam sta vidjeti. Akvarij kao nov. Voda ne moze biti bistrija. Evo nakon 5 dana voda i dalje bistra.
Nadam se da sam nekom pomogao sa svojim iskustvom.