Kolovoz 09, 2025, 18:41:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cesanje o bilje  (Posjeta: 2010 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Cesanje o bilje
« u: Listopad 29, 2006, 17:32:00 poslijepodne »
Nakon visestrukih problema s prijasnjim akvarijima ( posljedica " ubrzanog " cikliranja preparatima ), iz ovog 200-litarskog sam evakuirao ekipu, ispraznio sadrzaj, dezinficirao, ponovno napunio, zasadio bilje, te ostavio da se ciklira puna tri tjedna nakon kojih sam polako prebacio ekipu u obliku velikog jata barbusa natrag.

Voda je kristalno cista, nema mirisa, svi markeri uredni, ali....barbusi se masovno cesu o bilje i to u podrucju skrga Prozdrljivi su kao inace, nema nikakvih tragova tockica ili ostecenja po kozi, zivahni, ali je sve prisutno cesanje vrlo zabrinjavajuce.

Sto ucniti, tj. s cime tretirati akvarij ?

Offline duda

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #1 u: Listopad 29, 2006, 18:10:00 poslijepodne »
Moje su se živorotke češale u predjelu škrga i po bokovima (bočno) kako hoćeš. češanje je bilo konstantno i o predmete u ag i o biljke. Jeli i normalno plivali nikakve anomalije po tjelu da jedna škrga zatvorena druga otvorena, ili crvenilo, ili šta po tjelu sve ok. Ja sam uzele povećalo i ništa nisam vidjela. Mislila sam da je to valjda jednostavno tako dok čistači nisu se po strance počeli od šljunak češat. Probala sam razna sredstva jer nisam bila sigurna šta je ništa nije pomoglo. medi mor ljek širokog spektra između ostalog ništa ni to. I onda sam stavila soli i kolega riješila taj problem. Od tada se ne češu više a dalje ćemo vidjet sad je sve SUPER.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2006, 18:24:00 poslijepodne »

Citat: duda
medi mor ljek širokog spektra između ostalog ništa ni to. I onda sam stavila soli i kolega riješila taj problem. Od tada se ne češu više a dalje ćemo vidjet sad je sve SUPER.

To sam upravo i ja ucinio - proucio dobro tekst na svim dostupnim pakiranjima Aquarium Munster preparata, cak jednog donio doma, a onda se vratio po Sera Ectopur ( mjesavina soli ), te ga aplicirao - iscekujem rezultate

Offline riza

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2006, 18:27:00 poslijepodne »
Mozda su samo iziritirani promjenom vode, nemoj nis dirat par dana, mozda se aklimatiziraju. Ubaci vitamina u vodu
Lokve, Gorski Kotar Hrvatska

Offline duda

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #4 u: Listopad 29, 2006, 18:31:00 poslijepodne »
To sam kolega i ja stavila Sera ectopur. doziranje: 1 čajna žličica na 15 lit vode. Ja sam ih držala 5 dana u toj kupki. Svi živi i zdravi i na broju.

Offline duda

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #5 u: Listopad 29, 2006, 18:40:00 poslijepodne »
Kolega riza dobro veli dodaj malo tekućeg vitamina to sam ti zaboravila reći. ja mojim stavljam jednom mjesečno tek vitamine.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #6 u: Listopad 29, 2006, 18:48:00 poslijepodne »

Citat: riza
Mozda su samo iziritirani promjenom vode, nemoj nis dirat par dana, mozda se aklimatiziraju. Ubaci vitamina u vodu

Dobra ideja, odoh po njih

Offline duda

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #7 u: Listopad 29, 2006, 18:54:00 poslijepodne »
Drži par dana u slanoj kupki i bit če to dobro ne brini. Možeš staviti i vitamine u tabletama od sere doziraju se svaki 15 dana. Npr sutra ubaciš tabletu i nemoj drugo im davat ništa. bar ne nakon tablete.

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Cesanje o bilje
« Odgovori #8 u: Listopad 29, 2006, 18:56:00 poslijepodne »

proveri parametre vode, varijacije u pH iritira ribe i cesanje je rezultat te iritacije.

Ako se radi o parazitimaonda sigurno je rana pojava ichtioa (bele tocke se javljaju i u skrgama) ili se radi o Trychodina.

Za sada so je najsigurniji lek, i ako se ne radi o parazitima nece biti nikakve stete.
\"Who hears the fishes when they cry?\"

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Cesanje o bilje
« Odgovori #9 u: Listopad 29, 2006, 18:58:00 poslijepodne »
zaboravio sam ovo dodati, povisi temperaturu to ce ubrzati ciklus parazita (ako se radi o parazitima). Kako i da je zelim ti srece.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #10 u: Listopad 29, 2006, 21:19:00 poslijepodne »

Citat: biguran

proveri parametre vode, varijacije u pH iritira ribe i cesanje je rezultat te iritacije.

Moguce, voda u ovom akvariju je znatno bolja i s vjerojatno nesto nizim pH ( trenutno ne mogu pronaci tester ) u odnosu na veliki u kojem su boravili s ciklidima.

Citat:

Za sada so je najsigurniji lek, i ako se ne radi o parazitima nece biti nikakve stete.

Mozda umisljam, ali mi se cini da se nakon tri sata od apliciranja soli evidentno manje cesu, tj. cesu ali sporadicno, ne svi i stalno kao prije

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Cesanje o bilje
« Odgovori #11 u: Listopad 29, 2006, 21:53:00 poslijepodne »

ili su vec umorni od cesanja . (malo sale).

So dodaje potrebne elektrolite vodi a ujedno dezifinkcuje skrge i deluje umirujuce. Nemoj zaboravit menjat vodu.

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Cesanje o bilje
« Odgovori #12 u: Listopad 29, 2006, 22:00:00 poslijepodne »
Ectopur sol je prava stvar za to. Ja bih je uvijek dodavao u kombinaciji sa još nekim drugim lijekom, recimo FMC i uspješno bih riješio problem.
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline AndrejX

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #13 u: Listopad 29, 2006, 22:08:00 poslijepodne »

ili su vec umorni od cesanja . (malo sale).

So dodaje potrebne elektrolite vodi a ujedno dezifinkcuje skrge i deluje umirujuce. Nemoj zaboravit menjat vodu.

Nije mi se pricinjavalo jer se vidi i velika razlika u ponasanju - zadnjih par dana su obicno u manjim grupicama bili pozicionirani oko listova bilja, a sad su stvorili veliko jato i maltretiraju ostale sustanare ( ponekad se poneki ocese ), sto znaci da su dobro

Offline AndrejX

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #14 u: Listopad 29, 2006, 22:35:00 poslijepodne »

Zaboravih pitati, nakon koliko vremena od pocetka tretmana smijem promijeniti vodu i da li treba nastaviti dodavaje soli ? Upute su prilicno nejasne.

Offline biguran

• Punopravni član
  • **
Cesanje o bilje
« Odgovori #15 u: Listopad 29, 2006, 23:43:00 poslijepodne »
ja koristim so (hvala bogu ne cesto) pre nego sto se odlucim za bilo koji lek, i to jednu kasiku na 20 litara (obicnu morsku krupnu , ne znam je te ectopure i sva ta imena nova) menjam 50%vode nakon drugog dana i onda ponovo so i taka sve dok se stanje ne poboljsa, kad je sve gotovo onda menjam vodu svakog dana 20-30%(7 dana) dok ne izbacim so vani. Za to koristim merac za salinitet.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Cesanje o bilje
« Odgovori #16 u: Listopad 29, 2006, 23:48:00 poslijepodne »

Zahvaljujem.