uspoređivati akvariste i El Nina je po meni nadasve smješno
Super jer to i je cilj ,upravo je smijesno kad netko kaze da su akvaristi stetocine i da imaju ikakav imalo bitan utijecaj na unistenje grebena .
Eh, ako čemo malo dublje zagazit u blato, onda bi smo mogli bit iskreni da mi pridonosimo barem duplo, jer em smo prosječni čovjek, em smo akvaristi, znači i zagađujemo i ubiremo plodove mora.Pa i ne bas ,da sad ,recimo za primjer ,nema vise reef akvarija i kompletno je zabranjen izlov riba i koralja sa grebena,ne bi doslo do nikakvih promijena na bolje ,grebeni bi i dalje propadali kao i do sada .Jednostavno reef akvaristika nema nikakav bitan utijecaj na odumiranje i unistavanje grebena .
Ali ima na osvijestenje ljudi ,zar bi bilo koga bilo briga i zar bi se spomenulo na forumu da tamo neki koralji propadaju da ljudi nisu upoznati sa njima.Koga bi to bilo briga ?
Nitko ne obraca paznju na hladnovodne grebene koji stoje pred jos gorom sudbinom i skoro su kompletno istrebljeni .Jeli ih tko spomenuo ikada ? Nikoga nije briga za njih jer uostalom nitko nema pojma o njima a interesantno ne nalaze se u nekim trecim nerazvijenim zemljama nego bas u visoko razvijenim zapadnim zemljama ,tj njihovim obalama .
A sve to nije nista prema nasim (Europskim i okolnim morima)morima Jadranskom ,Mediteranskom,Crnom moru... ,pa nisu tropi unisteni ,njima tek slijedi unistenje ,ali Jadransko more je ,vecina ribe je izlovljena ,veliki dio obale je devastiran ,more je puno otpadnih voda ,fosfata .kanalizacijskih ispusta ...jednostavno unisten je 90 posto .Da nisu i njega akvaristi unistili

Ma nitko nije osvijesten ,ljudi unistavaju sve i stati ce kad vise ne budu imali sto unistiti ,mi smo takvi i gotovo .
Te fore da se radi na ocuvanju bas i ne prihvacam najbolje .Kako se radi na ocuvanju ,sto se tocno radi ?
Poboljsanju ???